Til hovedinnhold

Vil du lære mer om internasjonal politikk, konfliktløsning og få mer innsikt i deg selv? Dette er en lærerik, utfordrende og unik bootcamp for fredsspirer. Få redskaper til å kunne gjøre en forskjell.

«It is not enough to talk about peace. One must believe in it. And it is not enough to believe in it. One must work at it.» (Eleanor Roosevelt, diplomat og aktivist 1884-1962)

Vil klimakrisa bidra til store nye kriger? Vil vi oppleve fred i Midtøsten? Er det mulig å utslette sult? Verden står overfor mange store spørsmål og utfordringer.

Ønsker du å forstå mer om verden og hva du kan gjøre?

Vi lærer om store spørsmål på enkle, praktiske måter. Vi drar på studieturer utenfor turistløypene. Hos oss vil du møte ungdommer som er like opptatt av politikk og å endre verden som deg. Søk hos oss!

Her vil du lære mer om fred, solidaritet og global rettferdighet. 

Gjennom undervisningsopplegget vil du utfordre egne grenser, måtte gå utenfor komfortsonen og bli bedre kjent med deg selv - kort sagt en bootcamp fred og konfliktløsning. Velkommen til et folkehøgskoleår for å oppleve, tenke, diskutere, filosofere og handle! 


Les om Fred og internasjonal konfliktløsning på skolens nettside

Alle som er nysgjerrige på verden er velkommen til linja. Du kan jobbe selvstendig, men trives også i grupper. Du synes det er gøy å dele kunnskap og ideer med andre i plenum.

Dette vil du lære

 • Praktisk kurs i dialog og konfliktløsning
 • Verdens konflikter
 • Midtøsten-kurs
 • FN og andre internasjonale organisasjoner.
 • Fattigdom og utvikling
 • Klima og miljø/ klimafestival
 • Kultur, kjønn og religion
 • Selvvalgt fordypningsoppgave
 • Studietur til Midtøsten

Våre forventninger til deg

 • Du deltar aktivt med kunnskap, ideer og engasjement
 • Du har lyst til å lære mer om verden, om andre og deg selv
 • Du akseptere at folk er forskjellige og er åpen for andres perspektiv
 • Du liker å utfordre deg selv
 • Du gir av deg selv for å bidra til et spennende og lærerikt år 

Studietur: Midtøsten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng. 

Er du interessert i verdenspolitikk, historie, kultur og religion vil du elske Midtøsten. Skolen har en lang historie med reiser til ulike steder i Midtøsten og solidaritetsprosjekt med palestinere. Dette er turer der du garantert drar utenom turistløypene og opplever en helt annerledes kultur og politisk situasjon.

Tur-rutene varierer litt fra år til år, men hoveddelen av turen går til Jordan, de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden, Jerusalem og Israel. I løpet av turen lærer man mer om den politiske situasjonen, men blir også kjent med mennesker og den unike kulturen. Tidligere har vi blant annet besøkt flyktningleirer, får briefinger av Norsk Folkehjelp og UNRWA (FNs organisasjon for palestinske flyktninger), fått omvisning ved den omstridte muren, besøkt ungdomsorganisasjoner, badet i Dødehavet, ridd på kameler og sovet i fjellhuler sammen med beduiner.

 Å dra til det okkuperte Palestina er både spennende og viktig. Dette er en opplevelse som vil skape sterke inntrykk og gi verdifull kunnskap.

 

Studietur: Tog-eller busstur til Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi tilbyr studieturer som gir unike opplevelser og et solid faglig innhold. Gjennom reisene bygger vi det sosiale fellesskapet og fagene blir satt i nye sammenhenger.

 Vi jobber hele tiden for å få til gode studieturer, men pandemien gjør at vi foreløpig bare kan drømme om turer til utlandet. Hvis restriksjonene letter, planlegger vi tog- eller busstur til Europa høsten 2021. Dette blir enten sammen med resten av skolen eller som klassetur. Klassen har tidligere blant annet besøkt menneskerettighetsdomstolen i Haag og FN-organisasjoner i Geneve. Berlin er også et mekka for de som er interessert i historien rundt andre verdenskrig og den kalde krigen.

 

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng. Turene variere fra år til år, men noen turer er sikre.

Sjusjøen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Dette er en dagstur

Når høsten er på sitt aller mest fargesprakende drar vi på fjelltur til Sjusjøen. Snørvillen - er ikke det et fantastisk navn - er på 937 moh - og gir en fantastisk utsikt over Ringsakerfjellet. God mat og godt selskap gjør det til en flott tur.   

Strandhugg

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Like etter skolestart mens det ennå er varmt i været drar vi på strandhugg til Mjøsa. Norges største innsjø er en drøy kilometer unna skolen. Vi tar med oss god mat, pledd og badetøy og nyter sensommeren!

Utøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: To dager

Vi drar til Utøya hver høst.  Her kan du lese om turen høsten 2020

Jan Fadnes

Linjelærer Fred og konflikt

Epost: jan@arbfhs.no
Telefon: 95496430

Mandag til fredag:

 • 08:30 Morgensamling
 • 09:00 Linjefag, fellesfag eller valgfag. 
 • 11:30 Lunsj
 • 12:30 Linjefag, fellesfag eller valgfag.
 • 14.00 Biteti
 • 16:30 Middag
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdager starter undervisningen kl. 12:00. Dette er spennende dager der temaene går på kryss og tvers av linjefag, verden og livet. Søndag er det fri :)

Last ned timeplan som pdf ↓

Dette er de viktigste datoene i årsplanen 2023-24.  Detaljene får dere etter skolestart. Det kan oppstå forandringer f.eks. i forbindelse med studieturer.

19.08   Skolestart

07.10   Høstferie
17.10   Skolestart til vanlig tid

31.10   Studietur
04.11   Studietur avsluttes

16.12   Juleferie
08.01   Skolestart til vanlig tid

24.02   Vinterferie
06.03   Skolestart til vanlig tid

23.03   Påskeferie

02.04   Studietur starter

11.05   Åpent hus

15.05   Siste skoledag og avreise

Last ned årsplan som pdf ↓

Velg etter hjertet! Dette er to økter i uka som du kan bruke til «noe annet»
Vi velger valgfag to ganger i løpet av året, du får prøve minst fire av dem.
Les om alle valgfagene på skolens nettside (arbfhs.no)

Aktuelt

Her blir du utfordret til å argumentere for egne meninger, til å bryne deg mot andres standpunkter, og du lærer kunsten å diskutere. Du vil i stor grad påvirke hva vi skal diskutere og lære mer om.

Ballspill

Alt med ball er lov! Det er med variasjon og et vidt spekter av ballsporter som du kommer gjennom her i løpet av skoleåret. Vennskapelig konkurranser og hårete mål må du regne med.

Bærekraftig livstil

Dette er verkstedet for deg som vil lære om hvordan hverdagen din kan bli mer bærekraftig og hvordan du kan gjøre en innsats for en grønnere hverdag.

Fix-it

Redesign, reparering, fiksing, strikke sy og male. Dette er et kreativt verksted.

Friluftsliv

Tenk deg å komme ut i Hedmarks skoger, kjenne snøen knitre av kulde under beina. Tenne bål og spise sammen med gode venner. Kanskje rusler en elg forbi? Eller en dukkert i Mjøsa, frister det?

Grafisk verksted

Etter et grunnkurs (hvordan presser og annet utstyr fungerer og sikkerheten rundt bruken av dette utstyret) har du fri tilgang til verkstedet.

Move your ass

Dette er faget for deg som vil få høy puls og kjenne svettene hagle. Margrete lærer får det til å svinge i gymsalen!

Podcast

Podcast handler om å formidle et budskap kun via lyd. Hvordan man bør legge frem budskapet, fortellerteknikker og stemmebruk er viktig når man ikke har andre virkemidler enn det audiovisuelle.

Retrofoto

I retrofoto er det det analoge som gjelder. Fremkallingen skjer direkte på papiret. Dette må du bare prøve!

SoMe

SoMe valgfag styrer i år de sosiale mediene til skolen. De ser på verktøyene som ligger bak og er med på å skape de historiene som skolen deler med verden.

Studiesirkel/ta opp igjen fag

Flere av våre elever har behov for å ta opp igjen fag eller bedre karakteren sin for å komme inn på ønsket studie. Vi lar deg sette av tid hver uke til å arbeide med fag du ønsker å ta eksamen i.

Vaktmester

Har du lyst til å teste dine praktiske ferdigheter. Da er dette faget for deg. Du får følge vår vaktmester som assistent. Her blir oppgavene varierte, og du vil garantert lære deg praktiske ferdig

Årbok

Et sted der minnene blir bevart. Den skal skrives, det fotograferes, det samles og designes. Du får være med på hele denne prosessen!

Velkommen til en inkluderende, fargerik og engasjerende skole!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 117 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Sjusjøen
 • Studietur: Strandhugg
 • Studietur: Utøya
 • Studietur: Midtøsten
 • Studietur: Tog-eller busstur til Europa
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 117 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 117 500,-
(11 750,- per måned)
Vi garanterer at våre priser er under det du får utbetalt fra Lånekassen. Grunnen til at det ser ut til at du må betale mer nå er at det er beløpene fra inneværende skoleår som ligger til grunn for priskalkulatoren. Gjennom skoleåret følger fakturaer lånekassens utbetalinger. Unntaket er administrasjonsgebyret som du betaler rett etter at du takker ja til skoleplass.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har mange prosjektorer på skolen for filmvisning etc, et stort auditorium med lys- og lydutstyr og store, luftige klasserom med fin utsikt over Mjøsa.  

Dette utstyret må du stille med selv

 • Gyldig pass og reiseforsikring gjennom hele året.
 • Bærbar PC m/skriveprogram
 • Kamera er artig, men ikke nødvendig
 • Sovepose, dagstursekk og turklær

Vi legger vekt på at oppleggene våre skal være tilgjengelig for alle og vil tilrettelegge for eventuelt funksjonsnedsettelser. Det er heis i alle bygninger og ramper der det er nødvendig. Når vi er ute på tur finner vi praktiske løsninger sammen. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Tamara Vidić

Det er med sikkerhet jeg kan si at etter et år her ser jeg på verden fra et annet perspektiv. Her har stemmen din en kraft, og alle hører deg når du snakker. Lærerne er veldig vennlige og ivrige etter å hjelpe deg med alt du trenger.

Tamara Vidić
Trine Eiker

Jeg gjort mye forskjellig her på skolen. Alt fra baking, trykking, hekling, og filmvisning på store lerret som i peis og i auditoriet. Det er mye å ta i bruk her og for mange forskjellige interesser.

Fra bloggen

Axel og Tea skal på folkehøgskole til høsten: – Gleder meg til mer frihet

Både Axel og Tea har takket ja til plass på hver sin folkehøgskole til høsten.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Politikk og strategi

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
HelårskursFrilynt

Global Forståelse

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Flylinja / pilot, seilfly, motorfly

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen

Politi, Vektar og Beredskap - USA

Stord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Checkpoint Charlie - en reise i europeisk historie

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Politikk og strategi

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
HelårskursFrilynt

Globalt engasjement OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Fokus Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt