Til hovedinnhold
Ledig plass

- fra idé til scene. Du lærer å skape din egen rolle gjennom sminke, kostyme og hår. Du jobber på og bak scenen og lærer det meste av det som skal til for å drive med drag.

Har du lyst til å

Kort sagt: har du lyst til å være kreativ på scenen?  Da er dette linjen for deg!

Du vil få grunnleggende praktiske og tekniske verktøy for å lage forskjellige kostymer, sminkelooks og hår.  Vi kommer til å opptre for hverandre i klassen, for andre på skolen og og foran et publikum du ikke kjenner fra før.  Sammen med de andre elevene skal du skape en forestilling og det krever at du jobber med dragproduksjoner både foran og bak scenen.

Vi ønsker å gi deg kunnskap om hvordan du kan lage dine egneforestillinger, drive markedsføring og søke støtte til prosjekter.  Det å stå på scenen er bare en liten del av det å være utøvende scenekunstner.   Du  får du erfaring med å skape din egen arbeidsplass.

Her får du sjansen til å lære og diskutere politikk, den mangfoldige dragtradisjonen og komme i dybden på hva drag er og kan være.

Vi satser på besøk av gjestelærere fra dragmiljøet, både fra Norge og utlandet, og det blir tverrfaglig samarbeid med linjene Fotografi, IT og Visual Storytelling.

Vi samarbeider om et sceneprosjekt med den finske arbeiderbevegelsens folkehøgskole like utenfor Helsinki.  Åpner grensene reiser vil til Finland på linjetur.

Linjen passer for alle som er nysgjerrige på å få vite mer om drag, som allerede er aktive i dragmiljøet eller som gjerne vil bli det.

Dette vil du lære

 • Performance
 • Sminke
 • Kostyme
 • Hår
 • Entreprenørskap
 • Draghistorie, samfunn og politikk
 • Dragproduksjon

Sammen finner vi ut av hva som er viktig å lære for de forestillingene vi setter opp.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du har lyst til å lære og til å bidra!  

Studietur: Helsinki

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng. 

Vi jobber hele tiden for å få til gode studieturer, men pandemien gjør at vi foreløpig bare kan drømme om turer til utlandet.   Hvis restriksjonene letter, planlegger vi tog-eller busstur  (og ferge) til Helsinki høsten 2021.  

Drag samarbeider med "The worker's Academy", en folkehøgskole like utenfor Helsinki.  Det er klart vi drar på skolebesøk til et naboland de aller færreste av oss besøker ellers.  Det blir workshops sammen med teaterlinjen på den finske skolen.  Arbeidsspråket vårt der blir engelske.  Vi skal naturligvis ta oss tid til å bli kjent med Helsinki som er en fantastisk hyggelig by.

Studietur: New York

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng. 

Vi jobber hele tiden for å få til gode studieturer, men pandemien gjør at vi foreløpig bare kan drømme om turer til utlandet.   Hvis restriksjonene letter, planlegger vi tur til New York våren 2022.  Det gjelder Fotografi, Teater, IT og webutvikling, Visual storytelling og Grafisk design.  

New York er i stadig endring og det dukker alltid opp nye steder å utforske, samtidig som ikonene blir stående. Vi er selvfølgelig på The Met, MOMA, Time square og nyter en piknik i Central Park. Street Art i Brooklyn må vi også ha med oss. Tidligere har vi besøkt blant annet: Google, Brooklyn Media Center,  Bowne Printers (trykkeri) og Herb Lubalin på Cooper Union.  Drag drar på ulike arrangementer og oppsøker både det miljøet som aspirerer til å komme på RuPaul's Drag Race, mer alternative arrangementer og det radikale dragteateret til Sasha Velour, "Nightgowns".

Hvert år er litt annerledes, og vi justerer turen ettersom hva som er mest spennende og mulig å få til. Soloppgangen over Manhattan er så magisk at den må vi få med oss hvert år, det samme gjelder solnedgangen. Vi elsker å utforske byen som aldri sover. 

 

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng.
Turene variere fra år til år, men noen turer er sikre.

Sjusjøen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når høsten er på sitt aller mest fargesprakende drar vi på fjelltur til Sjusjøen.  Snørvillen - er ikke det et fantastisk navn - er på 937 moh - og gir en fantastisk utsikt over Ringsakerfjellet.   God mat og godt selskap gjør det til en flott tur.   

Strandhugg

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Like etter skolestart mens det ennå ser varmt i været drar vi på strandhugg til Mjøsa.  Norges største innsjø er en drøy kilometer unna skolen.  Vi tar med oss god mat, pledd og badetøy og nyder sensommeren!

Utøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar til Utøya hver høst.  Her kan du lese om turen høsten 2020.  

Jens Martin Hartvedt Arvesen

Lærer på Drag - Kings, Queens og Queers

Jens Martin har en bachelor + en master i Dans fra Kunsthøgskolen i Oslo. I drag heter han Cassie Brødskive og har pronomen de/dem. Sammen med to venner skapte de gruppen Princessilicious. Sammen står de bak dragkonseptene Open Drag Stage, DragCore, Draglaboratoriet, Dronningtimen. Hans erfaring fra show og scene vil bidra til kule og spennende kvelder med oppvisning på scenen.

Epost: jens.martin@arbfhs.no

Jens Martin Hartvedt Arvesen

Lærer på linjen Drag

Nå vi spør Jens Martin hva han gleder deg mest til, er han ikke i tvil: «Jeg gleder meg masse til å se hva vi finner på sammen.»   Det er spennende og utfordrende å starte en helt ny linje.  Det er ikke tvil om at Jens Martin og elevene kommer til å finne på mye sammen. Jens Martin er utdannet danser på masternivå fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har jobbet aktivt i det norske dragfeltet siden 2013.

Epost: jensmartin@arbfhs.no
Telefon: 907 68 673
Instagram: @artofcassie

Mandag til fredag:

 • 08:30 Morgensamling
 • 09:00 Linjefag, fellesfag eller valgfag. 
 • 11:30 Lunsj
 • 12:30 Linjefag, fellesfag eller valgfag.
 • 15:30 Middag
 • 17:00 Etter middag er det valgfrie aktiviteter som er lærer- eller elevstyrt.
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdager starter undervisningen kl. 12:00. Dette er spennende dager der temaene går på kryss og tvers av linjefag, verden og livet. Søndag er det fri :)

ÅRSPLAN 2021-22

 • 28.august         Skolestart
 • 08.oktober        Høstferie
 • 17.oktober        Tilbake fra ferie
 • 17.desember    Juleferie
 • 05.januar          Tilbake fra ferie
 • 25.februar         Vinterferie
 • 06.mars            Tilbake fra ferie 
 • 08.april              Påskeferie
 • 19.april              Tilbake fra ferie
 • 11.mai               Hjemreise

Detaljert årsplan kommer ved skolestart.  

Velg etter hjertet! Dette er to økter i uka som du kan bruke til «noe annet»
Vi velger valgfag to ganger i løpet av året, du får prøve minst fire av dem.
Les om alle valgfagene på skolens nettside (arbfhs.no)

Aktuelt

Her blir du utfordret til å argumentere for egne meninger, til å bryne deg mot andres standpunkter, og du lærer kunsten å diskutere. Du vil i stor grad påvirke hva vi skal diskutere og lære mer om.

Ballspill

Alt med ball er lov! Det er med variasjon og et vidt spekter av ballsporter som du kommer gjennom her i løpet av skoleåret. Vennskapelig konkurranser og hårete mål må du regne med.

Bærekraftig livstil

Dette er verkstedet for deg som vil lære om hvordan hverdagen din kan bli mer bærekraftig og hvordan du kan gjøre en innsats for en grønnere hverdag.

Fix-it

Redesign, reparering, fiksing, strikke sy og male. Dette er et kreativt verksted.

Friluftsliv

Tenk deg å komme ut i Hedmarks skoger, kjenne snøen knitre av kulde under beina. Tenne bål og spise sammen med gode venner. Kanskje rusler en elg forbi? Eller en dukkert i Mjøsa, frister det?

Grafisk verksted

Etter et grunnkurs (hvordan presser og annet utstyr fungerer og sikkerheten rundt bruken av dette utstyret) har du fri tilgang til verkstedet.

Move your ass

Dette er faget for deg som vil få høy puls og kjenne svettene hagle. Margrete lærer får det til å svinge i gymsalen!

Podcast

Podcast handler om å formidle et budskap kun via lyd. Hvordan man bør legge frem budskapet, fortellerteknikker og stemmebruk er viktig når man ikke har andre virkemidler enn det audiovisuelle.

Retrofoto

I retrofoto er det det analoge som gjelder. Fremkallingen skjer direkte på papiret. Dette må du bare prøve!

SoMe

SoMe valgfag styrer i år de sosiale mediene til skolen. De ser på verktøyene som ligger bak og er med på å skape de historiene som skolen deler med verden.

Studiesirkel/ta opp igjen fag

Flere av våre elever har behov for å ta opp igjen fag eller bedre karakteren sin for å komme inn på ønsket studie. Vi lar deg sette av tid hver uke til å arbeide med fag du ønsker å ta eksamen i.

Vaktmester

Har du lyst til å teste dine praktiske ferdigheter. Da er dette faget for deg. Du får følge vår vaktmester som assistent. Her blir oppgavene varierte, og du vil garantert lære deg praktiske ferdig

Årbok

Et sted der minnene blir bevart. Den skal skrives, det fotograferes, det samles og designes. Du får være med på hele denne prosessen!

Vi er opptatt av å skape et bærekraftig samfunn der alle har like muligheter.

Derfor dekkes alle utgifter av det du får utbetalt fra Lånekassen. I tillegg er det muligheter for ekstrastipend*!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 114 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Sjusjøen
 • Studietur: Strandhugg
 • Studietur: Utøya
 • Studietur: Helsinki
 • Studietur: New York
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 114 000,-

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 114 000,-
(11 400,- per måned)
Våre fakturaer følger lånekassens utbetalinger.
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • syverksted med alt det grunnleggende du trenger for å skape kostymer
 • øvingsrom
 • scene
 • lyd og lysanlegg
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Humor & Scene

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk og teater

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Musikal-Showtime

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Nordiska Teaterskolan

Nordiska Folkhögskolan
Fullt
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Teater; Skuespiller

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Teater 2.klasse

Solbakken folkehøgskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Musikal West End

Fjordane folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Musikal Broadway

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikal

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Skuespill for Scene og Film

Danvik Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs30 t/ukeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Skuespiller

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Expression

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen