Til hovedinnhold
Kontakt skolen

For deg som vil utvikle dine kunnskaper om ekspedisjoner og teste egne grenser. Lære å klare deg selv i naturen, alene og sammen med andre. Drømmer du om turer på høye fjell langstrakte vidder.

På denne linja får du mange og varierte utfordringer. Vi reiser til i Tanzania for å bestige Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro. Det blir ekspedisjonstur over Hardangervidda med ski og pulk, og et eventyr av en padletur fra Dalen innerst I Telemark og hele veien ut til kysten. I tillegg får du prøve deg på klatring, toppturer, hundekjøring, overnatiing i snøhule, kiting på snø og mye mer.

Ekspedisjonsturene blir planlagt med hensyn til sikkerhet og det å utfordre den enkelte og laget på å strekke seg mot målene du og de andre har satt seg. Å planlegge langturer i forhold til det å forberede seg fysisk og mentalt samt å tilrettelegge praktisk for å nå lengst mulig. Det vil være krevende både fysisk og mentalt, men med god motivasjon og grunnleggende opplæring underveis skal det være mulig for de fleste.

På denne linja får du mange og varierte utfordringer. Du får prøve deg på klatring, hundekjøring, kajakk og på skikkelig langtur. 

Ekspedisjonslinja er for deg som vil realisere drømmen om å bestige Afrikas tak. Det handler om å sette seg et mål, å forberede seg mentalt og fysisk, for så å gjøre drømmen til en realitet.

Dette vil du lære

 • Å sette deg mål, og arbeide fysisk, mentalt og praktisk for å realisere dine mål.
 • Å organisere og gjennomføre reiser i samarbeid med andre.
 • Ferdigheter innen ekspedisjoner til høye fjell/tynn luft
 • Ferdigheter innen ekspedisjonsfriluftsliv til fots, i kajakk og på ski.
 • Å prøve ut nye aktiviteter du kanskje ikke har forsøkt før.

Våre forventninger til deg

Ekspedisjonslinja passer for deg som ønsker å utfordre deg selv fysisk og mentalt. Gjennom samarbeid og lagbygging ønsker vi at du bidrar til å skape et positivt miljø der man hjelper hverandre til å mestre nye mål.

 • Eventyrlyst
 • Åpenhet
 • Ansvarlighet
 • Engasjement
 • Nysgjerrighet
 • Samarbeidsvilje

Opplev Telemark (høst)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Opplev Telemark (vår)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Asbjørn Sekse

Linjelærer Backpacker-Multisport

Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt- og fiskeerfaring har han bl.a. fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring og ballsport. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk.

Epost: asbjorn.sekse@seljord.fhs.no

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - 25. august 2024

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - 10. mai 2025

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filmklubb

Filmklubb er et valgfag hvor vi ser et variert utvalg av filmer. Det åpnes for diskusjon og refleksjon rundt filmopplevelsen, og det fokuseres ofte på spesifikke elementer i filmen.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slire med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av en instruktør på treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement. Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Fra kr 159 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Opplev Telemark (høst)!
 • Studietur: Opplev Telemark (vår)!
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 159 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 159 000,-
(15 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Dette utstyret får du låne av skolen

På skolen har vi kajakker og alt av padleutstyr samt våtdrakter, klatreutstyr- sko og det som trengs for klatring, telt samt felles friluftslivutstyr til overnatting og matlaging ved behov for dette. Skolens gymsal og treningsutstyr vil ellers også bli benyttet i undervisningen, samt den vakre Telemarksnaturen i nærområdet vårt.

Vi forsøker å tilrettelegge for alle som vil delta. Samtidig er det viktig at du ikke har noen sykdommer som kan påvirke sikkerheten ved utøvelse av ekstremsport og på ekspedisjoner. Er du i tvil så ber vi deg å ta kontakt med skolen: kontor@seljord.fhs.no .

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Jarl Dubbeldam

Seljord Folkehøgskule har vært et fantastisk valg! Et unikt og trygt sted for å bli kjent med en ny kultur, lære et nytt språk og få nye venner. Og det beste er at man kan dele de fine og gode følelsene sammen med de man har blitt så glad i.

Fra bloggen

Psykologistudent: - Veldig nyttig med folkehøgskole før studier

Nathalie visste egentlig ikke hva folkehøgskole var, men i dag er hun veldig glad for at hun valgte et år i Seljord før krevende studier. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Tropisk seilas, hav og fjell

Kristiansand folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Dyr og natur safari

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv topptur

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Sport

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Idrett og Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Friluftsliv X // Bali -Topptur, Klatring & Surf

Møre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Basecamp Mt. Everest

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Islandshest, trekkhund, friluftsliv

Torshus folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Klatring og Ski - Kalymnos

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv - dagstur

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
HelårskursKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen