Til hovedinnhold

Lommepenger på folkehøgskole

Det varierer mye mellom folkehøgskolene og de ulike linjene hva et år på folkehøgskole koster. Gjennomsnittsprisen er 116 946 kr. Undervisningen er gratis. Det man betaler for er rom, mat, materiell og studieturer. Men hva trenger man å ha med seg av lommepenger?

Emma Goffeng, elev på linja Musikk og teater på Ringerike folkehøgskole (Hønefoss)

– Hva du trenger av lommepenger gjennom et år på folkehøgskole varierer nok mye fra skole til skole. Vi er en sentrumsnær skole, og da er det fort gjort at det går en del ekstra penger – for eksempel på kaféer, kino eller byturer i helgene. Tilbudene er her, så det er mye det går an å bruke penger på.

– Jeg tror likevel at jeg sjelden har brukt mer enn 1000 kr i måneden. Og da er det egentlig ingenting av det som er til noe jeg ha. Vi får jo det vi trenger på skolen. Toalettsaker trengs jo selvfølgelig også her, men det er jo en utgift uansett hvor du bor.

– Studieturen vår til London er nok da jeg har brukt mest lommepenger. Vi fikk en sum utdelt av skolen til mat, men utgifter utover det måtte vi dekke selv. Mange aktiviteter var pakket inn i programmet vi skulle være med på, og sånn sett forhåndsbetalt, men ting vi ville oppleve på egenhånd kom som ekstrautlegg. På storbytur i sju dager er det lett å skeie ut med litt shopping også.

– Jeg har vært heldig og jobbet i ferier for å tjene penger. Om man ikke har så mye lommepenger er det ikke noe problem å ikke bruke penger, for det er jo ingenting man kjøpe. Et tips kan likevel være å jobbe en del i løpet av sommeren før skoleåret starter, slik at man har en buffer å gå på. Jeg hadde også gjort det, men brukte opp mye av disse pengene på skoleturen til London tidlig på høsten.

– På linja vår trengte vi ikke kjøpe noe spesielt utstyr på forhånd. Det eneste vi skulle ha med var en svart grunnkostyme, og akkurat det har jo de fleste fra før.

Emma lommepenger

Emma Goffeng, elev Ringerike folkehøgskole

Aimeé Holtan, elev på linja Friluftsliv Finnmark på Pasvik folkehøgskole (Pasvik, Finnmark)

– Jeg måtte kjøpe inn noe utstyr på forhånd til bruk på linja, sånn som jakker, sovepose og liggeunderlag. Skolen har ellers det du trenger av utstyr og materiell, men klær må du jo ha med deg selv.

– Vi har vært i Russland med skolen to ganger. Det er ganske heldig for vår del, for der er det så billig. Jeg handlet med meg sjokoladeforbruk for et halvt år tipper jeg. Og så ble det litt shopping, blant annet en kåpe og noen andre klær.

– Jeg drikker ikke brus, så det er mest tursjokolade det går i for min del. Og jeg har handlet mye på tilbud. Toalettsaker trenger man her som alle andre steder. Mye av det fikk vi også tak i billig i Russland, sånn som tannkrem, tannbørste og vaskepulver. Ellers har jeg erfart at det er lurt å spørre mamma om hvor man får kjøpt for eksempel vaskepulver billigst mulig.

– Vi får det vi trenger av mat på skolen, så egentlig trenger man ikke lommepenger til det. Men akkurat godteri får vi jo ikke utdelt, så er det noe man har lyst på blir det noen turer på butikken. Vi har en matbutikk like ved skolen, men jeg prøver egentlig å unngå å gå dit. Om du først går bort er det fort gjort å kjøpe mer enn du først tenkte.

– Jeg har kjøpt det jeg trenger, men egentlig ikke noe mer enn det. Det er lite press på skolen når det kommer til klær. I grunnen trenger du ikke så mye nytt, her er det greit å gå i akkurat det du vil.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Aimeé Holtan, elev Pasvik folkehøgskole

Dag Henning Refsahl, elev på linja Vokal på Rønningen folkehøgskole (Oslo)

– Jeg er positivt overrasket over hvor mye som egentlig inngår i prisen vi betaler for å gå på skolen. Med mat, rom og undervisning inkludert er det en veldig god basis for hva du trenger i løpet av et år.

– Selvfølgelig går det litt penger i måneden på å gå ut og spise med venner eller gå på kino for eksempel, men egentlig ikke så mye. På mange av aktivitetene vi drar på er skolen involvert, og da er det dekket av skolepengene. Både teaterforestillinger, bowling og kino har vært dekket på den måten. I grunnen er det ganske lite vi må kjøpe i løpet av et år.

– Det man bruker mest penger på er studieturene. Jeg har hørt litt rundt på skolen, og mange sier de har brukt mellom 4000 og 7000 kroner. Vi var for eksempel i Los Angeles. Da gikk det en del penger til shopping og suvenirer. Det er jo i grunnen ikke noe man trenger, men det er minner som det er gøy å ha senere. All maten på turen var dekket av det vi hadde betalt inn på forhånd, som en del av skolepengene. Dessuten var prisene der såpass lave at det ikke akkurat var krise å kjøpe is eller desserter selv innimellom.

– Jeg er egentlig veldig positivt overrasket over at vi ikke henger mer i byen. Det skjer så mye på skolen hele tiden at det er her man vil være. Det har blitt så sterkt samhold i elevflokken at vi får veldig liten tid til å snakke med andre venner eller familie. Tida går utrolig fort!

– På skolen får vi månedskort for reiser i Oslo, både for trikk, buss og tog. Det gjør at det ikke koster oss noe ekstra hvis vi vil reise rundt i byen innimellom.

– På min linje var det ikke behov for å kjøpe noe spesielt utstyr på forhånd.

Dag Henning

Dag Henning Refsahl, elev på Rønningen folkehøgskole

Anna Kessel, elev på linja Stand Up og Revy på Ringerike folkehøgskole (Hønefoss)

– Det har gått en del penger gjennom året på byturer, kino og forestillinger på Kulturhuset. Det ligger såpass nært skolen at når det er ting som skjer der er det ofte vi vil ha det med oss. I grunnen har jeg vel brukt mer penger enn jeg på forhånd hadde trodd på akkurat det.

– Jeg er ganske sikker på at jeg hadde brukt mindre lommepenger om jeg hadde gått på en folkehøgskole som ikke lå så sentrumsnært som det Ringerike gjør. Ofte kan en tur ned på senteret ende opp med litt shopping selv om det egentlig ikke var planen.

– Det er uvant å bruke penger på toalettsaker, og å huske på at det også er utgifter. Jeg har for eksempel akkurat vært på butikken og kjøpt shampo og balsam. Det er ting som jeg er vant til at alltid er hjemme, og at det er mamma eller pappa som kjøper.

– Vi har vært på studieturer til både London og Dublin. Der gikk det en del lommepenger både på mat og shopping. Vi fikk tildelt en viss sum fra skolen til mat hver dag, men utover det var det faktisk en del mer penger vi selv måtte bruke på måltider. Akkurat det skulle jeg ønske at jeg hadde visst om på forhånd, slik at jeg hadde spart meg opp litt mer lommepenger til bruk på studieturene.

– På skolen er vi vant til å ha ting som kaffe og te lett tilgjengelig i matsalen hele tiden. Det blir fort ekstrautgifter når man er på tur til akkurat dette.

– Noen linjer krever at du har med deg en del utstyr selv. For elever på ulike idrettslinjer kan det for eksempel bety at du må ha med deg sykkel eller ski – og eventuelt kjøpe dette. På vår linje har vi ikke noen sånne utgifter.

– Jeg trodde at jeg skulle bruke mindre lommepenger i løpet av folkehøgskoleåret enn det jeg faktisk har gjort. Med så mange andre elever på skolen er det ofte tilbud og spørsmål om å være med på forskjellige ting, og mange aktiviteter koster penger. Jeg anbefaler derfor andre å spare opp penger til bruk som lommepenger gjennom året, ikke bare å spare til skolepengene.

Anna lommepenger

Anna Kessel, elev på Ringerike folkehøgskole

 

Les mer om pris på folkehøgskole
481

Kommentarer