Til hovedinnhold

Paragliding-Ekstremsport

Søk på linja
Kontakt skolen

Liker å utfordre deg selv på adrenalinfylte aktiviteter? Er du glad i å flytte egne grenser? Da er dette linjen for deg. Hos oss kommer du til å få kjenne adrenalinet strømme, sammen med gode venner!

Tenk deg å gå på en fjelltopp og nyte utsikten, for så å fly ned igjen med kanskje enda bedre utsikt! Eller hoppe fra et fly i 4000 meters høyde med fallskjerm på ryggen?

Hos oss opplever du dette, uten at det kreves noen forkunnskaper. I løpet av året får du mulighet til å få sertifikatet som trengs for å fly paraglider og hoppe i fallskjerm, helt på egenhånd. Men det er ikke bare det! I tillegg prøver vi oss på vindtunnel, strikkhopp, rafting, canyoning, snøkiting og en rekke andre ekstremsporter.

Vi i Seljord er stolte av å være den folkehøyskolen i Norge som får fly mest paraglider i løpet av et år.

Vår store linjetur går i januar til Den Dominikanske Republikk i Karibien. Her vil vi fly masse paraglider og nyte alt som dette fantastiske reisemål har å by på!

Her er noen av årets høydepunkter:

I starten av skoleåret får du utdelt din egen paraglider som du disponerer hele skoleåret. Skolen stiller med godkjente instruktører og alt utstyret som trengs til å lære deg å fly. Utstyr til kiting, downhillsykling og vannski får du også låne av oss. 

Når vi skal på fallskjermkurs eller teste andre ekstremsporter stiller vi opp med utstyr til dette også.

Du trenger ikke å være supersprek, og du trenger ikke forkunnskaper i paragliding eller fallskjermhopp. Maksvekt for paragliding- og fallskjermkurs er ca 95 kg. Dessuten krever det legeerklæring.

Våre forventninger til deg

 • Du møter opp på all undervisning.
 • Du er interessert i å jobbe i lag.
 • Du viser engasjement.
 • Du liker å vere aktiv.

Linjetur til Danmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av året reiser vi til Danmark for å ha en treningsuke med kiting. Norge er et av de beste stedene i verden for å snø kite og Danmark er en av de beste plassene å lære seg dette. Her er det mye vind og store strender, noe som er en perfekt kobinasjon for å lære seg å kite. Senere kommer vi til å bruke det du har lært, på vann eller på snø.

Det å kite på snø eller på vann er en fantastisk følelse, kiten blir som din personlige heis eller båt og du kan dra akkurat hvor du vil! Dette åpner opp for ekstremt mange muligheter. Du trenger ikke gå på topptur med en lang innmarsj og flere timer opp på en fjelltopp for å få noen turer med urørt pudder. Du kan heller kite opp til toppen å få mange flere turer ned! Du kan også kite på innsjøer med masse pudder eller du kan dra på lang tur med pulk og telt. Mulighetene er mange! 

Den Dominikanske Republikk i Karibien

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 16 dager

På nyåret reiser vi på linjetur til Den Dominikanske Republikk som ligger midt i Karibien. Her vil dere oppleve det å fly paraglider i nydelige forhold. Her treffer du paragliderpiloter fra hele verden. Også på denne turen er det norske instruktører med for å sørge for at sikkerheten ivaretas. Her jobber vi videre med for at du skal bli flinkere og tryggere som pilot. Her blir det mye flyging og du føler deg virkelig fri som en fugl! 

Linjeturen til Dominikanske republikk blir et av skoleårets høydepunkter. Vi møter den lokale kulturen og lokalbefolkningen og gjør flere spennende aktiviteter som for eksempel kitesurfingkurs på vann i noe av verdens beste kite forhold.

Opplev Telemark (høst)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Opplev Telemark (vår)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Micha Rotfuchs

Linjelærer Paragliding-Ekstremsport

Micha liker å prøve nye ting og engasjerer seg for paragliding, fjellturer, vintersport og å se andre mestre nye ting. Han har utdanning fra Høgskolen i Volda, der han skrev bachelor i friluftsliv og han har mange av sine beste opplevelser i og rundt natur. 

 

Epost: micha@seljord.fhs.no

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - 25. august 2024

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - 10. mai 2025

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filmklubb

Filmklubb er et valgfag hvor vi ser et variert utvalg av filmer. Det åpnes for diskusjon og refleksjon rundt filmopplevelsen, og det fokuseres ofte på spesifikke elementer i filmen.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slire med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av en instruktør på treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement. Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Fra kr 157 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Opplev Telemark (høst)!
 • Studietur: Opplev Telemark (vår)!
 • Studietur: Linjetur til Danmark
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Den Dominikanske Republikk i Karibien
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 157 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 157 000,-
(15 700,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Skolen disponerer eget utstyr til å lære deg å fly. Du får utdelt en egen paraglider som du skal bruke hele skoleåret. Dette er noe av det beste utstyret som finnes på markedet.
 • Utstyr til fallskjermkurs og sykkel til downhillsykling stiller vi også med.
 • Skolen disponerer full kiteutstyr, truger og fellesutstyr som stormkjøkken og telt.

Dette utstyret må du stille med selv

 • Dagstursekk (ca 40 ltr)
 • Sovepose og liggeunderlag (soveposen bør tåle noen minus)
 • Godt fottøy for turar i skogen og på fjellet
 • Regntøy/Goretex yttertøy
 • Varme og vindtette turklær. Dette er viktig ift flying.
 • Ullundertøy/dunjakke/ullgenser etc.
 • Vindvotter
 • Lommelykt
 • Fjellski/Alpinski/snowboard/Hjelm
 • Termos, kopp, tallerken, turbestikk

Og ellers annet turutstyr. Vi kan også hjelpe deg med tips om utstyr når du begynner på skolen.

Vi forsøker å tilrettelegge for alle som vil delta. Samtidig er det viktig at du ikke har noen sykdommer som kan påvirke sikkerheten ved utøvelse av ekstremsport. Er du i tvil, så ber vi deg å ta kontakt med skolen: kontor@seljord.fhs.no .

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Regine Andrea Hodt

Et år på folkehøyskole er noe alle burde oppleve. Aldri før har jeg lært så mye om meg selv og verden rundt meg. Livet på FHS er inspirerende, energifylt og ikke minst lærerikt.

Regine Andrea Hodt
Andreas Kråkevik

Har fått meg ein hobby eg kan drive med resten av livet! Og ikkje minst har eg fått meg mange nye venner! Anbefaler alle å ta eit år på en folkehøgskule! Seljord Folkehøgskule er ein skule for livet!

Fra bloggen

Psykologistudent: - Veldig nyttig med folkehøgskole før studier

Nathalie visste egentlig ikke hva folkehøgskole var, men i dag er hun veldig glad for at hun valgte et år i Seljord før krevende studier. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ekstremsport Luft

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Luftsport

Folkehøgskolen Nord-Norge
Kontakt skolen
Helårskurs17 t/ukeKristen

Ekstremsport - Paragliding

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Droneracing

Haugetun Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Paragliding - Det indiske hav

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Flylinja / pilot, seilfly, motorfly

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Ekstremsport på Reisefot

Seljord Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt