Til hovedinnhold

Liker du å være ute, ta bilder og oppleve nye steder ? Bli med på et aktivt år med grunnleggende friluftsliv, god innføring i foto og mange spennende reisemål. Thailand - Island - Danmark

En aktiv hverdag med blant annet:

Med andre ord basisfriluftsliv med lite stress og masse kos rundt bålet. Se mer faginnhold under "Hvem passer linja for".

Bildene nedenfor er tatt fra ulike aktiviteter vi gjør i løpet av skoleåret.

Se link til instagram og youtube øverst på siden.

En liten introduskjon om linja finner du her:  https://www.youtube.com/watch?v=U9Qeo36vDEk

Linjen passer for alle om du du har mye eller lite erfaring med friluftsliv eller fotografering.

Dette vil du lære

 • Manuelle funksjoner på speilreflekskamera og systemkamera
 • Fototeknikk
 • Komposisjonsregler
 • Innføring og bruk av fotostudio
 • Digital etterbehandling
 • Bildekritikk
 • Miljø og klimaproblematikk
 • Matlaging
 • Turplanlegging
 • Utstyr og klær
 • Jegerprøven
 • Båtførerprøven
 • Surfing

Våre forventninger til deg

 • At du møter presis til undervisningen
 • At du viser respekt og empati for dine medelever

Thailand fra nord til sør

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Reisen varer mellom 2 og 3 uker. Nord i Thailand besøker vi Chiang Mai og reiser derfra opp mot grenseområdene til Burma og Laos. I nord opplever vi lek og stell av elefanter, fisking av enorme maller, homestay hos fjellstammer, zipline, tempelbesøk,  nattmarkedet i Chiang Mai, og fantastisk nordthailands matkultur. Fra midten av reisen drar vi sørover der vi opplever en ny kultur, nye mennesker, strender, hav, snorkling, strandrydding i marine nasjonalparker, homestay, båttur på Songkhlainnsjøen, kajakkpadling og matmarkeder. Hele reisen inneholder en bred variasjon av Thailands kultur og natur, magiske soloppganger, flotte motiver for makro, portrett -og landskapsfotografering, samt workshops underveis med profesjonelle fotografer.

Island - Landskapsfotografering

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Island skal vi ri på islandshest, fotografere mektige fosser, grotter, klippelandskap, geysirer, og kanskje ulike typer hval hvis vi er heldige. Du bruker alt du har lært om foto dette skoleåret til å skape flotte landskapsbilder. Kanskje fortjener de en plass på veggen? Tidligere har turen gått til sørkysten, Reynisfjera og Vik i Myrdal. Ta med badetøy til lauging i de varme kildene.

Danmark - Ørneparken

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I Danmark, prøver vi å fange det spesielle lyset i området rundt Skagen. Vi besøker steder som Råbjerg Mile, Den tilsannede kirke, Grenen. I ørnereservatet ved Tversted fotograferer vi blandt annet ørn, gribb og falk.

Hovden vinter

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

Vi bruker skolens hytte som base for langrenn, alpint, snøhuletur og Hovden badeland. Hovden byr blandt annet på flotte langrennsløyper og et stort alpinanlegg. Langrennski, alpint, og snowboard kan leies rimelig på Hovden dersom du ikke har dette med hjemmefra.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skolen ligger i det vi kaller perlen i den sørlandske skjærgård. Ut av vinduet ser du rett mot uthavnen Ny –Hellesund der Nordal Grieg i sin tid skrev sangen «Til ungdommen». Hit går vår første fellestur.. Overnatting i telt, lavvo, hengekøye eller på liggeunderlag under åpen himmel. Bading, bål, lek og alvor. Vi nyter sensommerens dufter og skuer utover havet, der Danmark nesten blir synlig i horisonten, og blir kjent med hverandre på en uforglemmelig måte. Her skapes vennskap.

Skolens siste fellestur går til samme sted. Sommeren er i emning, og det er en ganske annen gjeng som er på tur. Sikre på hverandre, men melankolien har tatt over for forventningen. En følelse av at noe snart er over, sammen med vissheten om at noe nytt kommer. Dette nye, som nå skal skapes sammen med folk du har rundt deg, er ikke lenger like skremmende. Dette blir en tur fylt med gode minner og sterke følelser.

På disse to turene tar vi oss også med oss utstyr til å plukke plast for jordens skyld, før og etter sommerens gjester.

Mellom disse to turene er det mye tid og rom. Det er mye som skal skapes. Linjene drar på sine ulike turer og mye tid brukes felles på skolen. Men i ny og ne gjør vi noen fellesturer. Det kan være til Preikestolen, kino, teater, bowling, Zip-line, og det kan være til Lindesnes fyr eller Lista. Dyreparken er også en naturlig destinasjon for skolen når vi først ligger på disse kanter.  

Morten Ohme

Lærer Friluftsliv og fotoreiser

Morten er utdannet veileder innen kultur, natur og friluftsliv fra Universitetet i Sør-Øst Norge med ansvar for friluftslinja, samt valgfagene instagram og foto, båtførerprøven, og Fantasy PL.

Har vært elev på folkehøgskole og trives aller best ute sammen med elevene sine med eller uten kamera. 

Liker fotball, fridykking, frisbeegolf, spiller gitar og elsker revy men har egentlig litt sceneskrekk.

Epost: mortenohme@hotmail.com
Telefon: 95202076
Instagram: @agderfhsfriluft

 • 8:00 Frokost
 • 8:45 Morgenstemning - felles start på dagen
 • 9:00 Linjefag, fellesfag på torsdager
 • 11:30 Lunsj
 • 12.00 Linjefag eller valgfag
 • 14:45 Middag
 • 16:00 Valgfag / fri
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdag 11:30 Lørdagsseminarer - du velger ca 15 seminarer i løpet av året.

Lørdag kveld: Agderlørdag (ca. annenhver lørdag) - En av linjene lager mat og opplegg/underholdning for de andre linjene.

Søndag - turdag med venner?

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleruta 2024-25

 • 25.08.24 Skolestart
 • 27.09.24 Siste dag før høstferie
 • 07.10.24 Første dag etter høstferie
 • 20.12.24 Siste dag før juleferien
 • 06.01.25 Første dag etter juleferien
 • 14.02.25 Siste dag før vinterferien
 • 24.02.25 Første dag etter vinterferien
 • 11.04.25 Siste dag før påskeferien
 • 23.04.25 Første dag etter påskeferien
 • 01.05.25 1. mai - fridag
 • 14.05.25 Avslutning
 • 15.05.25 Hjemreise

Hovedturene oftest mellom vinter- og påskeferien. Ofte også en tur om høsten.

Last ned årsplan som pdf ↓

Alle valgfag er inkludert i prisen. Du trenger 3 timer valgfag pr uke. De fleste ønsker å ta mer enn det, men det er opp til deg. Vi sprer valgfagene over hele dagen for at du skal kunne velge de fagkombinasjonene som du ønsker.

Amnesty

Dette er en aksjonsgruppe i Amnesty International som skal lage aksjoner for menneskerettighetene. Vi setter oss inn i aktuelle saker ulike steder i verden og gir vårt bidrag til en bedre verden.

Ballspill

2 timer pr. uke. Først og fremst skal ballspill være gøy, og for alle.Eksempler på aktivitet er: Innebandy, hjørnefotball, basketball, dansk stikkball, elefantball, kanonball.

Fantasy Premier league

Dersom du er glad i engelsk fotball blir du med i dette valgfaget. Vi danner en egen liga på skolen og møtes en time i uka der vi diskuterer taktikk og kårer rundens vinner.

Filmopplevelse

Vi ser noen av de siste års beste filmer, blandet med et utvalg av klassikere og diskuterer og samtaler om lyd, bilde, klipping, skuespill, regi, musikk, genre, dramaturgi, karakterer, fortelling etc.

Filosofi og det gode liv

Vi undersøker noen teknikker (meditasjon, lett trening, vanebygging), filosofier og tankesett for å sammen komme frem til forskjellige måter å gjøre vårt eget liv til et bra et. Lag en god dag!

Foto

Det blir gitt en rask innføring i kameraets tekniske virkemåte. Målet er å få styring på de formale virkemidlene i forhold til lys og visualisering av rom- og tidsproblemstillinger. Det handler om å b

Framtid og handling mini

Gjennom praktisk arbeid, teori og bevisstgjøring skal vi fordype oss i sentrale miljøemner. Plastproblematikk, tekstilindustri, dyrevelferd, klima, lage såpe og drops. Alltid plass for nye ideer.

Individ og samfunn

Vi tar for oss ulike sider av samfunnet, fortid og samtid, sosiologi og psykologi. Livet kort og godt. Vi tar for oss ulike teoretikere/teorier, ser på hendelser og trender, nasjoner og forskjeller.

Instagram og foto

Vi tar bilder gjennom året av "livet" på skolen og publiserer på instagram og facebook, oppgraderer tekst og bilder på skolens nettside, og vurderer skolens brosjyre.

International food

Once a month we make international dinner for the whole school with help from the kitchen staff. This is an additional subject for the international students, where also other students can join.

Kaffebar

Du lærer å lage den perfekte espresso, utgangspunktet for alle kaffedrikker; Cappucino, Mocca, Latte, Macciato, Cortado m.m. Hver tirsdag selger baristaene kaffe til elever og eventuelle gjester.

Kettlebells & Crosstrening

I crossfit ligger fokuset på helkroppstrening, kondisjon, mobilitet og utvikling av styrke. Kettlebell er en blytung treningsform fra Russland. Her kombineres crossfitøvelser og kettlebell-løfting.

Kor

Bli med å syng. Folkehøgskolen har stolte tradisjoner for sang. I koret synger vi sanger fra musicales, fra pop/rock-verdenen og fra klassiske komponister. A capella og med instrumenter/jazzlinja.

Kunst

Undervisning i ulike teknikker, muligheter for å drive med egne prosjekter i tillegg til felles prosjekter. Disse kan dreie seg om kurs i eksempelvis akttegning, maleri, grafikk, eller bokbinding.

Pilates

Pilates er en form for styrketrening, der fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av, slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte.

Salsa - dans

Pardans i cubansk stil. Innføring i grunnleggende trinn og enkelte "turer".

Språktrening

Obligatorisk valgfag for de internasjonale elevene, hvor de norske elevene melder seg på og bidrar med fokus på høytlesning, uttale, vanskelige ord og uttrykk på norsk samt brettspill. Kakepause!

Strikking

Lær deg å strikke eller utvikle dine strikke ferdigheter. Enkle prosjekter på 2 pinner, etterhvert mer avanserte som votter el sokker. Lær også av hverandre og bli kjent, mens prosjekter realiseres.

Ta opp fag

Planlegger du å ta opp fag fra videregående? Enten fordi du mangler et fag eller ønsker å forbedre karakterer? Lærer og andre elever som har gjort det bra i faget kan hjelpe deg.

Turfag

Dette er en anledning til å bli bedre kjent med nærområdet. Det fins mange fine turløyper nærme skolen som vi skal utforske utover høsten. Det blir pause underveis – av og til med bål.

Volleyball

Her skal vi først og fremst spille volleyball. Men alt blir gøyere når ballen går dit du vil. Derfor vil du også trene fingerslag, baggerslag, serv, smach og blokk. Forsvars- og angrepstrategier får d

Årbok

Elevene på dette faget har ansvaret for å produsere elevenes skoleårbok

Den frilynte folkehøgskolen i Kristiansand. Vi har et mangfold av linjer og et internasjonalt miljø. Spennende reisemål. Mange og varierte valgfag. God mat og heftig utsikt utover Kristiansands skjærgård.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 134 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Administrasjonsgebyr (2500kr)
 • Sangbok
 • Leie av kanoer
 • Studentkort
 • Studietur: Fellesturer
 • Studietur: Thailand fra nord til sør
 • Studietur: Island - Landskapsfotografering
 • Studietur: Danmark - Ørneparken
 • Studietur: Hovden vinter
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 134 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 134 500,-
(13 450,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
På Agder FHS jobber vi veldig hardt for at prisen skal dekke så godt som alt man ville forventet og mer til, så vel som at vi ønsker å ligge så nært det dere får i studielån/stipend som mulig samtidig som vi leverer et høykvalitets-skoleår til elevene våre.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Droner (Dji Mavic og mini)
 • Dji Action
 • Dji Pocket
 • Dji Osmo mobil
 • Go Pro
 • Fotostativ
 • Kanoer, redningsvester og årer
 • Telt, lavoer
 • Tynne liggeunderlag
 • Stormkjøkken
 • Bålkjeler
 • Diverse fiskestenger

Linja er mye på tur til sjøs og til fjells med overnattinger i telt/snøhule mm. Du må også kunne sitte noen timer i minibuss. For å gå på linja må du kunne bli med på dette. Det er også litt krevende studieturer. Kontakt gjerne linjelærer hvis du lurer på noe.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Caroline Bredesen Dammen

Et innholdsrikt år med nye erfaringer og gode friluftsopplevelser! Jeg har fått nyttige kunnskaper om foto som jeg bruker den dag i dag. Rett og slett et topp år jeg har gjort mye ting jeg ellers aldri hadde fått muligheten til!

Caroline Bredesen Dammen
Yorick Krauth - Tyskland

På skolen fikk jeg profesjonell hjelp med en helt ny hobby som nå er jobben min: Fotografi og Medier. Friluftsliv og Fotoreiser samt NLC linjen, har bare forsterket mine positive erfaringer og hjalp meg med å utvikle meg selv og planer om fremtiden.

Yorick Krauth - Tyskland
Fabian Svendsen

Opplevelsene jeg fikk i form av turene, innlands og utenlands, er i mangfold og setter minner for livet. Jeg ble utfordret både fysisk og psykisk, og «kom ut på den andre siden» som en bedre person.

Fra bloggen

Viser frem folkehøgskolelivet på TikTok

De siste årene har TikTok vokst enormt i Norge. Stadig flere folkehøgskoleelever deler fra hverdagen sin på videodelingsplattformen.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Villmark - vann og snø, Svalbard, Franske alper

Ringebu Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Basecamp Mt. Everest

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Friluftsliv i nord - Nordkalotten og Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Hav & Fjell

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Eventyrer - Villmark

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv lett

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

REIS Outdoor Adventure

Ålesund Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Whitekeeper: Snø, Skiheis og Maskin

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv topptur

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt