Til hovedinnhold

Ekstremsport på Reisefot

Søk på linja
Få ledige plasser

Vil du reise og er du glad i ekstremsport? Hva med å hoppe i strikk i Colombia, sitte rundt bålet i regnskogen i Amazonas, hoppe i fallskjerm, dykke eller sykle downhill? Da er dette linjen for deg!

Forestill deg å hoppe solo ut av et fly med fallskjerm på ryggen fra 4.000 meters høyde, Sykle downhill i Colombia, dra på tur i de majestetiske Andesfjellene i Ecuador eller dykke og rafte i Slovenia. I lag med gode venner og med god veiledning blir dette året en opplevelse for livet! Vi lærer deg å reise rundt i verden.

Vi har to hovedtemaer på linja:

På Ekstremsport på Reisefot er det viktig at du vil oppleve nye ting, er åpen for å teste dine grenser og har lyst til å reise. Du skal være i normal fysisk form. Ingen forkunnskap er nødvendig.

Dette vil du lære

 • Å reise på budsjett, så du får mest mulig ut av reisen
 • Å reise/samarbeide sammen med andre
 • Å ordne ting selv i form av transport, overnatting og opplevelser
 • Få muligheten til å ta fallskjermsertifikat
 • Bli tryggere på deg selv og dine grenser
 • Du får mulighet til å ta dykkersertifikatet
 • Ta vare på deg selv og andre på tur
 • Grunnleggende ferdigheter i padling, klatring på led/topptau

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er åpen for å prøve nye ting, gjerne vil reise og vil være med på å skape et godt klassemiljø. Vi har som et mål å bli en god sammensveiset gjeng som koser seg på tur ilag. Vi ser for oss at du har disse egenskapene, som er verdig en ekte backpacker:

 • Eventyrlyst
 • Tør å prøve nye ting
 • Åpenhet
 • Ansvarsfølelse
 • Engasjement
 • Nysgjerrighet
 • Samarbeidsvilje

Studietur: Linjetur til Danmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av året reiser vi til Danmark for å ha en treningsuke med kiting. Norge er et av de beste stedene i verden for å snø kite og Danmark er en av de beste plassene å lære seg dette. Her er det mye vind og store strender, noe som er en perfekt kobinasjon for å lære seg å kite. Senere kommer vi til å bruke det du har lært, på vann eller på snø.

Det å kite på snø eller på vann er en fantastisk følelse, kiten blir som din personlige heis eller båt og du kan dra akkurat hvor du vil! Dette åpner opp for ekstremt mange muligheter. Du trenger ikke gå på topptur med en lang innmarsj og flere timer opp på en fjelltopp for å få noen turer med urørt pudder. Du kan heller kite opp til toppen å få mange flere turer ned! Du kan også kite på innsjøer med masse pudder eller du kan dra på lang tur med pulk og telt. Mulighetene er mange! 

Studietur: Slovenia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Det blir mange turer i løpet av skoleåret, men en av de største er turen til Slovenia. Denne turen er på høsten. Før turen starter forbereder vi oss med å lære om dette landet og lage vår egen rute. Forberedelser til en slik tur er spennende og gjør selve turen mer innholdsrik!

Til tross for sin størrelse, er Slovenia rik på naturopplevelser og kultur. Her blir det backpacking rundt om i dette landet som er skapt for ekstremsport. Vi skal på rafting, fjellturer og her får du mulighet til å ta dykkersertifikat! Det å være vektløs under vann, blant vakre koraler og sammen med gode venner er noen av høydepunktene i skoleåret. For å komme oss tilbake til Norge reiser vi med tog og buss gjennom Europa tilbake til Norge. Kjempespennende å oppleve Europa på denne måten!

Colombia og Ecuador

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 uker

Etter juleferien pakker vi sekkene igjen og drar langt av sted til Colombia.

Vi reiser til byen Medellin, en by som lenge har vært preget av kriminialitet. Nå er fullt mulig å utforske byen. Når vi besøker Kommuna 13 som en gang var byens farligste bydel møter vi ungdommer som har opplevd mye, men som nå vil vise byen og hva den har å by på.
Vi drar på tur til Chicamocha Canyon for å fly paraglider, går tur blant verdens høyeste palmetrær, utforsker fargerike landsbyer, lager vår egen sjokolade og skal på downhillsykling i Andesfjellene! Her er det mye historie å oppleve og mange aktiviteter å gjøre.Tørr du kanskje å hoppe i Sør-Amerikas største strikkhopp på hele 140 meter?

Etter to uker i Colombia drar vi sørover og krysser ekvatoren. I Ecuador venter nye eventyr! Dette landet har mye å by på. Sammen opplever vi Maya-kulturen og drar på en 4-dagers fottur til vulkankrateret Quilotoa på 3.900 meters høyde. Turen går gjennom små landsbyer og vi kommer tett på lokalbefolkningen. En tur som du ikke komme til å glemme. Etterhvert vil du kjenne høydemeterne når vi nærmer oss målet. Dagen etter drar vi ned igjen for så å bestige neste fjell som er den aktive vulkanen Cotopaxi. 

Etter å ha opplevd Andesfjellene reiser vi til Amazonas-omådet, der vi bor blant lokalbefolkningen. Vi skal på natt trekking i regnskogen og fiske vår egen middag. Her kommer vi tett på lokalbefolkningen «Indichurros» og opplever livet Amazonas sammen med dem. Etter ca fire uker drar vi tilbake til Norge igen. 

Høsttur til Vatnelian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Vintertur Telemark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Corné Nieuwenhuize

Linjelærer Paragliding Ekstremsport

Corné er linjelærer på Paragliding-Ekstremsport. Han er lidenskapelig opptatt av paragliding, fjellturer og reising og er ofte å finne ute i naturen. Han liker seg best opp i lufta, hengende under en paraglider. 

Epost: corne@seljord.fhs.no
Facebook

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - ca. 20. august 2023

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - ca. 11. mai 2024

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slire med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av en instruktør på treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement. Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Skolen med enerom! På Seljord Folkehøgskule kan du prøve ut interessene dine i lag med gode venner. Skolen har linjer med høy kvalitet ledet av de dyktigste lærerne du kan tenke deg. Her finner du god mat, fantastisk natur og ikke minst andre som deler dine interesser. Her blir du rusta for resten av ditt spennende liv

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 167 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Høsttur til Vatnelian
 • Studietur: Vintertur Telemark
 • Studietur: Linjetur til Danmark
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Slovenia
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Colombia og Ecuador
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 167 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 167 000,-
(16 700,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har utstyr til kiting, fallskjermhopping, padling og de fleste andre aktivitetene på skolen. Se ellers hjemmesiden www.seljord.fhs.no for hva vi forventer at du tar med selv. 

Vi forsøker å tilrettelegger for alle som vil delta. Samtidig er det viktig at du ikke har noen sykdommer som kan påvirke sikkerheten ved utøvelse av ekstremsport. Er du i tvil så ber vi deg å ta kontakt med skolen: kontor@seljord.fhs.no .

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Psykologistudent: - Veldig nyttig med folkehøgskole før studier

Nathalie visste egentlig ikke hva folkehøgskole var, men i dag er hun veldig glad for at hun valgte et år i Seljord før krevende studier. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv Ekstremsport

Sagavoll folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

X-Sports - New Zealand

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Multisport X Bali

Rødde folkehøgskole – Trondheim
Helårskurs15 t/ukeKristen

Flylinja / pilot, seilfly, motorfly

Stavern folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

LinjeX - Action

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Action Adrenaline Adventure - Alpene

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Ekstremsport

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Sport Extreme Australia

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Backpacker/Ekstremsport

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Ekstremsport

Sagavoll folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Ekstremsport Luft

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Park og Akrobatikk - Frankrike

Ringebu Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilynt