Til hovedinnhold
Venteliste

Vil du reise og er du glad i ekstremsport? Hva med å hoppe i strikk i Colombia, sitte rundt bålet i regnskogen i Amazonas, hoppe i fallskjerm, dykke eller sykle downhill? Da er dette linjen for deg!

Forestill deg å hoppe solo ut av et fly med fallskjerm på ryggen fra 4.000 meters høyde, Sykle downhill i Colombia, dra på tur i de majestetiske Andesfjellene i Ecuador eller dykke og rafte i Slovenia. I lag med gode venner og med god veiledning blir dette året en opplevelse for livet! Er dette noe som frister?

Vi har to hovedtemaer på linjen: 

Lære deg å reise:

Vi reiser mye, både på høsten og på våren. På høsten reiser vi hele to uker rundt til Slovenia, landet som er skapt for ekstremsport. Rett etter nyttår reiser vi på 3-4 ukers tur til Colombia og Ecuador. Utenfor allfarvei møter vi lokalbefolkningen og driver med mange spennende aktiviteter. Du skal lære å reise selv og etter skoleåret har du nok erfaring til å dra ut i verden på egenhånd. Tilsammen er vi nesten 2 måneder på reisefot!

Ekstremsport:

Gjennom året har vi fokus på at du tester egne grenser, så du ser at du kan få til alt du vil, bare du prøver. Derfor har vi varierte aktiviteter igjennom året, som kan gjøre at pulsen din øker et par ekstra hakk. Sikkerheten står alltid øverst på planen og vi benytter sertifiserte instruktører til alle aktivitetene. 

Dette er bare noen av aktivitetene på linja:

På Ekstremsport på Reisefot er det viktig at du vil oppleve nye ting, er åpen for å teste dine grenser og har lyst til å reise. Du skal være i normal fysisk form og ingen forkunnskap er nødvendig.

Dette vil du lære

 • Å reise på budsjett, så du får mest mulig ut av reisen
 • Å reise/samarbeide sammen med andre
 • Å ordne ting selv i form av transport, overnatting og opplevelser
 • Få muligheten til å ta fallskjermsertifikat
 • Bli tryggere på deg selv og dine grenser
 • Du får mulighet til å ta dykkersertifikatet
 • Ta vare på deg selv og andre på tur
 • Grunnleggende ferdigheter i padling, klatring på led/topptau

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er åpen for å prøve nye ting, gjerne vil reise og vil være med på å skape et godt klassemiljø. Vi har som et mål å bli en god sammensveiset gjeng som koser seg på tur ilag. Vi ser for oss at du har disse egenskapene, som er verdig en ekte backpacker:

 • Eventyrlyst
 • Tør å prøve nye ting
 • Åpenhet
 • Ansvarsfølelse
 • Engasjement
 • Nysgjerrighet
 • Samarbeidsvilje

Linjetur til Danmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av året reiser vi til Danmark for å ha en treningsuke med kiting. Norge er et av de beste stedene i verden for å snø kite og Danmark er en av de beste plassene å lære seg dette. Her er det mye vind og store strender, noe som er en perfekt kobinasjon for å lære seg å kite. Senere kommer vi til å bruke det du har lært, på vann eller på snø.

Det å kite på snø eller på vann er en fantastisk følelse, kiten blir som din personlige heis eller båt og du kan dra akkurat hvor du vil! Dette åpner opp for ekstremt mange muligheter. Du trenger ikke gå på topptur med en lang innmarsj og flere timer opp på en fjelltopp for å få noen turer med urørt pudder. Du kan heller kite opp til toppen å få mange flere turer ned! Du kan også kite på innsjøer med masse pudder eller du kan dra på lang tur med pulk og telt. Mulighetene er mange! 

Slovenia / Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Det blir mange turer i løpet av skoleåret, men en av de største er turen til Slovenia. Denne turen er på høsten. Før turen starter forbereder vi oss med å lære om dette landet og lage vår egen rute. Forberedelser til en slik tur er spennende og gjør selve turen mer innholdsrik!

Til tross for sin størrelse, er Slovenia rik på naturopplevelser og kultur. Her blir det backpacking rundt om i dette landet som er skapt for ekstremsport. Vi skal på rafting, fjellturer og her får du mulighet til å ta dykkersertifikat! Det å være vektløs under vann, blant vakre koraler og sammen med gode venner er noen av høydepunktene i skoleåret.

For å komme oss tilbake til Norge reiser vi med tog og buss gjennom Europa tilbake til Norge. Dere reiser i mindre grupper og dette organiserer dere sammen. Det blir noen fellesmøter underveis, men ellers reiser dere helt på egenhånd. Her lærer du å backpacke gjennom Europa sammen med gode venner. 

Colombia og Ecuador

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 uker

Etter nyttår pakker vi sekkene og drar langt av sted til Colombia.

Vi reiser til byen Medellin, en by som lenge har vært preget av kriminialitet. Nå er fullt mulig å utforske byen. Når vi besøker Kommuna 13 som en gang var byens farligste bydel møter vi ungdommer som har opplevd mye, men som nå vil vise byen og hva den har å by på.
Vi drar også på tur til Chicamocha Canyon for å fly paraglider, går tur blant verdens høyeste palmetrær, utforsker fargerike landsbyer, lager vår egen sjokolade og skal på downhillsykling i Andesfjellene! Her er det mye historie å oppleve og mange aktiviteter å gjøre.Tørr du kanskje å hoppe i Sør-Amerikas største strikkhopp på hele 140 meter?

Etter to uker i Colombia drar vi sørover og krysser ekvatoren. I Ecuador venter nye eventyr! Dette landet har mye å by på. Sammen opplever vi Maya-kulturen og drar på en 4-dagers fottur til vulkankrateret Quilotoa på 3.900 meters høyde. Turen går gjennom små landsbyer og vi kommer tett på lokalbefolkningen. En tur som du ikke komme til å glemme. Etterhvert vil du kjenne høydemeterne når vi nærmer oss målet. Dagen etter drar vi ned igjen for så å bestige neste fjell som er den aktive vulkanen Cotopaxi. 

Etter å ha opplevd Andesfjellene reiser vi til Amazonas-omådet, der vi bor blant lokalbefolkningen. Vi skal på natt trekking i regnskogen og fiske vår egen middag. Her kommer vi tett på lokalbefolkningen «Indichurros» og opplever livet Amazonas sammen med dem. Etter ca fire uker på tur drar vi hjem igen. 

Opplev Telemark (høst)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Opplev Telemark (vår)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Corné Nieuwenhuize

Linjelærer Ekstremsport på Reisefot

Corné er linjelærer på Ekstremsport på Reisefot. Han er lidenskapelig opptatt av paragliding, hoppe i fallskjerm, kiting, moutainbiking og trening og er ofte å finne ute i naturen. Han liker seg best oppe i lufta, er derfor paraglidinginstruktør og har den høyeste sertifiseringen som man kan ha innen faget.

Epost: corne@seljord.fhs.no
Telefon: 90700492

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - 25. august 2024

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - 10. mai 2025

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filmklubb

Filmklubb er et valgfag hvor vi ser et variert utvalg av filmer. Det åpnes for diskusjon og refleksjon rundt filmopplevelsen, og det fokuseres ofte på spesifikke elementer i filmen.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slire med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av en instruktør på treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement. Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Fra kr 167 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Opplev Telemark (høst)!
 • Studietur: Opplev Telemark (vår)!
 • Studietur: Linjetur til Danmark
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Slovenia / Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Colombia og Ecuador
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 167 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 167 000,-
(16 700,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har utstyr til kiting, fallskjermhopping, padling og de fleste andre aktivitetene på skolen. Se ellers hjemmesiden www.seljord.fhs.no for hva vi forventer at du tar med selv. 

Vi forsøker å tilrettelegge for alle som vil delta. Samtidig er det viktig at du ikke har noen sykdommer som kan påvirke sikkerheten ved utøvelse av ekstremsport. Er du i tvil, så ber vi deg å ta kontakt med skolen: kontor@seljord.fhs.no .

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ingrid Fagerheim

På Epr har jeg flydd, syklet, reist, dykket mm., og alt har blitt til unike opplevelser. Spesielt fordi det ble gjort med gode og likesinnede venner. Både lærer og medelever pusher grensene dine hver dag, i en stor variasjon av kule aktiviteter!

Ingrid Fagerheim
Camila Nordbø

Denne linja er noe jeg unner alle å oppleve! Aktivitetene på linja utfordrer oss fysisk og psykisk, og du står igjen med mestringsfølelse, glede, og gode venner! Hver dag er en toppdag! Seljord FHS vil bare gjøre deg godt!

Camila Nordbø
Noah Bø

Jeg har fått opplevd så mye kjekt på Ekstremsport på Reisefot linja, som jeg ikke ville hatt muligheten til å prøvd ellers. Alle reisene og aktivitetene har vært over alle mine forventninger! Mange gode minner og fantastiske medelever. Anbefales!

Fra bloggen

Psykologistudent: - Veldig nyttig med folkehøgskole før studier

Nathalie visste egentlig ikke hva folkehøgskole var, men i dag er hun veldig glad for at hun valgte et år i Seljord før krevende studier. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Sport Extreme Australia

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

LinjeX - Action

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Ekstremsport

Sagavoll folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Multisport X Bali

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

Backpacker/Ekstremsport

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Extreme - Alpene

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

X-Sports - New Zealand

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Bratt "Opplev Ekstremsport- og skibygda Voss"

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Ekstremsport

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Tropisk seilas, hav og fjell

Kristiansand folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Freeride Japan

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

SPORT & ADVENTURE GO HARD

Hardanger Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt