Til hovedinnhold
Fullt

Lederlinjen er for deg som ønsker et andre år på Seljord Folkehøgskole og som ønsker å utvikle dine lederegenskaper. Fokus er på teambuilding og ledertrening.

Etter å ha gått et år på Seljord Folkehøgskole og opplevd det gode miljøet og "det beste året i mitt liv", er det mange som ønsker et andre år som stipendiat. De har observert og erfart hvor viktige stipendiatene er som forbilder og miljøskapere. Dessuten ser de verdien av å utvikle seg som leder og bli tryggere på samhandling med andre. 

Et år som stipendiat og da elev på lederlinjen ved Seljord Folkehøgskole vil inneholde:

 

Som stipendiat er du spesiell for oss på folkehøgskolen. Du skal være elev samtidig som du i enkelte sammenhenger skal jobbe i "stip-team". I andre sammenhenger igjen samarbeider du med linjelærer og noen ganger er det du som er leder og ansvarlig. Det er viktig å skille roller. Du skal videre være tydelig, entusiastisk, lærevillig og like å ta på deg utfordringer. 

NB! Husk å skrive hvilken linje du vil ha praksis på (hospitere) når du søker!

 

For å kunne søke på lederlinjen må du ha gjennomført et år på folkehøgskolen fra før. Du bør være interessert i mennesker, ville bli en bedre leder og ha et klart ønske om å gjøre noe bra for andre.

Dette vil du lære

Gjennom teoretisk ledertrening og diverse praksis, både på andre linjer og som miljøarbeider på skolen, får du mange utfordringer. Sentrale element i læringsprosessen vil være: 

 • ledelse
 • relasjonskompetanse
 • personlig utvikling
 • grensesetting
 • konflikthåndtering
 • teambuilding
 • planlegge - gjennomføre - evaluere
 • ansvar og tillit

Våre forventninger til deg

Lederlinjen er en spesiell linje for oss på folkehøgskolen. Som "stipendiat" vil du få mange ansvarsoppgaver og jobbe tett sammen med personalet på skolen for å skape det magiske "folkehøgskolemiljøet" som vi elsker.

Vi forventer at du:

 • er pliktoppfyllende, lojal og anvarsfull
 • viser deg som en god rollemodell 
 • er hjelpsom og på "tilbudsiden"
 • viser et positivt kroppsspråk og væremåte
 • lar deg begeistre

i tillegg til linjeturene har skulen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en like før skoleslutt.

 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Jomfruland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

På våren avslutter vi året med en tur til Sørlandet. Telemark har svært variert natur, og på denne avslutningsturen får vi oppleve hva kysten og kystlivet har å by på. På øya får man se det rike dyreriket, med ekorn og fugler på nært hold, rådyr løpende rundt på øya og kanskje du ser en sel kose seg i vannkanten. Selvfølgelig blir denne turen også litt preget av at vi går mot slutten på et innholdsrikt år, og samholdet og fellesskapet er tett.
(kostnadene til fellesturer ligger inne i skolepengene)

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Skolestart - 23. august
 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie - uke 41

 • Linjeuker - 
 • Høgskolefest -
 • Prosjektuker -
 • Siste skoledag

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår -
 • Linjeuke -
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie - uke 8

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker -  Vårshow Musikal - 

Påskeferie - uke 13

 • Fellestur - kyst-Telemark
 • Siste skoledag - 14. mai 2022

Vi har mange forskjellige valgfag som spenner over et vidt faglig spekter: utefag, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musikk, tenkefag, og andre fag som speiler hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Barneidrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-8 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Upcyckling

Dette er et utrolig spennende fag der vi ser og ikke minst blir bevisst på å bruke ting på nytt. Det kan våre å sy om tøy, fikse på gamle møbler osv – altså gjenbruk.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Mer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Ingen alene på julaften

Seljord folkehøgskule åpner i kveld dørene for alle som ønsker noen å feire jul sammen med. Med langbord, juletre, peis, gaver og skyss – skal ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Kontakt skolen
Stipendiatlinje30 t/ukeFrilynt

Bisse-linje

Sund folkehøgskole
Fullt
StipendiatlinjeFrilynt

2. årslinje/Ledertrening

Valdres folkehøgskole
Fullt
StipendiatlinjeKristen

Lederutvikling

Fredly Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs36 t/ukeKristen

Ledertrening - Stipendiatlinje

Folkehøgskolen Nord-Norge
Fullt
StipendiatlinjeKristen

Ledertrening - JC Trainee

Kristiansand Folkehøyskole
Fullt
StipendiatlinjeKristen

2. års elever

Nordhordland Folkehøgskole
Fullt
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

Veilederlinja

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Fullt
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

Arctic Leaders

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
HelårskursKristen

Stipendiat-linje

Evje Folkehøgskole
Fullt
StipendiatlinjeFrilynt

Stipendiat

Toten Folkehøgskole
Fullt
Stipendiatlinje25 t/ukeFrilynt

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Fullt
Stipendiatlinje35 t/ukeKristen