Til hovedinnhold

Lederlinjen / stipendiat

Søk på linja

Lederlinjen er for deg som ønsker et andre år på Seljord Folkehøgskole og som ønsker å utvikle dine lederegenskaper. Fokus er på teambuilding og ledertrening.

Etter å ha gått et år på Seljord Folkehøgskole og opplevd det gode miljøet og "det beste året i mitt liv", er det mange som ønsker et andre år som stipendiat. De har observert og erfart hvor viktige stipendiatene er som forbilder og miljøskapere. Dessuten ser de verdien av å utvikle seg som leder og bli tryggere på samhandling med andre

Et år som stipendiat og da elev på lederlinjen ved Seljord Folkehøgskole vil inneholde:

Som stipendiat er du spesiell for oss på folkehøgskolen. Du skal være elev samtidig som du i enkelte sammenhenger skal jobbe i "stip-team". I andre sammenhenger igjen samarbeider du med linjelærer og noen ganger er det du som er leder og ansvarlig. Det er viktig å skille roller. Du skal videre være tydelig, entusiastisk, lærevillig og like å ta på deg utfordringer

NB! Husk å skrive hvilken linje du vil ha praksis på (hospitere) når du søker!

For å kunne søke på lederlinjen må du ha gjennomført et år på folkehøgskolen fra før. Du bør være interessert i mennesker, ville bli en bedre leder og ha et klart ønske om å gjøre noe bra for andre.

Dette vil du lære

Gjennom teoretisk ledertrening og diverse praksis, både på andre linjer og som miljøarbeider på skolen, får du mange utfordringer. Sentrale element i læringsprosessen vil være: 

 • ledelse
 • relasjonskompetanse
 • personlig utvikling
 • grensesetting
 • konflikthåndtering
 • teambuilding
 • planlegge - gjennomføre - evaluere
 • ansvar og tillit

Våre forventninger til deg

Lederlinjen er en spesiell linje for oss på folkehøgskolen. Som "stipendiat" vil du få mange ansvarsoppgaver og jobbe tett sammen med personalet på skolen for å skape det magiske "folkehøgskolemiljøet" som vi elsker.

Vi forventer at du:

 • er pliktoppfyllende, lojal og anvarsfull
 • viser deg som en god rollemodell 
 • er hjelpsom og på "tilbudsiden"
 • viser et positivt kroppsspråk og væremåte
 • lar deg begeistre

Opplev Telemark (høst)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Opplev Telemark (vår)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Marit Lien Homme

Internatleder og lærer Lederlinja

Marit har musikk hovedfag fra Universitetet i Trondheim. Hun har vært kordirigent for studentkor, mannskor og lokale sangkor. Marit synger, spiller trekkspill og dirigerer skolens kor. Hun er en rolig sørlending med godt humør og en fantastisk innstilling om at alt ordner seg. Marit kan du spørre om det meste innen både musikk og håndarbeid.

Epost: marit.lien.homme@seljord.fhs.no
Telefon: 35058044

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - 25. august 2024

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - 10. mai 2025

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filmklubb

Filmklubb er et valgfag hvor vi ser et variert utvalg av filmer. Det åpnes for diskusjon og refleksjon rundt filmopplevelsen, og det fokuseres ofte på spesifikke elementer i filmen.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slire med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av en instruktør på treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement. Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Vi forsøker å tilrettelegge for alle som vil delta. Er du i tvil, så ber vi deg å ta kontakt med skolen: kontor@seljord.fhs.no.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2024/2025.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

2. årslinje/Ledertrening

Valdres folkehøgskole
Stipendiatlinje30 t/ukeKristen

Ledertrening - Stipendiatlinje

Folkehøgskolen Nord-Norge
Få ledige plasser
StipendiatlinjeKristen

Ledertrening - 2. års elever

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt

YOLO

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Stipendiat

Sund folkehøgskole
Fullt
StipendiatlinjeFrilynt

Ledertreningslinje - 2.års elever

Folkehøgskolen Sørlandet
StipendiatlinjeKristen

Stipendiat / andreårselev

Svalbard folkehøgskole
Fullt
Stipendiatlinje30 t/ukeKristen

Andreårselev

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

Stipendiat

Manger folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Lederutvikling

Hallingdal Folkehøgskule
StipendiatlinjeFrilynt

X - Året mellom

Sjøholt Folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

2.års elev

Jæren Folkehøgskule
Fullt
HelårskursFrilynt