Til hovedinnhold

Lederlinjen / stipendiat

Søk på linja

Lederlinjen er for deg som ønsker et andre år på Seljord Folkehøgskole og som ønsker å utvikle dine lederegenskaper. Fokus er på teambuilding og ledertrening.

Etter å ha gått et år på Seljord Folkehøgskole og opplevd det gode miljøet og "det beste året i mitt liv", er det mange som ønsker et andre år som stipendiat. De har observert og erfart hvor viktige stipendiatene er som forbilder og miljøskapere. Dessuten ser de verdien av å utvikle seg som leder og bli tryggere på samhandling med andre

Et år som stipendiat og da elev på lederlinjen ved Seljord Folkehøgskole vil inneholde:

Som stipendiat er du spesiell for oss på folkehøgskolen. Du skal være elev samtidig som du i enkelte sammenhenger skal jobbe i "stip-team". I andre sammenhenger igjen samarbeider du med linjelærer og noen ganger er det du som er leder og ansvarlig. Det er viktig å skille roller. Du skal videre være tydelig, entusiastisk, lærevillig og like å ta på deg utfordringer

NB! Husk å skrive hvilken linje du vil ha praksis på (hospitere) når du søker!

For å kunne søke på lederlinjen må du ha gjennomført et år på folkehøgskolen fra før. Du bør være interessert i mennesker, ville bli en bedre leder og ha et klart ønske om å gjøre noe bra for andre.

Dette vil du lære

Gjennom teoretisk ledertrening og diverse praksis, både på andre linjer og som miljøarbeider på skolen, får du mange utfordringer. Sentrale element i læringsprosessen vil være: 

 • ledelse
 • relasjonskompetanse
 • personlig utvikling
 • grensesetting
 • konflikthåndtering
 • teambuilding
 • planlegge - gjennomføre - evaluere
 • ansvar og tillit

Våre forventninger til deg

Lederlinjen er en spesiell linje for oss på folkehøgskolen. Som "stipendiat" vil du få mange ansvarsoppgaver og jobbe tett sammen med personalet på skolen for å skape det magiske "folkehøgskolemiljøet" som vi elsker.

Vi forventer at du:

 • er pliktoppfyllende, lojal og anvarsfull
 • viser deg som en god rollemodell 
 • er hjelpsom og på "tilbudsiden"
 • viser et positivt kroppsspråk og væremåte
 • lar deg begeistre

I tillegg til linjeturene har skolen to fellesturer: høsttur til Vatnelian og vintertur Telemark.

Høsttur til Vatnelian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Vintertur Telemark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Marit Lien Homme

Internatleder og lærer Lederlinja

Marit har musikk hovedfag fra Universitetet i Trondheim. Hun har vært kordirigent for studentkor, mannskor og lokale sangkor. Marit synger, spiller trekkspill og dirigerer skolens kor. Ved siden av det musiske er allsidige Marit glad i å arbeide med hendene. 

Epost: marit.lien.homme@seljord.fhs.no
Telefon: 35058044

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - ca. 20. august 2023

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - ca. 11. mai 2024

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slire med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av en instruktør på treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement. Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

På Seljord Folkehøgskule kan du prøve ut drømmene dine i lag med gode venner. Skolen tilbyr spennende linjer og du møter et personale som ønsker å gi deg et unikt år.

Her, midt i hjertet av Telemark, kan du utfordre deg selv på mange måter. Du bor på enerom, i et av de frittliggende internatene i tunet. 

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Vi ber deg å ta kontakt med skolen på kontor@seljord.fhs.no hvis du trenger tilrettelegging.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Kan man ta pause fra skole eller studier for å gå på folkehøgskole?

Mange velger å gå på folkehøgskole når de er ferdige med videregående eller lærlingtid. Det betyr ikke at du også kan ta folkehøgskoleåret ditt tidligere ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Leiartrening

Sunnmøre Folkehøgskule
Fullt
Stipendiatlinje24 t/ukeKristen

Ledertrening - 2. års elever

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt

2. årslinje/Ledertrening

Valdres folkehøgskole
Fullt
StipendiatlinjeKristen

Danvik-stipp: Praktisk miljøarbeid og ledertrening

Danvik Folkehøgskole
Fullt
StipendiatlinjeKristen

Stipendiat-linje

Evje Folkehøgskole
StipendiatlinjeFrilynt

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Stipendiatlinje30 t/ukeFrilynt

Stipendiat

Manger Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Stipendiat - JC Trainee

Kristiansand folkehøgskole
StipendiatlinjeKristen

Ledertrening

Elverum folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Stipendiat

Sund folkehøgskole
StipendiatlinjeFrilynt

Stipendiat

Toten Folkehøgskole
Fullt
Stipendiatlinje25 t/ukeFrilynt

Ten Sing Norway

Rønningen folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen