Til hovedinnhold
Ledig plass

Er du en person som er eventyrlysten og på utkikk etter nye og spennende opplevelser? Da er Backpacker - Multisport på Seljord Folkehøgskule den perfekte linjen for deg!

I løpet av året drar vi på 3-4 uker backpacking i Asia til Vietnam, Kambodsja, Thailand og Nepal. 6 dager rundt i Norden og 17 dager interrail i Europa. Innholdet i disse turene er du med på å bestemme, så kanskje drar vi til +10 land, kanskje du tar dykkerlappen, eller kanskje du nyter en solnedgang på en eksotisk øy!

Når vi ikke er ute og reiser, bruker vi masse tid på spennende opplevelser i Norge. Her får du mulighet til å få brattkort i ledklatring, padle kajakk nedover nydelige elver, gå på topptur i fersk puddersnø, eller kanskje du er en av de som tør å hoppe i fallskjerm 3-4km over bakken!

Vi har to hovedtemaer på linja:

1. Multisport
2. Reisevirksomhet/Backpacking

Multisport – Sport og friluftslivaktiviteter

Backpacking

Backpacker - Multisport passer for deg som har en drøm om å oppleve spennende reisemål sammen med andre og samtidig liker fysisk aktivitet. Ingen forkunnskap er nødvendig.

Dette vil du lære

 • Å ta ansvar for deg selv og andre på tur.
 • Å organisere og gjennomføre reiser sammen med andre.
 • Å bo og leve enkelt og rimelig på reise.
 • Samarbeid med mennesker med andre forutsetninger enn deg selv.
 • Ferdigheter i klatring og padling i havkajakk.
 • Ferdigheter på snøbrett/ski og øvrige aktiviteter vi gjør.
 • Å prøve ut aktiviteter du kanskje ikke har forsøkt før.

Våre forventninger til deg

Linja passer for deg som har en drøm om å oppleve spennende reisemål sammen med andre og samtidig liker fysisk aktivitet. Vi forventer at du er innstilt på å bli mer oppmerksom på deg selv og verden rundt deg. Du trenger ikke å ha mye erfaring, men god motivasjon er et svært viktig.

 • Eventyrlyst
 • Åpenhet
 • Ansvarlighet
 • Engasjement
 • Nysgjerrighet
 • Samarbeidsvilje
Linja er per nå dessverre ikke tilrettelagt for funksjonshemmede.

Studietur: Backpacking - Asia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

 • 3-4 uker backpaking i Asia: Vietnam, Kambodsja,Thailand og Nepal.

Den lengste turen blir garantert en opplevelse for livet, noe virkelig å se fram til. Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på et 3-4 ukers eventyr i landene Kambodsja, Vietnam, Thailand og Nepal. Mye av turen planlegges av elevene selv, både i forkant og underveis med god hjelp fra veiledere. Vi ønsker for eksempel å besøke tempelbyen Angkor Wat, Kuang Si waterfall, øyhopping i Kambodsja, trekking i Himalaya, eller andre fantastiske reisemål. Aktiviteter kan for eksempel være jungeltrekking, snorkletur, bading på de utrolige strendene, eller besøke de lokale for en nærmere forståelse av deres kultur. Vi forsøker å møte og bli kjent med den fascinerende kulturen i denne verdensdelen, noe som blir enda mer spennende når vi beveger oss litt utenom de mest oppsøkte stedene. Å ta dykkersertifikat kan også være mulig å få gjennomført i løpet av turen dersom man prioriterer dette.

Backpackerturene blir planlagt med hensyn til innhold, sikkerhet, økonomi og miljø. Å se på kartet og å finne spennende reisemål er en viktig del av reiseforberedelsene, og dere er veldig aktive i vårt valg av reiserute.

Studietur: Interrail - Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 17 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

 • Interrail Europa, 17 dagerstur

Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på en 12 dagers spennende reise i Europa med tog. Et hovedmål for årets tur er å dra til Praha i Tsjekkia via Berlin i Tyskland, for deretter å oppleve så mye av Øst-Europa som mulig. Fra Praha blir det mer opp til de enkelte lag å finne reiseruten videre. Det kan for eksempel være mulig å besøke land som Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Slovenia og Italia. Kanskje noen velger å ta med seg en fjelltur i Alpene på veg tilbake? Dette er uansett en tur å glede seg til! 

Ticket to Ride - Norden

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

 • Ticket to ride Norden, 6 dagerstur

Vi reiser i mindre grupper i 6 dager på en spennende reise i Norden eller andre land relativt kort vei fra Norge. Underveis blir det utfordringer knyttet til forflytning, aktiviteter samt andre oppgaver å løse for de ulike lagene. Kanskje noen møtepunkter eller aktiviteter blir gjort kjent på forhånd, mens det meste blir kjent underveis. Målet er å løse oppgavene raskt og trygt slik at lagene får oppleve kjente steder i ett eller flere av våre nærmeste naboland. Noene av dagene vil være preget av oppgaver og forflytning, andre dager er innholdet kjent og det sosiale står mer i fokus.

Studietur: Andre turer i Norge

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Noen ganger i løpet av året drar vi også på andre kortere turer i Norge. Dette er for eksempel tur til Vestlandet for å gå på Trolltunga og gå via Ferrata i Tyssedal, eller at vi drar av sted til Kvitfjell eller at annet av skistedene i Sør-norge på vinteren, for å stå i bakken der. En tur til Gaustatoppen kan gjøres både til fots og med ski eller brett på vinteren. Kiting, hytteturer, rafting, fallskjerm, surfing er bare noen av de spennende aktivitetene vi kan få gjort. Dersom elevene selv kommer med innspill er vi åpne for å kunne gjøre noen utflukter også etter ønske, så langt tid og budsjett strekker til. Her er det mange muligheter!

Studietur: Padletur til Storøy

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Fra skolen kan vi se rett ned på denne vakre perlen i Seljordsvannet. Vi er så heldige at vi har så mye fin natur rundt oss i Seljord, så da er det godt å vite at vi nesten kan gå rett ut av skolen og ned i en kano eller kajakk. På denne turen ferdes vi over vannet til den mektige sjøormen. Vi padler oss ut til frodige Storøy, hvor vi fyrer bål og koser oss inn i de lange nattetimer.

i tillegg til linjeturene har skolen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en i vår halvåret.

Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: En uke

Måltider pr dag inkludert: 3

I to år har skolen reist på fellestur til Hovden. Her har vi bodd på hotell i flotte vinteromgivelser. Hovden byr på muligheter til alpint, langrenn, skøyter og bading. 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Kolbjørn Birkrem

Inspektør, Backpacker - Multisport

Utdanning fra Norges Landbrukshøyskole med fordypning innen skog-, utmark- og viltforvaltning. Han har solid erfaring og kan mye om å være ute i naturen. Kolbjørn er rask til å komme seg ut enten i treningstøy, med våpen, fiskestang, kano, på fjellet, i skogen osv. Motto: "En dag uten fysisk aktivitet er en lang dag.

Epost: kolbjorn.birkrem@seljord.fhs.no
Facebook

Asbjørn Sekse

Linjelærer Backpacker-Multisport

Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt og fiskeerfaring har han blandt annet fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring, ballsport, naturfotografering og paragliding. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk

Epost: asbjorn.sekse@seljord.fhs.no

Espen Nørsterud

Linjelærer Backpacker-Multisport

Espen er en fyr som livnærer seg på nye opplevelser. Han har studert både i Brasil, Bali og Australia. Han fullførte masteren sin i idrett og friluftsliv, samtidig som han reiste rundt alene i Sør Amerika. Han foretrekker å dra litt utenfor strømmen, ofte i selskap med haier under vann, på vakre fjelltopper, eller på en idyllisk strand med en kokosnøtt i hånda.

Epost: espen.norsterud@hotmail.com
Instagram: @earth_adventurer

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - 21. august

 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie

 • Linjeuker
 • Høgskolefest
 • Prosjektuker
 • Siste skoledag

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeuke
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie 

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker 
 • Fellestur - Hovden

Påskeferie 

 • Vårshow - Musikal

Siste skoledag - 15. mai 2023

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har mange forskjellige valgfag som spenner over et vidt faglig spekter: utefag, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musikk, tenkefag, og andre fag som speiler hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 133 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Hovden
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Vatnlian
 • Studietur: Backpacking - Asia
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Interrail - Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Andre turer i Norge
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Padletur til Storøy
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 133 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 133 000,-
(13 300,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

På skolen har vi kajakker og alt av padleutstyr samt våtdrakter, klatreutstyr- sko og det som trengs for klatring, telt samt felles friluftslivutstyr til overnatting og matlaging ved behov for dette. Skolens gymsal og treningsutstyr vil ellers også bli benyttet i undervisningen, samt den vakre Telemarksnaturen i nærområdet vårt.

Dette utstyret må du stille med selv

 • gyldig pass
 • reiseforsikring
 • europeisk helsetrygdekort
 • ski– eller snowboardutstyr
 • sovepose
 • liggeunderlag
 • god ryggsekk
 • samt egnede klær
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Joakim Kirksæther

Mine to år på Seljord FHS var kort sagt fantastisk morro og ekstremt lærerikt! Langt sagt vil jeg si at det å gå her er en av de avgjørelsene jeg er mest glad for at jeg har tatt. Gode minner, fantastiske mennesker og en givende linje. Anbefales!

Fra bloggen

Psykologistudent: - Veldig nyttig med folkehøgskole før studier

Nathalie visste egentlig ikke hva folkehøgskole var, men i dag er hun veldig glad for at hun valgte et år i Seljord før krevende studier. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ekspedisjon vann og fjell

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Sjakk

Grenland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen

Idrett Adventure Sri Lanka

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Trending Sports

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Surf, seil og backpacking

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Anno Setesdal - Fjellreinens rike

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Bratt - buldring, surf og stisykkel

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Utendørs

Risøy Folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Ticket to Ride

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Personlig Trener

Møre Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Idrett og Friluftsliv

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Linje 7 - Hawaii

Ringebu Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilynt