Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Er du en person som er eventyrlysten og på utkikk etter nye og spennende opplevelser? Da er Backpacker - Multisport på Seljord Folkehøgskule den perfekte linjen for deg!

3-4 uker backpacking i Asia: Thailand, Kambodsja/Laos.

Ticket to ride-tur i Norden og Interrail i Europa. Du blir med på: Klatring, toppturer, ski/brett bakkekjøring, kajakkpadling, utfordringer som strikkhopp, tandemparagliding og isklatring samt ballspill og annen variert fysisk aktivitet.

Backpackerturene blir planlagt med hensyn til innhold, sikkerhet, økonomi og miljø. Å se på kartet og å finne spennende reisemål er en viktig del av reiseforberedelsene. På noen av turene kombinerer vi også reisene med aktiviteter som paragliding, fridykking eller surfing for eksempel. Vi ønsker også å være fysisk aktive på linjen, med varierte aktiviteter både ute og inne.

Vi har to hovedtemaer på linja:

Backpacking:

Du får opplæring i aktiviteter som padling, klatring, friluftsliv og ski/brett i løpet av året om du har behov for dette, og du får være med på varierte turer sammen med de andre på linjen. Det er ikke obligatorisk å være med på alle de mest utfordrende aktivitetene som for eksempel strikkhopp, om du ikke ønsker det. Likevel forsøker vi å legge til rette for at du får gjennomført aktivitetene dersom dere elever er motivert for det.

For å være elev på Backpacker Multisport er eventyrlyst, pågangsmot og et ønske om å oppleve spennende og varierte aktiviteter og reisemål sammen med andre. Ingen spesielle forkunnskaper er nødvendig.

Dette vil du lære

 • Å ta ansvar for deg selv og andre på tur.
 • Å organisere og gjennomføre reiser sammen med andre.
 • Å bo og leve enkelt og rimelig på reise.
 • Samarbeid med mennesker med andre forutsetninger enn deg selv.
 • Ferdigheter i klatring og padling i havkajakk.
 • Ferdigheter på snøbrett/ski og øvrige aktiviteter vi gjør.
 • Å prøve ut aktiviteter du kanskje ikke har forsøkt før.

Våre forventninger til deg

Linja passer for deg som har en drøm om å oppleve spennende reisemål og liker fysisk aktivitet. Vi forventer at du er innstilt på å bli mer oppmerksom på deg selv og verden rundt deg, og er villig til å gjøre noe ekstra for andre underveis. Du trenger ikke å ha mye erfaring, men god motivasjon er et svært viktig.

Egenskaper:

 • Eventyrlyst
 • Åpenhet
 • Ansvarlighet
 • Engasjement
 • Nysgjerrighet
 • Samarbeidsvilje

Backpacker - Asia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

 • 3-4 uker backpaking i Asia

Den lengste turen blir garantert en opplevelse for livet, noe virkelig å se fram til. Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på et 3-4 ukers eventyr i landene Thailand, Kambodsja og Vietnam. Mye av turen planlegges av elevene selv, både i forkant og underveis med god hjelp fra veiledere. Vi kan for eksempel velge å se tempelbyen Angkor Wat, Kuang Si waterfall, øyhopping i Kambodsja eller andre fantastiske reisemål med utgangspunkt i Bankok Thailand. Aktiviteter kan for eksempel være jungeltrekking, snorkling/fridykking og bading på de utrolige strendene. I tillegg retter vi fokus mot de som bor der. Vi forsøker å møte og bli kjent med den fascinerende kulturen i denne verdensdelen, noe som blir enda mer spennende når vi beveger oss litt utenom de mest oppsøkte stedene.

Interrail - Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 13-16 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

 • Interrail Europa, 13-16 dagerstur

Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på en to ukers spennende reise i Europa med tog, buss eller andre fremkomstmidler. Et hovedmål for årets tur er å fly til Baltikum helt sør i Europa, for deretter å reise nordover hele veien tilbake til Norge. På Balkan besøker vi for eksempel Nord-Makedonia, Albania og Kosovo. På veien nordover i Europa er for eksempel Budapest, Praha og Berlin aktuelle byer å reise innom for å oppleve. Dette er uansett en tur å glede seg til! Vi forventer også at turen gir svært god erfaring i forhold til det å reise og leve enkelt og rimelig, slik man gjerne gjør når man backpacker.

Ticket to Ride - Norden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5-6 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

 • Ticket to ride Norden, 5-6 dagerstur

Vi reiser i mindre grupper 5-6 dager på en spennende reise i Norden eller andre land relativt kort vei fra Norge. Underveis blir det utfordringer knyttet til forflytning, aktiviteter samt andre oppgaver å løse for de ulike lagene. Kanskje noen møtepunkter eller aktiviteter blir gjort kjent på forhånd, mens det meste blir kjent underveis. Målet er å løse oppgavene raskt og trygt slik at lagene får oppleve kjente steder i ett eller flere av våre nærmeste naboland. Noen av dagene vil være preget av oppgaver og forflytning, andre dager er innholdet kjent og det sosiale står mer i fokus.

Turer i Norge

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Noen ganger i løpet av året drar vi også på andre kortere turer i Norge. Dette er for eksempel en ukestur til Vestlandet for å gå på Trolltunga, gå på breen på Folgefonna og klatre via ferrata-ruten i Tyssedal, samt å rafte i en av elvene på Voss. Eller at vi drar av sted til Hovden eller Rauland på vinteren, for å stå i bakken der. En tur til Gaustatoppen kan gjøres både til fots og med ski eller brett på vinteren. Det blir gjerne også en eller flere turer til Hardangervidda for eksempelvis å sove i snøhule eller kjøre med hundespann. Her er det ellers mange muligheter!

Opplev Telemark (høst)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Opplev Telemark (vår)!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Bendic Poppe

Assisterende rektor

Bendic var elev på Seljord Folkehøgskule på 90-tallet, og har siden tatt utdannelse innen både design og idrett. Han har jobbet som lærer og skoleleder i 16 år. Bendic er en allsidig mann som er glad i jakt, fiske og brettsport. Han liker seg godt på kjøkkenet, og aller best trives han når han kan tilberede noe selvfanget. Han sier sjelden nei om noen inviterer til tur med elever og kollegaer.

Epost: bendic.poppe@seljord.fhs.no
Telefon: 35058043

Asbjørn Sekse

Linjelærer Backpacker-Multisport

Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt- og fiskeerfaring har han bl.a. fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring og ballsport. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk.

Epost: asbjorn.sekse@seljord.fhs.no

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - 25. august 2024

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - 10. mai 2025

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filmklubb

Filmklubb er et valgfag hvor vi ser et variert utvalg av filmer. Det åpnes for diskusjon og refleksjon rundt filmopplevelsen, og det fokuseres ofte på spesifikke elementer i filmen.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slire med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av en instruktør på treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement. Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Fra kr 143 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Opplev Telemark (høst)!
 • Studietur: Opplev Telemark (vår)!
 • Studietur: Backpacker - Asia
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Interrail - Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Ticket to Ride - Norden
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turer i Norge
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 143 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 143 000,-
(14 300,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

På skolen har vi kajakker og alt av padleutstyr samt våtdrakter, klatreutstyr- sko og det som trengs for klatring, telt samt felles friluftslivutstyr til overnatting og matlaging ved behov for dette. Skolens gymsal og treningsutstyr vil ellers også bli benyttet i undervisningen, samt den vakre Telemarksnaturen i nærområdet vårt.

Dette utstyret må du stille med selv

Du trenger

 • gyldig pass, ­
 • reiseforsikring,
 • europeisk helsetrygdekort,
 • ski– eller snowboardutstyr,
 • sovepose,
 • liggeunderlag,
 • god ryggsekk
 • samt egnede klær.

Vi forsøker å tilrettelegge for alle som vil delta. Er du i tvil, så ber vi deg å ta kontakt med skolen: kontor@seljord.fhs.no .

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Joakim Kirksæther

Mine to år på Seljord FHS var kort sagt fantastisk morro og ekstremt lærerikt! Langt sagt vil jeg si at det å gå her er en av de avgjørelsene jeg er mest glad for at jeg har tatt. Gode minner, fantastiske mennesker og en givende linje. Anbefales!

Fra bloggen

Psykologistudent: - Veldig nyttig med folkehøgskole før studier

Nathalie visste egentlig ikke hva folkehøgskole var, men i dag er hun veldig glad for at hun valgte et år i Seljord før krevende studier. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Multisport Adventure - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Multisport

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Multisport Travel

Folkehøgskolen Sørlandet
Helårskurs15 t/ukeKristen

Multisport - Villmark

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

REIS Multisport

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Action Adventure

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

X-sport - Thailand

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

BUCKETLIST

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs24 t/ukeKristen

Flexi

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Multisport Adventure - Norge

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Multisport - Europa​ og Afrika

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Multisport

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt