Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Er du en person som er eventyrlysten og på utkikk etter nye og spennende opplevelser? Da er Backpacker - Multisport på Seljord Folkehøgskule den perfekte linjen for deg!

I løpet av året drar vi på 3-4 uker backpacking i Asia til Vietnam, Kambodsja, Thailand og Nepal. 6 dager rundt i Norden og 17 dager interrail i Europa. Innholdet i disse turene er du med på å bestemme, så kanskje drar vi til +10 land, kanskje du tar dykkerlappen, eller kanskje du nyter en solnedgang på en eksotisk øy!

Når vi ikke er ute og reiser, bruker vi masse tid på spennende opplevelser i Norge. Her får du mulighet til å få brattkort i ledklatring, padle kajakk nedover nydelige elver, gå på topptur i fersk puddersnø, eller kanskje du er en av de som tør å hoppe i fallskjerm 3-4km over bakken!

Vi har to hovedtemaer på linja:

1. Multisport
2. Reisevirksomhet/Backpacking

Multisport – Sport og friluftslivaktiviteter

Backpacking

Backpacker - Multisport passer for deg som har en drøm om å oppleve spennende reisemål sammen med andre og samtidig liker fysisk aktivitet. Ingen forkunnskap er nødvendig.

Dette vil du lære

 • Å ta ansvar for deg selv og andre på tur.
 • Å organisere og gjennomføre reiser sammen med andre.
 • Å bo og leve enkelt og rimelig på reise.
 • Samarbeid med mennesker med andre forutsetninger enn deg selv.
 • Ferdigheter i klatring og padling i havkajakk.
 • Ferdigheter på snøbrett/ski og øvrige aktiviteter vi gjør.
 • Å prøve ut aktiviteter du kanskje ikke har forsøkt før.

Våre forventninger til deg

Linja passer for deg som har en drøm om å oppleve spennende reisemål sammen med andre og samtidig liker fysisk aktivitet. Vi forventer at du er innstilt på å bli mer oppmerksom på deg selv og verden rundt deg. Du trenger ikke å ha mye erfaring, men god motivasjon er et svært viktig.

 • Eventyrlyst
 • Åpenhet
 • Ansvarlighet
 • Engasjement
 • Nysgjerrighet
 • Samarbeidsvilje

Linja er per nå dessverre ikke tilrettelagt for funksjonshemmede.

Studietur: Backpacking - Asia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

 • 3-4 uker backpaking i Asia: Vietnam, Kambodsja,Thailand og Nepal.

Den lengste turen blir garantert en opplevelse for livet, noe virkelig å se fram til. Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på et 3-4 ukers eventyr i landene Kambodsja, Vietnam, Thailand og Nepal. Mye av turen planlegges av elevene selv, både i forkant og underveis med god hjelp fra veiledere. Vi ønsker for eksempel å besøke tempelbyen Angkor Wat, Kuang Si waterfall, øyhopping i Kambodsja, trekking i Himalaya, eller andre fantastiske reisemål. Aktiviteter kan for eksempel være jungeltrekking, snorkletur, bading på de utrolige strendene, eller besøke de lokale for en nærmere forståelse av deres kultur. Vi forsøker å møte og bli kjent med den fascinerende kulturen i denne verdensdelen, noe som blir enda mer spennende når vi beveger oss litt utenom de mest oppsøkte stedene. Å ta dykkersertifikat kan også være mulig å få gjennomført i løpet av turen dersom man prioriterer dette.

Backpackerturene blir planlagt med hensyn til innhold, sikkerhet, økonomi og miljø. Å se på kartet og å finne spennende reisemål er en viktig del av reiseforberedelsene, og dere er veldig aktive i vårt valg av reiserute.

Studietur: Interrail - Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 17 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

 • Interrail Europa, 17 dagerstur

Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på en 12 dagers spennende reise i Europa med tog. Et hovedmål for årets tur er å dra til Praha i Tsjekkia via Berlin i Tyskland, for deretter å oppleve så mye av Øst-Europa som mulig. Fra Praha blir det mer opp til de enkelte lag å finne reiseruten videre. Det kan for eksempel være mulig å besøke land som Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Slovenia og Italia. Kanskje noen velger å ta med seg en fjelltur i Alpene på veg tilbake? Dette er uansett en tur å glede seg til! 

Ticket to Ride - Norden

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

 • Ticket to ride Norden, 6 dagerstur

Vi reiser i mindre grupper i 6 dager på en spennende reise i Norden eller andre land relativt kort vei fra Norge. Underveis blir det utfordringer knyttet til forflytning, aktiviteter samt andre oppgaver å løse for de ulike lagene. Kanskje noen møtepunkter eller aktiviteter blir gjort kjent på forhånd, mens det meste blir kjent underveis. Målet er å løse oppgavene raskt og trygt slik at lagene får oppleve kjente steder i ett eller flere av våre nærmeste naboland. Noene av dagene vil være preget av oppgaver og forflytning, andre dager er innholdet kjent og det sosiale står mer i fokus.

Studietur: Andre turer i Norge

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Noen ganger i løpet av året drar vi også på andre kortere turer i Norge. Dette er for eksempel tur til Vestlandet for å gå på Trolltunga og gå via Ferrata i Tyssedal, eller at vi drar av sted til Kvitfjell eller at annet av skistedene i Sør-norge på vinteren, for å stå i bakken der. En tur til Gaustatoppen kan gjøres både til fots og med ski eller brett på vinteren. Kiting, hytteturer, rafting, fallskjerm, surfing er bare noen av de spennende aktivitetene vi kan få gjort. Dersom elevene selv kommer med innspill er vi åpne for å kunne gjøre noen utflukter også etter ønske, så langt tid og budsjett strekker til. Her er det mange muligheter!

Studietur: Padletur til Storøy

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Fra skolen kan vi se rett ned på denne vakre perlen i Seljordsvannet. Vi er så heldige at vi har så mye fin natur rundt oss i Seljord, så da er det godt å vite at vi nesten kan gå rett ut av skolen og ned i en kano eller kajakk. På denne turen ferdes vi over vannet til den mektige sjøormen. Vi padler oss ut til frodige Storøy, hvor vi fyrer bål og koser oss inn i de lange nattetimer.

I tillegg til linjeturene har skolen to fellesturer: høsttur til Vatnelian og vintertur Telemark.

Høsttur til Vatnelian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Vintertur Telemark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Asbjørn Sekse

Linjelærer Backpacker-Multisport

Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt- og fiskeerfaring har han bl.a. fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring og ballsport. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk.

Epost: asbjorn.sekse@seljord.fhs.no

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - 20. august 2023

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - 11. mai 2024

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

På Seljord Folkehøgskule kan du prøve ut drømmene dine i lag med gode venner. Skolen tilbyr spennende linjer og du møter et personale som ønsker å gi deg et unikt år.

Her, midt i hjertet av Telemark, kan du utfordre deg selv på mange måter. Du bor på enerom, i et av de frittliggende internatene i tunet. 

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 149 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Høsttur til Vatnelian
 • Studietur: Vintertur Telemark
 • Studietur: Backpacking - Asia
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Interrail - Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Andre turer i Norge
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Padletur til Storøy
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 149 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 149 000,-
(14 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

På skolen har vi kajakker og alt av padleutstyr samt våtdrakter, klatreutstyr- sko og det som trengs for klatring, telt samt felles friluftslivutstyr til overnatting og matlaging ved behov for dette. Skolens gymsal og treningsutstyr vil ellers også bli benyttet i undervisningen, samt den vakre Telemarksnaturen i nærområdet vårt.

Dette utstyret må du stille med selv

 • gyldig pass
 • reiseforsikring
 • europeisk helsetrygdekort
 • ski– eller snowboardutstyr
 • sovepose
 • liggeunderlag
 • god ryggsekk
 • samt egnede klær
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Joakim Kirksæther

Mine to år på Seljord FHS var kort sagt fantastisk morro og ekstremt lærerikt! Langt sagt vil jeg si at det å gå her er en av de avgjørelsene jeg er mest glad for at jeg har tatt. Gode minner, fantastiske mennesker og en givende linje. Anbefales!

Fra bloggen

Psykologistudent: - Veldig nyttig med folkehøgskole før studier

Nathalie visste egentlig ikke hva folkehøgskole var, men i dag er hun veldig glad for at hun valgte et år i Seljord før krevende studier. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Sportmix - idrett og trening

Trondheimsfjord Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

BUCKETLIST

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Multisport

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Multisport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Multisport psykologi

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Flexi - aktiv livsstil

Peder Morset folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

MULTISPORT

Sjøholt Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs12 t/ukeKristen

Multisport

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Sjø

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

EXPLORE

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Bucketlist

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs9 t/ukeKristen

Level Up!

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt