Til hovedinnhold

Friluftsliv Finnmark - Afrika

Søk på linja

Fra snødekte vidder under nordlyset i Finnmark, til magiske netter i Namibias ørken. Ingen friluftslinjer tilbyr mer varierte turer, opplev kontrasten mellom friluftsliv i Norge og i sørlige Afrika!

Dette er ei linje for "basic friluftsliv", mye tid ute men uten å dra på de mer ekstreme turene. Du får likevel utfordringer og oppleve mestring ute i all slags vær til alle årstider. Du lærer grunnlegende ferdigheter slik at du kan beherske et allsidig friluftliv. 

Du kommer til "Skolen i villmarka" og her kan du faktisk drive et aktivt friluftliv rett utenfor skolens område. I tillegg skal vi utforske og dra på mange turer i de fineste naturområdene i Finnmark. For å nevne noe så starter skoleåret med en kanotur i Øvre Pasvik nasjonalpark og ut på høsten blir det topptur til Rastigaisa i Tana.

I januar når det er mørketid og kaldt i Finnmark, pakker vi sekken for en backpackertur i sørlige Afrika. Her blir det friluftsliv i et annet klima og i helt andre naturtyper, og du får en reiseopplevelse som vil sette dype spor i deg som menneske. 

Dette får du være med på:

For alle som har lyst til å lære mer om det å drive et variert friluftsliv og som søker sterke naturopplevelser i godt fellesskap.

Dette vil du lære

 • Ferdigheter til å mestre et variert friluftliv
 • Planlegge turer til ulike årstider og naturtyper
 • Bruk av kart, kompass, GPS og ulike digitale kartløsninger
 • Riktig pakking av sekk, kano og pulk

Afrika

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi reiser til det vakre landet Namibia i Afrika, hvor du vil få muligheten til å bo i telt og virkelig oppleve det autentiske afrikanske friluftslivet. Her venter majestetiske landskap, stjernehimmelen over ørkenen og uforglemmelige eventyr venter.

Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar med kano inn i hjertet av Pasvik, Øvre Pasvik Nasjonalpark. Her får vi virkelig et flott møte med Pasvik den første uka på skola. Med kano kommer vi tett på naturen, og har alle muligheter til å komme oss rundt på de store vannene sør i nasjonalparken. Vi sover i gapahuk og blir kjent rundt bålet om kveldene. En flott start på et supert skoleår!

Koietur i Pasvikdalen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Rundt midten av oktober drar vi igjen inn i Pasvikskogen. Minusgradene har så vidt begynt å komme og det ligger ofte rim på myrene og kanskje et tynt islag langs vannkanten. 

Det er flere koier i Pasvik og vi kan velge om vi drar på vandretur fra koie til koie eller ha base ved en koie et par dager. Koiene er ikke så store, så her har vi med oss telt eller tarp i tillegg. Orientering med kart og kompass er viktig på denne turen, og vi får virkelig prøvd ut det vi har øvd på i løpet av høsten. Også på denne turen er det gode fiskemuligheter. Bålfyring blir det mye av, og er vi heldige er det godt med nordlys på denne tida også.

Solotur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I overgangen mellom høst og vinter får du oppleve noe helt unik gjennom en natt helt alene under nordlyset i pasvikskogen, under en gapahuk foran ditt eget, lille leirbål.

Topptur Rastigaisa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I slutten av september drar vi til Rastigaisa, Øst-Finnmarks høyeste fjell. Her får vi virkelig luft under vingene, og utsikten er fenomenal. Vi bor i telt, og går dagsturer ut fra leiren. En dag går turen til toppen av Rastigaisa, og herfra ser vi "hele verden".

Viddetur i Finnmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Rundt påsketider drar på 8 dagers skitur med telt og primus. Dette er den siste lange turen på linja. Vi bestemmer sammen lengda på turen, men normalt går vi ca 8 mil på ski i løpet av 8 dager. Da har vi tid til å isfiske, gå dagsturer på ski eller bare være noen dager. Vi møter Jakt- og fiskeklassen og går ned til sivilisasjonen sammen med dem. En flott avslutningstur til å runde av turene på linja.

Vintertur på fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På vinterturen i februar blir du kjent med overnatting i både snøhule og telt, og du får testet ut å gå en real dagsetappe på ski. Her prøver du deg forsiktig på en ting av gangen, for å bygge opp erfaringer og ferdigheter foran den store reisen over vidda i april.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Nord-kalottur i mørketida

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november ved inngangen til mørketid drar hele skolen på en rundreise hvor vi er innom ulike destinasjoner på Nord-kalotten. Ved Enaresjøen i Nord-Finland besøker vi Siida, et museum om samisk kultur. I Kautokeino får du sjansen til å gå innom den fantastiske sølvsmia Juhls, hvor både selve bygget og smykkene er verdt en titt. Vi besøker også Sametinget i Karasjok. 

I Alta får du to dager hvor du kan bruke fritiden til å gjøre ting du har savnet etter en høst i villmarka. Her kan du bade, shoppe og gå på kafé med mer. Vi besøker Alta museum-verdensarvsenteret for bergkunst og den omdiskuterte Nordlyskatedralen.  

Iselin Breivold

Lærer Hundekjøring og villmarksliv

Iselin elsker å reise, og har mye erfaring fra turer året rundt i Finnmark og fra reiser og opphold i det sørlige Afrika. Mennesker, dyreliv og natur i Namibia og Zimbabwe er hennes store lidenskap. Iselin er opptatt av at du skal ha hjertet med deg når du er på tur og ta ansvar både for naturen, for deg selv og for dine medmennesker.

Epost: iselin.breivold@tffk.no

 • Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling.
 • Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag.
 • Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka halv fire.
 • På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 19. august 2024 
 • Høstferie 28/9-6/10 2024. Utreise 27/9 og innreise 6/10
 • Juleavslutning og juleferie Juleavslutning er 14/12. Utreisedag juleferie er 15/12-24 og innreise er 5/1-25
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har heller lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie 11/4 - 22/4 2025. Utreise10/4 og innreise 22/4
 • Skoleavslutning 10. mai 2025. Utreisedag er 11. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kite, kajakk og utetrening

Variert fysisk aktivitet med litt puls. Det blir mye aktivitet ute med for eksempel orientering, kite, padling med kano og kajakk, løpeturer i skogen og en del generelt friluftsliv.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Sy, strikk og skap

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Sy, strikk og skap være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Fluebinding

Pris: 200,-

Lag dine egne fluer og imitasjoner til vårsesongens fiskemagi.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Sporty

Vi tar i bruk både ute- og inneområdet på skolen og trener sammen! Det kan være alt fra rugby ute på myra, orientering, joggeturer langs vei, gåturer med puls eller felles trening på styrkerommet.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Det er én ting å besøke villmarka, men noe helt annet å bo midt i den. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, skolen i villmarka.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 129 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Nord-kalottur i mørketida
 • Studietur: Afrika
 • Studietur: Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark
 • Studietur: Koietur i Pasvikdalen
 • Studietur: Solotur
 • Studietur: Topptur Rastigaisa
 • Studietur: Viddetur i Finnmark
 • Studietur: Vintertur på fjellet
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 000,-
(12 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

kommer

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv og Foto

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Vertical Adventure New Zealand

Molde Folkehøgskole
HelårskursKristen

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Basecamp Nordvestlandet

Nordvestlandet folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv Hav

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv - dagstur

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
HelårskursKristen

Friluftsliv Hav & Fjell

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Sport

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Global Wilderness

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Klatring og Ski - Kalymnos

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluft / Nord

Helgeland Folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen