Til hovedinnhold

Outdoor Adventure - Sør-Afrika

Søk på linja

Få et år fullt av aktivitet og varierte opplevelser, fra hav til tind i fantastisk vestlandsnatur og storslåtte Sør-Afrika!

Friluftsliv Sør-Afrika er linja for deg som ønsker et år fullt av ville naturopplevelser i rå natur. Linja passer for deg som liker å utfordre deg selv, liker varierte naturopplevelser og vil oppleve mest mulig.

Du trenger ikke masse erfaring, men det er viktig at du har utferdstrang og lyst til å utfordre deg selv! Du lærer viktige basisferdigheter som å sove i telt, utendørs matlaging på primus, båltenning, og å pakke med deg det du trenger på ulike type turer.

Vi kickstarter drømmeåret med en ekstremsportturne på Vestlandet! Her blir det rafting på Voss, Via Ferrata i Åkrafjorden, og fottur til Trolltunga eller Folgefonna.

Hjemme på Bømlo igjen gir vi oss i kast med havkajakk-padling, vi gjennomgår grunnkurs i havkajakkpadling og du får våttkort. Du får prøve fjellklatring og rappellering. Du får tilbud om fridykkekurs i nærområdet og kanskje topptur til tindene i Rosendalsalpene.

I november reiser vi på linjetur til Sør-Afrika som du kan lese mer om lenger ned.

Når vi kommer hjem skal vi klatre innendørs flere ganger, og du får tilbud om å ta både brattkort og båtførerprøven.

På vinteren reiser vi til Røldal for å stå på ski og brett. Røldal er kjent for sine muligheter for pudderkjøring, noe som bare må oppleves! På våren blir det fjellklatring og mer kajakkpadling.

3-4 ukers studietur til Sør-Afrika med surfing, snorkling med hai, strikkhopp/pendelhopp, safari, fjellturer og masse mer!  

NB! På Bømlo fhs velger du to linjer! En A-linje og en B-linje! Se linjeoversikt

 

Dette er linja for deg som ønsker et år fullt av ville naturopplevelser i rå natur. Linja passer for deg som liker å utfordre deg selv, liker variert friluftsliv, og vil oppleve mest mulig.

Dette vil du lære

 • Klatring inne og ute (Brattkort)
 • Havkajakkpadling (Nybegynnerkurs og Våttkort)
 • Basisfriluftsliv: Pakking av sekk, lage mat, sette opp telt og sove ute
 • Fridykking (tilbud om kurs)
 • Samarbeid
 • I Sør-Afrika: Kultur, historie, solidaritet og bistand

Våre forventninger til deg

Du trenger ikke masse erfaring, men det er viktig at du har utferdstrang, vil utfordre deg selv og er i normal god form.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Når høststormene begynner å rase på Bømlo, gjør vi som trekkfuglene og reiser sørover. Helt sør til Sør-Afrika! Der venter en 3-4 ukers aktiv reise med storslåtte naturopplevelser, flotte fjellturer, læring om historie og kultur, og tilbud om ekstremsport!

Vi drar på safari i en av landets mange nasjonalparker. Her får vi se mange ville dyr – samtidig som vi setter oss inn i Sør-Afrikas dramatiske historie og store forskjeller. Underveis på den lange reisen gjennom deler av dette storslåtte og kontrastfylte landet veksler vi mellom fjellturer, historie, ekstremsport og kultur.

På slutten av turen tilbringer vi en god uke i Cape Town. Byen er av mange ansett som en av verdens vakreste byer, der den ligger helt sør på det afrikanske kontinent med 1 000 meter høye Table Mountain tronende i bakgrunnen. Dette er også byen/regionen som har alt for oss som ikke liker å sitte så mye stille:

 • Vi bestiger fjelltoppene Table Mountain og Lions Head
 • Vi besøker landemerket Cape Point og Kapp det gode håp
 • Vi besøker Robben Island, øya der Nelson Mandela satt fengslet 18 av de 27 årene han var politisk fange under apartheidregimet
 • Tilbud om fallskjermhopping
 • Tilbud om strikkhopp, gorge-swing og snorkling med hai
 • Surfing
 • Vi besøker solidaritetsprosjekt som skolen støtter

De fleste aktivitetene er inkludert i prisen, men ikke de mest ekstreme. Du bestemmer selv hva du ønsker å være med på. I 2023 kostet bungee kr 360, gorge-swing kr 455, snorkling med hai kr 910 og fallskjermhopp kr 2 000.

Bømlo-rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Tre dager

Første skoleuka blir vi mer kjent med Bømlo. Den ene dagen besøker vi Moster Amfi, som er et kultur- og opplevingssenter på historisk grunn. Vi tar turen videre til kommunesenteret Svortland, og får med oss svømmehallen, HSD-senteret, Bømlo Storsenter og Bømlo Kulturhus.

På dag to av Bømlo rundt kjører vi nordover til Brandasund til Skjeret Landhandel. Der kan du også ta en kikk innom den gamle butikken, der tiden har stått stille siden 50-tallet. Er været bra blir det rib-tur til Slåtterøy fyr med omvising der. Det blir tur til Brandasundsåta og besøk i den andre gamle butikken i Brandasund. Men vi venter er det også tid til å fiske litt fra kaia.

På slutten av skoleåret reiser vi til Espevær, et nydelig lite øysamfunn ute i havet sør-vest av Bømlo. Her blir vi kjent med gammel kystkultur når vi besøker Hummerparken og det gamle Baadehuset. Vi tar turen til den berømte Ufo-ringen, som også er omtalt på Visitt Norway.

Tilbake på skolen etter turen til Brandasund og Espevær venter det et buffetbord masse god mat. I tillegg til grillmat, byr vi selvfølgelig på havets delikatesser som krabbe, reker, blåskjell og Salmalaks.

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka går vi turen til spektakulære Preikestolen.

Dette er Norges meste populære fjelltur og mer enn 300.000 går turen hvert år. Det er her den dramatiske avslutningsscenen til Mission Impossible: Fallout ble spilt inn.

Turen er godt tilrettelagt fjelltur av moderat vanskelighetsgrad. Turen innebærer ca 500 høydemeter stigning, er ca 8 km og vi bruker ca 4 timer til sammen.

På turen velger man tempo selv, tar nødvendige pauser underveis og samles på toppen og tar bilder før vi går ned igjen.

Øyvind Rolfsnes-Flock

Lærer Friluftsliv Sør-Afrika og Friluftsliv Hav & Fjell

Jeg er utdannet lærer, med særlig vekt på friluftsliv og arbeid med ungdom.

I tillegg er jeg utdannet klatreinstruktør, breinstruktør og havkajakkinstruktør. Jeg har jobbet mye som guide og turleder i Norge og utlandet.

Ansatt som lærer på Bømlo Folkehøgskule siden 2010. Før det har jeg jobbet flere år som miljøterapeut med ungdom, på leirskole og i Stavanger Turistforening. 

Epost: oyvind@bomlo.fhs.no
Telefon: 411 50 128

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det fellesfag
 • Tirsdag er det linjefag med linje 1 og onsdag linjefag med linje 2 hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsløp
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett eller to valgfag pr dag som du velger etter skolestart. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år avhengig av ressurser og lærerstab.

I tillegg tilbyr vi følgende kurs:

 • Båtførerprøven
 • Sikringskurs for klatrevegg (i valgfag)
 • Fridykkersertifikat
 • Våttkort

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Vil du bruke litt av tida di på andre og gjøre en forskjell for noen som trenger det? Vi drar rundt i nærområdet og besøker eldre eller yngre mennesker som alle trenger et besøk og en venn.

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og gode diskusjoner.

Fotokunst

Er du interessert i fotografering? Eller vil du lære mer om fotokunsten? Du vil gjennom dette valgfaget lære tips og triks innenfor fotokunsten, og utforsket din kreative side.

Handy

Vil du lære å ta vare på ting og fikse det som blir ødelagt? Du vil lære å beherske redskap fra motorsag til hammer og spiker, og bli rustet til å håndtere hverdagens materialistiske utfordringer.

Hybelmat

«Hjelp, jeg skal flytte hjemmefra!» er det nok mange som tenker nå, men fortvil ikke! Valgfaget hybelmat er for deg som trenger å lære mer om kunsten å lage et godt å næringsrikt måltid alene.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen.

Musikk – band

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Vi øver sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Vi vil prøve oss på ulike sjangere og ulike instrumenter.

Olabil

Drømte du om å lage din egen bil da du var yngre? Nå har du muligheten! Du vil lære å designe og bygge din egen olabil. Det er bare kreativiteten som setter grenser for bilens fart og stil.

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta deg en bolle

Fra boller til bryllupskake: Du vil lære å lage flotte og smakfulle bakverk. Har du en indre konditor i deg, eller du bare vil lære hvordan du lager luftige og gode boller, er dette valgfaget for deg.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Volleyball

Volleyball er for deg som er interessert i sporten, eller rett og slett bare vil bli bedre. Her vil du få utviklet dine ferdigheter, lære nye teknikker og ha det gøy med dine medspillere.

Økonomi

Kjenner du på en følelse av maktesløshet når du hører om kid-nummer, fakturaer og baksmell på skatten? Du vil lære hva du trenger å vite om hvordan du skal mestre det økonomiske spekteret i livet

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Trygt og nært, vilt og eksotisk. Lokalt og globalt. Glede og alvor. Sterke inntrykk og ren kos: På Bømlo folkehøgskule får du en unik mulighet til å omfavne mangfoldet i deg selv og verden rundt, her velger du to linjer i ett og samme uforglemmelige skoleår!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 159 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Rafting
 • Via Ferrata
 • Todagers heiskort
 • Bad på rommet
 • Studietur: Bømlo-rundt
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: 3-4 uker i Sør-Afrika
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 5 000,-
Minimumspris for linja 159 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 159 000,-
(15 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Se utstyrs- og pakkeliste på hjemmesiden vår.

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anna Mo Andreassen

Forventningene mine var noe høye da jeg ankom denne vakre, ukjente øya. Men det tok ikke lang tid før skolen, de ansatte, naturen, mine medelever og alle alle aktiviteter vi gjorde i klassen ikke bare innfridde, men gikk over alle mine forventninger!

Anna Mo Andreassen
Sondre Skaar

At jeg valgte et år på Bømlo FHS har jeg aldri angret på! Det ga meg utrolig mange gode turer, opplevelser og ikke minst minner. Skolen og lærerne legger opp til et veldig bra miljø, hvor man får mulighet til å utvikle seg og få venner for livet!

Sondre Skaar
Laurits Buttingsrud

For et år! For en skole! For noen opplevelser! Kajakk i solnedgang, rafting, skikjøring, surfing i Afrika! Uforglemmelige øyeblikkene, men også de små tingene i hverdagen og folkene jeg ble kjent med!

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv X // Bali -Topptur, Klatring & Surf

Møre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global Wilderness

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Friluftsliv - fjord og fjell

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Friluftsliv lett

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Utendørs

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv / Ekspedisjon

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Ekspedisjon Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Opplevelseslinja

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

Friluftsliv Explore - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt