Til hovedinnhold

Seljord Folkehøgskule

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Søk på skolenLinjer
 

Skolen er ditt hjem. Seljord folkehøgskule er en internatskole. Det betyr både at skolen er en base for all aktivitet, og ikke minst at her bor du, har eget rom og lever ditt folkehøgskoleliv.

Elevene fordeles på 6 internat som ligger i et koselig tun. Alle rom har trådløst nettverk. Alle internatene har egen stue med et lite te-kjøkken.

Skolen ligger flott plassert med utsikt over bygda og Seljordsvannet, og er et supert utgangspunkt for turer og treningsaktiviteter for friluftslinjene.

Ved siden av linjefaget ditt blir du utfordra til å delta i felleskapet med alle dine medelever. Det kan være gjennom refleksjon og samtale om verden, solidaritetsarbeid eller gjennom fellesaktiviteten kor. Slike fellesfag finner du på timeplanen ca. to dager i uka.

Valgfagene gir deg muligheten til å spisse dine faglige interesser ved å velge fag som ligner på linjefaget ditt. Du kan også gå motsatt veg ved å velge fag som gir deg større bredde. Mulighetene er mange:

Dette står vi for

Seljord folkehøgskule er en frilynt skole som vektlegger toleranse og mangfold. Vi ønsker at våre elever skal oppleve livsglede og læringslyst, med fokus på mulighetene mangfoldet gir. Vårt mål er at våre elever skal utvikle seg på fire plan:
 
 • bli oppmerksom på egne kvaliteter
 • bli tryggere sammen med andre mennesker
 • bli bedre i et fag de brenner for
 • bli oppmerksom på verden og bidra til å gjøre den litt bedre

 

Bredden og mangfoldet på det du kan lære på en folkehøgskole er stor. Fag er mye mer enn linjefaget du velger før du begynner. Dette er det viktig å være bevisst på når du søker. Du vil oppdage at aktiviteter og læring sprer seg ut over et rikt spekter av muligheter. Her blir du utfordra og ikke minst: du utfordrer deg selv på mange områder! Her vil du finne mange spennende og gode faglige aktiviteter til å utfordre hele deg. Erfaringene du tar med deg videre i livet bærer du i deg selv som kvaliteter. Her får du ikke karakterer og eksamensbevis. I stedet er målet vårt at du skal bli rikere som menneske.

 • Her og Nå
 • Skolens Time/Allmøte
 • Storkor
 • Husmøte
 • Lørdagsseminar
 • Solidaritetsprosjekt

Valgfag er en viktig del av det faglige tilbudet på skolen. Vi har mange forskjellige og spennende valgfag som spenner over et vidt faglig spekter. Her vil du finne utfordringer innenfor mange områder både knyttet til linjefaget ditt, eller noe helt annet. Valget er ditt.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet sammen med medelever. Dette er et 2 timers valgfag både høst og vår.

Barneidrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-8 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans. Dette er et 2 timers valgfag både høst og vår.

Filmklubb

Filmklubb er et valgfag hvor vi ser et variert utvalg av filmer. Det åpnes for diskusjon og refleksjon rundt filmopplevelsen, og det fokuseres ofte på spesifikke elementer i filmen.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skeier i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål. Dette er et 3 timers valgfag.

Kniv

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk. Elevene som velger dette valgfaget bidrar med 2 timer i uka.

Musikkteater

Dette faget handler seriøst om å leke og ha det moro. Vi jobber mye med teaterleker, drama og teatersport, og kombinerer sang og teater.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget. Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype. Du må ha elementære ferdigheter på et instrument eller sang. Gruppa deltar på skolens interne huskonserter. Dette valgfaget er på 3 timer.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger. (Ett semester.) Dette er et 3 timers valgfag som går både høst og vår.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord. Her disponerer vi 22 sykler. Dette er et 2 timers valgfag.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Upcyckling

Dette er et utroleg spennende fag der vi ser og ikke minst blir bevisst på å bruke ting på nytt. Det kan våre å sy om tøy, fikse på gamle møbler osv – altså gjenbruk.

Ut i Bygda

Vi drar ut i bygda og besøker aldershjemmet, barnehager og 1-2.klasse. Her har vi ulike aktiviteter og får fantastisk kontakt med unge og gamle.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Øks og kniv

Vi bruker øks og kniv til å lage ulike ting av tre for eksempel smørkniv, kopp, fat og det er bare fantasien som setter begrensninger.

i tillegg til linjeturene har skulen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en like før skoleslutt.

 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I tillegg til linjeturene har vi to fellesturer. Målet med disse turene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Jomfruland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

På våren avslutter vi året med en tur til Sørlandet. Telemark har svært variert natur, og på denne avslutningsturen får vi oppleve hva kysten og kystlivet har å by på. Selvfølgelig blir denne turen også litt preget av at vi går mot slutten på et innholdsrikt år, og samholdet og fellesskapet er tett.
(kostnadene til fellesturer ligger inne i skolepengene)

 

Her har alle elever enkeltrom og skolen er blant de få som tilbyr enkeltrom til alle. Elevene gleder seg over det. På dagene er det mye som skjer både faglig og sosialt. Også på kveldene er det mye fellesskap, latter og aktiviteter. Noen ganger er det likevel godt å ha muligheten til å trekke seg litt tilbake og få være litt for seg selv. 

Fasiliteter

Skolen har rom og bygninger for et rikt utvalg aktiviteter: 

 • Egen Smie
 • Dansesal
 • Lydstudio
 • Stor gymsal
 • Musikkrom
 • Stor matsal
 • Peisestue med bord og sittegrupper for mange
 • Verkstad med muligheter for tekstilarbeid, keramikk, trearbeid, og bildekunst

Undervisningsrommene er åpne og kan brukes fritt fram til kl. 22.30 hele skoleåret. Her kan dere drive med både felles- og egenaktivitet utenom undervisningstiden.

Seljord Folkehøgskule ligger sentralt i Seljord. Det er enkelt å komme hit. Gode bussforbindelser fra Oslo, Bergen og Haugesund. Flybussen går til Sandefjord/Tønsberg. Fra jernbanestasjonen i Bø tar det 30 min med Timebussen. NSB har avganger til Oslo, Kristiansand og Stavanger.

Finn reiserute fra der du bor

Granvin kulturhus er en viktig samlingplass i Seljord. Her finner du stort treningsanlegg med rikholdig treningsstudio og idrettshall. Bygget inneholder også bibliotek og ikke minst teatersal og kino. 

En stor attraksjon i Seljord er Dyrskuplassen med det store fesjået Dyrsku'n som arrangeres hver september. 

Seljord har stort utvalg av butikker med Telesentret som midtpunkt. Du finner selvfølgelig også legesenter, apotek og buss-stasjon med gode forbindelser mot både Oslo, Skien, Bergen og Haugesund. 

 

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Skolestart - 23. august
 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie - uke 41

 • Linjeuker - 
 • Høgskolefest -
 • Prosjektuker -
 • Siste skoledag

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår -
 • Linjeuke -
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie - uke 8

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker -  Vårshow Musikal - 

Påskeferie - uke 13

 • Fellestur - kyst-Telemark
 • Siste skoledag - 14. mai 2021

Søknadskriterier:

 • Aldersgrense 18 år (du må fylle 18 år i løpet av oppstartsåret)
 • Vurdering av fravær fra tidligere skolegang
 • Skriv om deg selv og hvorfor du vil gå på Seljord folkehøgskole og linjevalget ditt

Mona Verpe

Rektor

Mona begynte på Luftforsvarets befalsskolen i 1996 og har Luftkrigsskole og Forsvarets stabsskole i tillegg til sivil utdannelse ved Trondheim Økonomiske Høgskole, UIO og BI. Arbeidserfaring fra over 20 år variert tjeneste i forsvaret tar hun med seg som et godt grunnlag for jobben som rektor ved Seljord Folkehøgskole.

Epost: mona.verpe@seljord.fhs.no
Telefon: 35058040

Kolbjørn Birkrem

Inspektør

Utdanning fra Norges Landbrukshøyskole med fordypning innen skog-, utmark- og viltforvaltning. Han har solid erfaring og kan mye om å være ute i naturen. Kolbjørn er rask til å komme seg ut enten i treningstøy, med våpen, fiskestang, kano, på fjellet, i skogen osv. Motto: "En dag uten fysisk aktivitet er en lang dag.

Epost: kolbjorn.birkrem@seljord.fhs.no
Facebook

Brith Bø

Kontorleder

Brith Haugland Bø er vår kontorleder. Hun har utdanning innen økonomi og ledelse, og har sin bakgrunn fra næringsliv og bank. Brith tar hånd om skolens økonomi og har oversikt over det meste som skjer på skolen. Hun har ansvar for å registrere alle elevsøknader og svarer på alle henvendelser til skolen.

Epost: kontor@seljord.fhs.no
Telefon: 35058040

Roar A. K. Bøye

Lærer Musikal/Webansvarlig

Roar har hovedfag i musikk fra Institutt for musikk og teater ved Universitetet i Oslo. Han har vært aktiv som musiker og teaterinstruktør i mange år. Han komponerer musikk til teater og mindre grupper, spiller piano og gitar. Han har også skrevet fler manus for musikkteater og diverse spel. Roar er hovedansvarlig for skolens store og små teaterproduksjoner.

Epost: roar.boye@seljord.fhs.no
Blogg
Facebook

Asbjørn Sekse

Lærer Ekspedisjonslinja

Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt og fiskeerfaring har han blandt annet fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring, ballsport, naturfotografering og paragliding. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk

Epost: asbjorn.sekse@seljord.fhs.no

Kjetil Flatland

Lærer Musikkreisen

Kjetil har utdannelse fra Norges Musikkhøgskole. Han spiller saksofon, piano, synger og komponerer. Kjetil jobber i tillegg som freelance musiker. Han har spilt i en rekke konstellasjoner på ulike konsertarenaer i inn- og utland. Hans musikalske virke spenner bredt. De senere årene har han gitt ut musikk under eget navn.

Epost: kjetil.flatland@seljord.fhs.no
Facebook

Marit Lien Homme

Lærer Musikk

Marit har musikk hovedfag fra Universitetet i Trondheim. Hun har vært kordirigent for studentkor, mannskor og lokale sangkor. Marit synger, spiller trekkspill og dirigerer skolens to kor. Ved siden av det musiske er allsidige Marit glad i å arbeide med hendene. 

Epost: marit.lien.homme@seljord.fhs.no
Facebook

Vidar Ytre-Arne

Lærer Musikk

En allsidig musiker innen mange sjangre. Han vil at du skal kunne arbeide selvstendig med musikken din under faglig solid veiledning. Han er opptatt av å tilpasse aktiviteten for å skape levende musikk i et inkluderende miljø uten for mye prestasjonspress. Viktig å ha det gøy. Vidar jobber også som profesjonell musiker og komponist ved ulike teatre, med world music og symfoniorkester.

Epost: vidar.ytre-arne@seljord.fhs.no
Facebook

Linnea Bang-Madsen

Lærer Viking

Linnea flyttet fra Danmark til Seljord i 2015, sammen med kjæreste og vikinglærer Jeppe. Jobber først og fremst som hjelpelærer på Vikinglinja med fokus på tekstil-håndverk. Linnea mener det er fantastisk at gå i dybden på det brede spektre av spennende håndverk som finnes med røtter tilbake til vikingtiden. Hun blir stadig imponeret over den kunnskap og de ferdigheter de hadde den gang.

Epost: lbmbirds@gmail.com
Facebook

Corné Nieuwenhuize

Lærer Paragliding

Corné  er linjelærer på Paragliding - Karibien. Han arbeidet som politi i Nederland før han flyttet til Norge for 10 år siden. Han er lidenskapelig opptatt av paragliding, moutainbiking og trening og er ofte å finne ute i naturen. Han liker seg best opp i lufta, er derfor paraglidinginstruktør og har den høyeste sertifisering som du kan ha innen faget.

Epost: corne@seljord.fhs.no
Facebook

Jeppe Nordmann Garly

Lærer Viking

Jeppe er vår høyt profilerte vikinglærer. Han brenner for å bruke sine kloke hender til å forme gjenstander fra Vikingtiden. Du finner ham gjerne i smia eller på Verkstan.

Epost: jeppe.garly@seljord.fhs.no
Facebook

Marieke Nieuwenhuize

Internat og kjøkkenleder

Marieke er vår internatleder. Hun har utdanning i økonomi og administrasjon, og har arbeidserfaring i dette feltet fra Nederland. Hun tar vare på elevene i hverdagen når de er syke, eller sliter med noe. Hun løser romproblemer, kjøkkenoppgaver og vaskelister. Til henne kan elevene gå og snakke om hva som helst. I tillegg har hun ansvar for Solidaritetsgruppa på skolen.

Epost: marieke@seljord.fhs.no
Blogg

Franco Battaglia

Vaktmester

Franco har jobbet for Seljord folkehøgskule i over ett år og trives veldig godt. Han holder orden og fikser stort og smått på skolens område, både inne og ute. På fritiden liker han å skru på biler. Andre hobbyer er å lese, gå tur og lage mat. Han er gift og har en sønn som begynner å bli ungdom. Han kommer fra Tyskland, og bor nå i Flatdal. 

Epost: franco@seljord.fhs.no

Premvadee Nordal

Renholder

Epost: prem@seljord.fhs.no

Marie Teigen

Kokk

Epost: marie@seljord.fhs.no

Irene Djuvet

Kokk

Epost: irene@seljord.fhs.no

Linjer på Seljord Folkehøgskule

Musikal - Broadway

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk - Backpacker

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk - Irland

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Viking

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Natur

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Paragliding - Karibien

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Backpacking - Multisport

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Lederlinjen / stipendiat

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Stipendiatlinje24 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anniken Edesberg

Tanken på å reise fra alt det kjente til noe helt nytt og ukjent var skummel, men det har virkelig vært det riktige valget. Jeg har fått venner for livet, og hatt det beste året i mitt liv.

Anniken Edesberg, elev 2016-2017, Musikal Broadway
Turid Jørgensen, Katzenjammer

Trangen etter å utforske mere musikk stod sterkt og jeg lyttet heldigvis til hjertet mitt og begynte på musikklinja i Seljord. Mitt råd er søk på folkehøgskole hvis du lurer på om du skal gjøre det eller ikke.

Turid Jørgensen, Katzenjammer, elev 2001-2002
Anna-Lisa Kumoji - Musikalartist i Book of Mormon og Flashdance.

Musikallinja var kickstarten på retningen jeg er nå. Fikk dyrket flere sider av meg. Det er et deilig år! Hvor gøy vi hadde det. Beliggenheten, timene, korsangen, medelever, de på kjøkkenet og lærerne. Alt som blir tilbudt der kan jeg garantere for!

Fra bloggen

Ingen alene på julaften

Seljord folkehøgskule åpner i kveld dørene for alle som ønsker noen å feire jul sammen med. Med langbord, juletre, peis, gaver og skyss – skal ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen