Til hovedinnhold

Seljord Folkehøgskule

På Seljord Folkehøgskule kan du prøve ut drømmene dine i lag med gode venner. Skolen tilbyr spennende linjer og du møter et personale som ønsker å gi deg et unikt år. Her, midt i hjertet av Telemark, kan du utfordre deg selv på mange måter. Du bor på enerom, i et av de frittliggende internatene i tunet.   

Søk på skolenLinjer

Skolen vår ligger flott plassert med utsikt over Seljordsvannet og er et supert utgangspunkt for turer og treningsaktiviteter.

Skolen skal bli ditt hjem for skoleåret. Her bor du, har eget rom og lever ditt folkehøgskoleliv i lag med de andre elevene. Du vil bo i et av våre seks internat, plassert i et koselig tun. Alle internatene har egen stue og kjøkken.

Folkehøgskoleåret varer fra slutten av august til begynnelsen av mai. Dagene har ulike fag og aktiviteter du kan velge mellom. Dagene er satt sammen av linjefag, valgfag, fellesfag med dine medelever, prosjekter, arrangementer, livet på internatet, måltidene og din egen fritid i og utenfor skolen.

Kveldsaktiviteter er ofte frivillig og organisert av elevene selv. Sosiale møtepunkter finner du i peisestua, på TV-rommet, i gymsalen, på internatene eller i undervisningsrommene. 

Valgfagene gir deg muligheten til å spisse dine faglige interesser ved å velge fag som ligner på linjefaget ditt. Du kan selvfølgelig også gå motsatt veg ved å velge valgfag som gir deg større bredde. Mulighetene er mange!

Dette står vi for

Seljord Folkehøgskule er en frilynt skole som vektlegger toleranse og mangfold.

Vi ønsker at du skal oppleve livsglede og læringslyst, med fokus på alle mulighetene mangfoldet gir.

Vårt mål for deg som elev er at du:

Det er mye du kan lære på en folkehøgskole. Dagene på Seljord Folkehøgskule byr på mye mer enn det linjefaget du velger før du begynner.

Her vil du utfordre deg selv på mange områder! Du får ikke karakterer og eksamensbevis, men erfaringene tar du med deg videre i livet. 

Utover aktivitene på linjen har vi noen fellesfag:

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Her og Nå - samfunnsaktuelle temaer
 • Storkor - hyggelige kortimer med hele skolen
 • Husmøte - i lag med medelevene på ditt internat og huslæreren
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Bærekraft og solidaritet - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slire med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av en instruktør på treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement. Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

I tillegg til linjeturene har skolen to fellesturer: høsttur til Vatnelian og vintertur Telemark.

Høsttur til Vatnelian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Vintertur Telemark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

På Seljord Folkehøgskule får du enkeltrom, uten tillegg i pris. På dagtid er det mye som skjer, både faglig og sosialt. Også på kveldene er det mange aktiviteter og mye latter i fellesskap. Noen ganger er det likevel godt å ha muligheten å få være litt for deg selv på ditt eget rom. 

Rommene er fordelt over seks internat, som er plassert i et koselig tun. Hvert internat har egen stue og kjøkken. Toalett og dusj er ute i gangen. Et internat består av ca. 15 elever.

På rommet ditt finner du seng, pult, stol, vask m/speil, garderobeskap og hyller. Her har du mulighet til å sette ditt eget preg på rommet ditt.

Fasiliteter

På Seljord Folkehøgskule finner du mange felles- og undervisningsrom:

 • Auditorium
 • Gymsal
 • Matsal
 • Peisestue med koselige sittegrupper
 • Verksted med muligheter for tekstilarbeid, keramikk og trearbeid
 • Styrkerom
 • Smie
 • Dansesal
 • TV-rom
 • Lydstudio
 • Musikkrom
 • Bibliotek

Alle bygninger er åpne og kan brukes fritt fram til kl. 22.30 hele skoleåret. Her kan dere drive med både felles- og egenaktivitet, utenom undervisningstid.

Seljord ligger vest i Telemark, midt mellom fjell og vakker natur. For natur- og friluftsinteresserte byr bygda på badestrender og turterreng i skog og fjell. Seljord er handelssenteret i Vest-Telemark og et trafikknutepunkt mot både Oslo, Bergen, Grenland og Torp.

Seljord Folkehøgskule ligger sentralt i Seljord, midt i hjertet av Telemark. Det er gode bussforbindelser og fra togstasjonen i Bø tar det 30 minutter med buss til Seljord. Toget i Bø har avganger til Oslo, Kristiansand og Stavanger.

Finn reiserute fra der du bor

Bygda har et godt utvalg av butikker med Telesentret som midtpunkt. Ellers har Seljord et legesenter, apotek og busstasjon med gode forbindelser mot både Oslo, Skien, Bergen og Haugesund. 

Granvin kulturhus er en viktig samlingplass i Seljord. Her er det bibliotek, idrettshall, teatersal og kino.

Sterke-Nils senteret får du trent så mye du vil.

En stor begivenhet i Seljord er Dyrsku'n, en stor handels- og kulturmesse som arrangeres hvert år i september. 

Her finner du mer informasjon om Seljord.

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - ca. 20. august 2023

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - ca. 11. mai 2024

Last ned årsplan som pdf ↓

På kvelden er fokuset på å ha det gøy sammen og slappe av i lag med gode venner. 

Våre stipendiater og dagens tilsynslærer drar gjerne i gang aktiviteter som f.eks. volleyball, filmkveld eller kortspill.

Eller har du behov for litt alenetid? Da kan du slappe av i stua på internatet ditt eller på ditt eget rom.

Folkehøgskolen betyr nærhet til andre mennesker og til eget miljø. Solidaritet betyr samhold og vise samhold.

Miljø handler om hvordan vi forholder oss til våre omgivelser. Folkehøgskolelivet er i seg selv en fantastisk mulighet til å bli bevisst og å øve seg i dette. Både solidaritet og miljø starter i det nære.

Gjennom året flytter vi også blikket ut over oss selv og fokuserer på andre. Våre bistandsprosjekt handler om å samle inn penger til andre mennesker som trenger vår støtte. 

Alle kan søke om plass ved Seljord Folkehøgskole. Vi ønsker engasjerte elever, så skriv gjerne om deg selv og dine interesser i søknaden.

Søkere som har behov for tilrettelagt undervisning skal opplyse om dette i søknaden og legge ved nødvendig dokumentasjon.

Aldersgrense 18 år (eller du fyller 18 år i løpet av oppstartsåret).

Bygninger

Vi har en byggningsmasse fra 1970-tallet og trapper til skolebygningene og internatene. Gjerne ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Mat

Vi tilbyr gluten- og/eller laktosefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge tilrette for deg.

Skolen tilbyr vegetarmat.

Faglig og sosialt

Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø.

Kristine Rønning

Rektor

Kristine er vår rektor. En utflytta nordlending med lang pedagogisk og administrativ erfaring fra en rekke ulike skoleslag. Hun har både leder-, musikk – og kulturfaglig utdanning med bl.a. en master i tradisjonskunst fra Rauland/Universitetet i Sørøst-Norge. Kristine er glad i å gå på fjelltur, er norgesmester i seljefløyte og er utpreget sosial.

Epost: kristine.ronning@seljord.fhs.no
Telefon: 35058042

Bendic Poppe

Assisterende rektor

Bendic er vår assisterende rektor. Han var elev på Seljord Folkehøgskule på 90-tallet og er veldig glad i friluftsliv.

Epost: bendic.poppe@seljord.fhs.no
Telefon: 35058043

Marieke Nieuwenhuize

Kontorleder

Marieke er vår kontorleder. Hun har oversikt over det meste som skjer på skolen. Gjennom skoleåret hjelper hun gjerne elever med alt fra Lånekasse til veiledning om personlig økonomi.

Epost: kontor@seljord.fhs.no
Telefon: 35058040

Marit Lien Homme

Internatleder og lærer Lederlinja

Marit har musikk hovedfag fra Universitetet i Trondheim. Hun har vært kordirigent for studentkor, mannskor og lokale sangkor. Marit synger, spiller trekkspill og dirigerer skolens kor. Ved siden av det musiske er allsidige Marit glad i å arbeide med hendene. 

Epost: marit.lien.homme@seljord.fhs.no
Telefon: 35058044

Asbjørn Sekse

Linjelærer Backpacker-Multisport

Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt- og fiskeerfaring har han bl.a. fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring og ballsport. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk.

Epost: asbjorn.sekse@seljord.fhs.no

Corné Nieuwenhuize

Linjelærer Paragliding Ekstremsport

Corné er linjelærer på Paragliding-Ekstremsport. Han er lidenskapelig opptatt av paragliding, fjellturer og reising og er ofte å finne ute i naturen. Han liker seg best opp i lufta, hengende under en paraglider. 

Epost: corne@seljord.fhs.no
Facebook

Roar A. K. Bøye

Linjelærer Musikal - Broadway

Roar har hovedfag i musikk fra Institutt for musikk og teater ved Universitetet i Oslo. Han har vært aktiv som musiker og teaterinstruktør i mange år. Han komponerer musikk til teater og mindre grupper, spiller piano og gitar. Han har også skrevet flere manus for musikkteater og diverse spel. Roar er hovedansvarlig for skolens store og små teaterproduksjoner.

Epost: roar.boye@seljord.fhs.no
Blogg
Facebook

Jeppe Nordmann Garly

Linjelærer Viking

Danske Jeppe er vår vikinglærer. Han brenner for å bruke sine hender til å forme gjenstander fra vikingtiden. Jeppe har mye kunnskap innen arkeologi. Han er en kjent håndverker og mye brukt til seminarer om vikingtemaer. Hans filosofi er å lære historien gjennom hendene, og er ofte å finne i et museum eller på et vikingmarked. På skolen finner du Jeppe gjerne i smia eller på Verkstaden.

Epost: jeppe.garly@seljord.fhs.no
Instagram: @seljordfhsviking

Linnea Bang-Madsen

Linjelærer Grønn Mote og Viking

Jobber på Grønn Mote linjen og som hjelpelærer på Viking med fokus på tekstilhåndverk. Er utdannet som preparator med fugler som spesialfelt. Linnea mener det er fantastisk å gå i dybden på det brede spekteret av spennende håndverk som finnes med røtter tilbake i oldtiden. Fritiden går med til å spinne, veve, sy, plantefarge, samt å arbeide med en masse forskjellige håndverk.

Epost: linnea@seljord.fhs.no
Instagram: @thewoolinthewillows

Kjetil Flatland

Linjelærer Country og Musikkreisen

Kjetil Flatland er hovedlærer for Country. Vokalisten, saksofonisten og låtskriveren er en aktiv musiker, som har gitt ut flere kritikerroste album i eget navn. Han brenner for å skape et godt folkehøgskoleår sammen med elevene, og med all sin erfaring fra bransjen i inn- og utland og faglig kompetanse har han mye kunnskap å dele med elevene! Ta gjerne kontakt med ham om du har spørsmål om linja!

Epost: kjetil.flatland@seljord.fhs.no
Nettside

Reinhold Kager

Kjøkkensjef

Reinhold er vår dyktige kjøkkensjef. Han lager god, smakfull og sunn mat og har en høy stjerne hos elevene. På fritiden er han også en dyktig fotograf.

Epost: reinhold.kager@seljord.fhs.no

Marie Teigen

Kokk

Marie er en trivelig person å møte i hverdagen. Hun er kokk og lager god mat. Hun er alltid på tilbudssiden og slår gjerne av en prat med elevene.

Epost: marie@seljord.fhs.no

Britt-Åfrid Brendøymoen

Kokk

Britt-Åfrid er utdannet kokk. Hun er spesialist i baking, noe som elevene setter veldig pris på.

Epost: brit-afrid@seljord.fhs.no

Prem Nordal

Renholder

Prem passer på at skolen er ren og ryddig. Hun har alltid en smil på lur.

Epost: prem@seljord.fhs.no

Franco Battaglia

Vaktmester

Franco fikser stort og smått på skolens område, både inne og ute. På fritiden liker han å skru på biler. 

Epost: franco@seljord.fhs.no

Linjer på Seljord Folkehøgskule

Lederlinjen / stipendiat

Seljord Folkehøgskule
Stipendiatlinje24 t/ukeFrilynt

Backpacker Multisport

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikal - Broadway

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Paragliding-Ekstremsport

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Heilt vilt

Seljord Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Country

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Viking

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ekstremsport på Reisefot

Seljord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Magnus Myrhol

Før eg kom hadde eg ikkje spelt så mykje musikk utanom på guterommet. På Singer/Songwriter fekk eg spele med andre. Året var så bra at eg bestemte meg får å ta enda eit år, som stipendiat. Skulen Anbefalast på det sterkaste!

Magnus Myrhol
Jarl Dubbeldam

Seljord Folkehøgskule har vært et fantastisk valg! Et unikt og trygt sted for å bli kjent med en ny kultur, lære et nytt språk og få nye venner. Og det beste er at man kan dele de fine og gode følelsene sammen med de man har blitt så glad i.

Jarl Dubbeldam
Jørgen Dahl Moe

Året på Seljord Folkehøgskole er det beste året i mitt liv, så langt. Jeg gikk Siso-linja, og trivdes godt med det!. Lærerstaben er veldig flotte mennesker som får deg til å føle deg trygg, og som blir mer venner enn lærere!

Fra bloggen

Kan man ta pause fra skole eller studier for å gå på folkehøgskole?

Mange velger å gå på folkehøgskole når de er ferdige med videregående eller lærlingtid. Det betyr ikke at du også kan ta folkehøgskoleåret ditt tidligere ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen