Seljord Folkehøgskule

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Søk på skolenLinjer

Skolen er ditt hjem. Seljord folkehøgskule er en internatskole. Det betyr både at skolen er en base for all aktivitet, og ikke minst at her bor du, har eget rom og lever ditt folkehøgskoleliv.

Elevene fordeles på 6 internat som ligger i et koselig tun. Alle rom har trådløst nettverk. Alle internatene har egen stue med et lite te-kjøkken.

Skolen ligger flott plassert med utsikt over bygda og Seljordsvannet, og er et supert utgangspunkt for turer og treningsaktiviteter for friluftslinjene.

Ved siden av linjefaget ditt blir du utfordra til å delta i felleskapet med alle dine medelever. Det kan være gjennom refleksjon og samtale om verden, solidaritetsarbeid eller gjennom fellesaktiviteten kor. Slike fellesfag finner du på timeplanen ca. to dager i uka.

Valgfagene gir deg muligheten til å spisse dine faglige interesser ved å velge fag som ligner på linjefaget ditt. Du kan også gå motsatt veg ved å velge fag som gir deg større bredde. Mulighetene er mange:

Dette står vi for

Seljord folkehøgskule er en frilynt skole som vektlegger toleranse og mangfold. Vi ønsker at våre elever skal oppleve livsglede og læringslyst, med fokus på mulighetene mangfoldet gir. Vårt mål er at våre elever skal utvikle seg på fire plan:
 
 • bli oppmerksom på egne kvaliteter
 • bli tryggere sammen med andre mennesker
 • bli bedre i et fag de brenner for
 • bli oppmerksom på verden og bidra til å gjøre den litt bedre

 

Bredden og mangfoldet på det du kan lære på en folkehøgskole er stor. Fag er mye mer enn linjefaget du velger før du begynner. Dette er det viktig å være bevisst på når du søker. Du vil oppdage at aktiviteter og læring sprer seg ut over et rikt spekter av muligheter. Her blir du utfordra og ikke minst: du utfordrer deg selv på mange områder! Her vil du finne mange spennende og gode faglige aktiviteter til å utfordre hele deg. Erfaringene du tar med deg videre i livet bærer du i deg selv som kvaliteter. Her får du ikke karakterer og eksamensbevis. I stedet er målet vårt at du skal bli rikere som menneske.

 • Her og Nå
 • Skolens Time/Allmøte
 • Storkor
 • Husmøte
 • Lørdagsseminar
 • Solidaritetsprosjekt

Valgfag er en viktig del av det faglige tilbudet på skolen. Vi har mange forskjellige og spennende valgfag som spenner over et vidt faglig spekter. Her vil du finne utfordringer innenfor mange områder både knyttet til linjefaget ditt, eller noe helt annet. Valget er ditt.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet sammen med medelever. Dette er et 2 timers valgfag både høst og vår.

Barneidrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-8 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans. Dette er et 2 timers valgfag både høst og vår.

Filmklubb

Filmklubb er et valgfag hvor vi ser et variert utvalg av filmer. Det åpnes for diskusjon og refleksjon rundt filmopplevelsen, og det fokuseres ofte på spesifikke elementer i filmen.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål. Dette er et 3 timers valgfag.

Jegerprøve

Du kvalifiserer deg til å kunne drive jakt på egenhånd gjennom det obligatoriske kurset alle nye jegere må ha.

Jegerprøve

Du kvalifiserer deg til å kunne drive jakt på egenhånd gjennom det obligatoriske kurset alle nye jegere må ha.

Kniv

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Kulturmøte / verdensborger

Vi samarbeider med Røde Kors rundt det å møte og bli kjent med nye landsmenn. Noe av tiden brukes til å sette seg inn i hva er konflikten i ulike land, men det viktigeste er møte med menneskene.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk. Elevene som velger dette valgfaget bidrar med 2 timer i uka.

Musikkteater

Dette faget handler faktisk seriøst om å leke og ha det moro. Våge å være litt barnslig. Vi jobber mye med teaterleker, drama og teatersport. Vi øver på diverse prinsipper for å bli trygg i å improvis

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget. Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype. Du må ha elementære ferdigheter på et instrument eller sang. Gruppa deltar på skolens interne huskonserter. Dette valgfaget er på 3 timer.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Ski og brett

... i alpinbakke eller frikjøring og gjerne kombinert med en topptur.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger. (Ett semester.) Dette er et 3 timers valgfag som går både høst og vår.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord. Her disponerer vi 22 sykler. Dette er et 2 timers valgfag.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Upcyckling

Dette er et utroleg spennende fag der vi ser og ikke minst blir bevisst på å bruke ting på nytt. Det kan våre å sy om tøy, fikse på gamle møbler osv – altså gjenbruk.

Ut i Bygda

Vi drar ut i bygda og besøker aldershjemmet, barnehager og 1-2.klasse. Her har vi ulike aktiviteter og får fantastisk kontakt med unge og gamle.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Øks og kniv

Vi bruker øks og kniv til å lage ulike ting av tre for eksempel smørkniv, kopp, fat og det er bare fantasien som setter begrensninger.

Skulen har to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en like før skoleslutt.

 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I tillegg til linjeturene har vi to fellesturer. Målet med disse turene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Jomfruland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

På våren avslutter vi året med en tur til Sørlandet. Telemark har svært variert natur, og på denne avslutningsturen får vi oppleve hva kysten og kystlivet har å by på. Selvfølgelig blir denne turen også litt preget av at vi går mot slutten på et innholdsrikt år, og samholdet og fellesskapet er tett.
(kostnadene til fellesturer ligger inne i skolepengene)

 

Nepal (solidaritetstur)

Obligatorisk: Nei

Pris: 16 000

Måltider pr dag inkludert: 3

Brenner du for solidaritetsarbeid og vil du få mest mulig ut av året ditt på Seljord Folkehøgskule? Bli med på en åtte- til ti-dagers opplevelsesreise til Nepal i desember 2019! I løpet av skoleåret vil vi jobbe med Nepal som fellesprosjekter på tvers av linjefag og gjennomføre ulike solidaritetsaksjoner.

Målet er å bli bedre kjent med skolens solidaritetsprosjekter. Vi opplever verdens urettferdighet, men også mulighetene og det vil gi oss inspirasjon til hvordan vi kan gjøre en forskjell i verden. Dere skal bli gode ambassadører for prosjektene.

Opplevelsen av å befinne deg i Asia blant lokalbefolkningen, lyder og lukter er helt forskjellig fra alt annet du har gjort. Det første møtet med Nepal er et kultursjokk for de fleste, overalt ser du resultatet av et kastesystem og en tro på at det er skjebnen som bestemmer livet ditt. Det gjør inntrykk!

I Nepal støtter Seljord Folkehøgskule barnerettighetsorganisasjonen CWIN. CWINs innsats er rettet mot barn og barns rettigheter. Målet er å gi barn og unge beskyttelse og å sette dem i stand til å ta vare på seg selv. 

Les mer på skulen sine nettsider: http://seljord.fhs.no/solidaritet/ 

Her har alle elever enkeltrom og skolen er blant de få som tilbyr enkeltrom til alle. Elevene gleder seg over det. På dagene er det mye som skjer både faglig og sosialt. Også på kveldene er det mye fellesskap, latter og aktiviteter. Noen ganger er det likevel godt å ha muligheten til å trekke seg litt tilbake og få være litt for seg selv. 

Fasiliteter

Skolen har rom og bygninger for et rikt utvalg aktiviteter: 

 • Egen Smie
 • Dansesal
 • Lydstudio
 • Stor gymsal
 • Musikkrom
 • Stor matsal
 • Peisestue med bord og sittegrupper for mange
 • Verkstad med muligheter for tekstilarbeid, keramikk, trearbeid, og bildekunst
 • Utendørs badestamp

Undervisningsrommene er åpne og kan brukes fritt fram til kl. 22.30 hele skoleåret. Her kan dere drive med både felles- og egenaktivitet utenom undervisningstiden.

Seljord Folkehøgskule ligger sentralt i Seljord. Det er enkelt å komme hit. Gode bussforbindelser fra Oslo, Bergen og Haugesund. Flybussen går til Sandefjord/Tønsberg. Fra jernbanestasjonen i Bø tar det 30 min med Timebussen. NSB har avganger til Oslo, Kristiansand og Stavanger.

Finn reiserute fra der du bor

Granvin kulturhus er en viktig samlingplass i Seljord. Her finner du stort treningsanlegg med rikholdig treningsstudio og idrettshall. Bygget inneholder også bibliotek og ikke minst teatersal og kino. 

En stor attraksjon i Seljord er Dyrskuplassen med det store fesjået Dyrsku'n som arrangeres hver september. 

Seljord har stort utvalg av butikker med Telesentret som midtpunkt. Du finner selvfølgelig også legesenter, apotek og buss-stasjon med gode forbindelser mot både Oslo, Skien, Bergen og Haugesund. 

 

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Skolestart - 25.august
 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 
 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 

Høstferie - uke 41

 • Linjeuker - november
 • Høgskolefest - 24.-25.november
 • Prosjektuker - uke 49 og 50
 • Siste skoledag før jul - 21.desember

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår - 6.januar 2020
 • Spinningmaraton - Solidaritet 
 • Linjeuke - januar

Vinterferie - uke 8

 • Linjeuker - mars/april - Vårshow Musikal - 5.- 6.april

Påskeferie - uke 15

 • Fellestur - kyst-Telemark
 • Siste skoledag - 16.mai 2020

Søknadskriterier:

 • Aldersgrense 18 år (du må fylle 18 år i løpet av oppstartsåret)
 • Vurdering av fravær fra tidligere skolegang
 • Skriv om deg selv og hvorfor du vil gå på Seljord folkehøgskole og linjevalget ditt

Irene Djuvet

Kokk

Epost: irene@seljord.fhs.no

Godtfred Særsland

Rektor

Vår rektor fra Sauland i Telemark. Jobbet i Seljord kommune i 20 år, 16 år som skoleleder ved Flatdal skule og Seljord ungdomsskule. Glad i å være ute i naturen og om høsten blir det som regel tid til noen jaktturer. Har selv, for mange år siden, vært elev på Hedmarktoppen Folkehøgskole (Hamar).

Epost: godtfred.sersland@seljord.fhs.no
Telefon: 35058050

Kolbjørn Birkrem

Inspektør

Utdanning fra Norges Landbrukshøyskole med fordypning innen skog-, utmark- og viltforvaltning. Han har solid erfaring og kan mye om å være ute i naturen. Kolbjørn er rask til å komme seg ut enten i treningstøy, med våpen, fiskestang, kano, på fjellet, i skogen osv. Motto: "En dag uten fysisk aktivitet er en lang dag.

Epost: kolbjorn.birkrem@seljord.fhs.no
Facebook

Brith Bø

Kontorleder

Brith Haugland Bø er vår kontorleder. Hun har utdanning innen økonomi og ledelse, og har sin bakgrunn fra næringsliv og bank. Brith tar hånd om skolens økonomi og har oversikt over det meste som skjer på skolen. Hun har ansvar for å registrere alle elevsøknader og svarer på alle henvendelser til skolen.

Epost: kontor@seljord.fhs.no
Telefon: 35058040

Roar A. K. Bøye

Lærer Musikal/Webansvarlig

Roar har hovedfag i musikk fra Institutt for musikk og teater ved Universitetet i Oslo. Han har vært aktiv som musiker og teaterinstruktør i mange år. Han komponerer musikk til teater og mindre grupper, spiller piano og gitar. Han har også skrevet fler manus for musikkteater og diverse spel. Roar er hovedansvarlig for skolens store og små teaterproduksjoner.

Epost: roar.boye@seljord.fhs.no
Blogg
Facebook

Lene Wadseth Myren

Lærer Musikal

Lene Wadseth er spesialist innen dans og ballett. Hun er utdannet dansepedagog fra Norges Dansehøyskole og Bårdarakademiet. Hun har videreutdanning i utøvende dans fra New York. Hun har vært freelancer og bidrar nå til de mange suksessrike forestillingene på Musikallinjen. Med sitt blide vesen, sørlandsdialekt og faglige dyktighet, får elevene rik anledning til å utvikle seg på scenen.

Epost: lene.wadseth@seljord.fhs.no
Facebook

Asbjørn Sekse

Lærer Ekspedisjonslinja

Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt og fiskeerfaring har han blandt annet fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring, ballsport, naturfotografering og paragliding. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk

Epost: asbjorn.sekse@seljord.fhs.no

Kjetil Flatland

Lærer Singer/Songwriter

Kjetil har utdannelse fra Norges Musikkhøgskole. Han spiller saksofon, piano, synger og komponerer. Kjetil begynte i jobben på Seljord folkehøgskule høsten 2010, og jobber i tillegg som freelance musiker. Han har spilt i en rekke konstellasjoner på ulike konsertarenaer og festivaler, og hans musikalske virke spenner over alt fra storband til mindre vise- og jazzgrupper.

Epost: kjetil.flatland@seljord.fhs.no
Facebook

Marit Lien Homme

Lærer Musikk/Band

Marit har musikk hovedfag fra Universitetet i Trondheim. Hun har vært kordirigent for studentkor, mannskor og lokale sangkor. Marit synger, spiller trekkspill og dirigerer skolens to kor. Hun er god til å organisere og har ofte full kontroll på planer og organisering. Ved siden av det musiske er Marit glad i å arbeide med hendene. Hun leder ofte populære valgfag som strikking og skinnfell. 

Epost: marit.lien.homme@seljord.fhs.no
Facebook

Vidar Ytre-Arne

Lærer Musikk/Band

Vidar er en allsidig musiker som liker å spille i mange sjangre. Han ønsker at elever skal kunne arbeide selvstendig med musikken sin, og få faglig solid veiledning fra dyktige lærere. Han er opptatt av å tilpasse aktiviteten på linjene til elevene som er der, å ha det moro mens man spiller, at man skaper levende musikk i et inkluderende miljø uten for mye prestasjonspress. 

Epost: vidar.ytre-arne@seljord.fhs.no
Facebook

Linnea Bang-Madsen

Lærer Viking

Linnea flyttet fra Danmark til Seljord i 2015, sammen med kjæreste og vikinglærer Jeppe. Jobber først og fremst som hjelpelærer på Vikinglinja med fokus på tekstil-håndverk. Linnea mener det er fantastisk at gå i dybden på det brede spektre av spennende håndverk som finnes med røtter tilbake til vikingtiden. Hun blir stadig imponeret over den kunnskap og de ferdigheter de hadde den gang.

Epost: lbmbirds@gmail.com
Facebook

Corné Nieuwenhuize

Lærer Paragliding

Corné  er linjelærer på Paragliding - Karibien. Han arbeidet som politi i Nederland før han flyttet til Norge for 10 år siden. Han er lidenskapelig opptatt av paragliding, moutainbiking og trening og er ofte å finne ute i naturen. Han liker seg best opp i lufta, er derfor paraglidinginstruktør og har den høyeste sertifisering som du kan ha innen faget.

Epost: corne@seljord.fhs.no
Facebook

Jeppe Nordmann Garly

Lærer Viking

Jeppe er vår høyt profilerte vikinglærer. Han brenner for å bruke sine kloke hender til å forme gjenstander fra Vikingtiden. Du finner ham gjerne i smia eller på Verkstan.

Epost: jeppe.garly@seljord.fhs.no
Facebook

Marieke Nieuwenhuize

Internatleder

Marieke er vår internatleder. Hun har utdanning i økonomi og administrasjon, og har arbeidserfaring i dette feltet fra Nederland. Hun tar vare på elevene i hverdagen når de er syke, eller sliter med noe. Hun løser romproblemer, kjøkkenoppgaver og vaskelister. Til henne kan elevene gå og snakke om hva som helst. I tillegg har hun ansvar for Solidaritetsgruppa på skolen.

Epost: marieke@seljord.fhs.no
Blogg

Franco Battaglia

Renhold

Franco har jobbet for Seljord folkehøgskule i over ett år og trives veldig godt. Han har ansvar for mye av rengjøringen på skolen. Det er rent og lukter godt der Franco har vært. På fritiden liker han å skru på biler. Andre hobbyer er å lese, gå tur og lage mat. Han er gift og har en sønn som begynner å bli ungdom. Han kommer fra Tyskland, og bor nå i Flatdal. 

Epost: battagli@online.no

Eystein Haugen

Vaktmester

Eystein er i følge ham selv "Ihuga  lokalpatriot hardt plaga av heimlengsel". Han er derfor svært fornøyd med å jobben som vaktmester ved Seljord folkehøgskole. Skolen ligger bare  ti minutts biltur fra "heimen" i Flatdal. Interessert i alt fra billedkunst til skihopping. Løser de fleste (alle) praktiske problem. Alltid i godt humør...  

Epost: vaktmester@seljord.fhs.no

Linjer på Seljord Folkehøgskule

Backpacking - MultisportLedig plass

Backpacking - Multisport

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Musikal - BroadwayLedig plass

Musikal - Broadway

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Paragliding - KaribienLedig plass

Paragliding - Karibien

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
VikingLedig plass

Viking

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
NaturLedig plass

Natur

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Musikk - New YorkLedig plass

Musikk - New York

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Singer/Songwriter - NashvilleLedig plass

Singer/Songwriter - Nashville

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Andreas Kråkevik

Har fått meg ein hobby eg kan drive med resten av livet! Og ikkje minst har eg fått meg mange nye venner! Anbefaler alle å ta eit år på en folkehøgskule! Seljord Folkehøgskule er ein skule for livet!

Andreas Kråkevik, elev 2016-2017, Paragliding
Anna-Lisa Kumoji - Musikalartist i Book of Mormon og Flashdance.

Musikallinja var kickstarten på retningen jeg er nå. Fikk dyrket flere sider av meg. Det er et deilig år! Hvor gøy vi hadde det. Beliggenheten, timene, korsangen, medelever, de på kjøkkenet og lærerne. Alt som blir tilbudt der kan jeg garantere for!

Anna-Lisa Kumoji - Musikalartist i Book of Mormon og Flashdance., elev 2009-2010
Jarl Dubbeldam

Seljord Folkehøgskule har vært et fantastisk valg! Et unikt og trygt sted for å bli kjent med en ny kultur, lære et nytt språk og få nye venner. Og det beste er at man kan dele de fine og gode følelsene sammen med de man har blitt så glad i.

Fra bloggen

Betydningen av folkehøgskolen - tre jenter forteller

Reaksjonene etter regjeringens forslag om nedprioritering av folkehøgskolene i budsjettet, har ikke bare kommet fra politikere, rektorer og voksne debattanter. Også de unge elevene har ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen