Til hovedinnhold

Kurs for 2. års elever

  • Kurslengde: Stipendiatlinje
  • Oppstartsdato: 17.08.2025
  • Linjefag: 14 timer/uke
  • Pris: Kontakt skolen
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Miljøfyrtårn
    Sertifisering for skoler som dokumenterer miljøinnsats og viser samfunnsansvar.
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
  • Sted: Elverum
  • Studietur for linja: Norge, Europa eller Afrika
  • Studietur for skolen: Felles bli-kjent-tur til Jotunheimen
For deg som vil være andreårselev. Lær om ledelse og veiledning! Prøv deg i forskjellige fag og situasjoner i en innholdsrik hverdag med unge mennesker.

Kurset for 2. års elver er for deg som ønsker å prøve deg på ledelse, veiledning og instruksjon av unge mennesker i forskjellige fag, aktiviteter og situasjoner

Du vil lære om instruksjon og gruppeledelse med utgangspunkt i veiledningsmetodikk.

Du vil få praksis i planlegging og gjennomføring av enkelte faglige og sosialpedagogiske opplegg, med før- og etterveiledning av faglærere og skolens ledelse. Du får mulighet til å jobbe med, og lære om, innholdsproduksjon for sosiale medier 

Som elev på 2. års kurs velger du å være tilknyttet en av de andre linjene på skolen:  

Vi legger til rette for at du under veiledning kan få erfaring fra flere forskjellige linjefag dersom du ønsker det. Og fra eventuelle fellesfag og valgfag, sosialpedagogiske opplegg, tilsyn og programkvelder.  

Du vil følge linjefaget som du er tilknyttet på studieturer.  

2. årskurset er for deg som vil ta et ekstra år! Du bør være engasjert, ønske å ta ansvar og ville få mennesker til å fungere godt sammen.

Dette vil du lære

Temaer som blir behandlet:

  • Kulturbygging
  • Danning
  • Kompetansebygging
  • Etikk og moral
  • Ledelse
  • Veiledning
  • Rådgivning
  • Samtaleteknikk
  • Kommunikasjon
  • Stemmebruk
  • Gruppepsykologi og gruppeprosesser
  • Innholdsproduksjon for ulike kanaler
  • Effektiv kommunikasjon

Våre forventninger til deg

Vi forventer engasjement og åpenhet, både for ulike fag, arrangementer og ikke minst mennesker.

Susan Ege Andersen

Lærer for 2.-årselevene

Bak­grunn: Politi­ut­dan­nelse, lærer­ut­dan­ning med idrett, mate­ma­tikk, imigrasjonspedagogikk, veilednings- og sosialpedagogikk og lærer i Suggestopedi – accelerated learning. Under­vis­nings­er­fa­ring fra poli­tiet med fore­byg­gende arbeid i barn­hage, grunn­skole, videre­gå­ende skole og høg­skole. MOT-informatør.

Epost: susan@elverumfhs.no
Telefon: 92494112

Slik kan en «vanlig uke» se ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret

Skoleåret starter i slutten av august og varer til midten av mai. Det er undervisning seks dager i uken, og enkelte søndager. Vi har høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

«Vanlige» uker

Uker med linjefag, valgfag, fellesfag og sosialt program.

Se eksempeltimeplan til nedlasting over.

Linjeuker, 7 uker i året

All aktivitet er i linja. Ofte studieturer eller større prosjekter.

Temauker, 2 uker i året

Brukes til fellesprosjekter hvor elevene blandes i nye grupper og jobber sammen.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 30 valgfag hvert skoleår. Du kan ha forskjellige fag før og etter jul. Du må velge fag som totalt gir deg minst 55 timer valgfag pr. semester. Det betyr at du må ha ca. 5 timer valgfag i uka, men du kan selvsagt ha flere. Fagene varierer i lengde.

Band

Vi danner ulike band og øver på samspill. I løpet av året arrangerer vi åpen scene på skolen, hvor Band valgfag er verter. I tillegg blir det enkelte andre konserter og opptredener.

Bærekraft og Aksjonsforskning

Du blir med på stunts og prosjekter for å sette fokus på viktige miljøsaker. Du får endre skolens rutiner, lære om bærekraft og miljø og du blir med på å formidle denne kunnskapen til din medelever.

Dans

Tek­nikk, styrke, beve­ge­lig­het, musikk­bruk og spennende koreo­grafi. Du vil møte ulike danse­sti­ler som funk, streetdance, musikaldans, ballett og kreativ dans m.m, samt mulighet for danseshow!

Diskusjonsforum

Vi dis­ku­te­rer temaer i gruppe­r og plenum. Du får øvelse i å argu­men­tere sak­lig for dine syns­punk­ter og må ta stil­ling til andres uenighet.

Djembe

Du får innføring i basis spilleteknikk på Djembe – en afrikansk tromme. Vi spiller enkle afrikanske sanger, som vi setter både rytme og litt dans til.

Filmklubb

Vi ser film fra ulike sjan­gere, ulike regis­sø­rer og med ulike meto­der. Mange av fil­mene er et «must» å se, men det er også åpent for dine ønske­fil­mer.

Fotball

Vi vektlegger høy aktivitet gjennom spillrelaterte øvelser, noe individuell teknikk og spill mot to mål.

Foto

Du lærer å ta bedre bil­der. Vi går gjen­nom kom­po­si­sjons­te­ori og bilde­for­mid­ling, og du får opp­ga­ver som skal gjelpe deg å bli en bedre foto­graf. Du trenger ikke erfaring, men et kamera.

Friluftsliv

Vi drar på over­nat­tings­tu­rer i lavvo, telt, gapahuk, snøhule eller ligger ute under åpen himmel.

Gitar

Vi jobber akus­tisk, og deler oss i grup­per etter nivå og erfa­ring. Du må jobbe mye selv­sten­dig, øve og dis­po­nere egen gitar.

Glassfusing

Vi designer, skjærer, fuser og slumper (smelter og former) glassarbeider som nøkkelringer, vindus­oppheng, fat og smykker.

Hekling

Her lærer du å hekle alt fra handlenett, kurver og lyskuler til grytekluter og sitteunderlag. Vi bruker både bomullsgarn og ullgarn og gjenbruk av materialer som feks sengetøy.

Hiit - High Intensity Interval Training

Hiit er en form for intervalltrening hvor øktene er kortere og mer intense enn ved vanlig kondisjonstrening. Du skal yte maksimalt på hvert intervalldrag og føle at du har gitt ALT!

Hobbygruppe

Vi bruker papp og papir til å lage diverse kort, kalender, scrapbookalbum og origamiesker. Skolen har mye utstyr slik at du får brukt kreativiteten din til fulle.

Jakt

Vi observerer eller deltar på ulike typer jakt, vanligvis skogsfugljakt, elgjakt og rypejakt. Du får innføring i våpenhåndtering. Vi avslutter valgfaget med å tilberede en viltmiddag.

Keramikk

Vi jobber på skolens keramikkverksted, og her får du eksperimentere og lære ulike framstil­lingsteknikker innenfor leire og overflatebehandling med begitning og glasur.

Kickboksing

Vi kombinerer grunn­leg­gende tek­nikker og styrke­tre­ning. Læreren er verdensmes­ter i kick­bok­sing.

Knivmaking

Vi lager skaft og slire til egen kniv. Lag en tradisjonell brukskniv eller en mer personlig utformet kniv.

Kor

Du lærer om stemme­bruk og stemme­opp­var­ming, og synger med den stemmen du har. Vi synger flerstemte sanger i forskjellige sjangere - hovedsakelig populærmusikk men også klassisk.

Langrenn

Skiglede står i fokus. Du får innføring i teknikkene diagonalgang og skøyting. Du lærer om ski, utstyr og smøring for både glid og feste. Vi går skiturer i det fantastiske løypenettet i Elverum.

Moro med Marius

Vi øver balanse, koordinasjon og spenst gjennom turnlek. Turnhallen har trampoline, skumgrop og mange andre apparater.

Mørkerom og analog foto

Vi bru­ker ana­loge kame­raer med svart/hvit-film og du får inn­fø­ring i fremkalling med kje­mi­ka­lier, film og foto­pa­pir i mørkerom.

Piano

Du lærer å spille piano basert på besifrings-spill og akkord­te­ori. Du får gruppe­un­der­vis­ning. Det må beregnes mye egenøving.

Puls

I pulstimene setter vi sammen enkle kombinasjoner av trinn til fengende musikk. En morsom måte å trene kondisjon på sammen med andre.

Ski/Snowboard

Du får inn­fø­ring i sving­tek­nikk, løs­s­nø- og park­kjø­ring. Undervisningen foregår i Trysil­fjellet. Faget koster fra kr 2000. Dette er for å dekke heiskort. Du kan kjøpe rabattert sesongkort.

Språkkafè

Norske og utenlandske elever samarbeider for å utvikle og forbedre den norske språkforståelsen og øke ordforrådet.

Strikking

Vi strik­ker luer, skjerf, hals, panne­bånd, vot­ter, tovede sok­ker og puls­var­mere. Du kan strikke til eget bruk eller lage fine gaver.

Tegning og maling

Det legges vekt på grunnleggende ferdigheter i tegning og maling gjennom kreativt arbeid og personlig uttrykk.

Utholdenhetstrening

Farts­lek og inter­vall­tre­ning, spenst, bakke- og trappeløp og hur­tig­hets­tre­ning. Vi gir dere enkle og effektive øvelser for bedre kondis og hurtighet.

Videoproduksjon

Du lærer å starte et prosjekt, hente inn filer, grovredigere, organisere klipp, legge på tekst, lydeffekter og musikk, finjustere klipp, justere lyd, legge på overganger og effekter i DaVinci Resolve.

Yoga

Klassisk Yoga i rolig tempo med ulike øvelser for å øke energi, velvære og konsentrasjon. Timene vil veksle mellom liggende/sittende øvelser, stående øvelser og massasje/avspenning.

Årbok

Vi jobber som en redaksjon, og setter sammen tidenes beste minne fra folkehøgskoleåret: ÅRBOKA!

Ta kontakt dersom du har spesielle behov. Sammen finner vi ut hva vi kan tilby deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Nyheter

Influenser Stina Talling om fordommer mot folkehøgskole: – Bullshit, tull og tøys

– Dersom du vurderer folkehøgskole, bør du prøve det, sier Stina Talling.

- Lærerne på folkehøgskolen er veldig støttende. De motiverer oss til å følge opp bærekraftsplaner

Mange unge er i dag opptatt av bærekraft, og særlig klima. På folkehøgskole får elever mulighet til å utforske bærekraftige ideer og sette dem ut ...

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Ledertrening - 2. års elever

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Stipendiatlinje
15 t/uke
Frilynt

Ten Sing Norway

Rønningen folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Friluftsliv / Vegleiing, 2.-års tilbod

Nordfjord folkehøgskule
Stipendiatlinje
Kristen

Lederutvikling

Trondheimsfjord Folkehøgskole
Helårskurs
36 t/uke
Kristen

Global Village – kultur og litteraTur

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs
12 t/uke
Kristen

Ledertrening - Stipendiatlinje

Folkehøgskolen Nord-Norge
Stipendiatlinje
Kristen

Ledertrening

Nordhordland Folkehøgskole
Stipendiatlinje
25 t/uke
Kristen

Andreårselev - Friluftsliv

Malangen folkehøgskole
Stipendiatlinje
25 t/uke
Kristen

Stipendiat

Peder Morset folkehøgskole
Stipendiatlinje
15 t/uke
Frilynt

All in - All inclusive: The bucket list adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
Helårskurs
14 t/uke
Kristen

2. årslinje/Ledertrening

Valdres folkehøgskole
Stipendiatlinje
30 t/uke
Kristen

Stipendiat

Manger folkehøgskule
Helårskurs
19 t/uke
Frilynt

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Stipendiatlinje
35 t/uke
Kristen

Stipendiat / Ledertrening

Evje Folkehøgskole
Stipendiatlinje
15 t/uke
Frilynt