Til hovedinnhold
Ledig plass

Du får utvikle deg som fotograf og lære om fototeknikk, komposisjon, Photoshop, reisefoto, studio, drone, utstilling, film, analog foto og mye mer i en kreativ klasse.

Øns­ker du å leke, lære og eksperimentere med fototeknikk, Photoshop, mørke­rom og stu­dio­fo­to­gra­fe­ring? Vil du reise og oppleve fantastiske destinasjoner i Europa?

Foto­linja er for deg som er glad i å ta bil­der og som ønsker å aktive studieturer. Du får solid innføring og påfyll enten du er nybegynner eller erfaren. Vi arbeider med alt fra grunn­leg­gende tek­nik­ker til avan­sert bilderedigering – digitalt og analogt.

Vi reiser på studieturer til Danmark, Røros, Lofoten og på interrail i Europa. Du får en god blanding av storby og natur, sommer og vinter, mennesker og dyreliv, kultur og opplevelser.

På linja møter du andre fotointeresserte og sammen skaper vi gode minner og opplevelser – og fanger dem på kamera. I tillegg blir du med på samarbeid med andre linjer på skolen. Da blir du bedre kjent med nye mennesker, og vi lærer av hverandre.

Du får lage animasjon med Kunstlinja, filme og fotografere konsert og musikkvideo med Musikklinja, gjøre en fashion shoot med gjenbruksmote sammen med Afrikalinja, lage spillerportretter av Håndball og ta actionbilder av Snowboard/Freeski og Backpacker/Ekstremsport i Trysil.

Film fra Foto/Opplevelser

Se film fra Foto/Opplevelser på YouTube

Hva lærer du på Elverum folkehøgskole?

Les mer om danning og kompetansen du får på folkehøgskole på vår hjemmeside

Hjemmeside: Foto/Opplevelser

Fotolinja passer for deg som vil utvikle deg som fotograf mens du utfordrer deg selv og får nye opplevelser. Vi samarbeider med mange av de andre linjene og har prosjekter ute og inne hele året.

Dette vil du lære

 • Kamerateknikk
 • Bildekomposisjon
 • Blits, lyssetting og studiofotografering
 • Redigering og manipulering
 • Analog foto og mørkerom
 • Reise og reisefoto
 • Street photography
 • Natur og landskap
 • Portrett
 • Svart/hvitt
 • Konsertfoto
 • Stjernefoto, star trails og nordlys
 • Light painting
 • Timelapse og stop motion
 • Double exposure
 • Film og liveproduksjon
 • Utstilling

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er nysgjerrig på fototeknikker og ulike fotosjangere. At du vil møte nye mennesker og skape et godt klassemiljø for alle.

Studietur: INTERRAIL - Reise, street, musikkvideo

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Åtte dager

Europa har «alt», og med buss og tog kan man se utrolig mye på kort tid.

Vi starter i Budapest. Byen stiller med storslåtte byggverk, monumenter og spa-bad! Og ikke minst god utsikt over det hele fra Gellert Hill og Fishermans Bastion. Byen har en viktig plass i europeisk fotohistorie, og vi ser utstillinger på Fotografiets hus – Mai Mano haza – og Robert Capa-museet. I tillegg opplever vi jazz-musikk i verdensklasse på Budapest Jazz Club.

Du blir med å planlegge hvor turen går videre fra Budapest. Vil du besøker byer som Berlin, Wien, Bratislava, Ljubljana eler Praha?

Vi reiser sammen med Musikk – Band/Vokal-linja, og underveis spiller vi inn musikkvideo til deres egenproduserte låter.

Siste stopp er København. En by som tilbyr alt man kan ønske av severdigheter og storbyliv. Du får oppleve Tivoli, Nyhavn, nattfoto, kanaltur med båt, flott arkitektur, alternative Cristiania, is med flødebolle og mye mer.

Studietur: LOFOTEN - Surf, ørn og nordlys

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca. seks dager

Lofoten anses av mange som et av verdens topp ti reisemål. I mars er lyset på vei tilbake, og fargene er fantastiske. Du blir med på jakt etter nordlys og spektakulær natur, havsafari i Trollfjorden og fotografering av havørn.Vi drar på roadtrip til kjente fotospots og prøver «arctic surfing»

Studietur: RØROS - Hundekjøring, natur og julemarked

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Tre dager

Vi opplever «bergstaden» Røros, kjent for gruvedrift, sjarmerende gater og tv-serier som «Hjem til jul».I Røros kommune finner man nasjonalparkene Femundsmarka og Forollhogna. Tettstedet Røros står på Unescos liste over verdens kulturarv.

Her skal vi oppleve kulturen og naturen, ta portretter og selvfølgelig få julestemning, for første desember åpner Røros julemarked!

Studietur: DANMARK - Surf og street photography

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Fem dager

Vi reiser til Klitmøller på vestkysten av Danmark sammen med Backpacker/Ekstremsport-linja. Den lille byen er en verdenskjent surfespot som kalles Cold Hawaii. Her er det «Aloha-stemning» og et helt spesielt fotolys. Du får surfe med proffe instruktører, og fotografere de endeløse sandstrendene med graffitimalte bunkere fra 2. verdenskrig.

I Aalborg jobber vi med street photography. Det handler om å utforske byen og finne motiver på gata og fange menneskene, kontrastene, detaljer og arkitekturen. Aalborg er en storby med både moderne bygninger og fargerike gamle brosteinsgater – en perfekt kombinasjon for oss.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Fire dager

I tillegg til alle linjeturene, har vi en felles bli-kjent-tur tur til Glitterheim i Jotunheimen andre skoleuka. Her går vi på toppturer, samles i peisestua på kveldene, spiser god mat og blir raskt bedre kjent.

Eivind Ellingsen Høimyr

Lærer

Bakgrunn: Bachelor i medie­de­sign fra Høg­sko­len i Gjø­vik, lærerutdanning i mediefag og veiledningsped. Gikk snow­board­linja på Elverum folkehøgskole 09/10. Har siden 2008 dre­vet firma innen medieproduksjon. Ansvarlig for design, film, foto og web på skolen.

Epost: eivind@elverumfhs.no
Telefon: 40550695
Instagram: @fotolarer

Slik kan en «vanlig uke» se ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret

Skoleåret starter siste helg i august og varer til midten av mai. Det er undervisning seks dager i uken, og enkelte søndager. Vi har høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

«Vanlige» uker

Uker med linjefag, valgfag, fellesfag og sosialt program.

Se eksempeltimeplan til nedlasting over.

Linjeuker, 8 uker i året

All aktivitet er i linja. Ofte studieturer eller større prosjekter.

Temauker, 2 uker i året

Brukes til fellesprosjekter hvor elevene blandes i nye grupper og jobber sammen.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 30 valgfag hvert skoleår. Du kan ha forskjellige fag før og etter jul.

Du må velge fag som totalt gir deg minst 55 timer valgfag pr. semester. Det betyr at du må ha ca. 5 timer valgfag i uka, men du kan selvsagt ha flere. Fagene varierer i lengde.

Band

Vi danner ulike band og øver på samspill. I løpet av året arrangerer vi åpen scene på skolen, hvor Band valgfag er verter. I tillegg blir det enkelte andre konserter og opptredener.

Bærekraft og Aksjonsforskning

Du blir med på stunts og prosjekter for å sette fokus på viktige miljøsaker. Du får endre skolens rutiner, lære om bærekraft og miljø og du blir med på å formidle denne kunnskapen til din medelever.

Dans

Tek­nikk, styrke, beve­ge­lig­het, musikk­bruk og spennende koreo­grafi. Du vil møte ulike danse­sti­ler som funk, streetdance, musikaldans, ballett og kreativ dans m.m, samt mulighet for danseshow!

Diskusjonsforum

Vi dis­ku­te­rer temaer i gruppe­r og plenum. Du får øvelse i å argu­men­tere sak­lig for dine syns­punk­ter og må ta stil­ling til andres uenighet. Les mer om valgfag på hjemmesiden vå

Djembe

Du får innføring i basis spilleteknikk på Djembe – en afrikansk tromme. Vi spiller enkle afrikanske sanger, som vi setter både rytme og litt dans til. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Filmklubb

Vi ser film fra ulike sjan­gere, ulike regis­sø­rer og med ulike meto­der. Mange av fil­mene er et «must» å se, men det er også åpent for dine ønske­fil­mer. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Fotball

Vi vektlegger høy aktivitet gjennom spillrelaterte øvelser, noe individuell teknikk og spill mot to mål.

Foto

Du lærer å ta bedre bil­der. Vi går gjen­nom kom­po­si­sjons­te­ori og bilde­for­mid­ling, og du får opp­ga­ver som skal gjelpe deg å bli en bedre foto­graf. Du trenger ikke erfaring, men et kamera.

Friluftsliv

Vi drar på over­nat­tings­tu­rer i lavvo, telt, gapahuk, snøhule eller ligger ute under åpen himmel.

Gitar

Vi jobber akus­tisk, og deler oss i grup­per etter nivå og erfa­ring. Du må jobbe mye selv­sten­dig, øve og dis­po­nere egen gitar. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Glassfusing

Vi designer, skjærer, fuser og slumper (smelter og former) glassarbeider som nøkkelringer, vindus­oppheng, fat og smykker.

Hekling

Her lærer du å hekle alt fra handlenett, kurver og lyskuler til grytekluter og sitteunderlag. Vi bruker både bomullsgarn og ullgarn og gjenbruk av materialer som feks sengetøy.

Hobbygruppe

Vi bruker papp og papir til å lage diverse kort, kalender, scrapbookalbum og origamiesker. Skolen har mye utstyr slik at du får brukt kreativiteten din til fulle.

Jakt

Vi observerer eller deltar på ulike typer jakt, vanligvis skogsfugljakt, elgjakt, rypejakt og rådyrjakt og du får innføring i våpenhåndtering. Vi avslutter valgfaget med å tilberede en viltmiddag.

Keramikk

Vi jobber på skolens keramikkverksted, og her får du eksperimentere og lære ulike framstil­lingsteknikker innenfor leire og overflatebehandling med begitning og glasur.

Kickboksing

Vi kombinerer grunn­leg­gende tek­nikker og styrke­tre­ning. Læreren er verdensmes­ter i kick­bok­sing.

Knivmaking

Vi lager skaft og slire til egen kniv. Lag en tradisjonell brukskniv eller en mer personlig utformet kniv.

Kompis

KOMPIS er for deg som vil hjelpe unge enslige flyktninger gjennom felles aktiviteter – både på og utenfor skolen. Du blir kurset av Røde Kors i god integrering, og får førstehjelpskurs.

Kor

Du lærer om stemme­bruk og stemme­opp­var­ming, og synger med den stemmen du har. Vi synger flerstemte sanger i forskjellige sjangere - hovedsakelig populærmusikk men også klassisk.

Langrenn

Skiglede står i fokus. Du får innføring i teknikkene diagonalgang og skøyting. Du lærer om ski, utstyr og preparing av ski for både glid og feste. Vi bruker Elverums fantastiske løypenettet.

Manus

Sang­teks­ter, dikt, kåse­rier, pro­lo­ger, even­tyr, noveller, stuntpoesi for å nevne noe. Du er den aktive skri­ben­ten!

Moro med Marius

Vi øver balanse, koordinasjon og spenst gjennom turnlek. Turnhallen har trampoline, skumgrop og mange andre apparater. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Mørkerom

Vi bru­ker ana­loge kame­raer med sort/hvitt-film og du får inn­fø­ring i fremkalling med kje­mi­ka­lier, film og foto­pa­pir i mørkerom. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Piano

Du lærer å spille piano basert på besifrings-spill og akkord­te­ori. Du får gruppe­un­der­vis­ning. Det må beregnes mye egenøving. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Pilates

Pilates er styrketrening og bevegelighetstrening. Metoden fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet med et utvalg gode øvelser ved hjelp av konsentrasjon og kontroll. Metoden er også kalt "contrology".

Revy

Liker du å underholde andre - gjerne utenfor komfortsonen? Få andre til å dra på smilebåndet eller gi dem en god latter? Dele ut noen magiske øyeblikk som krydrer alles hverdag? Da er Revy for deg!

Selvberging

Vi sår, høster, sylter og safter gjennom skoleåret. I tillegg baker vi, parterer girs og foredler mat til bruk på skolen på forskjellige måter.

Ski/Snowboard

Du får inn­fø­ring i sving­tek­nikk, løs­s­nø- og park­kjø­ring. Undervisningen foregår i Trysil­fjellet. Faget koster fra kr 2000. Dette er for å dekke heiskort. Du kan kjøpe rabattert sesongkort.

Språkkafè

Norske og utenlandske elever samarbeider for å utvikle og forbedre den norske språkforståelsen og øke ordforrådet.

Strikking

Vi strik­ker luer, skjerf, hals, panne­bånd, vot­ter, tovede sok­ker og puls­var­mere. Du kan strikke til eget bruk eller lager fine gaver.

Styrkeløft

Her trener du på de tre øvelsene i idretten styrkeløft: knebøy, benkpress og markløft. Faget ender opp i en styrkeløftkonkurranse i lokalene til Brumunddal atletklubb.

Styrketrening

Generell styrketrening i gruppe der du bruker din egen kropp til å trene de viktigste muskelgruppene. Du blir veiledet og pushet til du ikke orker mer - og så må du ta ti repetisjoner til...!

Teater

Gjennom morsomme teater- og improvisasjonsøvelser skal vi trene opp samspill, kreativitet og konsentrasjon, som skal gjøre oss bedre rustet til vår avsluttende teateroppsetning.

Tegning og maling

Det legges vekt på grunnleggende ferdigheter i tegning og maling gjennom kreativt arbeid og personlig uttrykk.

Utholdenhetstrening

Farts­lek og inter­vall­tre­ning, spenst, bakke- og trappeløp og hur­tig­hets­tre­ning. Vi gir dere enkle og effektive øvelser for bedre kondis og hurtighet.

Videoproduksjon

Du lærer å ta opp og redigere film gjen­nom opp­ga­ver og pro­sjek­ter der vi leker med kamera og klipping.

Yoga

Klassisk Yoga i rolig tempo med ulike øvelser for å øke energi, velvære og konsentrasjon. Timene vil veksle mellom liggende/sittende øvelser, stående øvelser og massasje/avspenning.

Zumba

Fitness danseklasse. Enkle trinn til latinamerikanske rytmer som gir både god stemning og masse energi. Timen vil inneholde ulike dansestiler som bl.a merengue, cumbia, salsa og reggaeton.

Årbok

Vi jobber som en redaksjon, og setter sammen tidenes beste minne fra folkehøgskoleåret: ÅRBOKA!

På Elverum folkehøgskole kan du velge mellom ni linjer og mer enn 30 valgfag!

Skolen ligger 1,5 time fra Oslo, og du møter nye mennesker fra hele Norge – og hele verden.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 132 210,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Norsk Sangbok
 • Reiseforsikring (på skolens reiser)
 • Studietur: Felles bli-kjent-tur til Jotunheimen
  • Reiseforsikring
 • Studietur: INTERRAIL - Reise, street, musikkvideo
  • Reiseforsikring
 • Studietur: LOFOTEN - Surf, ørn og nordlys
  • Reiseforsikring
 • Studietur: RØROS - Hundekjøring, natur og julemarked
  • Reiseforsikring
 • Studietur: DANMARK - Surf og street photography
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 132 210,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 132 210,-
(13 221,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Fotostudio med blitser
 • Mørkerom og analoge kameraer
 • Analog film og fotopapir
 • Full Adobe-pakke
 • Objektiver til utlån (Nikon og Canon)
 • Foto/video-droner
 • Stativer
 • Proffe fotoprintere
 • Negativskanner
 • Videoutstyr for 4k og full-hd
 • Portabelt videolys
 • Utstyr for flerkameraproduksjon

Les vår mørkeromsguide!

Dette utstyret må du stille med selv

Du trenger:

 • Digitalt speilrefleks- eller systemkamera
 • Bærbar datamaskin som kan kjøre Adobe Photoshop

Hvis du har må du gjerne ta med følgende:

 • Stativ
 • Analogt kamera
 • Ekstern harddisk
 • Mus

Vi har mye utstyr til utlån, og anbefaler å prøve det ut på skolen før man eventuelt investerer i noe nytt selv. Kjøp gjerne brukt eller spør oss om tips. Du trenger ikke det nyeste, dyreste og proffeste utstyret.

Ta kontakt dersom du har spesielle behov. Sammen finner vi ut hva vi kan tilby deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Fredrik Sagen

Det mest idylliske stedet, og en vakker skole. Ikke et eneste negativt ord om dette stedet... Bortsett fra litt for mye snø til tider. Anbefales på det sterkeste!!!😀👍

Fredrik Sagen
Emma Moen Kristensen

Med en fantastisk lærer som støttet meg, og utfordret meg til å bli bedre som både person og fotograf, er foto blitt til min favoritthobby.

Emma Moen Kristensen
Aurora Bredesen

Gikk foto, Eivind er skamkul!

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Analogfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto - Norge på langs

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Analog foto

Fana folkehøgskule - Bergen
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Global foto

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Instarail - Foto, Reiser og Opplevelser - Europa

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

FotoVideo OSLO

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt