Til hovedinnhold

Surfecamp i Norge, Danmark og Portugal. Backpacking i Europa. Ski og snowboard med sesongkort i Trysilfjellet. Railpark på skolen. Kiting, juving, rafting, elvekajakk, stisykling, klatring og mye mer.

Vi planlegger trygge og økonomiske turer som tar hensyn til miljøet – både felles og i små grup­per. Vi kombinerer backpacking med ekstremsport som ski, brett og surfing. En viktig del av læringen foregår i etterkant av turene. Vi evaluerer, deler erfaringer og bruker tid på foto og film.

Vi har to hovedtemaer på linja:

1. Reise/backpacking
2. Ekstremsport

Backpacking/studieturer

Ekstremsport

Du får prøve flere ulike ekstremsportaktiviteter, som følger årstidene. På høsten er det fokus på ulike vannaktiviteter og gjennom vinteren utvikler vi ferdigheter på snø. Surf er et tema både høst og vår.

Du får grunnleggende opplæring i utstyr, teknikk og sikkerhet av skolens lærere, og innleide profesjonelle instruktører.

På linja får du utfordre deg selv med utgangspunkt i ditt nivå i de forskjellige aktivitetene.

Emner

Backpacker/Ekstremsport passer for deg som vil ha adrenalinkick, er eventyrlysten og elsker å reise. Du må være nysgjerrig på andre mennesker og kulturer.

Dette vil du lære

  • Reise og leve enkelt og billig
  • Finne transport og overnattingsmuligheter
  • Samarbeid med alle slags mennesker
  • Reise økonomisk og bærekraftig
  • Bli mer selvstendig
  • Snowboard/ski, både i park og frikjøring
  • Surfing
  • Kiting på snø
  • Klatring
  • Vannsport som wakeboard, rafting, juving og elvekajakk
  • Vlogging

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du vil bidra til å skape trygge rammer, som skaper et godt klassemiljø der alle kan pushe seg selv på sitt nivå. Viktige egenskaper for Backpacker/Estremsport er:

  • Engasjement
  • Nysgjerrighet
  • Ærlighet
  • Arbeidsinnsats
  • Samarbeidsvilje
  • Eventyrlyst
  • Ansvarlighet

Studietur: Backpacking med ski og brett i Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi backpacker gjennom Europa og står på ski og brett i bortgjemte perler av skidestinasjoner. Vi planlegger tur både i fellesskap og i små grupper. Her diskuterer vi reiserute, overnatting og innhold på turene.

Studietur: Backpacking og surf i Portugal og Marokko

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I overgangen april-mai reiser vi til Portugal på surfcamp. Vi backpacker gjennom Portugal på vei til surfecampen, og besøker Marokko på veien.

Studietur: Camp Trysil

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Ski in og ski out i Norges største skianlegg, med tilgang på badestamp, idrettshall, biljard, squash og bordtennis. Vi bruker dagene på snøen med ski og brett, og besøker FlowRider for en innendørs surfeøkt.

Studietur: Rafting i Sjoa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Sjoa byr på herlige raftingopplevelser. Du får grundig instruksjon av grunnleggende padle- og sikringsferdigheter, før vi tar fatt på klassiske partier som «Golfstrømmen», «Canyonen» og «Kinahullet». Elva gjør sitt beste for å kaste deg ut av flåten dersom du ikke er på vakt eller jobber på lag med teamet ditt.

Studietur: Surf på Cold Hawaii, Klitmøller, Danmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Danmarks vestkyst er verdenskjent for god surf. Vi bor på «Cold Hawaii» med surfeøkter hver dag. Det blir også besøk på «Bunker beach», en strand med bunkere fra 2. verdenskrig fylt med graffiti.

Studietur: Surfetur til Jæren

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Området er kjent for sine lange sandstrender, og Borestranda er en av Norges hotteste surfedestinasjoner. Her får du god opplæring i grunnleggende surfeteknikk.

Studietur: Snowkitecamp på Femunden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I februar reiser vi på kitecamp til Elgå ved Femunden nasjonalpark. Her ligger Norges tredje største innsjø – som er islagt! Vi rigger opp kitene, øver kitekontroll og jobber oss videre til frikjøring og suser over den enorme snødekte flaten med fjell på alle kanter – en helt spesielt følelse. Etter lange dager på isen er det godt å komme inn i varme tømmerkoier med vedfyring.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I tillegg til alle linjeturene, har vi en felles bli-kjent-tur tur til Glitterheim i Jotunheimen andre skoleuka. Her går vi på toppturer, samles i peisestua på kveldene, spiser god mat og blir raskt bedre kjent.

Silje Midtaune

Lærer

Grunnskoleutdanning fra UiA, årsstudium i friluftsliv og i spansk. Tre år som lærer på Internasjonal solidaritet og backpacking på Hardanger FHS. Erfaring fra Røde Kors' hjelpekorps samt frivillig arbeid med integrering og ungdom. Har bodd et år i Sør-Amerika, studert religion i Sørøst-Asia og spansk i Sør-Amerika. Allsidig erfaring med klatring, backpacking, toppturer, friluftsliv og brettsport.

Epost: silje@elverumfhs.no
Telefon: 954 82 443

Slik kan en «vanlig uke» se ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret

Skoleåret starter siste helg i august og varer til midten av mai. Det er undervisning seks dager i uken, og enkelte søndager. Vi har høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

«Vanlige» uker

Uker med linjefag, valgfag, fellesfag og sosialt program.

Se eksempeltimeplan til nedlasting over.

Linjeuker, 7 uker i året

All aktivitet er i linja. Ofte studieturer eller større prosjekter.

Temauker, 2 uker i året

Brukes til fellesprosjekter hvor elevene blandes i nye grupper og jobber sammen.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 30 valgfag hvert skoleår. Du kan ha forskjellige fag før og etter jul.

Du må velge fag som totalt gir deg minst 55 timer valgfag pr. semester. Det betyr at du må ha ca. 5 timer valgfag i uka, men du kan selvsagt ha flere. Fagene varierer i lengde.

Band

Vi danner ulike band og øver på samspill. I løpet av året arrangerer vi åpen scene på skolen, hvor Band valgfag er verter. I tillegg blir det enkelte andre konserter og opptredener.

Bærekraft og Aksjonsforskning

Du blir med på stunts og prosjekter for å sette fokus på viktige miljøsaker. Du får endre skolens rutiner, lære om bærekraft og miljø og du blir med på å formidle denne kunnskapen til din medelever.

Dans

Tek­nikk, styrke, beve­ge­lig­het, musikk­bruk og spennende koreo­grafi. Du vil møte ulike danse­sti­ler som funk, streetdance, musikaldans, ballett og kreativ dans m.m, samt mulighet for danseshow!

Diskusjonsforum

Vi dis­ku­te­rer temaer i gruppe­r og plenum. Du får øvelse i å argu­men­tere sak­lig for dine syns­punk­ter og må ta stil­ling til andres uenighet. Les mer om valgfag på hjemmesiden vå

Djembe

Du får innføring i basis spilleteknikk på Djembe – en afrikansk tromme. Vi spiller enkle afrikanske sanger, som vi setter både rytme og litt dans til. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Filmklubb

Vi ser film fra ulike sjan­gere, ulike regis­sø­rer og med ulike meto­der. Mange av fil­mene er et «must» å se, men det er også åpent for dine ønske­fil­mer. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Fotball

Vi vektlegger høy aktivitet gjennom spillrelaterte øvelser, noe individuell teknikk og spill mot to mål.

Foto

Du lærer å ta bedre bil­der. Vi går gjen­nom kom­po­si­sjons­te­ori og bilde­for­mid­ling, og du får opp­ga­ver som skal gjelpe deg å bli en bedre foto­graf. Du trenger ikke erfaring, men et kamera.

Friluftsliv

Vi drar på over­nat­tings­tu­rer i lavvo, telt, gapahuk, snøhule eller ligger ute under åpen himmel.

Gitar

Vi jobber akus­tisk, og deler oss i grup­per etter nivå og erfa­ring. Du må jobbe mye selv­sten­dig, øve og dis­po­nere egen gitar. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Glassfusing

Vi designer, skjærer, fuser og slumper (smelter og former) glassarbeider som nøkkelringer, vindus­oppheng, fat og smykker.

Hekling

Her lærer du å hekle alt fra handlenett, kurver og lyskuler til grytekluter og sitteunderlag. Vi bruker både bomullsgarn og ullgarn og gjenbruk av materialer som feks sengetøy.

Hobbygruppe

Vi bruker papp og papir til å lage diverse kort, kalender, scrapbookalbum og origamiesker. Skolen har mye utstyr slik at du får brukt kreativiteten din til fulle.

Jakt

Vi observerer eller deltar på ulike typer jakt, vanligvis skogsfugljakt, elgjakt, rypejakt og rådyrjakt og du får innføring i våpenhåndtering. Vi avslutter valgfaget med å tilberede en viltmiddag.

Keramikk

Vi jobber på skolens keramikkverksted, og her får du eksperimentere og lære ulike framstil­lingsteknikker innenfor leire og overflatebehandling med begitning og glasur.

Kickboksing

Vi kombinerer grunn­leg­gende tek­nikker og styrke­tre­ning. Læreren er verdensmes­ter i kick­bok­sing.

Knivmaking

Vi lager skaft og slire til egen kniv. Lag en tradisjonell brukskniv eller en mer personlig utformet kniv.

Kompis

KOMPIS er for deg som vil hjelpe unge enslige flyktninger gjennom felles aktiviteter – både på og utenfor skolen. Du blir kurset av Røde Kors i god integrering, og får førstehjelpskurs.

Kor

Du lærer om stemme­bruk og stemme­opp­var­ming, og synger med den stemmen du har. Vi synger flerstemte sanger i forskjellige sjangere - hovedsakelig populærmusikk men også klassisk.

Langrenn

Skiglede står i fokus. Du får innføring i teknikkene diagonalgang og skøyting. Du lærer om ski, utstyr og preparing av ski for både glid og feste. Vi bruker Elverums fantastiske løypenettet.

Manus

Sang­teks­ter, dikt, kåse­rier, pro­lo­ger, even­tyr, noveller, stuntpoesi for å nevne noe. Du er den aktive skri­ben­ten!

Moro med Marius

Vi øver balanse, koordinasjon og spenst gjennom turnlek. Turnhallen har trampoline, skumgrop og mange andre apparater. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Mørkerom

Vi bru­ker ana­loge kame­raer med sort/hvitt-film og du får inn­fø­ring i fremkalling med kje­mi­ka­lier, film og foto­pa­pir i mørkerom. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Piano

Du lærer å spille piano basert på besifrings-spill og akkord­te­ori. Du får gruppe­un­der­vis­ning. Det må beregnes mye egenøving. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Pilates

Pilates er styrketrening og bevegelighetstrening. Metoden fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet med et utvalg gode øvelser ved hjelp av konsentrasjon og kontroll. Metoden er også kalt "contrology".

Revy

Liker du å underholde andre - gjerne utenfor komfortsonen? Få andre til å dra på smilebåndet eller gi dem en god latter? Dele ut noen magiske øyeblikk som krydrer alles hverdag? Da er Revy for deg!

Selvberging

Vi sår, høster, sylter og safter gjennom skoleåret. I tillegg baker vi, parterer girs og foredler mat til bruk på skolen på forskjellige måter.

Ski/Snowboard

Du får inn­fø­ring i sving­tek­nikk, løs­s­nø- og park­kjø­ring. Undervisningen foregår i Trysil­fjellet. Faget koster fra kr 2000. Dette er for å dekke heiskort. Du kan kjøpe rabattert sesongkort.

Språkkafè

Norske og utenlandske elever samarbeider for å utvikle og forbedre den norske språkforståelsen og øke ordforrådet.

Strikking

Vi strik­ker luer, skjerf, hals, panne­bånd, vot­ter, tovede sok­ker og puls­var­mere. Du kan strikke til eget bruk eller lager fine gaver.

Styrkeløft

Her trener du på de tre øvelsene i idretten styrkeløft: knebøy, benkpress og markløft. Faget ender opp i en styrkeløftkonkurranse i lokalene til Brumunddal atletklubb.

Styrketrening

Generell styrketrening i gruppe der du bruker din egen kropp til å trene de viktigste muskelgruppene. Du blir veiledet og pushet til du ikke orker mer - og så må du ta ti repetisjoner til...!

Tegning og maling

Det legges vekt på grunnleggende ferdigheter i tegning og maling gjennom kreativt arbeid og personlig uttrykk.

Utholdenhetstrening

Farts­lek og inter­vall­tre­ning, spenst, bakke- og trappeløp og hur­tig­hets­tre­ning. Vi gir dere enkle og effektive øvelser for bedre kondis og hurtighet.

Videoproduksjon

Du lærer å ta opp og redigere film gjen­nom opp­ga­ver og pro­sjek­ter der vi leker med kamera og klipping.

Yoga

Klassisk Yoga i rolig tempo med ulike øvelser for å øke energi, velvære og konsentrasjon. Timene vil veksle mellom liggende/sittende øvelser, stående øvelser og massasje/avspenning.

Zumba

Fitness danseklasse. Enkle trinn til latinamerikanske rytmer som gir både god stemning og masse energi. Timen vil inneholde ulike dansestiler som bl.a merengue, cumbia, salsa og reggaeton.

Årbok

Vi jobber som en redaksjon, og setter sammen tidenes beste minne fra folkehøgskoleåret: ÅRBOKA!

På Elverum folkehøgskole kan du velge mellom ni linjer og mer enn 30 valgfag!

Skolen ligger 1,5 time fra Oslo, og du møter nye mennesker fra hele Norge – og hele verden.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 141 260,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Norsk Sangbok
  • Reiseforsikring (på skolens reiser)
  • Studietur: Felles bli-kjent-tur til Jotunheimen
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Backpacking med ski og brett i Europa
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Backpacking og surf i Portugal og Marokko
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Camp Trysil
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Rafting i Sjoa
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Surf på Cold Hawaii, Klitmøller, Danmark
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Surfetur til Jæren
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Snowkitecamp på Femunden
    • Reiseforsikring
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 141 260,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 141 260,-
(14 126,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
På Elverum folkehøgskole er alt inkludert i prisen. Du må ikke betale ekstra for studieturer, mat på reise, felles skoletur, utstyr på camper osv.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Du får låne våtdrakt gjennom hele skoleåret. På skolen har vi kiteutstyr, bodyboards og slakk line. På skolen har vi videoredigeringsrom og filmutstyr.

Du får sesongkort i Trysilfjellet – Norges største skianlegg – som kan brukes fritt også utenfor undervisningen. Skolen har egen railpark for brett og ski, med et stort utvalg elementer for ulike nivåer. Vi produserer snø så fort kuldegradene kommer. På skoleområdet har vi også skaterampe.

Dette utstyret må du stille med selv

  • Snowboard/ski-utstyr
  • Hjelm
  • Ryggsekk (60 liter eller mer)
  • Dagstursekk
  • Liggeunderlag
  • Sovepose
  • Gyldig pass for skoleåret + seks måneder
  • Europeisk helsetrygdekort
  • Reiseforsikring

Det er en fordel å ha med laptop til turplanlegging. Ta gjerne med skateboard, terrengsykkel og kamera – gjerne et som tåler vær og vind. Har du klatreutstyr, truger, ryggplate eller hånleddsbeskyttere er det kjempefint å ta med.

Ta kontakt dersom du har sepesielle behov. Sammen finner vi ut hva vi kan tilby deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Maria Nikoline Klette

Har hatt et fantastisk år, takk til alle ansatte og elever!

Maria Nikoline Klette
Eir Kjeøy

På Backpacker/Ekstremsport har jeg lært at det er så forskjellig hva man er god i. Plutselig dukker det opp noe man er veldig god i, og det er veldig kult.

Eir Kjeøy
Sigurd Kristiansen

På backpackerlinja ble jeg utfordret både fysisk og sosialt. Jeg lærte mye om meg selv og andre mennesker. I tillegg til innføring i surfing, snowboard og mye annet gøy.

Fra bloggen

- Jeg ville være så normal som mulig på folkehøgskolen. Det ga enorm mestringsfølelse!

Ane Verpe Myrene er født med CP og vant til et liv med tilrettelegging. På folkehøgskolen ville hun følge undervisningen som alle andre. Det har ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Sport Extreme Australia

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

X-Sports - New Zealand

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Multisport X Bali

Rødde folkehøgskole – Trondheim
Helårskurs16 t/ukeKristen

LinjeX - Action

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Extreme

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Ekstremsport Sky Portugal

Molde Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Flylinja / pilot, seilfly, motorfly

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen

FIX Friluftsliv Extreme

Sagavoll Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Ekstremsport

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Ekstremsport på Reisefot

Seljord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Parkour.Idrett

Sunnmøre Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs30 t/ukeKristen

Paragliding - Det indiske hav

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen