Til hovedinnhold

Friluftsliv Extreme - Alpene

Søk på linja

Action Adrenaline Adventure! Paragliding, vannscooter, fallskjermhopp, rafting, ski/snowboard, vannsport, paintball, 59 grader nord, livbåtdrop, surf, skyting, skate, bike, go-cart, klatring med mere

FRILUFTSLIV EXTREME = ACTION ADRENALINE ADVENTURE!


Ønsker du MANGE FORSKJELLIGE og SPENNENDE utfordringer sammen med andre livsnytere - så er dette linjen for deg!

Linje for ALLE - uansett ferdighet og erfaring!

Landets første ekstremsportlinje - stadig i utvikling!

Sjekk ut hvilke aktiviteter du kan være med på:  

Sjekk ut bilder og kule videoer som ligger til slutt i bildeshowet :-) 

NB!

Husk at Karmøy Folkehøgskule er skolen hvor du velger 2 linjer. Dette betyr at dersom du velger linjen Friluftsliv Extreme - så velger du en av disse linjene i tillegg: Fokus Europa - Friluftsliv Sjø - BRO Afrika - BRO Sør Amerika - X-sport - Fotball Europa - Baker & Konditor -  Fashion Klær Design/Redesign - Music Performance Production 

Linje for ALLE - uansett ferdighet og erfaring

Dette vil du lære

 • Bli kjent med / lære mange aktiviteter
 • Viktigheten av kameratskap og betydningen av samhold
 • Gleden av mestring
 • Gleden å være ute i friluft (fra sjø til fjell)
 • Gleden av allsidige og varierte aktiviteter

Våre forventninger til deg

Innsatsvilje, godt humør og positiv til å prøve nye aktiviteter!

Action Adrenaline Adventure - studietur Evje/Jæren

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Tur til Evje i Setesdalen hvor hovedfokus er elveaktivitet (rafting og elvekajakk), klatring med rappellering og go-cart. På retur skolen har vi pleid å ha stopp på Jæren for kurs bølgesurfing.

Action Adrenaline Adventure - studietur til Alpene

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Linjen Action Adrenaline Adventure har i over 25 år dratt på linjetur til Alpene. Vi har vært innom ulike destinasjoner i Frankrike, Italia og Østerrike med skiløyper verdensklasse. Felles for alle turene er skiglede, stemning, storslått natur og meget fornøyde elever! Alpeturen passer for alle sett i forhold til skiferdighet. Alle elevene får tilbud om instruksjon i ski og snowboard fra profesjonelle instruktører. Høydepunkter på turen er ski- og snowboardturer fra alpelandsby til alpelandsby og paragliding med den erfarne instruktøren Laurent. 

De siste årene har vi dratt til Flaine, Frankrike. Dette skistedet ligger i fjellområdet Grand Massif med fantastiske skiløyper og storslått utsikt til Mont Blanc. Vi bor her på fint hotell drevet av non-profit organisasjonen UCPA som tilbyr oss helpensjon med skikkelig god mat, ski in- and out, ungdommelig stemning, ski- og snowboardinstruksjon og gratis skiutleie. Gled deg!

 

Da vi har spennende utenlandsturer på begge linjene du som elev går på, har vi valgt å legge fellesturene til vakre og spennende omgivelser i Norden.
Foruten flere felles skoleturer setter vi også av tid til fellesarrangementer som:

 • konserter,
 • kinoforestillinger
 • seminar
 • foredrag utenfor skolens område. 

Obligatorisk: Ja

Pris: 7 000

Foruten alle skolens linjeturer til innland- og utland ser vi for oss en felles skoletur til Preikestolen og Stavanger. Skolen ønsker også at våre elever får delta på lokale kulturelle arrangement i skolens nærmiljø, dvs på Haugalandet. Dette er feks spennende konserter, kinoforestillinger, teater mm.

Gunnar Fr Eide

Linjelærer på water Sport Dive Sail og Action Adrenaline Adventure

Jeg heter Gunnar og stortrives på skolen - og på linjene water Sport Dive Sail og Action Adrenaline Adventure. Har jobbet på skolen siden 1998. Utdannet lærer med idrettsutdannelse (mastergrad i kroppsøving/idrett). Aktiv på fritiden - hvor mine hovedinteresser er dykking, innebandy og allsidig friluftsliv. Elsker jobben min, kreativ, er på godfot med elevene og har en stor porsjon humor!

Epost: gunnar.eide@karmoy.fhs.no
Telefon: 94802006

I en helt vanlig uke bruker vi tirsdagen og torsdagen til linjedager. Hos oss velger elevene 2 linjer - og hver linje er på 6 timer pr uke.

NB!

I tillegg legger vi inn 2 linjeuker på hver linje + 4 til 8 linjedager i tillegg. I snitt har da hver linje ca 17 timer pr uke.

Mandag, onsdag og fredag er i utgangspunktet satt av til fellesfag og valgfag.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 24.08.2024
 • Bli-kjent uke
 • Linjeuker/linjeturer
 • Elevkvelder
 • Fellesturer
 • Høstferie i uke 41
 • Halloween
 • Reunionshelg hvor årets elever lager opplegg for fjorårets elever
 • Aktivitetsdager
 • Familiehelg med familiefest
 • Julefest
 • Juleferie
 • Nyttårsball
 • Linjeuker/linjeturer
 • Vinterferie i uke 9
 • Måneskinnstur til Sålefjell
 • Aktivitetsdager
 • Påskeferie
 • Fellestur
 • Mimrekveld
 • Avslutningsfest
 • Avslutning av skoleåret ca 10.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Totalt kan en velge mellom cirka 24 ulike valgfag i løpet av året. Vi bruker cirka 9 timer i uka til valgfag.

NB!
Valgfagene som er nevnt er eksempler på hvilke valgfag vi kan tilby elevene. Hvilke valgfag vi tilbyr er avhengig av hvilke lærerkrefter vi har.

Baking

Velger du baking får du bake masse deilige kaker eller gode brød, rundstykker og annet bakverk.

Ballspill

Full fart med ulike ballspill i gymsal eller utendørs. Hva vi gjør? Artige oppvarmingsøvelser - deretter fotball, basketball, landhockey, softball mm.

Band

Spiller du et instrument og/eller er glad i å synge, så må du velge band som valgfag. Vi øver inn coverlåter, og opptrer vi på ulike arenaer. Skolen har noe utstyr, men ta med egne instrument.

Besøksvenn

I samarbeid med Røde Kors vil du bidra til å gjøre hverdagen lettere for ensomme i alle aldre. Med deg på laget kan vi gjøre en viktig innsats for fellesskapet.

Bokklubb

Valgfag for de som er, eller ønsker å bli glade i å lese. Vi velger en bok sammen, og skal ha gode samtaler rundt tekst, uttrykk, stemninger og følelser knyttet til boka vi velger.

Båtførerprøven

Pris: 700,-

Kurset tar for seg teorien som inngår i fagplanen utarbeidet av Sjøfartsdirektoratet. Det blir både teori og teoriprøve.

E - Sport

Valgfag e-sport passer for deg som er interessert i e-sport, eller du som vil lære litt om e-sport. Vi skal innom ulike kjente og ukjente spill. Viktigste er at det er spill vi skal spille sammen.

Filmkunnskap

Hovedhensikten er å se på film og diskutere hva vi har sett etterpå. Det blir noe filmteori. Vi prøver å velge filmer som er ulike i innhold og sjanger, og vi ser også filmer fra ulike land.

Fotball

Dette er et valgfag for deg som ønsker å bli en bedre fotballspiller og deg som bare ønsker å spille fotball. Det vil vere litt tekniske og taktiske øvelser, og så vil det vere en del spilling.

Foto og markedsføring

Vi lærer hvordan vi kan bli bedre fotografer, på samme tid som vi skaper noe som blir brukt gjennom skolens publiseringskanaler.

Gitar

Nybegynnerkurs hvor vi legger vekt på å lære de vanligste grepene slik at vi kan spille mange sanger. Vi lærer også fingerspill og barrègrep. Så ta med gitar hvis du har!

Godt å kunne, kjekt å vite

Praktisk rettet valgfag for å bli mer "handy" og i stand til å fikse og reparere ting selv. For eksempel sykkelreparasjon, enkel snekring, produsjon av ved og mye mer.

Golf

På Karmøy kan man spille golf stort sett hele året, og vi har tre baner i umiddelbar nærhet til skolen. Nordvegen Golfklubb har i tillegg to gode simulatorer.

Jegerprøven

Pris: 4 000,-

Går du med planer om å pakke sekken, dra til skogs eller fjells med hagle for å oppleve flott natur og jakte på fugl eller vilt? Da kan vi tilby jegerprøven.

Julebakst

Alltid hyggelig å bake julekaker før jul, den gode lukta og den gode stemningen på skolekjøkkenet er en fin oppvarming før juleferien .

Klær & design

Her får du muligheten til å sy dine egne klær. Faget passer for deg om du kan sy fra før, eller om du aldri har sydd på en symaskin tidligere. Du får opplæring ut fra det nivået du er på.

Kom i form

Er du i god form og vil oppretteholde den eller vil du bli i bedre form? Da passer dette valgfaget for deg! Uansett utgangspunkt og fysisk form så vil du finne en aktivitet som du liker her.

Kreativt Verksted

Å sitte ved samme bord og sysle med tegning og maling, klipping og perling, er superhyggelig. Tiden flyr og vi har alltid lyst til å bli sittende litt til når timen er over.

Kunsten å være i bevegelse

Her skal det være fokus på mestringsglede, samhold, samarbeid og fysisk aktivitet. Det er ikke treningen som er mest sentral her, men det er leken som står i fokus.

Mat på tur

Vi drar på kortere turer ut i nærmiljøet og lager god turmat. Lærer oss noen fine triks som er kjekke å kunne på tur.

Minikor

Minikor er for deg som gjerne vil synge mer enn bare i skolekoret. Du trenger ikke være en stor sanger, men ha lyst til å synge flerstemt i et mindre kor

Multisport

Et spennende valgfag med aktiviteter ute og inne. Eksempler på aktiviteter er skating, klatring, ballspill, kano og bølgesurfing mm. https://www.youtube.com/watch?v=56IVglhkVxY

Slå Ball

Pris: 700,-

Dette er ett valgfag for de som liker å slå etter en ball med en kølle, racket, eller annet slagvåpen. Aktuelle sporter er padel-tennis, golf, tennis, squash, bordtennis, innebandy, biljard og volley.

Spinning

Her tar vi i bruk skolens egen spinningsal. God musikk, trening sammen med andre og god stemning er sentralt her.

Strikkeglede

Dette er for deg som elsker å strikke, eller for deg som gjerne vil lære denne fantastiske teknikken som gir så mye glede når du sitter der med strikkepinner og garn mellom hendene.

Teambuilding

Her er det bare en haug av øvelser hvor vi lærer om oss selv og hvordan vi fungerer i en gruppe. Selv utviklende!

Teatersport

Rom for å boltre seg i dramaleker og impro, med lav terskel. Her er det lov å være helt ny på slikt. Blir også mulighet for litt sketcheskaping mm for deg med en liten regissør i magen!

Tegning og Maling

Pris: 100,-

Vil du la kunstneren i deg få vokse seg glad? Her blir det tegneøvelser som vil gi deg en sikrere strek og mer fargerik pensel! Blir også tid til å male fritt på egne prosjekter, skravle og hygge oss.

Volleyball

Her er det variasjon mellom teknikktrening og spill. Vi øver på de mest grunnleggende teknikkene som; fingerslag, baggerslag, smash, blokk og serve.

Yoga

Pusterom fra den ellers hektiske folkehøyskolehverdagen. Vinjasa og gentle flow yoga med innlsag av meditasjon og pusteøvelser. Samt litt innblikk i den over 2000 år gamle yogafilosofien

Årbok

Vi lager årets minnebok til alle elevene. Vi skriver om alle fag og linjer, turene, hverdagene, elevkveldene alle arrangement i løpet av året. Vi samler inn bilder og lager en flott bok - årboken!

Fra kr 156 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Studietur til Alpene
 • Lunsj, skileie eller skifrakt alpetur
 • Minst 2 måltider pr dag på linjeturer
 • Bad på rommet
 • Studietur: Fellesturer og fellesopplegg
 • Studietur: Action Adrenaline Adventure - studietur Evje/Jæren
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Action Adrenaline Adventure - studietur til Alpene
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 18 000,-
Minimumspris for linja 156 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 156 500,-
(15 650,- per måned)
Hos oss velger alle 2 linjer- for å få en enkel oversikt over pris på dine 2 linjevalg - gå til våre hjemmesider http://karmoy.fhs.no og velg dine 2 linjer.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Bølge- og windsurferbrett
 • Telt
 • Turutstyr
 • Lavoer
 • Klatreseler/klatretau
 • Kanoer
 • SUP
 • Kajakker

Dette utstyret må du stille med selv

Ikke store krav til utstyr på linjen. Ski/snowboarutstyr kan leies i Alpene og på Hovden/Røldal/andre skisteder i Norge. Vi har noen våtdrakter på skolen - men anbefaler at du skaffer egen våtdrakt (koster fra ca kr 2000,-).

Det en må ha av utstyr er:

 • Sykkel
 • Sykkelhjelm
 • Varm sovepose
 • Liggeunderlag
 • Fjellsko
 • Støvler
 • Regntøy
 • Våtsko/våthansker
 • Flytevest

   Anbefaler elever med funksjonsnedsettelser til å ta kontakt med linjelærer eller skolen

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Sigrid Hovig Ødegaardshaugen (til venstre på bildet)

Beste året i mitt liv? Ikke vanskelig å besvare! Det var året jeg gikk på Karmøy Folkehøgskule på linjen Friluftsliv Extreme. Strikkhopping, rafting, go-cart mm. Samhold, opplevelser og minner!

Sigrid Hovig Ødegaardshaugen (til venstre på bildet)
Natalie Seifert Eliassen (helt til høyre på bildet fra alpene)

Bucket-listen min har fått mange kryss. Fra surf i sjø til snowboard i alpene. Aktivitetene jeg lærte og de vennene jeg fikk på Karmøy og Friluftsliv Extreme, er en stor del av meg den dag i dag!

Natalie Seifert Eliassen (helt til høyre på bildet fra alpene)

Jeg har så mange gode minner fra Extreme som jeg er ekstremt takknemlig for og aldri kommer til å glemme. Akkurat det jeg trengte etter videregående. Jeg fikk krysset av ting på bucketlisten min og funnet ut at jeg digger enda mer ....adrenalin!

Fra bloggen

- Jeg fikk tilbake troen på meg selv på folkehøgskolen

For Susanne var videregående tøft. Hun slet med å komme inn i miljøet, mistet selvtilliten, og klarte ikke fullføre. På folkehøgskolen opplevde hun mestring på ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

X-Sports - New Zealand

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Adrenalin

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Ekstremsport på Reisefot

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ekstremsport

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Multisport X Bali

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

LinjeX - Action

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sport Extreme Australia

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Friluftsliv Ekstremsport

Sagavoll folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Backpacker/Ekstremsport

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Bratt

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Ekspedisjon

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

FIT // Thailand - Friluftsliv, Idrett & Trening

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt