Til hovedinnhold

Klar for eit år med utfordringar og meistring i Ekstremsportbygda Voss? Fordjup deg i elvepadling og skikøyring, og få venner og ferdigheiter for livet. Studietur til "Smaragdelva" Soča i Slovenia!

På Ekstremsportlinja får du ikkje berre prøve ut mange ulike aktivitetar, her får du òg tid til å fordjupa deg og bli god i noko. Etter skuleåret vil du vere ein sjølvstendig elvepadlar og topptur-gåar, som er klar for eigne turar på strak arm!

Forutan dei to hovudaktivitetane våre, elvepadling og ski, skal me prøve aktivitetar som klatring, isklatring, friluftsliv, vindtunnel og fjordpadling. Du kan i løpet av skuleåret sertifisera deg i fleire av aktivitetane.

Ekstremsportlinja krev ingen forkunnskapar i padling, men du må ha erfaring med skikøyring (alpint) til toppturane. Elevane startar med ganske like føresetnader, og du vil få rom og tid til å utvikla ferdigheitene dine i ditt eige tempo.

Voss er verdskjend for sine padleelvar, og om vinteren kan du boltre deg i både Voss Resort og Myrkdalen Skisenter. Frå skulen er det gåavstand til gondolen som tek deg rett opp i skisenteret. På Voss FHS kan du stå på ski 6 dagar i veka om du ønskjer!

For å ivareta tryggleiken når me padlar i elva og går topptur, er me ein lita klasse på Ekstremsportlinja. Klassen består av maks 12 elevar, noko som betyr at du vil få mykje personleg oppfølging og knyte tette band med klassekameratane.

 

Nokre av høgdepunkta:

Du som er lysten på nye erfaringar og vil utfordre deg sjølv, og jobbe for å få kunnskap og ferdigheiter. Du må ha erfaring frå alpinski, men treng ikkje forkunnskap om padling eller klatring.

Dette vil du lære

 • Elvepadling - NPF Våttkort (utvida grunnkurs og tryggleikskurs)
 • Rulletrening - lær kajakkrulla!
 • Alpint - Frikjøyring og topptur
 • Snøskredlære
 • Klatring - NKF Brattkort
 • Buldring
 • Havpadling - NPF Grunnkurs
 • Vindtunnel - Grunnkurs med moglegheiter for meir
 • Elveredning
 • Synfaring og "lesing" av elv
 • Tryggleik og risikovurdering
 • Rappellering
 • Førstehjelp 
 • Turplanlegging
 • Friluftsliv og bålfyring
 • Vinterfriluftsliv

Våre forventninger til deg

 • Oppmøte kvar dag
 • God fysisk form
 • Høgt energinivå
 • Høg deltaking
 • Sunne haldningar
 • Dugnadsvilje
 • Gode skiferdigheiter - alpinski
 • Krav til legeerklæring

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Til våren, etter ein lang skisesong, reiser me til dei Austre Alpane i Slovenia og padlar "resirkulert snø" i smaragd-elva Soca. Sykkeltur, grottevandring og Balkansk kultur og elvevern er også på menyen.

I 2017 vart Slovenia kåra til verdas mest berekraftige resiemål! Ekstremsport klassen sin tur til Bovec i Slovenia bygger på dei tre hovedpillarane i berekraftig reilseliv: miljø, lokalsamfunn og lokal økonomi.

Me nyttar derfor lokale tilbod til overnatting, transport, utstyrsleige, guidar, mat og kulturutveksling. Me samarbeider og med verneorganisasjonen Balkan RiverDefence. Action og samfunnsengasjement i samme tur!

Helge Martinsen

Lærar, Ekstremsport

Helge sin lidenskap for elvepadling, ski og friluftsliv starta for alvor i 2012, då han sjølv var elev ved Voss fhs. I dag har han eit engasjement som kan smitte sjølv innegrisar! Helge er utdanna lærar, har ein BA i friluftsliv og tilleggsutdanning i idrettsvitenskap. Før han kom til oss, har Helge arbeidd med tryggleik og livredning m.a. for Røde Kors, og med stunt-tryggleik i filmproduksjon.

Epost: helge.martinsen@voss.fhs.no

Arild Tvilde (Permisjon 23-24)

Lærar, ekstremsport

Arild er elvepadlar, frikøyrar og toppturentusiast, klatrar og friluftsmann. Han brenn for naturen og miljøet, og er ei ildsjel i det lokale ekstremsportmiljøet. Han var initiativtakar til skulens fyrste ekstremsportlinje, og har vore pådrivar i utviklinga av tilbodet me har i dag. Arild har i ei årrekke vore sikkerheitsansvarleg for Ekstremsportveko.

Epost: arild.tvilde@voss.fhs.no

På Voss skjer det mykje i løpet av ei veke! Skuleveka er på seks dagar, og på timeplanen står det vanlegvis:

 • Morgonsamling kvar dag
 • Linjefag tre dagar i veka
 • Valfag ein heil dag + to timar
 • Fellesfag og fellesaktivitetar, inkludert laurdagsundervisning

I tillegg blir timeplanen oppløyst eller endra i periodar gjennom året for å ha linjefagsveker, reiser og og andre prosjekt.  

Last ned timeplan som pdf ↓

Denne får du ved studiestart. 

Voss har varierte valfag. Her kan du prøve noko heilt nytt, eller fordjupe deg i ting du alt har interesse for. Heile fredag er sett av til valfag - tid til å fordjupe seg! I tillegg har me valfag før lunsj på tysdagar. Du vel 2 - 4 valfag for eitt semester av gangen. Tilbodet vil variere litt:

Aktuelt i dag og geopolitikk

Me diskuterer saker som skjer i nyheitsbilete, og korleis verda heng saman politisk og historisk.

Band og samspel

Har du lyst til å spela kjente pop- og rocklåtear saman med andre? Då er dette valgfaget for deg. Passer for både nybegynnarar og viderekomne. Alle instrument er velkomne!

Beats og studioglede

Me lagar musikk og lærer tekniske element som lyddesign og lett intro til miksing. Lavterskel!

Data

Eksempel på fag: Spel-design, Grafikk, Årbok, Fotoredigering, Elektronikk. Er du datainteressert og vil lære meir?

Film og Foto

Eksempel på fag: Kamera, Regi, Produsent, Redigering, Animasjon, Filmanalyse. Du får lage film, eller du får sjå og diskutere film frå ulike sjangrar.

Fit for life and ski

Valfag for deg som ønsker å trene og bli sterkare både mentalt og fysisk. Finn treningsglede og tren saman med andre! Perfekt for deg som ønsker å bli klar for vintersesongen med ski og snowboard.

Fit for ski and massasje

Valfag for deg som ønsker å lære ulike massasjeteknikkar og få ro i kroppen gjennom avspenning og yoga. Plei ømme musklar etter ein kvardag med ski og snowboard.

Frikøyring for vidarekomne

For erfarne alpinkøyrarar som ynskjer å utvikle seg innan frikøyring. Me lærer alt frå køyring i puddersnø og bratt terreng til vindpakka snø og kuler. Voss har to fantastiske og snøsikre skianlegg.

Gitar og ukulele

Ønsker du å lære å spele - eller bli betre på gitar og/eller ukulele? I dette faget lærer du grunnleggande akkordar og grep, rytme og strumming patterns, og å spele kjende låtar.

Hobbyfilosofi og praktiske tankar

Er du glad i kunnskap og bøker som gir gode verktøy for å leva livet ditt? I dette valfaget skal me gå gjennom hovudpunkt og gje eit overblikk over ulike metodar og filosofiar om det gode liv.

Improteater

Lær å stå framfor ei forsamling utan manus, og kjenn at det går bra! Lær om lytting, tilbod, aksept, spontanitet, status og fortellerteknikk. Leik, latter, sjølvtillit og samarbeid på ein ny måte!

Kajakk

Pris: 500,-

Ønsker du å lære deg havpadling? Etter det grunnleggande i dette faget kan du låne skulen sine kajakkar på eigenhand. Fine turar på Vangsvatnet ventar! Pris inkluderer kursbevis for Våttkort grunnkurs

Kreativ dans

Lær nye måtar å skape koreografi på i lag med andre! Lær å bruke dynamikk, uttrykk, musikalitet, partnerarbeid. Me øver på enkle akrobatiske element og løft. Ingen forkunnskapar nødvendig.

Kunst & handverk

Fag kan vera: Teikning, Grafikk, Strikking, Sløyd og Foto. Å vere kreativ er sentralt for alle menneske. Her kan du skape sjølv. 

Lindy Hop

Lyst til å sjå ut som ein gjest frå The Great Gatsby på dansegolvet, og danse til skikkeleg kul swing jazz-musikk? Lær deg å danse verdas kulaste swing-stilart: Lindy Hop!

Longboard

Pris: 1 600,-

Lag ditt eige longboard! Vel eit eige design og lag longboardet ditt frå botn. Me bestiller trucks og hjul og lagar motiv på brettet. Til slutt monterer me brettet og lærer å skate!

Musikk

Fag kan vera: Band, Studio, Innspeling, Teori, Stå på scenen. I musikk er det viktigaste å spele saman; her møtest øving og teori. Skulen har eige lydstudio, kanskje det beste mellom Bergen og Oslo?

Pilates og stretching

Pilates er styrketrening med eigen kroppsvekt, med særleg fokus på stabilitets- og kjernemuskulatur. I tillegg lærer du skadeforebyggande tøying. Perfekt som supplerande trening til ein kvar idrett!

Ski og Snowboard

Døme på fag: Alpint, Snøbrett, Frikøyring og Skitur. I frikøyring må du vera god på ski eller snowboard. Elles krev vi ingen forkunnskapar. Det største skisenteret på Vestlandet rett ved skulen.

Smart student

Rekningar, utgifter, matbudsjett, vekesmenyar, husleigekontrakt, studieteknikk, jobbsøking, CV, kreditt og inkasso, reparasjon av eige tøy og utstyr? Få ei praktisk innføring i smart studentliv!

Topptur

Pris: 200,-

Lær å gå enkle toppturar med randonnee-utstyr! Du vil læra å gjenkjenne skredterreng og ta fornuftige vegval i fjellet. Me går trygge toppturar, så du treng berre eige ski-utstyr (ikkje skredutstyr).

Try IT ekstremsport

Pris: 6 300,-

Faget gir ein smakebit på det Voss har å tilby av ulike ekstremsportar. Her får du utfordra seg sjølv, og flytta nokre grenser. Passar for alle. Rafting, tandem fallskjerm, elvepadling m.m

Tur & natur

Faga kan innehalde: Tur- og naturglede, Fjelltur, Sykkel, Bær, Fiske, Smalahovud, Isbading, Grøn livsstil. Voss er omkransa av fjell og vakker natur. Her kan du oppleve og lære meir om naturen.

Vindtunnel

Pris: 7 800,-

Lær deg flyging i vindtunnel. Me vil gå metodisk gjennom ulike teknikkar for kroppsflyging og formasjonsflyging. Etter kvart flyr med saman i konkurranseforma FS4A. Dei som har lyst kan få delta i NM!

Stisykling

Pris: 200,-

Voss er omringa av sykkelstiar. Me kan ta gondolen opp og sykle ned igjen til skulen! Passar for deg som er nybegynner eller har sykla før. Du må ha eigen stisykkel og sikkerheitsutstyr.

Voss har fantastiske linjer, ca 30 varierte valfag og dyktige lærarar. Her fordjuper me oss i faga! Unike fasilitetar i sentrum av ekstremsport- og kulturbygda Voss, og spennande studieturar i inn- og utland. Her får du både utfordring og meistring i eit inkluderande fellesskap. Opplev draumane dine, velkomen til Voss!

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 158 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Heilårskort Voss resort (gondol og skiheisar)
 • Skulegenser
 • Flyging i vindtunnel, Vossvind
 • Adobe grunnlisens
 • Studietur: Alpane & Slovenia: Padling, grotter, sykling
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 158 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 158 000,-
(15 800,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Me prøver å tilrettelegge så langt det går for at alle kan delta på linja, ta kontakt for meir info.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Eskil Berge

Det var heilt fantastisk. Å søkje på ekstremsportlinja er det beste valet eg har teke. Eg har funne hobbyar som vil vere med meg for alltid, og fått venner som eg årleg drar på ski- og padleturar med.

Eskil Berge
Andrea

For eit år! Kvardagen går ut på å utfordre seg i kajakk i verdas beste elver og skikøyring i rå natur. Samtidig møter du venar frå heile Noreg som er like gira på å vere på folkehøgskule som deg!

Andrea
Helge Karbø

Året på Voss FHS gav meg ein ny verden! Fantastisk år der elvepadling og friluftsliv gjorde kvardagen til ein leik. Ulike venner frå heile landet har gitt meg eit heilt unikt nettverk!

Frå bloggen

Nora (20) føler seg mer klar for studier og jobb etter et år på folkehøgskole

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Nora sitter igjen med etter sitt år.

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Backpacker/Ekstremsport

Elverum folkehøgskule
Heilårskurs16 t/ukeFrilynt

Sport Extreme Australia

Bakketun Folkehøgskole
Heilårskurs17 t/ukeKristen

Ekstremsport på Reisefot

Seljord Folkehøgskule
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Adrenalin

Hurdal Verk folkehøgskole
HeilårskursKristen

Multisport X Bali

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HeilårskursKristen

Action Adrenaline Adventure - Alpene

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Ekstremsport

Sagavoll folkehøgskole
Heilårskurs12 t/ukeKristen

X-Sports - New Zealand

Valdres folkehøgskole
HeilårskursKristen

LinjeX - Action

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Bratt - klatring, buldring og stisykkel

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HeilårskursKristen

Switch - park & pudder Geilo & Hemsedal

Hallingdal Folkehøgskule
Heilårskurs13 t/ukeFrilynt

Snowboard/Freeski

Elverum folkehøgskule
Heilårskurs16 t/ukeFrilynt