Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Få kultursjokk og møt Afrikas spektakulære dyreliv i Namibia, Uganda og Kenya. Du blir med å drive barnehage i Namibia – og skole, eget landbruk og idrettstilbud i Uganda. Kreativ og riktig bistand!

Du får jobbe i barne­ha­ger, hjelpe til i slummen, foto­gra­fere ele­fan­ter, giraffer, løver, delfiner og seler  i Namibia og Uganda. Det blir også muligheter for ulike aktiviteter i verdens eldste ørkenen.

På den ekso­tiske, mus­limske øya Lamu i Kenya – hvor biler er byt­tet ut med esler – får du seile med «dhower», fiske og oppleve en vakker «hakuna matata»-kultur. Det blir gode møter med muslimenes hverdag – swahilikjøkken og språk.

Mest av alt skal vi jobbe med god bistand ved våre utviklingsprosjekt i Kasese, vest i Uganda, og hos Sanfolket i Namibia. Vi har startet skoler, et nytt landbruksprosjekt,fotballtilbud til flere tusen barn i Kasese og begynnende turisme i Rwenzorifjellene.

I Elve­rum besø­ker vi eldre men­nes­ker, hjel­per unge flykt­nin­ger med inkludering i lokal­sam­fun­net, arran­ge­rer akti­vi­tets­da­ger for hundrevis av barne­skole­ele­ver, har pante­ak­sjo­ner, jule­spill, anner­le­des julegaver og støtte­brev for å nevne noen måter å fylle bistands­kon­toen på.

 

Temaer

Ingen forkunnskap, men du må ha viljen til å hjelpe andre - både i Norge og i Afrika. Og du bør glede deg over å møte Afrikas flotte dyreliv. Men viktigst er lysten til å utfordre egen komfortsone.

Dette vil du lære

 • fornuftig og klok bistand
 • bidra til gode metoder for å samle inn bistandsmidler
 • evnen til å se, og oppleve andre kulturer
 • planlegge tur til fremmed natur og dyreliv
 • utfordre egne følelser og tanker
 • toleranse og forståelse for andres liv
 • lære mer om Afrika
 • bli en bedre utgave av deg selv
 • å forstå rikdom og fattigdom

Våre forventninger til deg

 • at du tar del i det programmet vi har lagt opp til.
 • at du tenker på hva du kan bidra med for et godt miljø- på skole og på tur.
 • at du tør å utfordre deg selv faglig og sosialt.
 • at du er glad i kulturreiser
 • at du er litt nysgjerrig
 • at du respekterer de andre kulturene vi møter.

Studietur: Namibia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Afrika - Bistand / Safari reiser til Namibia i høstsemesteret. Her får du oppleve hovedstaden Windhoek og townshipen Katetura, ha praksis i barnehage i Elverums vennskapsby Tsumeb, oppleve nesehorn, elefanter, sjiraffer og løver i den fantastiske nasjonalparken Etosha. Dessuten dyreliv i vannet ved Swakopmund/Walvis Bay, hvor vi også er turister med sandboarding, quadbikes og kamelriding.

I Tsumeb er vi i forskjellige barnehager, og sammen med lederne bruker vi  penger til fornuftige innkjøp som leker, stoler, tepper, spill, tørrfor osv – for å gi litt bistand. Vi bygger også opp en barnehage hos Sanfolket. Vi bidrar  til nye bygg,vanntilførsel og støtte  felles utstyr til alle barnehagene i "black location".  Ørkenbesøk og sol -opp og nedgang er godt for sjelen.

Studietur: Uganda og Kenya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi starter med slumbesøk i Kisinjy i hovedstaden Kampala før vi reiser vestover til Kasese – hvor vi har vårt bistandsprosjekt REEC. Der besøker vi og tar del i det daglige livet på skolene, fotballanlegget og det nye landbruksprosjektet som nå er i gang. Det blir safari i Queen Elisabeth Nasjonalpark hvor flodhester, krokodiller, løver og leoparder dukker opp svært så ofte. Vi drar også innom grensemarkedet mellom Kongo og Uganda som er et kaos av inntrykk. Etter en rundreise, flyr vi via Nairobi og ut til den eksotiske, muslimske og ikke minst bilfrie øya Lamu i Det indiske hav. Tre uker i Øst-Afrika med slum, vakker natur, ville dyr og spennende Swahilikultur!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

I tillegg til alle linjeturene, har vi en felles tur til Glitterheim i Jotunheimen andre skoleuka. Her går vi på toppturer, samles i peisestua på kveldene, spiser tradisjonsmat og blir raskt bedre kjent.

Geir Prøven

Lærer

Bak­grunn: all­menn­læ­rer­ut­dan­ning, media og engelsk. Under­vis­nings­er­fa­ring fra skole­fri­tids­ord­ning, barne­skole og ung­doms­skole. Tre­n­er­fa­ring ifra ulike idret­ter. Tea­ter­in­struk­tør, ide­ma­ker og skri­bent for diverse lokale tea­ter og revy­grup­per. Geir er ansvarlig for Elverum folkehøgskoles bistands­pro­sjekter.

Epost: geir(at)elverumfhs.no
Telefon: 97120983

Vår timeplan justeres hvert år. 

Last ned timeplan som pdf ↓

Eksempelkalender for en fotoelev i høstsemesteret.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 30 valgfag hvert skoleår, og du velger fag for ett semester av gangen. På den måten får du prøvd mer, og kan fordype deg i forskjellige fag før og etter jul.

Du har minst 55 timer valgfag pr. semester, men kan velge så mange du orker og får plass til på timeplanen.

Aksjonsforskning

Du får være med å skape tiltak som gjør skolen mer bærekraftig.

Band

Vi danner ulike band og øver på samspill. I løpet av året arrangerer vi åpen scene på skolen, hvor Band valgfag er verter. I tillegg blir det enkelte andre konserter og opptredener.

Dans

Tek­nikk, styrke, beve­ge­lig­het, musikk­bruk og spennende koreo­grafi. Du vil møte ulike danse­sti­ler som funk, streetdance, musikaldans, ballett og kreativ dans m.m, samt mulighet for danseshow!

Diskusjonsforum

Vi dis­ku­te­rer temaer i gruppe­r og plenum. Du får øvelse i å argu­men­tere sak­lig for dine syns­punk­ter og må ta stil­ling til andres uenighet. Les mer om valgfag på hjemmesiden vå

Djembe

Du får innføring i basis spilleteknikk på Djembe – en afrikansk tromme. Vi spiller enkle afrikanske sanger, som vi setter både rytme og litt dans til. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Filmklubb

Vi ser film fra ulike sjan­gere, ulike regis­sø­rer og med ulike meto­der. Mange av fil­mene er et «must» å se, men det er også åpent for dine ønske­fil­mer. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Fotball

Vi vektlegger høy aktivitet gjennom spillrelaterte øvelser, noe individuell teknikk og spill mot to mål.

Foto

Du lærer å ta bedre bil­der. Vi går gjen­nom kom­po­si­sjons­te­ori og bilde­for­mid­ling, og du får opp­ga­ver som skal gjelpe deg å bli en bedre foto­graf. Du trenger ikke erfaring, men et kamera.

Friluftsliv

Vi drar på over­nat­tings­tu­rer i lavvo, telt, gapahuk, snøhule eller ligger ute under åpen himmel.

Gitar

Vi jobber akus­tisk, og deler oss i grup­per etter nivå og erfa­ring. Du må jobbe mye selv­sten­dig, øve og dis­po­nere egen gitar. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Glassfusing

Vi designer, skjærer, fuser og slumper (smelter og former) glassarbeider som nøkkelringer, vindus­oppheng, fat og smykker.

Hekling

Her lærer du å hekle alt fra handlenett, kurver og lyskuler til grytekluter og sitteunderlag. Vi bruker både bomullsgarn og ullgarn og gjenbruk av materialer som feks sengetøy.

Hobbygruppe

Vi bruker papp og papir til å lage diverse kort, kalender, scrapbookalbum og origamiesker. Skolen har mye utstyr slik at du får brukt kreativiteten din til fulle.

Jakt og fiske

Vi observerer eller deltar på ulike typer jakt og du får innføring i våpenhåndtering.

Keramikk

Vi jobber på skolens keramikkverksted, og her får du eksperimentere og lære ulike framstil­lingsteknikker innenfor leire og overflatebehandling med begitning og glasur.

Kickboksing

Vi kombinerer grunn­leg­gende tek­nikker og styrke­tre­ning. Læreren er verdensmes­ter i kick­bok­sing.

Knivmaking

Vi lager skaft og slire til egen kniv. Lag en tradisjonell brukskniv eller en mer personlig utformet kniv.

Kompis

KOMPIS er for deg som vil hjelpe unge enslige flyktninger gjennom felles aktiviteter – både på og utenfor skolen. Du blir kurset av Røde Kors i god integrering, og får førstehjelpskurs.

Kor

Du lærer om stemme­bruk og stemme­opp­var­ming, og synger med den stemmen du har. Vi synger flerstemte sanger i forskjellige sjangere - hovedsakelig populærmusikk men også klassisk.

Manus

Sang­teks­ter, dikt, kåse­rier, pro­lo­ger, even­tyr, noveller, stuntpoesi for å nevne noe. Du er den aktive skri­ben­ten!

Moro med Marius

Vi øver balanse, koordinasjon og spenst gjennom turnlek. Turnhallen har trampoline, skumgrop og mange andre apparater. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Mørkerom

Vi bru­ker ana­loge kame­raer med sort/hvitt-film og du får inn­fø­ring i fremkalling med kje­mi­ka­lier, film og foto­pa­pir i mørkerom. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Piano

Du lærer å spille piano basert på besifrings-spill og akkord­te­ori. Du får gruppe­un­der­vis­ning. Det må beregnes mye egenøving. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Pilates

Pilates er styrketrening og bevegelighetstrening. Metoden fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet med et utvalg gode øvelser ved hjelp av konsentrasjon og kontroll. Metoden er også kalt "contrology".

Selvberging

Vi sår, høster, sylter og safter gjennom skoleåret. I tillegg baker vi, parterer girs og foredler mat til bruk på skolen på forskjellige måter.

Ski/Snowboard

Du får inn­fø­ring i sving­tek­nikk, løs­s­nø- og park­kjø­ring. Undervisningen foregår i Trysil­fjellet. Faget koster fra kr 2000. Dette er for å dekke heiskort. Du kan kjøpe rabattert sesongkort.

Språkkafè

Norske og utenlandske elever samarbeider for å utvikle og forbedre den norske språkforståelsen og øke ordforrådet.

Strikking

Vi strik­ker luer, skjerf, hals, panne­bånd, vot­ter, tovede sok­ker og puls­var­mere. Du kan strikke til eget bruk eller lager fine gaver.

Styrketrening

Generell styrketrening i gruppe der du bruker din egen kropp til å trene de viktigste muskelgruppene. Du blir veiledet og pushet til du ikke orker mer - og så må du ta ti repetisjoner til...!

Teater

Gjennom morsomme teater- og improvisasjonsøvelser skal vi trene opp samspill, kreativitet og konsentrasjon, som skal gjøre oss bedre rustet til vår avsluttende teateroppsetning.

Tegning og maling

Det legges vekt på grunnleggende ferdigheter i tegning og maling gjennom kreativt arbeid og personlig uttrykk.

Utholdenhetstrening

Farts­lek og inter­vall­tre­ning, spenst, bakke- og trappeløp og hur­tig­hets­tre­ning. Vi gir dere enkle og effektive øvelser for bedre kondis og hurtighet.

Videoproduksjon

Du lærer å ta opp og redigere film gjen­nom opp­ga­ver og pro­sjek­ter der vi leker med kamera og klipping.

Yoga

Klassisk Yoga i rolig tempo med ulike øvelser for å øke energi, velvære og konsentrasjon. Timene vil veksle mellom liggende/sittende øvelser, stående øvelser og massasje/avspenning.

Zumba

Fitness danseklasse. Enkle trinn til latinamerikanske rytmer som gir både god stemning og masse energi. Timen vil inneholde ulike dansestiler som bl.a merengue, cumbia, salsa og reggaeton.

Årbok

Vi jobber som en redaksjon, og setter sammen tidenes beste minne fra folkehøgskoleåret: ÅRBOKA!

På Elverum folkehøgskole velger du én av våre ni forskjellige linjer. Vi har over 30 valgfag hvert år, og du plukker de fagene du vil utforske eller videreutvikle deg i. Resultatet er et utfordrende år – som du deler med 130 andre!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 139 760,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Øst Afrikansk visum
 • Bad på gangen
 • Norsk Sangbok
 • Reiseforsikring (på skolens reiser)
 • Studietur: Glitterheim
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Namibia
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
  • Visum
 • Studietur: Uganda og Kenya
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 139 760,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 139 760,-
(13 976,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eirik Alexander Elvevold Mostue

Året på Elverum var rikt på opplevelser jeg aldri vil glemme. I skoleåret møter man både hyggelige medelever og lærere. Folkehøgskolen er for deg som ønsker deg utfordringer, spennende fag og å gå utenfor komfortsonen sin. Klar for fremtiden.

Eirik Alexander Elvevold Mostue
Mathilde Grøttebø

Eg skulle gå Afrika-bistand/safari på Elverum. Forventningane var skyhøge etter å ha lest om både linja og skulen. Etter dei to fyrste månadane kan eg bekrefte at folkehøgskule er fantastisk,både det sosiale og alle faga.Eg gledar meg til resten.

Mathilde Grøttebø
Ulrik Lien Svarstad

Jeg er glad jeg valgte Elverum. Linja har ekstremt godt klassemiljø og utfordrende aktiviteter. Anbefales deg som liker å hjelpe mennesker, og deg som vil oppleve afrikansk kultur.

Fra bloggen

- Lærerne på folkehøgskolen er veldig støttende. De motiverer oss til å følge opp bærekraftsplaner

Mange unge er i dag opptatt av bærekraft, og særlig klima. På folkehøgskole får elever mulighet til å utforske bærekraftige ideer og sette dem ut ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Action og Bistand

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Wanderlust: Øst-Afrika

Fredly Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeKristen

Globalt Fokus - Afrika

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Safari

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

BRO Afrika - Kenya

Karmøy Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Opplev Afrika

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Reis Afrika

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Global.Safari

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

GloBall

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Multisport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Social Justice

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Friluftsliv Finnmark - Afrika

Pasvik Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

GOLF

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett - Piste - Sør-Afrika

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

SE:VERDEN samfunnsengasjement i praksis

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Global Misjon

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikk.Friluft

Sunnmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A18 t/ukeKristen

Xchange

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Saved to serve - praktisk bibellinje

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global solidaritet: Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Reiseliv og global forståelse

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen