Til hovedinnhold
Fullt

Det haster. Tiden er inne for å engasjere seg for en mer rettferdig og bærekraftig verden. Men hvor skal du begynne? På Global Solidaritet får du være med å gjøre en forskjell og påvirke verden!

Vi reiser på en 3-4 ukers tur til Ghana, og på togtur gjennom Europa for å møte flyktninger i Hellas. Vi har et ekstra fokus på temaene flukt, inkludering, klima/miljø, fattigdomsreduksjon, urettferdig fordeling og diskriminering. Dette gjør vi!

Du er samfunnsengasjert, og vil lære mer om verden. Du vil styrke engasjementet ditt. Du vil lære om ulike måter å gjøre en forskjell på. Du er opptatt av bærekraft og global rettferdighet.

Dette vil du lære

 • Aktivisme
 • Politisk påvirking og lobbyarbeid
 • Hverdagsaktivisme 
 • Nettverksbygging
 • Forbrukermakt og rettigheter.
 • Kampanjearbeid 
 • Frivillig arbeid
 • Debatt- og argumentasjonsteknikk
 • Mer kunnskap om store globale utfordringer. 
 • holde foredrag og workshop
 • kunnskap om ulike meninger i samfunnsdebatten.
 • økologisk kjøkkenhagedrift

Våre forventninger til deg

 • At du ønsker å engasjere deg for en bedre verden
 • At du deltar aktivt
 • Tar initiativ og ansvar
 • Bidrar til et positivt og handlekraftig linjemiljø 

Studietur: Ghana

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

I januar/februar drar vi til Ghana i 3-4 uker. Vi velger vår ene flytur med omhu, og mener at turen til Ghana er både riktig og viktig. 

Bærekraftsdilemmaer og frivillig arbeid

Denne turen setter fokus på dilemmane vi møter når vi engasjerer oss for en mer bærekraftig verden, og gir dere samtidig en unik mulighet til å jobbe frivillig med ulike landsbyprosjekter i ca.1 uke.

I Ghana gjør vi blant annet dette: Drar inn i regnskogen og til naturreservat. Er med på strandrydding og besøker bevaringsprosjekt for havskilpadder. Møter mennesker som engasjerer seg for et bærekraftig Ghana. Besøker fairtradeplantasjer, gårder og utviklingsprosjekt. Bor ved sjøen noen dager og nyter de vakre strendene. Besøker gamle slavefort som blant annet stammer fra dansk/norsk slavehandel. Deltar på guidede gåturer i Accra og besøker verdens største avfallsplass for e-avfall.

På turen stiller vi oss store spørsmål, finner noen svar og flere spørsmål. Hvordan skal flere mennesker komme seg ut av fattigdom, uten at vi ødelegger mer regnskog og natur? Kan vi spise sjokolade med god samvittighet når barnearbeid er et stort problem i kakaoproduksjonen i Ghana?  Og hva skal vi gjøre med det enorme berget av el-avfall fra Norge og Europa som ender opp på søppelfyllingene i Accra?  

Studietur: Gjennom Europa med tog til Hellas - tema flukt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca. 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli med på en uforglemmelig togreise gjennom Europa som ender opp i Hellas for å jobbe med tema flukt og klima/miljø. Vår hovedsamarbeidspartner for turen er den norske organisasjonen Dråpen i Havet. Dere får lære om flyktningers situasjon i Europa i dag og om norsk og europeisk flyktningpolitikk. I Hellas drar vi på dagsbesøk til Nea Kavala flyktningleir (avhengig av tillatelse fra år til år), dere får jobbe frivillig et par dager på Dråpen i Havets senter i Athen og vi besøker et havskilpaddesykehus for å nevne noen høydepunkt. 

På turen samler vi på historier, bilder, videomateriale og kunnskap som vi bruker til å spre kunnskap når vi kommer tilbake. Vi håper at selv om medieoppmerksomheten om flyktningers situasjon i Hellas og rundt Middelhavet er mindre nå, så vil turen øke deres engasjement og motivasjon for å bidra til endring.  

Interrail og togreisen
Med tog blir selve reisen en viktig og stor del av turen. Vi håper turen kan gi mersmak på togreiser som et miljøvennlig reisealternativ, og kanskje frister mer interrail og backpacking senere? Noen av byene dere får oppleve er Sarajevo, Venezia, Athen og København. 

Studietur: Hoddevika surf og besøk hos Nordic Ocean Watch

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Etter påske avslutter vi med en fantastisk tur til Stadtlandet for å se på det imponerende arbeidet som Nordic Ocean Watch har fått til der med strandrydding og oppsamling av havsøppel i "Tavahaløa". Dette er en tur vi gjør sammen med multisportlinja på skolen og bærekraft valgfag. Dere får også muligheten til å ta et nybegynnerkurs i surfing der. 

Studietur: Hvaler med strandrydding

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Vi er opptatt av å skape endring fra lokalt til internasjonalt nivå. Vi starter ganske lokalt med en tur til norges første marine nasjonalpark: Ytre Hvaler Nasjonalpark. Der vil vi rydde marint søppel i skjærgården i et område som er både spesielt utsatt for søppelopphoping, og spesielt sårbart med tanke på artsmangfold og behov for bevaring.

I tillegg til det faglige innholdet er dette en tur for å bli kjent. Vi leier en egen hytte, lager vår egen mat og koser oss der på kveldstid. 

Karine Risnes

Lærer Global Solidaritet

Mastergrad i samfunnsgeografi med hovedvekt på miljø/klima og utviklingsgeografi, idrett grunnfag og praktisk-pedagogisk utdannelse. Karine er pådriver i skolens bærekraftarbeid, har bred erfaring med organisasjonsarbeid og frivillig arbeid i inn- og utland og kurs i økologisk skolehagedrift. Det beste ved å jobbe på skolen er muligheten til å bli inspirert av og styrke ungt samfunnsengasjement!

Epost: kariner@viken.no
Telefon: 90723682

Uken er variert med linjefag fire dager og valgfag fra mandag til torsdag. Fellesfagene er fordelt gjennom uken. Lørdag er det seminar/elevkveld når det ikke er frihelg.

En vanlig dag:

0745    Frokost
0830    Morgensamling
0900    1. økt
1130    Lunsj
1300    2. økt
1530    Middag
1630    Valgfag
1800    Valgfag
2000    Kveldsmat
2100    Kveldsaktiviteter

Onsdag starter vi kl 1000 og lørdag kl 1100.

Last ned timeplan som pdf ↓

Et folkehøgskoleår er intensivt og morsomt. Her er noen viktige hendelser gjennom året 2021-2022: 

 • 22. august - Skolestart
 • Uke 40 - Høstferie
 • Uke 41 - Høstfest 
 • Uke 43/44 - Studieturer
 • Uke 51 og 52 - Juleavslutning og to ukers ferie
 • Uke 4/5 - Studieturer
 • Uke 9 - Vinterferie
 • Uke15 - Påskeferie
 • Uke 19 - Vårfest 
 • 13.mai - Avslutning

Og innimellom mange spennende linje- og skoleprosjekter!

Du kan velge mellom 29 valgfag - de aller fleste går ukentlig, men noen er samlet over fire dager på våren. Du kan velge maks åtte fag (16 t/u) fordi mange fag ligger parallelt. Du kan også velge å ikke ha noen. I januar må du velge et av prosjektvalgfagene som går over fire dager.

Alpine dager

Forlengs og baklengs, på én og to - vi leker oss til bedre balanse og skiferdighet i bakke og park. Alle får instruksjon på sitt nivå. Faget går over fire dager på våren.

Ballsport

Fotball, basket, innebandy og volleyball er fokus i dette valgfaget. Du vil ha det gøy og få spille mye, samtidig som du utvikler samspill, teknikk og taktikk. At det er god trening er en bonus!

Bli en youtuber

Underholdningsverden går fremover og Youtube har kommet for å bli. Har du noe du ønsker å formidle? Kanskje en morsom vlog? Da er dette kanalen for deg!

Dans

Har du aldri danset før, sier du? Prøv da vel! Sammen med de andre som velger dans, lager du en liten forestilling som skal vises for de andre elevene. Dans går over fire dager på våren.

Egentrening

Enten du følger eget treningsprogram eller ønsker litt hjelp, kan du bli med på egentrening. Vi har stort treningsrom med tredemøller, apparater, spinningsykler, vekter og gymsal med utstyr.

Foto

Et praktisk fag hvor du lærer ulike teknikker for retusjering og manipulering ved hjelp av Photoshop. Du får også tips og veiledning i å lage gode bildekomposisjoner. Vi avslutter med utstilling.

Friluftsliv

Vi drar på fotturer i det flotte nærmiljøet hvor vi ligger i telt/lavvo, gapahuk, hytte eller under åpen himmel. Og ikke minst lager vi god mat! Hva med å lage din egen pizza som du steiker på bålet?

Geriljabrodering

Når nok er nok, og du vet ikke helt hvor du skal rette aggresjonen over all dritten som tidsvis hoper seg opp i livet ditt, kan en kveld med et stykke stramei, en butt nål og tråd være forløsende.

Helsedans

Å danse med psykisk utviklingshemmede er en flott utfordring og en nyttig erfaring. Og du blir satt utrolig pris på av gjestene! Danseglede, kaffe og kaker, smil og latter står i fokus.

Konseptkunst

På fire dager skal du lære noen om hva konseptkunst er, hva som skal til for å skape et kusntverk som sier noe DU synes er viktig at folk vet noe om. Faget går over fire dager om våren.

Kortfilm

Kamera, manus, parykker, redigering og karakterer. På 4 dager skal du lage kortfilm! Har du en ide til en film eller en sjanger du vil teste ut? Dette blir gøy, utfordrende og ikke minst hyggelig.

Kropp er topp

Altfor mange sliter med dårlig selvbilde. Vi jobber med komplimentsring, går turer, snakker og deler. Vi prøver å fjerne tabuer rundt det å ha en naturlig kropp. Fokus på kroppspositivisme. Du er bra!

Lag din egen bok

I dette faget lærer du den eldgamle kunsten å binde bøker. Det er ikke så vanskelig som man tror. Du kan lage enkle permer, eller lage en helt personlig bok. Faget går over fire dager om våren.

Ludo/Terningkast 6

Ludo betyr "Jeg leker". Det er utrolig gøy å bare leke! Gamle og nye leker: "haien kommer", "rødt lys" og "body snatchers". Er du klar for brettspill? Brettspillbiblioteket vårt har mye å by på!

Musikklytting

Dette er valgfaget for deg som vet at du liker å lytte til musikk. Og for deg som lurer på hvorfor noen liker klassisk musikk. Eller jazz. Eller den musikken som er verken eller, eller både og.

Musikkverksted

Spiller du et instrument, synger du eller har du en låtskriver i magen? Vil du jobbe med samspill, improvisasjon og låtskriving? Da er dette valgfaget for deg!

Redesign

Vi går på skattejakt i den lokale bruktbutikken, på loppemarked eller i eget klessskap. Ved hjelp av saks og symaskin skaper vi nye kreasjoner.

Ridning

Her vil du lære mye om ridning og stell av hester. Elevene deles inn i grupper avhengig av erfaring. Det blir noe teori,samt mye praksis i stall og på bane. Faget varer i fire dager om våren.

Selvforsvar og Jiu Jitsu

Brasiliansk Jiu Jitsu er en kampsport uten slag og spark. Med sitt fokus på bakkekamp, grep og låser er dette grenen dersom du står overfor større og sterkere motstandere. Selvforsvar, trening og moro

Sjakk

Ble du inspirert da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk? På Ringerike folkehøgskole kan du lære, eller lære mer om, verdens mest populære spill med regler som ikke er forandret på over 500 år.

Skitur

Bli med på skiturer i Nordmarka i Norges kanskje flotteste løyper. Her kan du (gjen)oppleve gleden av å gå på ski! Vi går ikke langt og ikke fort, og det er høy faktor av kakao og appelsin.

Strikking og hekling

Bli hekta på hekling - eller la strikkebølgen slå over deg. Alle kan lære å hekle og strikke. Hva med å lage alle julegavene selv? Gjett om familie og venner blir imponert!

Tegning

Å tegne er å se. For å kunne bli bedre til å tegne må en lære seg til å ta i bruk høyre hjernen i mye større grad. I dette valgfaget får du muligheten til å utvikle dine tegneferdigheter.

Trening med mormor

Ha det gøy i gymsalen og kom i form! Enkel koreografi med mye trøkk gjør at du merker det i kroppen.

Yoga

Et herlig valgfag du vil få masse igjen for! Dette valgfaget gir energi og overskudd, samt at du utvikler muskelstyrke, fleksibilitet og utholdenhet. Et mål er å skape balanse, både fysisk og mentalt.

Fra kr 148 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Forsikring av deg som elev (bl a reise- og ulykkesforsikring)
 • 4 måltider om dagen - også i frihelger!
 • ID-kort
 • Skolebilde
 • Alle turer
 • Alle valgfag
 • Hos oss kommer det ingen overraskende/ekstra kostnader - alt er inklusive.
 • Studietur: Ghana
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Gjennom Europa med tog til Hellas - tema flukt
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Hoddevika surf og besøk hos Nordic Ocean Watch
 • Studietur: Hvaler med strandrydding
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 148 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 148 000,-
(14 800,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Vaksiner på studietur Ghana
 • Visum på studietur Ghana
 • Vaksiner på studietur Gjennom Europa med tog til Hellas - tema flukt
 • Visum på studietur Gjennom Europa med tog til Hellas - tema flukt
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene må alle elevene reise bort fra skolen. Normalt er det avreise mellom kl 1200 og 1500 den dagen ferien starter, og man kan komme tilbake til skolen dagen før den starter opp igjen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har et arbeidsrom med IMacs med Final Cut, iMovie, og Adobe Creative Cloud som vi kan booke til linja. Der kan vi redigere film, bilder, lage digitale kampanjer osv..

Dette utstyret må du stille med selv

Husk at ustyr ikke må være nytt, det meste kan man få tak i brukt på finn.no eller lignende plattformer. 

 

Utstyr som er kjekt å ha, men ikke obligatorisk. 

 • Kamera (hvis man ønsker annet enn et mobilkamera til studieturer)
 • En bærbar PC/Mac til innhenting av informasjon og annen linjejobbing.

 

Dette må du skaffe deg 

 • En tursekk til togturen gjennom Europa (også lurt med tynn sovepose)
 • Et par gode joggesko/tursko og gummistøvler. 
 • Regntøy og vindtett turtøy.
 • hodelykt/lommelykt

 

Vi har god erfaring med å tilrettelegge for deg som har behov for tilpasninger, enten det gjelder funksjonsnedsettelser eller kroniske sykdommer. Ta kontakt med oss, så kan vi tilpasse i samråd med deg.

Mer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Folkehøgskolemamma: – Anbefaler alle foreldre å sende ungdommen sin på folkehøgskole

– Folkehøgskole føles som en trygg overgang til voksenlivet både for foreldre og ungdommen som drar dit, sier Aina Hartmark.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fokus Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Helårskurs A13 t/ukeFrilynt

GLOBAL: SOLIDARITET OG BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Journeys for Justice: Palestina / Sør-Afrika

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

REIS Global Explorer

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Reise & Bistand

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeKristen

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Internasjonalt fredsarbeid

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt