Til hovedinnhold

Det haster. Tiden er inne for å engasjere seg for en mer rettferdig og bærekraftig verden. Men hvor skal du begynne? På Global Solidaritet får du være med å gjøre en forskjell, og oppleve verden!

Vi reiser på en 3 ukers tur til Ghana, og på interrail gjennom Europa med faglig fokus på flyktninger. Linja jobber blant annet med temaene krig, flukt, rettferdig handel, inkludering, klima/miljø, fattigdomsreduksjon, urettferdig fordeling og diskriminering. Dette gjør vi!

Du er samfunnsengasjert. Du vil oppleve mer av verden. Du vil styrke engasjementet ditt. Du vil gjøre en forskjell. Du er opptatt av bærekraft og global rettferdighet.

Dette vil du lære

 • Aktivisme
 • Politisk påvirking og lobbyarbeid
 • Hverdagsaktivisme 
 • Nettverksbygging
 • Forbrukermakt og rettigheter.
 • Kampanjearbeid 
 • Frivillig arbeid
 • Debatt- og argumentasjonsteknikk
 • Mer kunnskap om store globale utfordringer. 
 • holde foredrag og workshop
 • kunnskap om ulike meninger i samfunnsdebatten.
 • økologisk kjøkkenhagedrift

Våre forventninger til deg

 • At du ønsker å engasjere deg for en bedre verden
 • At du deltar aktivt
 • Tar initiativ og ansvar
 • Bidrar til et positivt og handlekraftig linjemiljø 

Ghana

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

I januar/februar drar vi til Ghana i 3 uker. Opplev en helt annen kultur og et tropisk klima i dette gjestfrie og trygge Vest-afrikanske landet. 

Hva gjør vi?

Bli med oss på besøk til fairtradegårder, lær å høste kakaofrukt av lokale bønder, lag dine egne glassperler, gå på hengebru i tretoppene i regnskogen, bo på landsbygda og jobb frivillig på barneskoler, opplev Ghanas største bruktklesmarked, Accras største slumområde og verdens største søpleplass for elektronisk avfall. Bo ved en tropisk strand noen dager, lag lokal mat, besøk gamle slavefort og møt lokale aktivister for å nevne noe. 

Frivillig arbeid på landsbygda i en uke

I Ghana er vi så heldige å samarbeide med de fantastiske ildsjelene bak Atlas Volunteers, og dere får mulighet til å jobbe som frivillige på lokale barneskoler og med miljøprosjekter rundt landsbyen Nkwatia. Dere har sport, musikk og/eller kunst og håndtverksrelaterte fag med elevene etter hva dere liker å gjøre. Vi bor sammen med andre frivillige fra ulike steder i verden i et frivillighetshus, handler på de lokale markedene, lager mat sammen og koser oss. Vi drar også på ettermiddagsutflukter, blant annet til Lake Volta. 

Faglig fokus

Faglig setter vi fokus på etisk handel og fairtrade, bærekraftig turisme, avfallseksport til Ghana fra Europa, slavearbeid i fiskeindustrien, havforsøpling, skole- og utdanning, fattigdom og urettferdig fordeling. 

Gjennom Europa med tog- I flyktningers spor.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca. 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli med på en uforglemmelig togreise gjennom Europa fra nord til sør og fra øst til vest. Vi reiser gjennom 11 land, og stopper i 10 byer. Vi håper turen gir mersmak på togreiser og interrail. Våre hoveddestinasjoner er Hellas, Italia og Bosnia- Hercegovina, og byene vi stopper i er København, Hamburg, Munchen, Zagreb, Sarajevo, Mostar, Thessaloniki, Athen, Bari og Firenze.

Flukt og krig

Vi har et sterkt faglig innhold med hovedfokus på å lære mer og vise solidaritet med menneskene som flykter over Middelhavet til Europa, og få mer kunnskap om Europeisk asyl- og flyktningpolitikk.  Vi har også fokus på Bosniakrigen på 90-tallet og spesielt beleiringen av Sarajevo og folkemordet i Srebrenica. I Sarajevo besøker vi veldig gode museer og får være med på guidede turer med tidligere krigsveteraner. 

Faglige Høydepunkt

Noen høydepunkter på turen er besøk i  Nea Kavala flyktningleir (avhengig av tillatelse fra år til år), å jobbe som frivillige for flyktninger i Athen, besøke et havskilpaddesykehus, møte organisasjoner som hver dag jobber for å støtte mennesker på flukt, guidet tur med krigsveteranen Almir i Sarajevo. 

Samler på historier

På turen samler vi på historier, bilder, videomateriale og kunnskap som vi bruker til å spre kunnskap når vi kommer tilbake. Vi håper at selv om medieoppmerksomheten om flyktningers situasjon rundt Middelhavet og på Balkan er mindre nå, så vil turen øke deres engasjement og motivasjon for å bidra til endring.  

Hoddevika surf og besøk hos Nordic Ocean Watch

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Etter påske avslutter vi med en fantastisk tur til Stadtlandet for å se på det imponerende arbeidet som Nordic Ocean Watch har fått til der med strandrydding og oppsamling av havsøppel i "Tavahaløa". Dette er en tur vi gjør sammen med multisportlinja på skolen. Dere får også muligheten til å ta et nybegynnerkurs i surfing der. 

Hvaler med strandrydding

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Vi er opptatt av å skape endring fra lokalt til internasjonalt nivå. Vi starter ganske lokalt med en tur til Norges første marine nasjonalpark: Ytre Hvaler Nasjonalpark. Der vil vi rydde marint søppel i skjærgården i et område som er både spesielt utsatt for søppelopphoping, og spesielt sårbart med tanke på artsmangfold og behov for bevaring.

I tillegg til det faglige innholdet er dette en tur for å bli kjent. Vi bor på en hytte, lager vår egen mat og koser oss der på kveldstid. 

Karine Risnes

Lærer Global Solidaritet

Mastergrad i samfunnsgeografi med hovedvekt på miljø/klima og utviklingsgeografi, idrett grunnfag og praktisk-pedagogisk utdannelse. Karine er pådriver i skolens bærekraftarbeid, har bred erfaring med organisasjonsarbeid og frivillig arbeid i inn- og utland og kurs i økologisk skolehagedrift. Det beste ved å jobbe på skolen er muligheten til å bli inspirert av og styrke ungt samfunnsengasjement!

Epost: kariner@bfk.no
Telefon: 90723682

Uken er variert med linjefag alle dager og valgfag fra mandag til torsdag. Fellesfag er fordelt gjennom uken. Lørdag er det seminar/elevkveld. I tillegg kommer mange aktiviteter som vi og dere tilbyr.

En vanlig dag:

0815   Frokost
0900   Morgensamling
0930   1. økt
1130    Lunsj
1300    2. økt
1530    Middag
1630    Valgfag
1800    Valgfag
2000    Kveldsmat
2100    Kveldsaktiviteter

Lørdager starter vi 1100.

Last ned timeplan som pdf ↓

Et folkehøgskoleår er intensivt og morsomt. Her er noen viktige hendelser gjennom inneværende skoleår (2023-24): 

 • 27. august - Skolestart
 • Uke 40 - Høstferie
 • Uke 41 - Høstfest 
 • Uke 43/44 - Studieturer
 • Uke 51 og 52 - Juleavslutning og to ukers ferie
 • Uke 4/5 - Studieturer
 • Uke 9 - Vinterferie
 • Uke15 - Påskeferie
 • Uke 19 - Vårfest 
 • 13.mai - Avslutning

Og innimellom mange spennende linje- og skoleprosjekter!

Du kan velge mellom 29 valgfag - de aller fleste går ukentlig, men noen er samlet over fire dager på våren. Du kan velge maks åtte fag (16 t/u) fordi mange fag ligger parallelt. Du kan også velge å ikke ha noen. I januar må du velge et av prosjektvalgfagene som går over fire dager.

Alpint

Alpint har skiglede og fellesskap i fokus. Vi reiser til Norefjell Skisenter, og du får undervisning på ditt nivå. Men, det er naturligvis aller mest frikjøring, der du suser rundt med gode venner!

Ballsport

Fotball, basket, innebandy og volleyball er fokus i dette valgfaget. Du vil ha det gøy og få spille mye, samtidig som du utvikler samspill, teknikk og taktikk. At det er god trening er en bonus!

Dans

Har du aldri danset før, sier du? Prøv da vel! Sammen med de andre som velger dans, lager du en liten forestilling som skal vises for de andre elevene. Dans går over fire dager på våren.

Diskgolf

Vil du lærer mer om den populære sporten diskgolf? I løpet av året skal vi spille masse, og lære grunnleggende teknikker, regler og egenskapene til de ulike diskene.

Egentrening

Enten du følger eget treningsprogram eller ønsker litt hjelp, kan du bli med på egentrening. Vi har stort treningsrom med tredemøller, apparater, spinningsykler, vekter og gymsal med utstyr.

Friluftsliv

Vi drar på fotturer i det flotte nærmiljøet hvor vi ligger i telt/lavvo, gapahuk, hytte eller under åpen himmel. Og ikke minst lager vi god mat! Hva med å lage din egen pizza som du steiker på bålet?

Geriljabrodering

Når nok er nok, og du vet ikke helt hvor du skal rette aggresjonen over all dritten som tidsvis hoper seg opp i livet ditt, kan en kveld med et stykke stramei, en butt nål og tråd være forløsende.

Ghana

Bli med oss på besøk til fairtradegårder, lær å høste kakaofrukt av lokale bønder, lag dine egne glassperler, gå på hengebru i tretoppene i regnskogen, bo på landsbygda og jobb frivillig på barneskole

Helsedans

Å danse med psykisk utviklingshemmede er en flott utfordring og en nyttig erfaring. Og du blir satt utrolig pris på av gjestene! Danseglede, kaffe og kaker, smil og latter står i fokus.

Konseptkunst

På fire dager skal du lære noen om hva konseptkunst er, hva som skal til for å skape et kusntverk som sier noe DU synes er viktig at folk vet noe om. Faget går over fire dager om våren.

Kropp er topp

Altfor mange sliter med dårlig selvbilde. Vi jobber med komplimentsring, går turer, snakker og deler. Vi prøver å fjerne tabuer rundt det å ha en naturlig kropp. Fokus på kroppspositivisme. Du er bra!

Lag din egen bok

I dette faget lærer du den eldgamle kunsten å binde bøker. Det er ikke så vanskelig som man tror. Du kan lage enkle permer, eller lage en helt personlig bok. Faget går over fire dager om våren.

Ludo/Terningkast 6

Ludo betyr "Jeg leker". Det er utrolig gøy å bare leke! Gamle og nye leker: "haien kommer", "rødt lys" og "body snatchers". Er du klar for brettspill? Brettspillbiblioteket vårt har mye å by på!

Musikkverksted

Spiller du et instrument, synger du eller har du en låtskriver i magen? Vil du jobbe med samspill, improvisasjon og låtskriving? Da er dette valgfaget for deg!

Redesign

Vi går på skattejakt i den lokale bruktbutikken, på loppemarked eller i eget klessskap. Ved hjelp av saks og symaskin skaper vi nye kreasjoner.

Ridning

Her vil du lære mye om ridning og stell av hester. Elevene deles inn i grupper avhengig av erfaring. Det blir noe teori,samt mye praksis i stall og på bane. Faget varer i fire dager om våren.

Samfunnsengasjement

Bli med på utflukter i Osloområdet for å besøke blant annet stiftelsen 10.august, Flerkulturelt museum, Klimahuset, Nobels Fredssenter og 22. julisenteret. I tillegg diskuterer vi dagsaktuelle tema.

Selvforsvar og Jiu Jitsu

Brasiliansk Jiu Jitsu er en kampsport uten slag og spark. Med sitt fokus på bakkekamp, grep og låser er dette grenen dersom du står overfor større og sterkere motstandere. Selvforsvar, trening og moro

Sjakk

Ble du inspirert da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk? På Ringerike folkehøgskole kan du lære, eller lære mer om, verdens mest populære spill med regler som ikke er forandret på over 500 år.

Strikking og hekling

Bli hekta på hekling - eller la strikkebølgen slå over deg. Alle kan lære å hekle og strikke. Hva med å lage alle julegavene selv? Gjett om familie og venner blir imponert!

Teatersport

Dette er faget for deg som liker å improvisere, bli utfordret og ta sjanser på scenen. Sammen med de andre elevene må du hoppe i det og ta oppgavene på strak arm. Det kan være ustyrtelig morsomt.

Tegning

Å tegne er å se. For å kunne bli bedre til å tegne må en lære seg til å ta i bruk høyre hjernen i mye større grad. I dette valgfaget får du muligheten til å utvikle dine tegneferdigheter.

Trening med mormor

Ha det gøy i gymsalen og kom i form! Enkel koreografi med mye trøkk gjør at du merker det i kroppen.

Bli en del av landets beste fellesskap! Vil du ha et år med nye opplevelser, venner for livet, engasjement og et aktivitetstilbud døgnet rundt? Her kan du være deg selv, fordype deg i fag uten karakterpress og gjøre ting for første gang. Her er det plass til alle.

Hos oss får du øyeblikk som varer. Livet ut.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 159 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Forsikring av deg som elev (bl a reise- og ulykkesforsikring)
 • 4 måltider om dagen - også i frihelger!
 • ID-kort
 • Skolebilde
 • Alle turer
 • Alle valgfag
 • Hos oss kommer det ingen overraskende/ekstra kostnader - alt er inklusive.
 • Studietur: Ghana
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Gjennom Europa med tog- I flyktningers spor.
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Hoddevika surf og besøk hos Nordic Ocean Watch
 • Studietur: Hvaler med strandrydding
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 159 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 159 500,-
(15 950,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har et arbeidsrom med IMacs med blant annet Final Cut, iMovie, og CapCut. Mac-rommet kan bookes til linja blant annet for å redigere film. 

Dette utstyret må du stille med selv

Husk at ustyr ikke må være nytt, det meste kan man få tak i brukt på finn.no eller lignende plattformer. 

 

Utstyr som er kjekt å ha, men ikke obligatorisk. 

 • Kamera (hvis man ønsker annet enn et mobilkamera til studieturer)
 • En bærbar PC/Mac til innhenting av informasjon og annen linjejobbing.

 

Dette må du skaffe deg 

 • En tursekk (evn.koffert) til togturen gjennom Europa.
 • Et par gode joggesko/tursko og gummistøvler. 
 • Regntøy og vindtett turtøy.
 • hodelykt/lommelykt

 

Vi har god erfaring med å tilrettelegge for deg som har behov for tilpasninger, enten det gjelder funksjonsnedsettelser eller kroniske sykdommer. Ta kontakt med oss, så kan vi tilpasse i samråd med deg.

Søk på linjaMer om skolen

Fra bloggen

Folkehøgskolemamma: – Anbefaler alle foreldre å sende ungdommen sin på folkehøgskole

– Folkehøgskole føles som en trygg overgang til voksenlivet både for foreldre og ungdommen som drar dit, sier Aina Hartmark.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Fokus Balkan

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Journeys for Justice: Palestina / Sør-Afrika

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Work Tanzania

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

Reise & Bistand

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Latin-Amerika - Cuba og Mexico

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt