Til hovedinnhold

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier

Det er mange gode grunner til å velge et år på folkehøgskole. Bilde: Johannes Slogedal, Nordfjord folkehøgskule

Sliter du med å bestemme deg for hva du skal gjøre til høsten? Her er 10 grunner til å velge folkehøgskole:

1. Sosialt skolemiljø

Folkehøgskolene varierer mye i størrelse, men uansett om det er 40 eller 150 elever på skolen kommer man ikke utenom at året er sosialt. Det er også noe av det elevene setter mest pris på! På internatet bor du tett på andre, og i matsalen spiser du sammen med alle de andre. Det gir tid og rom til mange gode samtaler – og mye gøy!

Elever på Helgeland folkehøgskole rundt et bor med tallerkener og mat
Du bor og spiser på folkehøgskolen. Det betyr nærhet og et tett fellesskap. Bilde: Helgeland folkehøgskole

2. Et år uten karakterer

På folkehøgskolen har vi ingen karakterer eller eksamen. Det betyr ikke at du ikke lærer noe, snarere tvert imot! Du vil oppleve å få utfordringer som passer ditt nivå, slik at alle i klassen har noe å strekke seg etter. Mange elever forteller at dette er akkurat det de trenger, etter mange skoleår med mye opplevd press.  Folkehøgskolen er verdens frieste skole. Det gir deg rom for å puste ut, og rom til å være deg selv mens du lærer noe nytt.

3. Lærere som ser DEG

På folkehøgskolen blir du ikke bare en i mengden, men en viktig brikke både i klassen og i skolemiljøet. Lærerne ser deg, hva du kan og hva du bør utfordres på. Du vil få oppgaver og tilbakemeldinger, men samtidig oppleve støtte og heiarop. Lærerne blir viktige samtalepartnere gjennom året, og sammen med andre ansatte på skolen ser de deg når du har en kjip dag. Entusiasmen de har for faget sitt smitter, og gir deg læringsglede og motivasjon for veien videre.

Lærerne er tett på elevene på folkehøgskole enten det er i undervisningen, på kvelden eller i helgene. Bilde: Jeanett Bækkevold, Buskerud folkehøgskole

Lærerne er med på tur enten det er til nærmeste fjelltopp eller en lengre studietur. Bilde: Mulbah Dulleh, Haugetun folkehøyskole

Les også:

- Lærerne på folkehøgskolen var helt unike. De ga meg lyst til å bli lærer

4. Gjør deg tryggere på hva du skal studere

Noen velger folkehøgskole fordi de er usikre på hva de vil studere. Andre har bestemt seg for hva de vil bli, men føler de trenger en pause før de går i gang med en krevende utdanning. Uansett hvor du står vil du oppleve at et år på folkehøgskole hjelper deg videre. Måneder uten karakterer og eksamen vil få deg til å senke skuldrene og gi deg tid til å tenke. Mange opplever at det styrker valget de allerede har tatt, mens andre skifter helt kurs. Det å bo tett sammen med elever fra hele landet gir deg nye impulser og perspektiv du kanskje ikke hadde fra før. Du utvikler deg som person, og blir tryggere på hva akkurat du vil gjøre videre.

Les også:

Test en universitetsutdanning på folkehøgskole

5. Spennende fagtilbud

Med over 900 ulike linjer på folkehøgskolene, er det nesten umulig å ikke finne noe som passer for deg. Enten du vil dyrke en interesse du har fra før, eller lære deg noe helt nytt. Frister det med seiling, riding, kampsport eller crossfit? Eller hva med animasjon, esport, journalistikk eller teater?

Mulighetene er mange, og det samme er klasserommene. Her møter du andre som er like interessert i faget sitt som du er. Det gir motivasjon, og samtidig muligheten til å lære av hverandre. Læreren ivrer for at du får størst mulig utbytte av året ditt!

To ungdommer kledt i hvitt ser på en sykehusseng med en undervisningsdukke
Det finnes en linje for alle. Bilde: Bømlo folkehøgskule

Les også:

- Det er lett å velge feil studier. For meg ble folkehøgskoleåret avgjørende

6. Unike studieturer

Det er ikke bare linje du velger når du skal starte på folkehøgskole. Studieturer har blitt en sentral del av mange folkehøgskoleår, og det er store variasjoner i hvor du kan dra. Noen reiser langt, andre kort. Noen innenlands, andre til nye kontinenter. Turen kan vare fra noen dager til flere uker. Felles for alle turene er likevel at de har et faglig innhold knyttet til noe du skal lære på linja di, i et valgfag eller felles for hele skolen. Når elevene evaluerer året sitt, er den faglige kvaliteten på studieturene noe av det de trekker frem som veldig positivt.

Reisene styrker også samholdet, og gjør at man blir enda bedre kjent. Felles turopplevelser er også noe man har med seg lenge! Studieturene åpner for nye kulturmøter, og gir innblikk i steder du ikke kjenner fra før.

Studieturene kan gå til andre verdensdeler. Bilde: Auriane Hoza Ntihabose, Bømlo folkehøgskule

Studieturene kan også være turer rundt i Norge. Bilde: Sunnmøre folkehøgskule

Les også:

Hvorfor har folkehøgskolene studiereiser?

7. Venner fra hele landet

De fleste starter på en folkehøgskole uten å kjenne noen andre. Etter ni måneder har du plutselig venner fra hele landet!  På folkehøgskolen er du 24/7. Det betyr at du bor her, spiser alle måltidene her, og har andre elever rundt deg hele tiden. Det er alltid noe å finne på, og derfor blir du også fort kjent.

Mange du møter har de samme interessene som deg, og noen er opptatt av noe helt annet. Du bruker litt tid på å lære deg andre dialekter, og du blir kjent med steder du kanskje aldri har hørt om før. Gjennom nye venner lærer du også veldig mye om deg selv.

Les også:

Luksusfellen-Magne til unge: – Folkehøgskole kan hjelpe å ta riktige valg for framtiden

8. År med mening

Folkehøgskole er ikke et friår, men det er et veldig fritt år. Her vil du oppleve å komme til en ferdig pakke – du trenger ikke fylle dagene dine med spennende opplevelser selv. Samtidig har du muligheten til å påvirke mye av innholdet i din egen timeplanen. Alle skolene har valgfag, og du bytter valg i løpet av året. Det gjør at du kan kombinere flere interesser i løpet av et år, eller lære deg noe helt nytt.

Mange skoler er også på ulike måter engasjert i lokalmiljøet sitt. Kanskje blir du besøksvenn for noen eldre, dere setter opp teaterforestilling for flere barnehager eller du deltar med søppelplukking på strandryddedagen. Flere folkehøgskole har i tillegg konkrete bistandsprosjekter de samler inn penger eller bidrag til.

Folkehøgskolene er opptatt av å bidra. Her er det elever fra Nordvestlandet folkehøgskule som driver strandrydding

Les også:

Professor: – Ta deg tid til å utforske før du tar store avgjørelser om utdanning og karriere

9. To tilleggspoeng

Du får to tilleggspoeng (konkurransepoeng) for å gå på folkehøgskole. For noen er dette avgjørende for å komme inn på det studiet de ønsker. Flere bruker også folkehøgskoleåret sitt som et forberedelsesår for å komme inn på videre studier innen for eksempel musikk, teater, arkitektur, foto, journalistikk eller Politihøgskolen. Her får du en smakebit på fagfeltet du vil jobbe videre med, og du vil ha både praktisk erfaring og arbeidsprøver du kan bruke videre i opptaksprosessen.

Tre personer ser inn i kamera
Du får verdifull fagkompetanse både innen linjefaget, men også valgfagene og fellesfagene. I tillegg får du to tilleggspoeng som gjør det enklere å komme inn på universiteter og høgskoler. Bilde: Nordhordland folkehøgskole

10. Større sjanse for å fullføre studier

1 av 4 studenter dropper ut av studier på universiteter og høgskoler. Forskning fra Danmark viser at det å ha gått på folkehøgskole øker sjansen for å fullføre studier etter folkehøgskolen. Dette er fordi folkehøgskolene fokuserer på den indre motivasjonen og gleden ved å lære – ikke ytre motivasjon som karakterer og eksamen. Den indre motivasjonen er fin å ha med når man skal studere.

Et år på folkehøgskole før universitetet og høgskolen kan altså være en god investering.

Sjekk alle linjene

Se alle linjene du kan velge mellom på alle de norske folkehøgskolene

Sjekk alle linjene
13080