Til hovedinnhold

Linja med actionfylte aktiviteter og et mangfoldig syn på bistand.

Action og Bistand gir deg mulighet til å utfordre deg selv gjennom varierte aktiviteter. Samtidig får du lære om bistandsarbeid, som gir deg et større perspektiv på verden. 

Du vil prøve aktiviteter som bl.a kiting, klatrepark, kajakk, surfing, rafting, tandemhopp i fallskjerm, og mye mer. Vi er også på tur i nærområdet, opplever friluftsliv med overnattinger ute og gode stunder rundt bålet. På skolen har vi idrettstimer, med bl.a sandvolley i skolens egen sandvolleyhall. 


Vi engasjerer oss, og besøker prosjekter i Øst-Afrika. 
Vi bruker et spennende nettverk av ulike kontaktpersoner, du kommer derfor tett på kultur og lokale forhold. Hjemme vil timer i klasserommet også knyttes opp mot reisene. Kulturforståelse og kunnskap skal gjøre deg godt forberedt før vi drar på tur. Vi planlegger hovedturen sammen, og reisen vil gå til ett eller flere av disse landene: Uganda, Kenya og Tanzania. 

Innenfor bistand samarbeider vi med to ulike organisasjoner. I Uganda og Tanzania er det Make Possible, og her hjemme har vi flere års erfaring i samarbeidet med Misjon Uten Grenser

Action:

    Bistand:

Linjen er for deg som liker å være i aktivitet, og samtidig ønsker å lære om ulike typer bistandsarbeid.

Våre forventninger til deg

 • Engasjement
 • Positivitet
 • Samarbeidsvilje

Afrika

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 ukers tur

Måltider pr dag inkludert: 3

I 3 uker får du oppleve eksotisk natur og dyreliv, møte mange ulike mennesker, samtidig som det også blir flere muligheter til å være i aktivitet.

Her er et eksempel på hvordan turen kan bli lagt opp. 
 
Uke 1:

Vi flyr til Entebbe og Uganda. Her blir det muligheter for ulike aktivteter som rafting eller hesteriding ved Nilen. Videre reiser vi til Kamuli, og blir mer kjent med organisasjonen Make Possible og deres prosjekter ved Kamuli children´s home.

Uke 2:

Vi kjører fra Uganda til Kenya, og vårt neste stopp er 3 dager med safari i Masai Mara. På veg til Nairobi bestiger vi vulkanen Mt.Longonot, før vi avslutter vårt opphold i Kenya med å besøke et spennende prosjekt i Mathareslummen gjennom "Billian music family".

Uke 3:

Videre går reisen fra Nairobi til Arusha i Tanzania. Her blir vi enda mer kjent med organisasjonen Make Possible. Det blir bl.a skolebesøk, familiebesøk og tur til kaffeplantasje. Vi sover i telt blant masaiene i Monduli Juu, og lærer om deres tradisjoner og kultur. Det blir også mulighet for å kjøre motorcross, før vi etterhvert avslutter reisen med noen dagen på kysten. Aktiviteter man da kan velge å gjøre er fallskjermhopp, snorkling, kiting, dykking, kryddersafari og mer.

Med forbehold om situasjonen i verden, har vi også god erfaring med å bytte reisemål dersom det skulle dukke opp reiseråd til de landene vi normalt reiser til. Øst-kysten i Afrika er hovedpri, men andre destinasjoner kan også være aktuelt.

Les mer om Afrikaturen

Roadtrip til Vestlandet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 ukes tur

Måltider pr dag inkludert: 3

En ukes roadtrip Vestlandet hvor vi opplever surfing, fisketurer, fjellturer, buldring/klatring og mye mer. 

Les mer om turen her

Moldova

Obligatorisk: Nei

Pris: 4 500

Varighet: 6 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Grenland folkehøgskole har gjennom flere år hatt valgfaget "Prosjekt Moldova". Faget er et samarbeid med "Misjon uten grenser" (misjonutengrenser.no). Som en sentral del i faget ligger en studietur til Moldova. Moldova er Europas fattigste land og man regner med at så mye som 40 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Under turen får du oppleve behovene og se utviklingsarbeid på meget nært hold. Vi legger stor vekt på å lage trygge rammer rundt turen.

En av elevene som har deltatt på reisen skriver: "I løpet av den 8 dager lange turen fikk vi oppleve utrolig mye! Barnehjem, fattigdom og gater fulle av gjørme var bare noe av det som møtte oss... Vi møtte også så mye smil, varme, takknemmelighet og ikke minst gjestfrihet."

Les mer om turen til Moldova her

Skolen har to typer studieturer; linjeturer og fellesturer.
Vi har tre perioder i året hvor linjene reiser på tur: en uke i slutten av september, to uker i november og tre uker i februar. Dette kaller vi linjeuker. Du må gå inn på de enkelte linjene for å finne ut hvor de reiser. Noen turer er felles for flere linjer. 

Fellesturene er noe som skjer uavhengig av hvilke linje du går på. Vi har en fellestur i starten av skoleåret til Rjukan, en vintertur for å oppleve vinteraktiviteter og en på våren til Italia.  
Du kan lese mer om turene under her.
Informasjon om studieturene på vår egen nettside.  

Italia

Obligatorisk: Nei

Pris: 12 100

Varighet: 11 dagers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

I over 30 år har Grenland reist hver vår til Italia. Det er vel få land i Europa som har så rike tradisjoner både innen kultur, religion, historie, mat og nær sagt alle områder vi kan tenke oss. 
Det unike er også at vi reiser med buss. Vi starter reisen med å sette oss inn i bussene i Porsgrunn og så kjører vi non-stop til vi er framme i Venezia. Byene vi besøker er noen av de mest kjente; Venezia, Assisi, Pisa, Roma og Firenze.
Vi kan love deg en utrolig flott opplevelse som vil være en fantastisk avslutningstur på skoleåret:-)

Les mer om Italiaturen

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I noen dager reiser hele skolen på vintertur i Telemark. Her får du sjansen til å stå på snowboard, slalom, telemark, langrenn og alt annet som er gøy. Vi aker og leker i snøen inn i mellom alle aktivitetene og kanskje vi tar en tur i badeanlegget for en svømmetur etter vinteraktivitetene. I tillegg så har du mulighet til å kjøre kjelke i en råtøff bakke på Vierli. 

Les om Vinterturen

Randi Irene Helgøy

Lærer på Action og Bistand

Randi Irene Helgøy er utdannet adjunkt med vekt på fagområdene idrett, friluftsliv og musikk. Siden 2007 har hun vært lærer på Grenland, da på ulike linjer som sandvolley og backpacker. Hun har siden 2012 vært linjelærer på Action/Bistand. Randi Irene trives godt med ulike aktiviteter, særlig da om det også kan gjøres ute. Allsidighet er viktig og hun liker mulighetene for læring i folkehøgskolen.

Epost: randi@grenland.fhs.no
Facebook

Skoledagen starter 08:00 med frokost. 08:45 er det morgensamling med ord for dagen. 
Undervisningen starter så med timer frem til lunsj kl.11:30.
Midttimen fra 12:00-12:45 er ofte fylt med praktiske oppgaver som vask av rom, egne eller felles, samt klasse- og korridormøter.
Etter midttimen er det ny bolk med undervisning frem til middag kl.15:30. 
Om lørdagen er det seminar i fire timer fra 09-13.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart i slutten av august
 • Linjeuke i uke 40
 • Høstferie i uke 41
 • To linjeuker i begynnelsen av november med turer/praksis
 • Juleferie fra ca. en uke før jul
 • Oppstart noen dager etter nyttår
 • Linjeuker før og etter vinterferien (uke 8) med noen lengre turer på linjene
 • Fellestur i 11 dager til Italia i slutten av april
 • Skoleslutt siste helg før 17. mai

Grenland tilbyr elevene sine mange og varierte valgfag, sist år over 30 stk. Elevene skal ha 6-8 timer valgfag i uka fordelt på helårs- eller halvårs valgfag. Halvårs valgfag varer i et halvt år (ett semester) mens helårs valgfag varer hele året og gir en bedre mulighet til fordypning i emnet.

10-topper´n

Vi går på tur til toppene i Grenlandsområdet. Bli med på tur ut i frisk luft med mulighet for å bli litt sprekere og i tillegg få mange flotte naturopplevelser.

Ballspill

Et fag hvor vi svetter med ballen som hjelpemiddel. Vi skal prøve oss i ulike ballspill som basketball, fotball, håndball, volleyball, innebandy m.m. Dere får være med på å bestemme!

Band

Spill i band. Passer både for deg som har spilt i band før, og for deg som vil prøve noe helt nytt. Vi får prøvd oss på å spille ulike sjangre, og kommer til å ha flere fremføringer i løpet av året.

Basistrening

Et fag for deg som liker å trene variert og/eller ønsker å lære mer om trening. Vi kommer til å komme innom temaer som: utholdenhet, styrke, bevegelighet, hurtighet, og stabiliseringstrening.

Blogg

Her lærer vi å bruke skolens publiseringsløsning for å legge ut saker til nettsida til skolen. Først og fremst skriver elevene blogger som knyttes til den enkelte linja, men også felles saker fra året

Crossfit

Denne treningsformen kombinerer styrke, utholdenhet og bevegelighet. Vi benytter oss av skolens flotte treningsrom, men besøker også Grenland Crossfitsenter.

Dans

Dans valgfag er for deg som er glad i å bevege deg til musikk!!! Vi lærer inn danser i ulike sjangere, og danser på ulike tilstelninger på skolen.

Drama

Lyst til å prøve deg som skuespiller? I drama jobber vi med forskjellige oppsetninger, store og små. Her blir det grunnarbeid i skuespillerteknikk, teatersport, fortellerteknikk og manusarbeid.

Filosofi

Vi stiller de store spørsmålene og filosoferer sammen med historiens store tenkere.

Forming

Pris: 350,-

Forming valgfag er for deg som liker å lage ting med hendene! Vi jobber med ulike materialer, syr, strikker, maler, dekorerer, modellerer og redesigner.

Fortidens mysterier

I dette faget blir vi bedre kjent med noen av alle de mysteriene fra fortiden som finnes rundt om i verden. Som f.eks.: hvordan bygde man pyramidene? Har Atlantis eksistert? Hvem bygde Stonehenge?

Fotball for jenter

Pris: 200,-

Et valgfag som går gjennom hele året. Her kan alle jenter være med. Fokus på individuell teknikk, taktikk og moro. I løpet av året spiller vi treningskamper mot andre lag rundt om i Telemark.

Friluftsliv

Pris: 1 200,-

Er du glad i å være ute i naturen, kanskje til og med når det regner? I Friluftsliv valgfag er målet å være mest mulig ute i naturen. Vi lager mat på bål, overnatter ute og nyter fin natur.

Fritidskontakt

Dette er et tilbud til deg som synes det kan være en spennende utfordring å prøve deg som fritidskontakt for en av botreningselevene ved skolen.

Futsal

Futsal er for deg som enten ønsker å bruke det hurtige spillet til å forbedre din teknikk i fotball, eller for deg som vil kose deg på parketten. Det vil bli mye spill, men også teknikk og taktikk.

Gitar & Ukulele

Gitar & Ukulele for nybegynnere. Vi lærer grep, enkelt fingerspill og lærer sanger. 

Hybelmat

Pris: 300,-

Her lærer vi å lage rask, sunn, billig og enkel mat fra bunnen. Rettene som lages er perfekte for et hektisk studentliv!

Håndball

Her trener vi på de grunnleggende ferdighetene i spillet som pasninger, mottak, skudd og finter, i tillegg til spilltrening. Litt om regler og taktikk blir det også, men mest spill og moro.

Kajakk, halvårsfag

Pris: 200,-

I gåavstand fra skolen finnes Eidangerfjorden, som tar oss videre til en flott og variert skjærgård. Med kajakk som fag fokuserer vi på redning og sikkerhet, teknikk, navigasjon og naturopplevelser.

Kajakk, helårsfag

Pris: 400,-

I gåavstand fra skolen finnes Eidangerfjorden, som tar oss videre til en flott og variert skjærgård. Med kajakk som fag fokuserer vi på redning og sikkerhet, teknikk og navigasjon og naturopplevelser.

Klatring

Pris: 300,-

Sikringskurs i klatring, noe buldring, klatring i tre ulike innendørs klatrevegger og en ettermiddag med klatring utendørs.

Kor

To timer i uka samles vi til korøvelse. Vi prøver å ha et mest mulig variert sangutvalg og opptrer gjerne på skolens fester eller ved andre tilstelninger.

Leseglede

For deg som er glad i å lese og ønsker å finne tid i skolehverdagen til å fordype deg i gode bøker. Gjerne med en kopp kaffe eller te i nærheten. Vi deler også våre tenker om bøkene vi leser.

Løping

For deg som allerede elsker å løpe og for deg som har en drøm om å komme i gang.

Matglede

Pris: 400,-

Lær å lage gourmètmat som ser og smaker fantastisk. Da kan du servere mat til venner og bekjente som ser delikat ut og som imponerer, men som ikke er så vanskelig å lage.

Multisport

Pris: 400,-

I Multisport valgfag får du mulighet til å teste mange ulike idretter. Vi har prøvd oss på golf, tennis, padling, crossfit, stisykling, squash, klatring, svømming, skøyter, turn, beachhåndball m.m.

Padel

Pris: 500,-

Padel er en racketsport som kombinerer elementer fra tennis og squash. På faget vil du få en innføring i spillet og reglene. Du vil oppleve mestring, samtidig som du får deg en god treningsøkt.

Prosjekt Moldova

Pris: 4 800,-

Du får lære om årsaker til fattigdom og diskutere hvordan vi kan bidra til å forandre. Vi er med på å samle inn penger, og på turen til Moldova opplever vi hvordan hjelpen kommer fram.

Racketspill

Pris: 300,-

Her får du testet ut ulike racketidretter, som squash, tennis, badminton, speedminton, padeltennis, bordtennis og beachminton. Du trenger ingen erfaring fra før for å ha glede av spillet.

Redesign

Faget for deg som liker å lage noe nytt av noe som er gammelt! Det kan være et klesplagg du syr om, et møbel du fikser opp eller en gjenstand som får en ny funksjon. La kreativiteten blomstre!

Sandvolley

Vi spiller sandvolley i vår egen innendørs sandvolleyballhall, med fokus på teknikkøvelser og spill.

Snowboard, telemark, alpint

Pris: 900,-

For deg som er glad i snø og vinter. Enten du står på alpint, snowboard eller telemark. Timene samles opp gjennom året slik at vi kan dra på 3 dagsturer til ulike alpinanlegg i nærområdet.

Stisykling

Pris: 500,-

Et fag med fokus på å ha det gøy gjennom mestring på terrengsykkel Vi skal sykle mye, være mye ute og oppleve flere former for stisykling /terrengsykkel. Et knallfag om en liker frisk luft og action.

Studio Workshop

Lær alt du trenger for å komme i gang med digital musikkproduksjon. Enten du skriver egne låter og vil lære å lage proffe demoer, eller bare vil lage «beats» på datamaskinen din.

Veiledning

Veiledning gir deg god hjelp i valget av utdanning/yrke. Veiledning i grupper og gjennom personlige samtaler. Dett vil være med å gjøre deg bedre i stand til å ta rett valg i forhold til veien videre.

Volleyball

Vi trener på tekniske ferdigheter gjennom forskjellige øvelser og spiller mye sammen i timene. Målet med faget er du skal oppleve glede og mestring ved å spille volleyball.

Yoga

Yoga øker både styrke og fleksibilitet i tillegg til at det har en beroligende effekt på sinnet. På dette kurset lærer du pusteteknikk, avspenning og grunnleggende stillinger i Ashtanga Vinyasa Yoga.

Årbok

Alle skoleår fortjener en årbok! Her jobber vi med å samle inn og sette sammen gode historier og uforglemmelige minner fra året.

ACTION, EVENTYR OG SPORT ved kysten av Telemark. Grenland folkehøgskole har mange forskjellige linjer, valgfag og studiereiser. Skolen er en god miks av fantastiske, unike folk med ulike interesser. Det gir nye perspektiv på verden for alle. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 131 400,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom fjerdingen)
 • Visum
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Afrika
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Visum
 • Studietur: Roadtrip til Vestlandet
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 131 400,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Vi har tre internat på skolen som alle er trivelige men med litt ulik standard. Standard pris er dobbeltrom på det rimeligste internatet som er Fjerdingen og har bad/toalett i gangen. Paradisbukta har dobbeltrom og bad på alle rom. På Frierstien deler to og to rom bad/toalett. Enkeltrom koster ekstra. Du får mulighet til å komme med romønske etter opptak. Skolen garanterer ikke romtype.
  5 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 131 400,-
(13 140,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Tandemhopp i fallskjerm er ikke inkludert i prisen. Dette er et ekstra tilbud som tilrettelegges på studietur for de som ønsker.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på Italia, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på Moldova, frivillig studietur
 • Noen ekstra måltider på Moldova, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Afrika
 • Vaksiner på studietur Afrika
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Kajakker, telt, lavvo, terrengsykler, sandvolleyhall, SUP, fiskeutstyr

Dette utstyret må du stille med selv

 • Sovepose (helst en helårs)
 • Liggeunderlag
 • Lakenpose/silkepose
 • Ryggsekk (dagstursekk 30-40l er ok) 
 • Fjellsko eller gode joggesko. 

Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Sara Einander Skille

Å gå på linja Action og Bistand er det bestet valget jeg kunne tatt. Det ga meg et helt nytt perspektiv på livet, jeg sitter igjen med masse gode minner. Vi gjorde veldig mye variert, både actionfylte aktiviteter samtidig som at vi lærte utrolig mye!

Sara Einander Skille
Kristin Mundal

Jeg hadde et helt uforglemmelig år på Action/Bistand. Linja tilbyr en unik kombinasjon av utfordrende og spennende aktiviteter, og lærerike møter med bistandsarbeid i Afrika og Moldova. Den ga meg opplevelser jeg aldri ville fått noe annet sted!

Kristin Mundal
Mariell Hove Busengdal

Det å gå Action og Bistand ble til ett år der jeg satset på meg selv. På linja fikk jeg satt fokuset mitt på ting jeg fant ut var viktig for meg, og ikke minst gav meg nye perspektiv til livet mitt og rundt om i verden.

Fra bloggen

24 tips som gjør Interrail-turen din bedre

Vi gir deg de beste tipsene om hva du bør pakke, planlegge og oppleve på interrail i sommer, kvalitetssikret av folkehøgskoleelever.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Safari

Sagavoll folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs12 t/ukeKristen

Explore: Øst-Afrika

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fokus Afrika - Kenya, Uganda og Zanzibar

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

Globalt Fokus - Til Stede

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

BRO Afrika - Kenya

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Camp Tanzania

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

REIS Global Explorer

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Musikal Trening Afrika

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Disippel / Global

Helgeland Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikk Studio Live

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Safari X

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt