Til hovedinnhold

Test en universitetsutdanning på folkehøgskole

Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil studere og jobbe med etterpå. Du får tid til å tenke deg om og slipper å velge utdanning og framtidig yrke uten å være sikker. På noen linjer får du i tillegg en god smaksprøve på studiet du vurderer. 

De fleste velger et år på folkehøgskole fordi de ønsker et år der de får prøvd ut nye sider av seg selv, der de får sett en annen del av landet, og der de opplever det helt unike med å bo sammen med dem man går på skole med.

På noen linjer kan du også teste fag du kan studere på universiteter og høgskoler. I tillegg får du med deg viktig kompetanse du kan bruke i dine framtidige studier – og resten av livet.

Her kan du lese mer om disse linjene.

Nansenskolens linjer innen politikk og filosofi, litteratur og idehistorie, og internasjonal politikk er bare noen av smakeprøvene på universitetsutdanninger som man kan få på folkehøgskolene. Bilde: Anne Valeur.
Nansenskolens linjer innen politikk og filosofi, litteratur og idehistorie, og internasjonal politikk er bare noen av smakeprøvene på universitetsutdanninger man kan få på folkehøgskolene. Bilde: Anne Valeur. Toppbildet til denne saken er av samme fotograf

Les også:

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier

Psykologi, redning, helse- og sosialfag

Vurderer du å studere:

Hva med å prøve ut fagene et år på folkehøgskole først? Da får du testet ut om dette er studiet og yrket for deg før du gjør store valg. Du får med deg verdifull kunnskap og mye praktisk læring innen linjefaget du velger – og alle valgfagene og fellesfagene.

I tillegg får du et sosialt år på folkehøgskole der du lærer mye om deg selv og andre ungdommer. Dette kan bli viktig innsikt før du skal jobbe med omsorg for andre mennesker.

Elever på beredskapslinjen på Fredly Folkehøgskole øver på redningssituasjoner.

Les også:

- Folkehøgskolen hjalp meg inn på Politihøgskolen

Samfunnsfag, politikk, filosofi og solidaritet

På folkehøgskolene kan du teste ut

Folkehøgskolene har en styrke når det gjelder samfunnsfag, politikk, solidaritet og filosofi: elevene bor sammen og er sammen hele døgnet. Det gir ekstra gode muligheter for diskusjoner og til å dykke i dybden på problemstillinger man er opptatt av sammen med de andre elevene.

I tillegg har folkehøgskolene en praktisk tilnærming til problemstillingene som kan inkludere alt fra spennende foredragsholdere til studieturer for å se det man studerer med egne øyne. Du vil derfor kunne få et fortrinn dersom du velger å studere videre med faget du valgte på folkehøgskolen.

Folkehøgskolen har en en praktisk tilnærming til fagene. Det kan feks inkludere en studietur for å lære mer. Her fra Sund folkehøgskole.

Les også:

Nå kan du søke folkehøgskole!

Medier og kommunikasjon

Med folkehøgskolenes praktiske tilgang til fagene vil du lære mye av å gjøre, istedet for å bare lese om det. Dette gjelder i spesielt stor grad på folkehøgskolenes medier og kommunikasjonsfag.

Folkehøgskolene tilbyr linjer innen:

Du kan velge en av folkehøgskolenes linjer innen medier og kommunikasjon. Kanskje du har lyst til å prøve dette et år, men gjøre noe helt annet etterpå? Eller kanskje du velger å studere videre og få en karriere innen faget du har hatt på folkehøgskole.

Sebastian, Yasmin, Sindre og Raymond fra Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole lager film sammen med Fellesforbundet. Bilde: Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole.

Les også:

- Jeg brukte folkehøgskoleåret på å teste om radio var noe jeg ville jobbe med

Innovasjon, teknologi og bærekraft

For å løse morgendagens utfordringer trenger vi mennesker som tenker utenfor boksen. På folkehøgskolene blir du godt rustet, enten du velger å studere videre, eller velger en helt annen vei i livet.

Folkehøgskolene kan tilby spennende linjer innen:

Framtiden starter i dag og på folkehøgskolene lærer du å løse morgendagens problemer. Her fra SKAP Kreativ Folkehøyskole

Les også:

- Jeg angret på at jeg ikke valgte folkehøgskole etter videregående, og søkte permisjon fra studiet

Arkitektur, kunst og design

Folkehøgskolene er et praktisk rettet skoleslag. Det betyr at du vil få jobbe med det du lærer. Dette er ekstra viktig med fag som arkitektur, kunst og design.

Folkehøgskolene har disse linjene:

 

 

 

 

Folkehøgskolenes linjer har mye praktisk arbeid. Her fra arkitektlinjen ved Sandefjord folkehøyskole.

Les også:

Arkitektstudent: - Folkehøgskoleåret hjalp meg inn på studiet

Historie, språk og kultur

Hva med en praktisk inngang inn i historie, språk og kultur? Da vil du kunne teste om historie og språk er noe du ønsker å lære mer om etter folkehøgskolen.

Folkehøgskolene har disse linjene:

Få en praktisk inngang inn til historiefaget på folkehøgskole. Her fra vikinglinjen ved Fjordane folkehøgskule.

Les også:

Hvorfor flytte fra millionbyen Tokyo til bittelille Grong i Trøndelag?

Musikk, dans og teater

Mange velger musikk, dans eller teater på folkehøgskole fordi de vil se hvor langt de kan strekke seg i løpet av et år. Men for noen er folkehøgskoleåret et springbrett inn i videre studier på høgskoler i Norge eller utlandet.

På folkehøgskolene får du testet dine kreative evner gjennom et intensivt år der du bor sammen med klassekameratene – og publikum.

Folkehøgskolene har disse linjer:

Folkehøgskolenes linjer innen musikk, dans og teater kan gi deg et år der du strekker deg kunstnerisk - og et springbrett inn i høgskolestudier og framtidig jobb. Her fra Rønningen folkehøgskole.

Les også:

- Folkehøgskolen hjalp meg inn på drømmestudiet

Fortrinn på universitetene og høgskolene

Året på folkehøgskole er først og fremst et år der man lærer mye der og da, men året kan også gjøre det enklere å å komme inn på drømmestudiet på universiteter og høgskoler. Du får to tilleggspoeng som kan gjøre det enklere å komme inn på studiene du søker på. I tillegg kan folkehøgskolen hjelpe deg med å forberede deg til studiene. På folkehøgskolenes linjer innen arkitektur og teater kan elevene for eksempel få hjelp til å forberede seg til opptaksprøvene på arkitekthøgskoler og teaterhøgskoler.

– Vår animasjonslinje rekrutterer kvart år studentar til animasjonslinja på høgskulen i Volda, forteller rektor på Møre Folkehøgskule, Einar Opsvik.
– Dette er eit kjent og prestisjefylt studium med svært mange søkarar, og kun 10 – 12 studieplassar. Nokre av våre elevar er målretta og bruker året på folkehøgskulen til å lage ein portefølgje som grunnlag for søknaden til høgare utdanning. Mange profilerte animatørar i Norge har vore elev på vår skule.

 

Man får jobbe praktisk med oppgavene på folkehøgskole. Her er det elever på animasjonslinjen på Møre Folkehøgskule som filmer en animasjonsfilm.
Man får jobbe praktisk med oppgavene på folkehøgskole. Her er det elever på animasjonslinjen på Møre Folkehøgskule som filmer en animasjonsfilm.

Søk nå og få rask svar

Folkehøgskolene har rullerende opptak. Det betyr at de tar opp elever fra 1. februar og til skolestart – eller til linjen er full.

Hvis du får tilbud om plass på linjen, så trenger du kun å betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner og så er plassen din. Da kan du lene deg tilbake og vite at du får et læreriktig og sosialt år til høsten. Og kanskje du finner ut av hva du skal bli etterpå?

 

Søk folkehøgskole i dag

Send en søknad i dag. Du vil få svar fra folkehøgskolen i løpet av kort tid.

Finn din linje

 

 

547