Til hovedinnhold

Test en universitetsutdanning på folkehøgskole

Lyst på å bli veterinær? Da kan det være lurt å teste ut en av folkehøgskolenes linjer innen dyreomsorg først. Bilde: Torkild Groven, Karmøy folkehøgskule

Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil studere og jobbe med etterpå. Du får tid til å tenke deg om og slipper å velge utdanning og framtidig yrke uten å være sikker. På noen linjer får du i tillegg en god smaksprøve på studiet du vurderer. 

De fleste velger et år på folkehøgskole fordi de ønsker et år der de får prøvd ut nye sider av seg selv, der de får sett en annen del av landet, og der de opplever det helt unike med å bo sammen med dem man går på skole med. De ønsker også et år uten eksamen og karakterer slik at de kan fokusere på gleden ved å lære.

På noen linjer kan du også teste fag du kan studere på universiteter og høgskoler. I tillegg får du med deg viktig kompetanse du kan bruke i dine framtidige studier – og resten av livet.

Her kan du lese mer om disse linjene.

Tre personer sitter ved bord og prater
Nansenskolens linjer innen politikk og filosofi, litteratur og idehistorie, og internasjonal politikk er bare noen av smakeprøvene på universitetsutdanninger du kan teste ut på folkehøgskolene. Bilde: Anne Valeur.

Les også:

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier

Fortrinn på universitetene og høgskolene

Året på folkehøgskole er først og fremst et år der du lærer mye der og da, men året kan også gjøre det enklere å å komme inn på drømmestudiet på universiteter og høgskoler.

Du får to tilleggspoeng som kan gjøre det enklere å komme inn på studiene du søker på.  Tilleggspoengene forsvinner i 2027, men du kan altså få nytte av dem fram til da.

Folkehøgskolene kan også gjøre det enklere å komme inn på studier med opptaksprøver. På folkehøgskolenes linjer innen arkitektur og teater kan elevene for eksempel få hjelp til å forberede seg til opptaksprøvene på arkitekthøgskoler og teaterhøgskoler.

I tillegg kan universitetene og høgskolene godkjenne det du har lært på folkehøgskolen slik at du slipper å lære det en gang til. Da vil det du har lært på folkehøgskolen kunne godkjennes inn i studiet du tar slik at du for eksempel kan slippe å ta eksamen i enkelte emner.

Les også:

Nå kan folkehøgskole bli godkjent som del av universitet- og høyskolestudium

Les også:

Skolen der elevene ikke jukser

Støtte fra Lånekassen

Du kan få støtte fra Lånekassen i inntil to år for å gå på folkehøgskole. Det du betaler for å gå på folkehøgskole dekker mat, bolig, studieturer og utgifter på linjen.

Prisen det koster å gå på folkehøgskole varierer fra linje til linje. Støtten fra Lånekassen dekker i mange tilfeller hele beløpet du skal betale for å gå på folkehøgskole, men på noen av linjene må du selv dekke noe.

Les mer om støtten fra Lånekassen her.

Les også:

NTNU-professor om folkehøgskole: – Har blitt viktigere for unge i dag

Les også:

Professor: – Ta deg tid til å utforske før du tar store avgjørelser om utdanning og karriere

Universitets- og høgskoleutdanninger du kan teste ut på en folkehøgskole

I listen under finner du en oversikt over universitets- og høgskoleutdanninger du kan teste ut på en folkehøgskole.

Det kan likevel være greit å huske på at folkehøgskole også kan være nyttig før studier selvom du velger en helt annen type linje. Du får uansett med deg trening i å lære for å lære og du blir bedre til å samarbeide med andre. I tillegg får du mulighet til å bli kjent med folk fra andre plasser i landet. Kanskje de blir dine framtidige studiekamerater?

Psykologi, redning, helse- og sosialfag

Vurderer du å studere:

Hva med å prøve ut fagene et år på folkehøgskole først? Da får du testet ut om dette er studiet og yrket for deg før du gjør store valg. Du får med deg verdifull kunnskap og mye praktisk læring innen linjefaget du velger – og alle valgfagene og fellesfagene.

I tillegg får du et sosialt år på folkehøgskole der du lærer mye om deg selv og andre ungdommer. Dette kan bli viktig innsikt før du skal jobbe med omsorg for andre mennesker.

Les også:

- Folkehøgskolen hjalp meg inn på Politihøgskolen

Samfunnsfag, politikk, filosofi og solidaritet

På folkehøgskolene kan du teste ut

Folkehøgskolene har en styrke når det gjelder samfunnsfag, politikk, solidaritet og filosofi: elevene bor sammen og er sammen hele døgnet. Det gir ekstra gode muligheter for diskusjoner og til å dykke i dybden på problemstillinger man er opptatt av sammen med de andre elevene.

I tillegg har folkehøgskolene en praktisk tilnærming til problemstillingene som kan inkludere alt fra spennende foredragsholdere til studieturer for å se det man studerer med egne øyne. Du vil derfor kunne få et fortrinn dersom du velger å studere videre med faget du valgte på folkehøgskolen.

Les også:

Hva er folkehøgskole?

Medier og kommunikasjon

Med folkehøgskolenes praktiske tilgang til fagene vil du lære mye av å gjøre, istedet for å bare lese om det. Dette gjelder i spesielt stor grad på folkehøgskolenes medier og kommunikasjonsfag.

Folkehøgskolene tilbyr linjer innen:

Du kan velge en av folkehøgskolenes linjer innen medier og kommunikasjon. Kanskje du har lyst til å prøve dette et år, men gjøre noe helt annet etterpå? Eller kanskje du velger å studere videre og få en karriere innen faget du har hatt på folkehøgskole.

Les også:

- Jeg brukte folkehøgskoleåret på å teste om radio var noe jeg ville jobbe med

Innovasjon, teknologi og bærekraft

For å løse morgendagens utfordringer trenger vi mennesker som tenker utenfor boksen. På folkehøgskolene blir du godt rustet, enten du velger å studere videre, eller velger en helt annen vei i livet.

Folkehøgskolene kan tilby spennende linjer innen:

Les også:

- Jeg angret på at jeg ikke valgte folkehøgskole etter videregående, og søkte permisjon fra studiet

Arkitektur, kunst og design

Folkehøgskolene er et praktisk rettet skoleslag. Det betyr at du vil få jobbe med det du lærer. Dette er ekstra viktig med fag som arkitektur, kunst og design.

Folkehøgskolene har disse linjene:

 

Les også:

Arkitektstudent: - Folkehøgskoleåret hjalp meg inn på studiet

Historie, språk og kultur

Hva med en praktisk inngang inn i historie, språk og kultur? Da vil du kunne teste om historie og språk er noe du ønsker å lære mer om etter folkehøgskolen.

Folkehøgskolene har disse linjene:

Les også:

Hvorfor flytte fra millionbyen Tokyo til bittelille Grong i Trøndelag?

Musikk, dans og teater

Mange velger musikk, dans eller teater på folkehøgskole fordi de vil se hvor langt de kan strekke seg i løpet av et år. Men for noen er folkehøgskoleåret et springbrett inn i videre studier på høgskoler i Norge eller utlandet.

På folkehøgskolene får du testet dine kreative evner gjennom et intensivt år der du bor sammen med klassekameratene – og publikum.

Folkehøgskolene har disse linjer:

Les også:

- Folkehøgskolen hjalp meg inn på drømmestudiet

Søk nå og få rask svar

Folkehøgskolene har rullerende opptak. Det betyr at de tar opp elever fra 15. november året før, og frem til skolestart i august- eller til linjen er full.

Hvis du får tilbud om plass på linjen, så trenger du kun å betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner og så er plassen din. Da kan du lene deg tilbake og vite at du får et lærerikt og sosialt år til høsten. Og kanskje du finner ut av hva du skal bli etterpå?

 

Søk folkehøgskole i dag

Send en søknad i dag. Du vil få svar fra folkehøgskolen i løpet av kort tid.

Finn din linje

 

 

768