Til hovedinnhold

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke folkehøgskole nå

Du bor og spiser på folkehøgskolen. Bilde: Torkild Groven, Karmøy folkehøgskule

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på folkehøgskole. Her er svar på noen av dem. 

1. Hva er egentlig folkehøgskole?

Folkehøgskole er verdens frieste skoleslag. De ble startet på 1800-tallet som en protest mot skoler der fokus var pugging til eksamen.

I dag har folkehøgskolene fortsatt ingen eksamen eller karakterer. Vi mener du lærer mer fordi du har lyst til å lære enn ved å skulle pugge for å få en god karakter.

På folkehøgskolene lærer du ved å gjøre. Det betyr at du får prøve ting i praksis istedet for å bare lese om dem. Ofte kan det bety studieturer i Norge eller andre land.

Folkehøgskolene er internatskoler. Det betyr at du bor på skolen og at du spiser der. Vi mener du lærer mye ved å være sammen med andre hele døgnet.

Du får også et tett forhold til lærerne og de andre ansatte. De er der ikke kun til undervisningstimene. De er der også i matsalen, på elevkvelder, morgensamlinger og til en god prat når du trenger det.

På folkehøgskolene lærer man ved å gjøre. Her er det elever ved Elverum folkehøgskole som lærer om landbruk i Uganda. Bilde: Eivind Ellingsen Høimyr

Les også:

Hva er folkehøgskole?

2. Når lønner det seg å søke på folkehøgskole?

Du kan søke folkehøgskole nå! Folkehøgskolene tar imot søknader nå, men starter først selve opptaket til neste skoleår fra 15.november.

Det lønner seg å søke tidlig om du vil sikre deg plass på de mest populære linjene som starter opp i august. Folkehøgskolene tar nemlig opp elever etter når de har søkt på skolen. Man har derfor større sjanse for å få plass om man søker nå enn om man søker i mai.

Les også:

Luksusfellen-Magne til unge: – Folkehøgskole kan hjelpe å ta riktige valg for framtiden

3. Hvordan bor man på folkehøgskolen?

Folkehøgskole er både din skole og ditt hjem når du går der. Det betyr at du bor og spiser på skolen.

På de fleste folkehøgskoler bor du på dobbeltrom, men på noen folkehøgskoler er det enkeltrom eller du kan be om enkeltrom. Du deler gjerne toalett og bad med andre elever, enten det er toalett og bad på rommet eller i avdelingen.

 

På de fleste folkehøgskoler deler du rom. Bilde: Folkehøgskolen Nord-Norge

Du blir godt kjent med romkameraten på folkehøgskolen. Bilde: Sund folkehøgskole

4. Hvordan er det sosiale livet på folkehøgskolen?

Noe av det mest sentrale med å gå på folkehøgskole er å få være sosial. Du bor sammen med dem du går på skole med.

Det betyr ikke at du er sammen med de samme menneskene hele tiden. Du har linjefag med noen og valgfag med noen andre. Du bor kanskje sammen med noen helt tredje.

Kveldene kan inneholde alt fra elevfester, konserter og arrangementer til rolige kvelder med brettspill og strikketøy.

Les også:

Hva er elevkveld? Folkehøgskolene forklarer

5. Hvorfor har folkehøgskolene studieturer?

Folkehøgskolene handler om å lære ved å gjøre. Noen ganger må du reise til andre plasser for å oppleve eller gjøre noe du ikke får gjort på skolen. Studieturene kan være lokale turer i nærområdet, turer til andre plasser i Norge eller studieturer som går til andre land.

Folkehøgskolenes studieturer er ikke ferieturer. Det er turer der du lærer noe om stedet du reiser til – og om deg selv.

Folkehøgskolene har den store fordelen at de har god kunnskap om stedene de reiser til. De kan trekke på et lokalt kontaktnett og kjennskap til lokale forhold. Det betyr at du lærer noe du ikke kunne lært på egen hånd.

Sjekk beskrivelsen av studieturene på hver enkelt linje

Elev ved Bømlo folkehøgskule med sekk på ryggen
Studieturer er gjerne en del av det å gå på folkehøgskole, enten de går til nærområdet eller til andre land. Bilde: Auriane Hoza Ntihabose, Bømlo folkehøgskule

6. Hvorfor koster det penger å gå på folkehøgskole?

Folkehøgskole er skole og hjem i ett. Når du betaler for å gå på folkehøgskole så betaler du for både hybel, mat, studietur, og alt det andre du får på skolen. Prisen for å gå på folkehøgskole varierer fra linje til linje fordi innholdet er ulikt. Det betyr at du kan velge den linjen og den folkehøgskolen som passer til dine interesser, dine ønsker og din økonomi.

Folkehøgskolene får statsstøtte slik at du ikke skal betale alt det det koster å gå på folkehøgskole. I tillegg kan du få studiestøtte fra Lånekassen.

Det er viktig å huske på at folkehøgskolene er non-profit. Det er ingen som tjener seg rike på det elevene og staten betaler til skolene. Alt skal gå til å drive god folkehøgskole til beste for elever og samfunn.

Pengene du betaler til folkehøgskolen dekker både hybel, mat, studieturer og alt det andre du får fra skolen. Bilde: Torkild Groven, Karmøy folkehøgskule

7. Kan jeg ta pause fra høyere utdanning eller videregående skole for å gå på folkehøgskole?

Vi får mange spørsmål fra studenter som angrer på at de ikke valgte folkehøgskole eller som trenger en pause fra høyere utdanning.

De fleste universiteter og høgskoler tillater permisjon fra studiene, men skiller mellom begrunnet eller ubegrunnet permisjon. Det kan også være forskjell fra studieprogram til studieprogram og fra studiested til studiested. Det kan være lurt å prate med en studieveileder for å høre hvordan reglene er for deg.

Du må uansett huske å melde fra til studiestedet og til Lånekassen hvis du velger å ta en pause fra studiene.

Du kan også ta pause fra videregående skole, for eksempel mellom 2. og 3. klasse. Du kan ta inntil to års pause uten at det går utover ungdomsretten din til plass på videregående skole. Du må huske å si fra til rådgiveren på skolen din.

Man må ikke ha fullført videregående skole for å gå på folkehøgskole.

Les også:

Kan man ta pause fra skole eller studier for å gå på folkehøgskole?

8. Får jeg poeng og stipend når jeg går på folkehøgskole?

Du kan få stipend og lån fra Lånekassen uansett om du går et halvt eller et helt år på folkehøgskole. Støtten fra Lånekassen blir utbetalt som lån, men når du har fullført året på folkehøgskole uten for mye fravær, så blir 40 prosent av lånet gjort om til stipend som du ikke skal betale tilbake. Sjekk informasjonen om lån og stipend til folkehøgskole.

Du får to tilleggspoeng om du fullfører et år på folkehøgskole uten for mye fravær. Disse poengene vil telle med på ditt vitnemål til ordinær kvote. Du vil fortsatt kunne bruke ditt førstegangsvitnemål dersom det lønner seg for deg. Sjekk beregningen av poeng hos Utdanning.no.

Du får dessverre ingen poeng dersom du velger å gå et halvt år på folkehøgskole.

Les også:

Professor: – Ta deg tid til å utforske før du tar store avgjørelser om utdanning og karriere

9. Hvordan søker jeg på folkehøgskole?

Det er svært enkelt å søke folkehøgskole. Du finner den linjen du ønsker å søke på og så klikker du på «send søknad». Der skal du fylle ut litt opplysninger om deg selv. Du blir også bedt om å fortelle hvorfor du har søkt. Det er fordi skolen skal bli litt kjent med deg.

Du kan gjerne søke på mer enn en linje.

Folkehøgskolene starter opptaket 15.november. Hver enkelt skole har sitt eget opptak så du kan ende opp med å få tilbud fra mer enn en skole. Når du får tilbud om plass på en folkehøgskole så får du gjerne litt tid til å tenke deg om.

Hvis du velger å si ja til en plass på en folkehøgskole så må du betale innmeldingspenger. Når det er betalt så har du fått plass på folkehøgskolen og du kan bare begynne å glede deg!

10. Når skal jeg betale for folkehøgskolen?

Hvis du får tilbud om plass på en folkehøgskole så kan du velge om du vil takke ja eller nei til plassen. Du må betale et innmeldingsgebyr på cirka 2500 kroner når du takker ja til plassen.

Du betaler for selve folkehøgskolen en gang i måneden mens du går på skolen. På de fleste folkehøgskoler betaler du rett etter du har fått utbetalt støtten fra Lånekassen.

Noen skoler ber om at første innbetaling skjer før du har begynt på skolen i august, men resten av innbetalingene skjer mens du går på skolen.

Søk folkehøgskole nå

Det lønner seg å søke folkehøgskole tidlig. Sjekk alle mulighetene og send en søknad nå.

Finn din folkehøgskole
6517