Er du usikker på hva du skal gjøre etter videregående? Ta et år på folkehøgskole! Du får et pusterom til å finne ut hvem du er, hva du vil og hvor du ønsker å gå videre.
Folkehøgskole er et skoleår uten eksamen og karakterer.. Du får kjenne på gleden ved å lære!
På folkehøgskole får du prøve ut et fag i praksis og ikke bare fordype deg i teori. Du får tett oppfølging av engasjerte lærere. Klassene er gjerne små, med bare 10 – 20 elever.
Folkehøgskoleåret varer i ni måneder, fra august til mai. Du kan også velge å gå et halvt år, fra august til desember eller fra januar til mai.
Har du aldri bodd hjemmefra, er et friår på folkehøgskole en fin måte til å få prøvd seg på egen hånd. Du bor på internat, får måltidene servert på skolen, og velger hvilken linje du vil gå ut i fra hvilke interesser du har.
Les også:
Da kan et år på folkehøgskole være riktig for deg.
Siden folkehøgskolene ikke har karakterer eller eksamen så lærer man fordi man har lyst til å lære, ikke fordi man blir presset. Det gir ekstra stort utbytte. Faglig utvikling, økt læringsglede, bedre samarbeidsevner og større samfunnsforståelse er noe av det man sitter igjen med.
Mange synes det kan være lettere å ta riktig utdanningsvalg etter en tenkepause på folkehøgskole.
Les også:
Det er over 80 folkehøgskoler i Norge, og du finner dem over hele landet.
Noen har stor bredde i fagtilbudet, mens andre retter seg mot ett fagfelt. Det kan for eksempel være musikk, idrett, friluftsliv eller teater.
Kanskje vil du drive idrett, prøve deg innen ekstremsport, utvikle deg innen drama eller sang, er interessert i foto, eller vil lære mer om kunst og håndverk? Linjene du kan velge blant er mange og varierte.
Les også:
Folkehøgskole er et år der man flytter inn på skolen og bor der sammen med de andre som går på skolen.
Skoleåret er satt sammen av linjefag, valgfag, fellesfag, studieturer og ulike felles prosjekter. I tillegg skjer det mye på kveldene og i helgene, enten det er noe skolen arrangerer eller noe elevene finner på selv.
Les også:
På folkehøgskolen lærer man for læringens skyld, ikke for å bestå en eksamen. Vi pleier å si at man lærer gjennom å gjøre.
Folkehøgskolen er i utgangspunktet for alle og krever ikke mer enn at du er motivert for ett år annerledes skoleår og sender inn en søknad.
Du får prøvd ut et fag i praksis og ikke bare fordypet deg i teori. Du får tett oppfølging av engasjerte lærere.
Les også:
Etter mange år med eksamener og karakterer kan det være godt med et friår der man får prøve noe nytt.
Halvparten av de som velger folkehøgskole, forteller at det er fordi de trenger et år der de gjør noe litt annet enn det de har gjort tidligere.
Noen er usikre på hva de skal velge videre og trenger et år til å tenke seg om. Mange velger også folkehøgskole fordi de ønsker nye impulser og å treffe nye mennesker.
Les også:
Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, og tar opp elever så lenge det finnes ledige plasser. Kanskje du finner drømmelinjen din?
Se alle skolene og linjene herFolkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…
Josefine Lundgaard var egentlig klar for å begynne på jusstudiet i Bergen,…
Flere og flere velger å gå på folkehøgskole et halvt år. Du…
Studien skal undersøke de langsiktige effektene av et folkehøgskoleopphold fram til 2029.
Visste du at det er mulig å gå på folkehøgskole fra januar…
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Folkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…
Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke…
Hvert år sender folkehøgskolene tusenvis av ungdommer ut i samfunnet. På folkehøgskolen…