Til hovedinnhold

Lege- og sykepleierlinja

Søk på linjen
Ledig plass

Dette er linja for deg som skal studere medisin eller bli sykepleier, men vil ha et innholdsrikt pauseår før du setter i gang med studier.

Har du behov for å gjøre noe med karakterene dine? Trenger du å forberede deg til studiene? Ønsker du å kombinere dette med kajakk i solnedgang, solidaritetsarbeid i utlandet og opplevelser sammen med mange nye venner?

Lege- og sykepleierlinja vil gi deg kunnskap du kan ta med deg inn i videre studier og forberede deg til medisin eller sykepleierstudiet. Dersom du skal forbedre karakterene dine kan du i tillegg velge «Ta opp fag» som valgfag torsdager og fredager.  Vi har også andre spennende valgfag både innendørs og ute i den fantastiske naturen her på Vestlandet.

Det viktigste er likevel det sosiale. Her kan du leve tett sammen med mange flotte mennesker, og sammen skal dere skape gode minner og vennskap som dere vil ha med dere videre i livet.

Linjeturen går til Afrika, der vi skal lære mer om og delta i solidaritetsarbeid.  Vi skal se hvordan leger og sykepleiere jobber i felten. Her kommer du til å oppleve noen av de globale utfordringene på nært hold. Dersom vi på grunn av reiserestriksjoner ikke kan reise til Afrika verken på høsten eller våren vil vi finne relevante solidaritets-prosjekt i andre land eller i Norge.

 

Linja passer også til deg som vil gå videre på Fysioterapi, Ergoterapi, vernepleie, jordmor, paramedisin (Paramedic).

Bømlo Folkehøgskole ligger vakkert til ved havet, ved siden av nabo-øya Stord, og mellom Bergen og Stavanger.Vi garanterer et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linja passer for deg som vil bli lege eller sykepleier. Den kan også passe for deg som vil gå videre på Fysioterapi, Ergoterapi, vernepleie, jordmor, paramedisin (Paramedic).

Dette vil du lære

 • Undervisning i anatomi, fysiologi, farmakologi, sykdomslære og psykologi
 • Innføring i aktuelle studiesteder både nasjonalt og internasjonalt
 • Akutthjelperkurs og andre relevante kurs
 • Innføring i frivillig arbeid nasjonalt og internasjonalt med aktører som Leger uten grenser og Norsk folkehjelp
 • Kunnskap om globale utfordringer
 • Hjelp til å ta opp fag

Våre forventninger til deg

 • engasjert
 • nysgjerrig
 • lærelysten
 • kan jobbe både i gruppe og selvsendig
 • stiller opp

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

3 dagers opphold på Prekestolen Basecamp med tur til den spektakulære Prekestolen og andre aktiviteter. Mat, transport, aktiviteter og overnatting er inkludert.

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag og fredag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Fellestur til Prekestolen, påskeferie
 • Mai: Avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett valgfag pr dag. Det betyr at du kan velge to valgfag i halvåret. Når du kommer til skolen velger du valgfag for høsten, mens du siste uke før jul velger valgfag for våren.

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Det sitter mange ensomme rundt om som ønsker seg noen å prate med. Det kan være eldre, flyktninger, folk med fysiske eller psykiske utfordringer. Vil du være med på å glede disse? Vil du bli en venn?

Brennpunkt

Vi utforsker og diskuterer nasjonale og internasjonale problemstillinger, og vi ser på vår egen hverdag med samfunnskritisk blikk.

Forming

I forming har vi hovedfokus på hekling. Du skal få lære å hekle, fra grunnleggende nybegynner til og lære å lese mønster. Vi hekler og lager ulike små prosjekt med miljø i fokus.

Friluftsliv, kajakk og klatring

Inneholder en introduksjon til ulike friluftsaktiviteter, som blant annet kajakk (padling og våtkortkurs), klatring (innføringskurs og brattkortprøve), båttur med fiske, samt fotturer i skog og fjell.

Lille miljø

Miljøskapende arbeid på skolen. Planlegging av diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene.

Redesign

Som miljøfyrtårn legger vi stor vekt på gjenbruk. I valgfaget redesign lager vi nye ting av alt vi kommer over av klær, metall, møbler, og annet som andre ser på som søppel.

Smak av natur

Smak av natur er valgfaget for deg som liker deg ute i naturen. Du blir med på ulike turer gjennom skoleåret: Ut i båt og fiske på sjøen, sette garn i vann, steke ørret på bål og plukke sopp mm.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teatersport

Teaterøvinger og improvisasjon, der vi leker med ulike teaterformer, øver spontanitet og å være åpen. Vi kan også jobbe med "Short-plays", tørre å tøyse, leke og lytte. Utfordre seg selv og andre.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mimikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Vokal

Vi jobber med oppvarming, pust, diksjon og ensemblearbeid. Vi fokuserer på harmonisk forståelse og sangglede, deltar i konserter og prosjekt. Vi går i studio og spiller inn et eget prosjekt.

Årbok

I årboka er det tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Det er også mulig å lage skoleavis.

Ønsker du et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård? Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 93 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Skoletur til Preikestolen
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 93 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 93 500,-
(9 350,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hanne Fosnes

Året på folkehøgskole ga meg en trygghet som har hatt stor betydning for studiene mine, men også for hvem jeg er som sykepleier. Det er noe veldig fint ved å kunne være seg selv fullt ut og bli heiet frem for den man er, og der er Bømlo veldig gode!

Fra bloggen

- I en tid hvor mye er usikkert, er et år på folkehøgskole noe av det lureste

Jeg føler meg veldig heldig og privilegert som har fått muligheten til å gå på folkehøgskole dette året. Det er uten tvil den beste avgjørelsen ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Arbeidslivsfag

Sjøholt Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Yrkesvalg og selvutvikling

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje35 t/ukeKristen