Til hovedinnhold

FN og internasjonal politikk

Søk på linjen
Ledig plass

Får du kick av en engasjerende diskusjon og er lysten på en bedre forståelse av verden? Vi drar på studiereise til Sri Lanka og India for å lære mere om de viktige temaene og sette ting i perspektiv.

FNs mange arbeidsområder er et bilde på verdens utfordringer, og mottoet Sammen for en bedre verden er organisasjonens grunnidé. FN representerer landenes vilje til samarbeid og er vår viktigste arena for dialog og internasjonale politikk. Derfor er linjas navn en beskrivelse på både hvordan vi jobber og hva vi vil oppnå.


Forstå verden

I en verden der viktige hendelser har kort levetid i media og mange sloss om vår oppmerksomhet, er det viktig å gjenkjenne de store og viktige linjene, og forsøke å forstå hvorfor verdens land og ledere handler som de gjør. Hva i historien spiller inn, hvilke forhold og regler styrer dem, og hva ønsker de egentlig å oppnå?


FN som rammeverk 

På linja FN og internasjonal politikk bruker vi FNs rammeverk og aktuelle hendelser til å fordype oss og få en forståelse av verden. Slik kan du mer målrettet og selvsikkert ta del i å forme vår felles framtid. Med kunnskap kan vi utfordre de grunnleggende årsakene til fattigdom og krig, og finne vår måte å bidra positivt på. Vi bekjemper motløshet med kunnskap og konkrete eksempler på ting som nytter.


Variasjon i undervisningen

Det er mange veier til engasjement og læring. Inspirerende foredrag, spontane og forberedte diskusjoner, film, prosjekter og informasjonsarbeid er bare noen av måtene vi lærer på. Det er viktig med variasjon og å utforske nye måter å jobbe på og utfordre oss selv. Kajakk, fjellturer og andre aktiviteter gjør oss bedre kjent med hverandre og oss selv, og er fine avbrekk fra klasserommet.

Linja passer for deg som er interessert i internasjonal politikk og internasjonale relasjoner, og kanskje ønsker du å jobbe internasjonalt, i FN eller andre organisasjoner senere i livet.

Dette vil du lære

 • om hovedarbeidsområdene til FN
 • internasjonale organisasjoner, og deres rolle og arbeid
 • de mest aktuelle internasjonale politiske spørsmålene akkurat nå
 • historie og kultur i de landene dere besøker på studieturene (India og Sri Lanka)
 • interkulturell kommunikasjon

I tillegg vil du lære mere om internasjonal solidaritet, bærekraftig utvikling, og kunst og kultur som er hovedfokuesområdene til skolen. 

Våre forventninger til deg

 • engasjement
 • interesse
 • deltakelse

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Få internasjonal erfaring

Vi reiser til nye og forskjellige land hvert år, og i 2020-21 står Sør-India og Sri Lanka for tur. Studiereisen utgjør en stor del av året på linja og har vært et eventyr hvert år. Vi jobber mye med reisen både i for- og etterkant, og selve reisen er på 5 uker. 

Studiereisen gir internasjonal kompetanse og erfaring. Inngående kjennskap til land og folk, og forståelsen for hvorfor vi er som vi er, er avgjørende for å kunne bidra effektivt til å bygge ned fordommer og frykt for de andre. På den måten bidrar linja til internasjonalt samarbeid og forståelse. 


Vi former reisen sammen 

Opplegget og innholdet på studiereisen lager vi sammen, basert på hva som er aktuell tematikk i landet og hva vi sammen har lyst til. Elevdemokrati og aktiv deltagelse i å utforme både innhold og metode bygger ansvarsfølelse, selvbevissthet og selvstendighet hos dere elevene. 


Fra ambassade til aktivister

Som regel besøker vi den norske ambassaden, noen FN-organisasjoner og norske og lokale frivillige organisasjoner. Møter med folk i vertsfamilier eller i lokale foreninger, inspirerende aktivister eller helt alminnelige ungdommer gir ofte de mest minneverdige og hyggelige opplevelsene. Vi finner også tid til safari, fjellturer, strandliv, severdigheter eller det som er tilgjengelig og som kan friste. Vi reiser en god del i løpet av turen for å få et godt innrykk av landet, og som oftest har vi krysset grenser og besøkt flere naboland for å kunne sammenligne kultur, styresett osv. 

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter tre netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Jakob Steenberg Thompson

Lærer, FN og internasjonal politikk

Jakob er opptatt av politikk og det som skjer i verden. Han har tidligere jobbet som juniorekspert for FAFO i Kambodsja og ved hovedkontoret i Roma. I tillegg til interesse for internasjonale spørsmål er han opptatt av trening og friluftsliv, og er sertifisert kajakkinstruktør.

Epost: jakob.thompson@sundfhs.no
Telefon: 901 44 101
Nettside
Instagram: @jakobsteenbergthompson

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.- 13. oktober
 • Studiereise for Solidaritet, Regnskog, FN, Jazz og Foto i oktober og/eller november 
 • Juleferie 19. desember - 6.januar
 • Studiereise for Idrett Afrika, Sportsfiske og Foto i januar og/eller februar
 • Turne for Jazz, Regnskog, Solidaritet og FN i januar og/eller februar
 • Vinterferie for de fleste 17.- 23. februar
 • Familiedag 21. mars
 • Påskeferie 4.- 14. april
 • Skoleslutt 10.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge fem valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mellom, spesielt om ettermiddagen.

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID TIL ENGASJEMENT! Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljø og kultur. Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. Et variert år med mye innhold og tid til engasjement.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 122 100,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur til Sør-Gjæslingan
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: India og Sri Lanka i 5 uker
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 122 100,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 122 100,-
(12 210,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Mindre alene med TV-aksjonen

I år heter TV-aksjonen Mindre alene sammen. Det er et språk som folkehøgskoleelever kjenner. Her kan vi – og vil vi – bidra.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Urfolk-Indigenous Youth

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs21 t/ukeKristen

Xchange: Afrika-Europa

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Global solidaritet - India

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Teater, samfunn og solidaritet

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Global Village

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global forståelse Latin-Amerika

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

BRO Sør Amerika - Peru Bolivia Brasil A

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

INTERNASJONAL SOLIDARITET - OG BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global aktivist- Nepal og Europa

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen