Til hovedinnhold

FN og internasjonal politikk

Søk på linja

Får du kick av en engasjerende diskusjon og er lysten på en bedre forståelse av verden? Fire ukers studiereise til Sør-Asia for å lære mere om de viktige temaene og sette ting i perspektiv.

Sammen for en bedre verden er FNs grunnidé, og organisasjonens arbeidsområder er et bilde på verdens utfordringer og muligheter:

FN er vår viktigste arena for dialog og internasjonal politikk.

Forstå verden

I en verden der viktige hendelser har kort levetid i media og mange sloss om vår oppmerksomhet, er det viktig å gjenkjenne de store og viktige linjene, og forsøke å forstå hvorfor verdens land og ledere handler som de gjør.

Hva i historien spiller inn, hvilke forhold og regler styrer dem, og hva ønsker de egentlig å oppnå?

FN som rammeverk 

På linja FN og internasjonal politikk bruker vi FNs rammeverk og aktuelle hendelser til å fordype oss og få en forståelse av verden. Slik kan du mer målrettet og selvsikkert ta del i å forme vår felles framtid.

Med kunnskap kan vi utfordre de grunnleggende årsakene til fattigdom og krig, og finne vår måte å bidra positivt på.

Vi bekjemper motløshet med kunnskap og konkrete eksempler på ting som nytter.

Variasjon i undervisningen

Det er mange veier til engasjement og læring. Inspirerende foredrag, spontane og forberedte diskusjoner, film, prosjekter og informasjonsarbeid er bare noen av måtene vi lærer på. Det er viktig med variasjon og å utforske nye måter å jobbe på og utfordre oss selv. 

Kajakk, fjellturer og andre aktiviteter gjør oss bedre kjent med hverandre og oss selv, og er fine avbrekk fra klasserommet.

Linja passer for deg som er interessert i internasjonal politikk og internasjonale relasjoner, og kanskje ønsker du å jobbe internasjonalt, i FN eller andre organisasjoner senere i livet.

Dette vil du lære

 • om hovedarbeidsområdene til FN
 • internasjonale organisasjoner, og deres rolle og arbeid
 • de mest aktuelle internasjonale politiske spørsmålene akkurat nå
 • historie og kultur i de landene dere besøker på studieturen 
 • interkulturell kommunikasjon og erfaring

I tillegg vil du lære mere om internasjonal solidaritet, bærekraftig utvikling, og kunst og kultur som er hovedfokusområdene til skolen. 

Våre forventninger til deg

 • engasjement
 • interesse
 • deltakelse

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

4 uker til Sør-Asia

Studiereisen utgjør en stor del av året på linja og har vært et eventyr hvert år. Vi jobber mye med den i for- og etterkant, og selve reisen er på 4 uker. Vi reiser til nye og forskjellige land og områder hvert år, og opp gjennom åra har vi vært like mange ganger i Afrika som i Asia. 

I skoleåret 2024-25 står Sør-Asia for tur, og Sør-India og Sri Lanka er aktuelle land. Reiserute, opplegget og innholdet på studiereisen lager vi når dere kommer, basert på hva som er aktuell tematikk i landene og hva vi sammen har lyst til.

Få internasjonal erfaring

Studiereisen gir internasjonal kompetanse og erfaring. Inngående kjennskap til land og folk, og forståelsen for hvorfor vi er som vi er, er avgjørende for å kunne bidra effektivt til å bygge ned fordommer og frykt for de andre. På den måten bidrar linja til internasjonalt samarbeid og forståelse. 

Fra ambassade til aktivister

Som regel besøker vi den norske ambassaden, noen FN-organisasjoner og norske og lokale frivillige organisasjoner. Møter med folk i vertsfamilier eller i lokale foreninger, inspirerende aktivister eller helt alminnelige ungdommer gir ofte de mest minneverdige og hyggelige opplevelsene. Vi finner også tid til safari, fjellturer, strandliv, severdigheter eller det som er tilgjengelig og som kan friste. Vi reiser en god del i løpet av turen for å få et godt innrykk av landet, og som oftest har vi krysset grenser og besøkt flere naboland for å kunne sammenligne kultur, styresett osv. 

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sund folkehøgskole har i mange år hatt en felles avslutningstur til den vakre kysten i Trøndelag. Alle på skolen reiser helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter sammen, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er Trøndelagskysten. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Jakob Steenberg Thompson

Lærer, FN og internasjonal politikk

Jakob er opptatt av politikk og det som skjer i verden. Han har tidligere jobbet som juniorekspert for FAO i Kambodsja og ved hovedkontoret i Roma. I tillegg til interesse for internasjonale spørsmål er han opptatt av trening og friluftsliv, og er sertifisert kajakkinstruktør.

Epost: jakob.thompson@sundfhs.no
Telefon: 901 44 101
Nettside
Instagram: @jakobsteenbergthompson

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2024-2025 (kan endres)

 • Skolestart lørdag 31. august
 • Høstferie 4.- 14. oktober
 • Juleferie fra 20. desember - 7. januar
 • Vinterferie 28.februar - 10. mars
 • Påskeferie 11. april - 22. april 
 • Skoleslutt 16. mai 2025
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av året. Alle må velge minst 3 valgfag, de fleste velger flere. Hver tirsdag er valgfagdag. Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mello

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.

Bærekraft og miljøfag

Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.

Dans

Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Jazzkokken

I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kunstfag

Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Stisykling og mekk

Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Treskjæring

Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.

Ull er gull

Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.

Ut i nærturen

På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.

Vinter- og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

Keramikk

Pris: 500,-

Vi har et eget keramikkrom med dreieskiver, ovn og store deilige bort å jobbe på. Du kan lære å dreie leire og lage kopper å skåler. Du kan også lære å forme leire til andre spennende former.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her lærer du kunsten å brygge øl. Vi har et eget lokale der du brygger ditt eget øl. Du kan også lage etiketter til å ha på ølflaskene, som du tar med hjem når du er ferdig. Kanskje en fin julegave?

Velkommen til folkehøgskolen med TID TIL ENGASJEMENT

Engasjement for å: 

Prøve å gjøre verden til et bedre sted, og å bli til noe mer enn du har vært før.

Øke din kompetanse og dine ferdigheter, og finne din vei i livet du har foran deg.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 140 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Studiereise til Sør-Asia i 4 uker
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 140 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 140 000,-
(14 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

FN og internasjonal politikk er en linje som passer alle, men du må være forberedt på en krevende og lang studiereise. Vi har hatt med elever med funksjonsnedsettelser, og noen ganger er det klokt å ha med en assistent på studieturen. Ellers er dette en veldig tilgjengelig linje. Ta kontakt med oss på Sund hvis det er noe du lurer på. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Andrea Kanutte Tømmeraas, FN og internasjonal politikk

Året på Sund har vært så ubeskrivelig bra. Etter videregående var jeg sliten og skolelei, men på grunn av Sund og FN-linja har jeg virkelig klart å finne gleden i å lære og utforske. Det er noe unikt og forfriskende med å bare lære. Null press.

Andrea Kanutte Tømmeraas, FN og internasjonal politikk
Sandra Sabordo Jensen, FN og internasjonal politikk

Et år hvor jeg fikk vokse, puste og lære i mitt eget tempo. Jeg fikk tid og rom til å reflektere og bearbeide forskjellige ting. Og da kunne jeg blomstre i full fart, rolig fart og i ulike retninger. Jeg blomstret som bare det, og gjør det fortsatt.

Fra bloggen

– Et viktig brytningsår

– Livet handler ikke om å bli først mulig ferdig med studier, eller om å bli verdensmester før du er 35. Hva skal du da ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Reise & Bistand

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fokus Balkan

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Work Tanzania

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Journeys for Justice: Palestina / Sør-Afrika

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Din framtid

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs14 t/ukeFrilynt