Til hovedinnhold

Dette er linja for deg som elsker foto, fashion og kunst! Du vil lære om ulike fototeknikker, jobbe med prosjekt, reise på fototurer og jobbe i et kreativt fellesskap. Dette er ditt år!

På fotolinja vil du lære hva som skal til for å få dine bilder til å skille seg ut. Du vil utforske, lære og oppdage hva som er det gode bilde for deg.   

Vi skal fotografere i studio der fashion er tema, vi skal fotografere solnedganger og kunst i naturen og besøke spennende steder som inspirerer til gode komposisjoner og kreative bilder. Gøteborg, Hvaler, festningen i Halden eller til Gamlebyen i Fredrikstad - er eksempler på dagsturer.

Kreativiteten din får fritt spillerom med veiledning i prosessen. Din kunstneriske utvikling og uttrykk er viktig del av skoleåret ditt. Photoshop og Lightroom er de digitale verktøyene vi bruker. 

Du får opplæring i digitalt og analogt foto. Vi har eget mørkerom og analoge kamera til utlån. 

Du får oppgaver i alle fotosjangere, fra natur til studio, slik at du skal få prøve deg i et bredt felt. Her vil du finne din fotostil. Vi har et stort fotostudio som du fritt kan bruke, og mye proft utstyr som du får bruke.  

Du skal få god opplæring i sminke. Alt fra fotosminke til effektsminke. Om du vil lære deg smokey eyes eller skumle Halloween uttrykk. Alt får du her. 

Nysggjerrig? Sjekk ut kontoene våre på Instagram og TikTok.  

Foto på Skjeberg passer både for deg som er nybegynner og for deg som har litt mer erfaring. Hos oss vil du lære ulike fototeknikker, utforske motiver og temaer.

Dette vil du lære

 • Digital og analog fotografering
 • Bildebehandling i Photoshop og Lightroom
 • Fotostudio
 • Vi har egen utstilling i New York 
 • Mørkerom
 • Kamerateknikk og innstillinger 
 • Fotosjangere 
 • Instagram
 • Utstillingsarbeid
 • Komposisjon
 • Bildeanalyse og bildediskusjon
 • Streetphoto i Oslo og New York

Våre forventninger til deg

 • At du liker å ta bilder
 • Har lyst til å lære mer
 • ...og ikke minst; har LYST til å gå på folkehøyskole

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Japan er et senter for ung kultur og film. Et mekka for foto og fashion!

Vi reiser til legendariske Studio Ghibhli, som er et japansk animasjonsfilmstudio i Tokyo.

Vi besøker også Universal Studios i Osaka, også kalt "Super Nintendo World" som er et av seks Universal Studios temaparker i verden. 

Vi skal også besøke Hiroshima pace memorial museum som ligger sentralt i Hiroshima. Museet er plassert midt i fredaparken og er dedikert til å dokumentere atombombingen mot Hiroshima under andre verdenskrig. 

I skoleåret har vi fokus på Japansk språk, mat og kultur. Her vil du kunne lære litt språk, spise Japansk mat og få god kjennskap til den flotte kulturen vi skal møte på studiereisen. 

Vi reiser på turer gjennom hele skoleåret, men hovedturen er på linjen.  

 • Hver linje har sin studietur til utlandet
 • Turene har siste årene gått til Japan og Zambia.  
 • På Skjeberg Folkehøyskole er studieturen allrede inkludert i den totale prisen for skolen.

Det beste av den Norske fjellheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På høsten drar hele skolen på høstfjellet og opplever høstfargene og gleden med flotte turer langs vann, elver og toppturer.

Vi legger opp til at vi skal gå Besseggen, en verdenskjent vandringstur. For de som tenker at det blir en for tøff tur, tilrettelegger vi med andre alternative turer. Kanskje vil du heller prøve deg på en utsikttstur til Bitihorn, eller fiske deg en ørret for stekepanna.

Rafting i Sjoa er spennende for de som vil sjekke adrenalinnivået sitt. Og alle de som ønsker å rafte får tilbud om det. Vær forbredt på å bli våt! 

Vi bor sammen på Gjendesheim turisthytte der det er gode fasiliteter. Fine fellesarealer, peisestue, gode senger og mye plass for alle på skolen til å kunne bli godt kjent. 

Vi kjører alt fra bingo, spill og karaoke på kvelden - dersom du har lyst til å være med på det. 

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I mars reiser hele skolen på vintertur! Her kan du velge om du ønsker å stå alpint, ake eller gå på langrenn. Målet er å oppleve Norges vinter på sitt beste. Her har vi en hel dag i skibakken med hygge, aktivitet, frisk luft og grilling.

Jan Tore Jensen

Hovedlærer foto

Jan Tore har sin Bachelor i Visuell kommunikasjon og fotografi fra Edinburgh College of Art og MFA fra Konsthögskolan i Umeå. Han har stilt ut i Europa, USA og Kina. Som student i Edinburgh vant han Kodak Merit Award. "Det viktigste for meg er å se elevene slik de er, hjelpe dem til å finne sitt eget uttrykk og legge til rette for et lærerikt og sosialt år". Digger alt fra analogt foto til SoMe! 

Epost: janje@ofk.no
Telefon: 91576984
Facebook

Vi starter hver dag med frokost og deretter felles morgensamling.

Det er linjeundevisning fire av fem dager - en dag i uken er det kun valgfag.

Ettermiddag og kveld brukes til ulike fritidsaktiviteter som trening, film, spill og sosialt samvær.

Omlag annenhver lørdag er det undervisning. 

Vårt eminente kjøkken serverer fire måltider om dagen og legger til rette for et sunt og variert kosthold. 

Årets gang

 • Skolestart 25.8.24
 • Linjeturer i oppstartsuka 
 • Fellestur til Gjendesheim uke 38
 • Høstferie uke 40 
 • Konserter og elevkvelder på høsten
 • Linjeuke 
 • Juleferie 
 • Vintertur til Kongsberg i mars 
 • Vinterferie uke 8 
 • Påskeferie 
 • Praksisuke 
 • Reiseperiode der alle linjer reiser til eksotiske reisemål på våren 
 • Skoleslutt søndag 11.mai.25

Vi deler våre valgfagperioder i to, en høstperiode og en vinterperiode. Hver periode er det nye valgfag du kan velge. Du skal ha fire til seks timer valgfag hver periode. Her er et utvalg av valgfag som vi kan tilby:

Aquarelle

Med aquarellemaling, pensel og lerret lager du de maleriene du selv ønsker, ut i fra det nivået du er på. Her er det plass for alle nivåer.

Ballspill

I temafaget ballspill vedlikeholder vi den fysiske formen med kjente og kjære idretter der fotball, innebandy og basketball utgjør hovedaktivitetene. Her er det full fart i to timer. Finn frem joggeskoene og hiv deg med!

Band

Kom sammen med andre musikere, velg ut låter og sett i gang med å få lyd ut av PA'en. Både for erfarne og mindre erfarne musikere og vokalister, og kanskje venter en liten konsert i enden?

Bodypump

Trening til musikk! Det gjør at du opplever treningen som ekstra morsom og du yter litt ekstra! Dette er styrketrening der øvelser er satt til musikken og rytmen slik at det passer som hånd i hanske.

Filosofikafè

På filosofikafèen gir vi deg rom for å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette?

Frihåndstegning

Lær deg grunnleggende teknikker innen tegning, med bruk av ulike tegneredskaper.

Friluftsliv

Faget for deg som liker å ferdes i naturen. Opplev leirbålets magi i skjærgården rundt Hvaler eller med kano i de store vassdragene i grensetraktene mot Sverige.

Geriljabroderi

Overrask dine kjære med egenprodusert broderi - med et noe overraskende budskap...

Gitar

Nybegynner opplæring på gitar for deg som vil lære å spille dette allsidige og stemningsskapende instrumentet.

Håndball

Håndballøktene foregår i Kongstenhallen i Fredrikstad. Det legges stor vekt på å trene pasningskombinasjoner og skuddteknikker i tillegg til at vi øver inn et enkelt system. Opplegget innebærer treningskamper mot lokale lag.

Kajakk

Med Østfolds vakre skjærgård rett utenfor døra, reiser vi ut på sjøen med kajakk. Vi reiser på overnattingstur og får kjenne på det magiske i å være i naturen.

Podcast

Podcast har kommet inn på mediearenaen med full tyngde. Lær deg å bruke radiostudio, opptak, redigering, lyddesign og få din egen podcast på lufta!

Real news

Vi drøfter de viktigste nyhetene fra forrige uke. Det er ikke alltid det er enighet rundt de sakene vi tar opp, og da får vi gode diskusjoner rundt nyhetene vi tar opp.

Riff

Digger du noen røffe, kule eller vakre gitar- eller bassriff? Her kan du øve inn kjente (og noen ukjente) riff fra musikkhistorien i sammen med andre musikere og lærere. Let's rock and shock!

Skriveverksted

Ved forskjellige skriveoppgaver utforskes språk og litteratur. Skriveoppgavene er frivillige, og det er alltid rom for å skrive om det man vil. Elevene bestemmer selv sjanger.

Strikking

Det er gøy å strikke om du velger et strikketøy som ikke er for vanskelig. Du får selv velge farge, garnkvalitet og oppskrift. Det mest populære å strikke er håndleddsvarmere, tøfler, lue og skjerf.

Søte saker

Vi baker deilige kaker og andre søtsaker og pynter dem så de blir en sann fryd for øyne og gane!

Tradisjonsmat

Et praktisk fag hvor vi lager og tilbereder fisk og kjøtt på en tradisjonell måte. Røyking og salting er viktige ingredienser for å få god og velsmakende mat.

Ut på tur

Bålkos inviterer til ro, undring og den gode samtalen. Få på deg utejakka og lær deg ulike teknikker for opptenning, og forskjell og brukbarhet på ulike vedtyper. Pølser og kokekaffen er alt påmeldt.

Volleyball

Lær volleyball slik volleyball skal spilles. Grunnteknikker er sentralt i tillegg til bevegelser i angrep og forsvar. Tren og ha det gøy med volleyball, smash-garanti for alle!

X-fit

En god treningsøkt i X-fit (eller crossfit) gir deg energi for flere dager. Kjør på med vekter og musikk i skolens nye "crossfitrom". Her lukter det svette helt hjem!

Østfold

Østfold som er det fylket skolen ligger i, har mye spennende historie. Vi tar deg med ut for å se de beste perlene! Her lærer du om fylke og historie.

Skjeberg Folkehøyskole er medieskolen! Dette er stedet for deg som ønsker å utforske digtale eller visuelle utrykk gjennom lyd, bilde eller tekst. Vi har grafisk verksted, foto-, radio-, film-, musikkstudio og mange øvingsrom!

Vår visjon; fellesskap - mot - mestring.

Her kan du utvikle deg til å bli den du vil være! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 129 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Det beste av den Norske fjellheimen
  • Vaksiner
  • Visum
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Japan - foto
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 000,-
(12 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen disponerer eget mørkerom og et helt nytt fotostudio med tidsriktig utstyr, i tillegg til en iMac med alle digitale verktøy installert. Linjen har en helt ny fotoprinter, som vi skal lære oss å bruke.

Analog film, printing og fotopapir dekkes av skolepengene. Digitale kopier utover utstillinger betaler elevene selv.

Dette utstyret må du stille med selv

Alle elever som tar denne linja må ha sitt eget digitale speilreflekskamera med blender- og lukkerinstillinger. I tillegg må du ha med deg stativ (et billig stativ er mer enn godt nok). Analoge kamera kan også tas med, men skolen disponerer noen som kan lånes. I tillegg har du din egen bærbare pc eller mac til redigering av bilder.

   

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anbefales på det varmeste! Dette var det mest transformative året jeg har hatt så langt. Du får prøve deg på drømmer du måtte gå med i trygge og støttende omgivelser. Du får lærere og ansatte som virkelig bryr seg og du får venner for livet.

Fra bloggen

- Jeg brukte folkehøgskoleåret på å teste om radio var noe jeg ville jobbe med

Nyansatt programleder i Norske tilstander på P3, Ingrid Simensen, takker folkehøgskolen for at hun i dag jobber med det hun liker aller best. At hun ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

FotoVideo OSLO

Rønningen folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Naturfoto Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Kunstfoto

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Analogt Foto

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Film og foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Film og Foto

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Instarail - Foto, Natur og Opplevelser - Europa

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global Foto - Europa og Afrika​

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Foto & Video - Kreativ Innholdsproduksjon

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs24 t/ukeKristen

Nordiska Fotoskolan

Nordiska folkhögskolan
Venteliste
Helårskurs32 t/ukeFrilynt