Til hovedinnhold

Folkehøgskole hjemme: Dovask, linjekor, treningsøkter og podcast

Byggene er stengt som en del av den nasjonale dugnaden mot koronasmitte. Likevel gjennomføres folkehøgskoleundervisningen over hele landet. Med en god porsjon kreativitet og teknologi finnes det nesten ikke grenser for hva det er mulig å få til! 

For det er faktisk bare byggene våre som er stengt. Akkurat nå er det helt tydelig at folkehøgskolehverdagen fortsetter på høygir. Hjemme. Med kreative ansatte, engasjerte elever og ulike tekniske hjelpemidler gjennomføres det meste som før. I alle fall nesten. Se bare her:

Morgensamling

De fleste skoler starter dagen med morgensamling som vanlig. I stedet for å møtes i et fellesrom, sendes den live i en Facebook-gruppe eller på en annen digital plattform. Elevene er med hjemmefra, kan like og kommentere. Det gir samhold uten fysisk nærhet.

skjembilde Facebook-gruppe morgensamling Nordfjord folkehøgskule

Nordfjord folkehøgskule sendes dagens morgensamling live i skolens Facebook-gruppe. I kommentarfeltet ser man hvem som logger seg på, og elevene kan komme med kommentarer og tilbakemeldinger.

Veiledning og elevsamtaler

Selv om man fysisk befinner seg på ulike steder disse ukene, er det fint mulig å ha både veiledning og samtaler med linjelærer. Mange synes også det er ordentlig hyggelig! Det er fint å kunne snakke om hvordan man har det, men også få tilbakemeldinger på det man har sendt inn i form av bilder, tekst eller filmklipp på ukesoppgaver. Det er fint å ses, og samtalen gjennomføres gjerne på Facetime eller som videoanrop i Messenger. Jammen blir man bedre kjent av å vise frem hvordan man har det hjemme – både lærere og elever.

Facetime skjermbilde lærer og elev Høgtun folkehøgskole

Her er linjelærer på Friluftsliv Explore ved Høgtun folkehøgskole som ringer opp en av sine elever.

 

Bingo

Mange linjeoppgaver kan løses som konkurranser eller challenger for å få til en tydeligere opplevelse av at man er flere som gjør det samme. Bilder eller filmklipp deles med lærer og klassen, enten i grupper på Facebook, Discord, Instagram eller annen plattform. Flere linjetyper har valgt å legge ukesoppgavene som en bingo. Hvem klarer først 1 rekke, og hvem får først full bingo? Mange av oppgavene er til glede for resten av familien hjemme også!

Bingobrett oppgaver Namdals folkehøgskole

Dette er Backpack Japan ved Namdals folkehøgskole sin ukesbingo.

collage bilder studietur Namdals folkehøgskole

Jørgen Rødseth har laget collage som en del av klassebingoen.

Treningstips og friluftsliv

Selv om man ikke kan legge ut på tur sammen, kan man dele både turglede og naturopplevelser. Flere elever utfordres til å vise frem nærmiljøet sitt for resten av klassen. En flott måte å bli kjent i andre deler av Norge! Det er fint mulig å overnatte i hengekøye på verandaen, eller tenne bål på en egnet plass i skogen. Med bruk av kart og kompass kan man også bli kjent på nye stier i hjemkommunen sin. Lærerne veileder underveis, og deler ut oppgaver.

Idrettselever er også aktive om dagen. Selv om idrettsanlegg eller treningsenter ikke kan brukes, er det mye som kan gjøres ute eller hjemme i stua. Elevene på kickboksing-linja ved Skogn folkehøgskole får daglige challenger på nye spark eller øvelser de kan gjøre hjemme. Kanskje lærer man samtidig bort til mamma eller en lillebror? På Hurdal Verk folkehøgskole har klassene livetreningsøkter.

Kor og fotomaraton

Fotolærer på Sund folkehøgskole har satt i gang karantenevennlig fotomaraton for alle. Her kan både fotoelever og alle andre sende inn bilder til dagens oppgave, og få tilbakemeldinger fra læreren om de ønsker. Mye kreativt er allerede kommet inn!

bildecollage fra #sundfhskarantenefoto

Mange av bildene deles under #sundfhskarantenefoto

Ringerike folkehøgskole er musikalklassen i innspurten av øving til oppsetningen av Grease. Med forestillingene utsatt øver de hjemme, og tester felleskor via Zoom.

 

Radio og podcaster

Lærere på Skjeberg folkehøyskole har hatt livesending fra skolens radiostudio, hvor elever sendte inn både hilsener og musikkønsker.

radiostudio innspilling Skjeberg folkehøyskole

Radiosending ut til elevene fra Skjeberg folkehøyskole

Høgtun folkehøgskole har de også rigget opp et enkelt studio hvor de lager podcast-episoder. Det samme gjør Idrettskolen Numedal folkehøgskole. Perfekt følge på joggeturen!

Marte Sofie Wiik elev på LinjeX-Villmark synes det er topp å ha med seg læreren på podcast ute på kveldstur

Digitale klasserom

Klasseromsundervisning kan også foregå digitalt. Nordfjord folkehøgskule bruker Facebook-gruppa til fellesundervisning om skredterreng og KAST, et terrengkvalifiseringssystem.

Klasseromsundervisning kan fint foregå som livesending i egen Facebook-gruppe. Elevene kan enkelt stille spørsmål underveis.

Hurdal Verk folkehøgskole er det rigget opp et eget studio hvor både fellesfag og morgensamlinger sendes live på skolens side i Workplace.

studio Hurdal Verk folkehøgskole

På Hurdal Verk folkehøgskole sendes både morgensamlinger og fellesfag live fra eget studio.

Spillutviklingslærere fra Fana, Buskerud, Torshus og Namdals folkehøgskoler har snekret sammen en felles gamejam fra onsdag til lørdag. Åpent for alle som vil melde seg på. Lærerne setter sammen lag ut fra deltakerne som melder seg på, og deler ut felles oppgaver.

Internatvask

Selv med hjemmeskole bør det vaskes, akkurat som på folkehøgskolen.

Internatledere og andre ansatte gjennomfører sjekk som de pleier. I stedet for fysisk besøk, sender elevene inn før/etter bilder.

romvask bilder vaskebøtte og sms

Her er det Internatleder Kjersti på Ringerike folkehøgskole som godkjenner romvask.

Oppskrifter og tips

Kreative kjøkken deler oppskrifter med elevene, og utfordrer dem til å lage middag eller bake hjemme. Kjøkkenet på Sogndal folkehøgskule lærer bort å lage surdeig i en story på sin instagramkonto.

oppskrift sveler Solborg folkehøgskole

Lærer Linda på Solborg folkehøgskole deler oppskrift på favorittsvelene sine.

Kjøkkenet på Follo folkehøgskole deler nye oppskrifter med elevene hver dag, og har begynt å få inn ønsker på favorittretter de tidligere har fått servert på skolen.

Kremet kyllingsuppeTil ca 4 porsjoner Ingredienser2 stk kyllingfileter i små biter 1 ss smør eller nøytral olje½ stk purre, grovhakket 1 stk rød paprika, i små biter 4 stk gulrøtter, i terninger 2 ts rød currypaste 1 l hønsebuljong 3 dl Crème Fraîche 1 dl frisk persille, hakket Fremgangsmåte1. Kutt, hakk og mål opp alle ingrediensene. Gjør klar hønsebuljong (terning + pluss kokt vann)2. Fres kyllingen raskt i smør eller olje, i en gryte på høy varme, i 2-3 minutter. 3. Ha purre, paprika og gulrot i gryta, og fres et par minutter. Tilsett currypaste, og rør i 1 minutt. 4. Hell over kokende hønsebuljong, og la suppa småkoke i 5 minutter, eller til kyllingbitene er gjennomkokt. Rør inn crème fraîche og persille. Tips: Har du ikke frisk persille, kan du tilsette litt tørkede urter som for eksempel persille, kjørvel eller estragon.

Publisert av Ingun Skaar Tirsdag 17. mars 2020

 

Sosiale aktiviteter

Elevene på Sagavoll folkehøgskole har satt opp en egen server på Discord hvor de møtes «som vanlig» i dagligstua og i matsalen.

Flere andre folkehøgskoler gjennomfører sosiale kveldsaktiviteter med stipendiatene, akkurat slik som de pleier. På Rønningen folkehøgskole planlegges det både huskonserter med livestream, brettspillkvelder og filmmaraton med Netflix party.

Sogndal folkehøgskule legger stipendiatene ut en daglig aktivitet på sin instagramkonto i en story, og deler videre tilbakemeldinger og bilder fra elevene.

skjermbilde instagram story oppgaver fra stipendiatene turbilder

Dagens stippeaktivitet fra Sogndal deles på instagram.

 

 

I disse dager gjennomføres det ikke bare folkehøgskole 82 steder i Norge, men i nesten 8000 forskjellige hjem. Del mer enn gjerne mer av hverdagen deres på #fhshjemme.

 

1004