Fana folkehøgskule - Bergen
Fana folkehøgskule i Bergen, ligger i vakre omgivelser rett sør for Bergen sentrum. Skolen er frilynt og legger stor vekt på kreative fag og sosialt fellesskap. Hjertelig velkommen til Bergen og Fana.
Søk på skolenLinjerFana folkehøgskule i Bergen, ligger i vakre omgivelser rett sør for Bergen sentrum. Skolen er frilynt og legger stor vekt på kreative fag og sosialt fellesskap. Hjertelig velkommen til Bergen og Fana.
Søk på skolenLinjerPå folkehøgskolen er det lov å være sosial og ha det moro sammen. Her har vi trygge rammer som gjør at du kan være sammen med venner og ha det gøy, uten å være redd for å bryte smittevernregler.
Som elev på Fana folkehøgskule blir du godt kjent med Bergen.
Vi bruker byen og de mulighetene Bergen gir oss til å oppleve teater, kunst, utstillinger og konserter. Mens du er på skolen arrangeres det både internasjonal filmfestival, teaterfestival og musikkfestivaler i byen.
Innimellom får du tid til å utforske byen på egenhånd. Bare rusle rundt og se på livet i byen, gå opp på Fløyen eller sitte litt på en av byens koselige kaféer.
Skolen har mange forskjellige linjetilbud. Det gjør at vi får et skolemiljø med mange ulike typer mennesker.
Du får fordype deg i linjefaget gjennom hele skoleåret.
I tillegg velger du blant mange spennende valgfag. Du velger valgfag flere ganger i løpet av skoleåret, og kan velge nye fag hver gang.
Vi har en felles oppstartstur i starten av året. Dette er en koselig lavterskeltur som alle er med på.
De fleste linjene reiser på studietur til utlandet. Studieturene våre kombinerer et faglig innhold med sosialt fellesskap på tur.
Som en avslutning på skoleåret har vi en seiltur med Statsråd Lehmkuhl til Shetland. Dette er en frivillig tur som ikke er inkludert i skolepengene.
Vi vil være en møteplass hvor ulike mennesker samles og deler av sitt engasjement. Et år hos oss stimulerer din skaperglede og nysgjerrighet i et miljø preget av åpenhet, toleranse og raushet.
Vår skole er frilynt. Det betyr at vi er åpen for alle, har stor takhøyde for meninger og er opptatt av det som skjer i samfunnet.
Er du nysgjerrig på livet, mennesker og deg selv? Det er vi også, og mye av året handler om å finne ut mer om deg selv, menneskene rundt deg og hva som skjer i verden.
På Fana legger vi stor vekt på at det skal være mange og gode aktiviteter på ettermiddag og kveld. Folkehøgskole er mye mer enn bare undervisning. Skolen er hjemmet ditt dette året, og da skal det være tid og rom for sosiale aktiviteter og mye moro.
Fellesfagene er det som knytter oss sammen gjennom uka. På Fana får du varierte fellesfag som stimulerer både hjerne og kropp.
Hver morgen samles alle til morgensamling. Da synger vi en sang og får inspirasjon fra en elev eller ansatt som forteller om noe han/hun interesserer seg for. Hver dag er det noe nytt.
I fellestimene rettes blikket utover og til verden utenfor folkehøgskolen. Tema som tas opp kan være de siste nyhetene, filosofi, kultur eller politiske spørsmål. Rett som det er får vi også gjesteforeleser utenfra.
Hver uke har vi satt av to timer til fysisk aktivitet. Du velger selv hvilken aktivitet du vil delta i. Her er noe for enhver smak og form - det finnes et tilbud for alle.
Hver uke har vi husmøte der vi samles for å oppdatere hverandre på alt som skal skje på skolen i helgen og for uken som kommer. Her kan man også ta opp saker som angår mange eller alle, som f.eks. saker fra elevrådet.
Lørdag er det ofte seminarer, noen er valgfrie, mens andre er obligatoriske.
Du velger blant mer enn 30 ulike valgfag.
Det er fire perioder med valgfag i løpet av året, og i hver periode velger du to fag (5 timer). Du velger nye fag i hver valgfagsperiode.
Våre mest populære valgfag er skating, bueskyting, filmsmaking og DIY-valgfagene. Nye fag kommer til hvert eneste år.
Smakebiter fra arkitekturens verden. Vi ser på arkitekturpsykologi, byplanlegging, konstruksjon, og hemmelige hytter. Vi bygger enkle modeller, lager ideskisser og lignende.
Er du glad i å bake? Bli med på baking, og du får lære hva som skal til for at bakverk skal bli vellykket-hver gang. Det bakes brød, rundstykker og boller under instruksjon av dyktige kjøkkenansatte.
Det spilles volleyball, fotball, innebandy, basketball og andre ballspill. Tilbudet varierer gjennom året. Du kan selvsagt trene mer på de ulike spillene i gymsalen på ettermiddag og kveldstid.
Vi tilbyr også (som eneste folkehøgskole?) bueskyting, både som valgfag og som fritidsaktivitet. Elevene får grundig generell innføring i bueskyting, og lærer spesielt å skyte instinktivt.
På dette valgfaget lærer du å bygge din egen 3-strengede cigar box slide guitar og spille simple blues licks. Gitaren blir akustisk/elektrisk med mulighet for tilslutning til forsterker.
Lær å legge sminkeeffekter til film, foto, teater, og private sammenhenger. Du får innføring i teknikker for å lage katastrofe (kutt, sår, brudd og skuddskader), aldring, barter og koteletter osv.
Er du sugen på helhet i musikkalbum? Å høre på hele album og vite historien bak? Diskutere sjanger, innspillingsteknikk, musikkhistorie, etc.? Da er «En hyllest til albumet» valgfaget for deg.
Er du en av de som er oppgitt over folk som prater under filmer, men samtidig er lei av at folk hele tiden skal gå hjem rett etter en film på kino? Velkommen til filmsmaking!
Vi har lyst til å lage debatter som vi alle blir litt klokere av. I stedet for å kåre tapere og vinnere skaper vi debattform hvor det er rom for tvil og undring, og hvor målet er at vi skal lære noe.
Å kunne improvisere er fint å kunne, både i livet og på scenen. Vi leker med forskjellige metoder innenfor teaterimprovisasjon. Du blir bedre kjent med deg selv og venner.
Improvisasjon i musikk handler om å slippe seg løs, ha det gøy og teste ut nye ting. Dette valgfaget gir en innføring i improvisasjon.
Liker du animasjon og manga? Eller er du interessert i den tradisjonelle kulturen, f.eks. te-seremoni, wabisabi-filosofi eller origami?
I dette valgfaget lager vi enkle ting for hånd som dere kan beholde selv eller gi bort som julegave. Vi kommer til å kombinere ulike teknikker fra de andre valgfagene.
Du får lære de mest grunnleggende padleteknikkene. Vi drar på kanoturer i den flotte skjærgården ved skolen. Fokus på sikkerhet, teknikk og kosen med å være i kano ute på sjøen.
Treningen er i fokus og det er åpent for absolutt alle. Å kunne utøve en slik sport gir kroppsbeherskelse og god fysisk form.
Ved hjelp av papir, papp og lim lager vi flotte gavekort, konvolutter, gaveesker, «scrapbook» plakater til rommet ditt med mer. Her er det kun fantasien som setter grenser.
Skriveverkstedet gir deg et trygt sted hvor du kan utforske språket og lære mer om hvordan du lager gode tekster.
Bøker er best når de deles. På delt leseopplevelse har vi høytlesning av noveller og dikt. Underveis tar vi små stopp og snakker om det vi har lest.
På Longboard-valgfag er det fokus på å bygge grunnleggende ferdigheter og teknikker på brettet. Du lærer å bruke korrekt push-teknikk, svinge, bremse og justering.
Valgfaget passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring med dette fra før. Materialkostnader må påregnes, men du kommer langt med et nøste tråd.
Her går vi gjennom ulike typer av menneskerettigheter, historien bak menneskerettighetene og vi ser nærmere på hvordan det arbeides med menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt.
Med musikkvideoens gullalder sikter vi oss inn på tiden mellom slutten av nitti-tallet og et halvt tiår inn i millenniumskiftet.
Høsten er tid for sanking, og gjennom dette valgfaget får du bli bedre kjent med nærområdet vårt, og bli bevisst hvilke naturressurser vi har rundt oss.
Lær alt du trenger for å pynte din kommende hybel med masse planter! Vi sår frø, tar avleggere, potter om og rotdeler stueplanter. Vi lager terrarium og undervannshager og lignende.
Vi finner gamle skatter: alt fra klær til stoler, bord, hyller og vaser. Så fikser vi, flikker, syr om, gir et strøk maling, og vipps så blir gammelt til nytt, og verdt å elske igjen.
Gamle klær blir til nye! Finn gamle skatter og gjør dem om til nye, flotte kreasjoner.
På valgfaget Skateboard er det fokus på grunnleggende teknikk og mye praktisk kjøring. Valgfaget passer både for begynnere og øvet.
Valgfaget passer både for nybegynnere og for de med erfaring. Du bestemmer selv hva du skal strikke. Du vil også kunne få mange ideer og oppskrifter av lærer om ønskelig.
Hver uke legger vi ut på korte turer i skolens nærområde og vi avslutter med å bestige et av de 7 fjellene som omkranser Bergen.
Du får innføring i grunnleggende klassisk yoga gjennom solhilsen , yoga stillinger, pusteteknikker, mindfullness (meditasjon) og avspenning. Yoga har mange helsefordeler og faget passer for alle.
I dette valgfaget lager vi enkle ting som sparer miljøet og som trygt kan brukes om og om igjen. Strikk f.eks dine egne kluter som ikke slipper ut mikroplast i vask.
Obligatorisk: Nei
Pris: 6 000
Varighet: 5 dager
Er du lysten på et aldri så lite seilskuteeventyr? På seiltur med Statsraad Lehmkuhl er det vi som driver skuta på strekningen over Nordsjøen. Vi står til rors, holder utkikk og heiser seil. Om du våger kan du også bli med opp i toppen av mastene!
Den fem dager lange seilturen frem og tilbake over Nordsjøen er et ekstratilbud og en fin mulighet til å få en smak av sjømannslivet. Ettersom turen er frivillig er den ikke dekket av skolepengene. Vi har også et godt opplegg på skolen for de som ikke er med på reisen. Eilturen koster 5500 kroner og er ikke dekket av skolepengene. Påmeldingen til turen skjer først etter at skoleåret er i gang, så du trenger ikke bestemme deg riktig ennå.
Vi bor, jobber, spiser og sover sammen – i det hele tatt lever vi tett inntil hverandre den tiden vi er ombord. Hengekøyene henger ganske tett , nærmest så tett at det kan oppstår en dominoeffekt når man snur seg i køya. Samtidig sier mange at de aldri har sovet så godt som i hengekøyene ombord i Statsraad Lehmkuhl.
Så lenge vi er til sjøs deltar du i ett av tre rullerende vaktlag som ivaretar alle funksjonene ombord. Du er på vakt i fire timer, har fri i åtte timer, og så mønstrer du på igjen sammen med resten av vaktlaget. Det å stå i utkikken om natten og se oljeplattformene gli forbi kan være ganske så stemningsfullt.
Å reise på en slik seiltur sammen er en minnerik og fantastisk opplevelse.
Det bor nesten 100 elever på skolen. Elevrommene er fordelt på tre internat.
Vi har både enkeltrom og dobbeltrom. De fleste elevene bor på dobbeltrom.
Rommene er koselige og ser litt forskjellige ut. Møblene som står på rommene når elevene kommer er skrivepult, klesskap og et par stoler. Du kan selvsagt ta med deg flere ting eller møbler til rommet, men sjekk gjerne med romkameraten først.
På internatene er det er dusj og toalett i hver ende av korridorene. Det er vask på alle elevrommene.
Skolen ligger idyllisk til, så nesten uansett hvor du bor så har du fin utsikt. Det er flotte turområder rett utenfor døren.
Skolen er godt utstyrt. Mange rom benyttes både på dagtid og kveldstid. Du har fri tilgang til fellesrommene etter skoletid.
Trådløst internett i alle undervisningsrom og elevrom.
Fana folkehøgskule ligger rett sør for Bergen sentrum. Skolen ligger ved fjorden og er omgitt av store parkområder.
Reiser du med tog til Bergen, er det lett å ta seg fra jernbanestasjonen til skolen med Bybanen og buss. Ta Bybanen til Birkelandsskiftet. Der bytter du til buss 53 til Milde. Busstoppet heter Fana folkehøgskule og ligger like nedenfor skolen.
Dersom du kommer med fly tar du også Bybanen til Birkelandsskiftet. Der bytter du til buss 53 til Milde.
Kjører du bil kan du kjøre E39 sørover mot Bergen Lufthavn, Flesland. Følg veien mot Flesland inn på Rv 580, ta så av mot Hjellestad (Fv 556), og sving deretter til venstre mot Milde når veien deler seg. Ca. 2-3 kilometer av gårde, ser du skilt ved veien der du skal ta av til venstre opp til skolen.
Bergen er Norges nest største by og en kulturby som har mye å by på.
Gjennom hele året finner du gode konsert- og teatertilbud. Det er også flust med spennende kunstutstillinger, museer og mye annet.
Bergen er en stor studentby. Studentene fra universitetet og alle de andre utdanningene i Bergen er med på å sette sitt preg på byen
Det er lett å reise inn til Bergen sentrum med buss og bybane fra skolen.
Fra skolen kan du gå til butikken på Hjellestad. Det er gode tur- og treningsmuligheter i nærområdet og flere gode badeplasser.
I nærheten av skolen finnes det treningssenter, kunstgressbane, skøytebane og klatrehall.
Skoledagen starter klokken 08:30 og slutter klokken 15. I løpet av uka har du
På folkehøgskolen fortsetter det med aktiviteter utover ettermiddagen og kvelden
Hos oss er det mye som skjer på ettermiddagene og kveldene. Dette er tiden for å gjøre «kjekke ting» (som vi sier i Bergen) sammen med venner. Det sosiale livet er en viktig del av folkehøgskoleåret.
"Teaterkafé" er fast på planen hver onsdag. Det behøver ikke å ha verken med teater eller kafé å gjøre, men kan For eksempel være quizkveld, ballspill, konkurranser, åpen scene, konserter eller karaoke.
Vi har frivillige valgfag på kveldstid og mange ulike idrettsaktiviteter som du kan bli med på.
Ønsker du å få med deg andre elever i en aktivitet du selv har lyst å holde på med? Mulighetene er mange. Fellesrommene er åpne døgnet rundt. Noen ønsker være fysisk aktive, mens andre liker bedre ha skrivegruppe, spillkveld eller noe annet kjekt.
Hver fredag og lørdag er det alltid noe som skjer. Noen lørdager er det elevkvelder med masse program, andre ganger blir det spillkvelder, film og kos. Hvis været tillater det, så hender det at vi rigger til med utekino.
Våre bygg er ikke universelt utformet, men vi tilrettelegger så godt vi kan funksjonsnedsettelser. Det kan etableres trinnfri rampe til byggene ved behov.
Det er ikke heis i bygningene. Derfor vil det bare være hovedetasjen på bygningene som er tilgjengelig uten trapp.
Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg.
Vi tilbyr også vegetar og vegansk mat til de som ønsker det. Om det er mat du ikke spiser av religiøse grunner eller av andre årsaker, ta kontakt med oss.
Vi tilpasser så langt det er mulig slik at det blir mulig for deg å delta på lik linje med de andre.
Det kan for eksempel være:
Å tilpasse utstyr (for eksempel stol og bord)
Tilrettelegge for pauser
Finne alternative løsninger om aktivitetene blir for omfattende
Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø
Vi har internatleder/andre ansatte som du kan snakke med om du ønsker det
Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.
Andreas har jobbet som profesjonell fotograf. Han er utdannet portrettfotograf hos fotografmester Hans Jørgen Brun i Bergen (2010-2014), og har drevet sitt eget studio på Sandane i Nordfjord til 2019.
Han er høyt premiert i flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Bildene hans har vært utstilt flere steder i Norge og er publisert i en rekke land.
Epost: andreas@fanafolk.no
Telefon: 92846278
Nettside
Instagram: @aenfotografi
Linda Marie er linjelærer på Tatovering. Hun er utdannet kunster med bl.a mastergrad fra Universitetet i Bergen. Hun har jobbet i flere år som tegner ved tatoveringsstudio og ellers som kunstner.
Epost: linda.marie.westgaard@fanafolk.no
Telefon: 45231441
Inger Olin Oppedal er linjelederen for Psykologi. Hun er vokst opp i Måløy i Sogn og Fjordane og er veldig glad sjøen og naturen på Vestlandet. Når skoledagen er over arrangerer hun gjerne en runde i «FanaQuizen», hobbyaktiviteter, eller har samtaler med elever. Å kunne formidle fagkunnskap og ha god elevkontakt uten karakterpress er det hun liker aller best med jobben sin.
Epost: ingerolin@fanafolk.no
Telefon: 47026345
Hun er utdannet musikklærer med mastergrad i dramapedagogikk ved HVL, og har bakgrunn som musikk- og dramapedagog både i vanlig skole og ved ulike teaterskoler i Bergen.
Epost: linn.kathrin.taklo@fanafolk.no
Telefon: 93013550
Linjelæreren Ole er selvsagt spillentusiast, og i tillegg er han svært opptatt av film.
Han har en Bachelor i IT (med fordypning i spilldesign) fra Westerdahls, toårig studium i Film- og TV-produksjon ved Noroff i tillegg til studier i Multimediadesign og Kunst- og kulturstudier.
Tidligere har han blant annet vært med på utviklingen av spillet Trough the Woods hos Antagonist.
Epost: ole@fanafolk.no
Telefon: 950 74 177
Peter, eller Dansken som han gjerne kaller seg, er linjeleder på Musikklinjen. Peter har utdannelse i musikk og musikkterapi fra Danmark, England og Norge. Han har solide ferdigheter på elbass, i band og generell musikkundervisning. Peter er svært begeistret for longboarding.
Epost: peter@fanafolk.no
Telefon: 41734316
Maria er kunstner og er linjeleder på Billedkunst. Hun har master fra Kunsthøgskolen i Bergen og bakgrunn i skulptur og tegning. Hun jobber mest med videoinstallasjon selv, men underviser i alt fra grafikk og keramikk til scenografi og performancekunst. Hun også underviser i andre ting som special-effects makeup og dans.
Epost: maria@fanafolk.no
Telefon: 41293580
I tillegg til å være inspektør har han også valgfag som f.eks Menneskerettigheter, Volleyball, Ballspill og Ut på tur. Er det ting du lurer på angående fravær, valgfag, årsplan, turer osv er Georg mannen å prate med.
Epost: inspektor@fanafolk.no
Telefon: 90109840
Tore er rektor på skolen. Han har jobbet på flere andre folkehøgskoler tidligere og kaller seg selv en folkehøgskolemann. Når Tore ikke snakker om folkehøgskole eller tenker på folkehøgskole, så er han glad i jazz, litteratur og andre ting som gir livet mening
Epost: rektor@fanafolk.no
Telefon: 5526366
Marianne holder styr på skolen sine penger. Som økonomileder er hun også til hjelp for elever som har spørsmål om lån og stipend. Marianne er økonomutdannet fra BI.
Epost: marianne@fanafolk.no
Telefon: 55526365
Marianne har praktisk talt vokst opp på tunet. Hun er utdannet jurist, så du kan være trygg på å bli behandlet rettferdig.
Epost: marianneblom@fanafolk.no
Telefon: 45293509
Mats er utdannet restaurantkokk og har jobbet flere år i restaurantbransjen. De siste årene har han jobbet som ferskvaresjef i Meny. Savnet for kokkelering ble imidlertid så stort at han heller har ønsket seg tilbake til kjøkkenet for å lage næringsrik og smakfull mat til elevene våre. På fritiden er Mats aktiv med kickboksing, løping og styrketrening.
Epost: kjokkenet@fanafolk.no
Telefon: 5526360
Kenneth er utdannet kokk og har en variert karriere bak seg. Han har drevet sin egen restaurant og kafe samt innen catering. I tillegg har han jobbet flere år i den kongelige norske marine hvor han tjenestegjorde som stuert (kjøkkensjef) på kystvaktskip og på ubåt.
Epost: kenneth.milde@fanafolk.no
Julieta er kjøkkenassistent. På fritiden liker hun å gå på tur i fjellet. Julieta kommer fra Filippinene. Noen ganger er vi så heldige at vi får vi smake mat fra hennes hjemland. Spesielt Julietas vegetarvårruller, som hun av og til lager, er fantastiske.
Epost: julieta@fanafolk.no
Marissa jobber som renholder og sørger for vask og renhold av skolens fellesrom.
I likhet med Paul kommer også Andrew (eller Andy som han kalles) fra England. Andy flyttet til Norge i 2017 og bosatte seg her ute på Milde. Han er en skikkelig handy-man og har mange års erfaring fra byggeindustrien.
På fritiden liker han å gå tur i skog og mark.
Epost: andrew.pack@fanafolk.no
Paul er skolens vaktmester. Han er engelskmann og kom til Norge i 1980. Skoleåret 80/81 var han elev på Fana, og siden 1984 har han jobbet her. Foruten å være vaktmester er Paul vokalist i folkemusikkbandet «Paul sine Haner».
Epost: vaktmester@fanafolk.no
Telefon: 95867221
So far Fana folkehøgskole has exceeded all of my expectations. It helped cement my love and interest in spillutvikling as well as it made socializing with so many different people easy. Definitely recommended!
Jeg vurderte å søke meg inn på noen spillrelaterte studier, men jeg har hørt så mye bra om folkehøgskolen. Her kan jeg også finne ut om jeg vil fortsette med det før jeg bestemmer meg.
Da jeg hadde bestemt meg for å starte på folkehøyskole senket jeg skuldrene.