Fana folkehøgskule

Fana folkehøgskule i Bergen, ligger i vakre omgivelser rett sør for Bergen sentrum. Skolen er frilynt og har stor vekt på kreative fag. Er du nysgjerrig på livet, verden, mennesker og deg selv? Hjertelig velkommen til Bergen og Fana.

Søk på skolenLinjer

Som elev på Fana folkehøgskule blir du godt kjent med Bergen, Norges nest største by. Vi benytter oss mye av de mange tilbud som byen gir oss innen teater, kunst, utstillinger, tilbud fra ulike organisasjoner, konserter og mye annet. Du kan også utforske byen på egenhånd, rusle rundt, eller kanskje stikke innom en av byens koselige cafèer. 

På Fana kan du velge blant følgende linjer:

Søk deg inn på en linje, og du får fordype deg i linjefaget ditt. I tillegg får du velge blant mange spennende valgfag. Valgfag velges flere ganger i løpet av skoleåret, og du får velge nye fag hver gang. Foruten linjeundervisning, er det i løpet av uken flere fellestimer, der alle elevene samles. 

Vi har en felles skoletur til fjellet på høsten og en frivillig seiltur med Statsraad Lehmkuhl i vårsemesteret.

Alle linjene drar på  studieturer til utlandet. 

Dette står vi for

Vi vil være en møteplass hvor ulike mennesker samles og deler av sitt engasjement. Et år hos oss stimulerer din skaperglede og nysgjerrighet i et miljø preget av åpenhet og raushet.

Vår skole er frilynt, og det betyr at vi har stor takhøyde for meninger, er opptatt av det som skjer i samfunnet og har et glimt i øyet.

På Fana legger vi stor vekt på at det skal være mange og gode aktiviteter på ettermiddag og kveld. Skoledagen på en folkehøgskole skal inneholde mye mer enn bare undervisning. Skolen er hjemmet ditt dette året, og da skal det også være rom for sosiale aktiviteter og mye moro.

Fellesfagene er det som knytter oss sammen gjennom uka. På Fana får du varierte fellesfag som stimulerer både hjerne og kropp.

Hver morgen samles alle til morgensamling. Da synger vi en sang og får inspirasjon fra en elev eller ansatt som forteller om noe han/hun interesserer seg for. Hver dag er det noe nytt.

I fellestimene rettes blikket utover og til verden utenfor folkehøgskolen. Tema som tas opp kan være de siste nyhetene, filosofi, kultur eller politiske spørsmål. Rett som det er får vi også gjesteforeleser utenfra.

Hver uke har vi satt av to timer til fysisk aktivitet. Du velger selv hvilken aktivitet du vil delta i. Her er noe for enhver smak og form - det finnes et tilbud for alle.

Hver uke har vi husmøte der vi samles for å oppdatere hverandre på alt som skal skje på skolen i helgen og for uken som kommer. Her kan man også ta opp saker som angår mange eller alle, som f.eks. saker fra elevrådet. 

Lørdag er det ofte seminarer, noen er valgfrie, mens andre er obligatoriske.

Alle elevene har minst 5 timer valgfag i uka. Du velger nye valgfag fire ganger i løpet av året. Har du et drømmevalgfag? Si det til oss, så blir kanskje «ditt fag» et nytt valgfag på skolen. I tillegg til de ordinære valgfagene myldrer det av elevstyrte grupper som har sine egne valgfag

Baking

Er du glad i å bake? Bli med på baking, og du får lære hva som skal til for at bakverk skal bli vellykket-hver gang. Det bakes kaker, rundstykker og boller under instruksjon av dyktige kjøkkenansatte.

Ballspill

Det spilles volleyball, fotball, innebandy, basketball og andre ballspill. Tilbudet varierer gjennom året. Du kan selvsagt trene mer på de ulike spillene i gymsalen på ettermiddag og kveldstid.

Bokbinding

Du vil lære å binde bøker for hånd. Bøker som tåler mye, japansk teknikk, foldebøker mm. Du kan velge å lage bøker med blanke ark, eller med innhold som bilder og dikt.

Cardio Energy

Få kjennskap til hvordan du kan forbedre både styrke og kondisjon. Dette er timer der du virkelig får pulsen opp og får trent hele kroppen. Trening til sprek, fengende musikk sammen med andre elever.

Den kalde krigen

Den kalde krigen var en nervepirrende ideologikamp mellom øst og vest - mellom kommunisme og kapitalisme. Vi begynner i 1945, og valgfaget avsluttes når vi er kommet fram til 1991.

Effektsminke

Lær å legge sminkeeffekter til film, foto, teater, og private sammenhenger. Du får innføring i teknikker for å lage katastrofe (kutt, sår, brudd og skuddskader), aldring, barter og koteletter, kjønn,

Filosofi

Filosofi kan være en fin pustepause fra den nære og noen ganger tette hverdagen på en folkehøgskole. Filosofien stiller de store spørsmålene, noen ganger om de små ting og andre ganger om de store.

Fotografi og mørkerom

Lær deg å fotografere på gamlemåten med analogt kamera, film og framkalling av svart-hvittbilder i mørkerom. Du lærer grunntrekkene ved fotografering og hvordan komponere gode bilder.

Fra blues til Bono

Bli kjent med ny, gammel musikk. Et spennende dykk ned i musikkhistorien.

Gitarspill

Å lære seg noen grep på gitar kan være starten på noe stort, eller det kan bli med litt klimpring her og der. Vi tilbyr kurs for både nybegynnere, og for dem som kan litt fra før.

Kanopadling

Du får lære de mest grunnleggende padleteknikkene. Vi drar på kanoturer i den flotte skjærgården ved skolen. Fokus på sikkerhet, teknikk og kosen med å være i kano ute på sjøen.

Klatring

Grunnopplæring i teknikker for klatring i innendørs klatrevegg. Kan også bli muligheter for klatring utendørs. For de mest ivrige og erfarne er det mulig å ta Brattkort. Høydeskrekk ingen hindring!

Kunstverksted

I dette valgfaget undersøker vi hvordan forskjellige billedkunstnere arbeider, og hvilke tema de er opptatt av. Hver gang har vi en kunstner som inspirasjon og lager en egen tolkning.

Longboard

På Longboard-valgfag er det fokus på å bygge grunnleggende ferdigheter og teknikker på brettet. Du lærer å bruke korrekt push-teknikk, svinge, bremse og justéring.

Menneskerettigheter - en innføring

Her går vi gjennom ulike typer av menneskerettigheter, historien bak menneskerettighetene og vi ser nærmere på hvordan det arbeides med menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt.

Monolog og auditionteknikk

Du får en fordypning i skuespillerteknikk med fokus på fremvisning av en monolog. Du velger teksten selv, og får individuell oppfølging og coaching.

Musikkvideoens gullalder

Med musikkvideoens gullalder sikter vi oss inn på tiden mellom slutten av nitti-tallet og et halvt tiår inn i millenniumskiftet.

Plastic fantastic

Først vil vi se litt på plastens innvirkning på samfunnet i dag. Hvilken nytte har plast og hvilke negative konsekvenser ser vi at plast har fått både for natur og mennesker? Hva kan gjøres?

Playbackteater

Playbackteater skapes i et unikt samarbeid med publikum. Alle mennesker bærer på historier og minner,-og teaterforestillingen blir improvisert frem på bakgrunn av disse. Ord,bevegelse, dialog, musikk.

Positiv psykologi

Lær å bruke psykologisk tenkning i hverdagslivet. Du vil gjennom øvinger og teori kunne bli mer bevisst din rolle i samspillet med andre. Nyttig i en folkehøgskolehverdag.

Redesign

Gamle klær blir til nye! Finn gamle skatter og gjør dem om til nye, flotte kreasjoner.

Skateboard

På valgfaget Skateboard er det fokus på grunnleggende teknikk og mye praktisk kjøring. Valgfaget passer både for begynnere og øvet.

Teatersport og improvisasjon

Med varierte øvelser improviserer vi fram scener der du og dine medspillere bestemmer dramaturgien. Det er mange morsomme øvelser, og man trenger ikke være "god" på scenen. Mye moro!

Ut på tur

Bli med å bryne deg på den mektige Vestlandsnaturen.

Skolen har 3 internater som elevene bor på. Vi har plass til 100 elever. De fleste elevene bor på dobbeltrom, men de som ønsker enkeltrom får vanligvis det.

På internatene er det er dusj og toalett i hver ende av korridorene. Rommene er koselige og varierer noe i form og størrelse. Alle rom har skrivepult, klesskap, vask og et par stoler. Hvis nødvendig kan loftet tas i bruk som lagringsplass for kofferter og ting du sjelden har bruk for. På alle rom er det tilgang til trådløst internett

Skolen ligger idyllisk til, så nesten uansett hvor du bor så har du fin utsikt. Det er flotte turområder rett utenfor døren.

 

Fasiliteter

Skolen er godt utstyrt. Mange rom benyttes både på dagtid og kveldstid. Som elev har du fri tilgang til rommene, også etter skoletid.

 • Trening
  • Treningsrom
  • Gymnastikksal
 • Kunst og foto
  • Tre mørkerom
  • Kunstsal
 • Sosialt
  • Elevkjøkken
  • Peisestue
  • Filmrom
  • TV-rom
  • Teatercafè (et koselig rom for intime konserter og sosiale kvelder)
 • Teater
  • Teatersal/Blackbox
  • Scene
 • Musikk
  • Musikkrom
  • Innspillingsrom
  • Øvingsrom
 • Klasserom
  • Alle linjene har egne, godt utstyrte klasserom
 • Prosjektrom
  • Skolen har et eget prosjektrom som brukes til små og store prosjekter. Rommet er utstyrt alt du trenger for å realisere prosjektene dine. 

Internett er tilgjengelig i alle undervisningsrom og på internatene. Internettbruken er inkludert i skolepengene

Fana folkehøgskule ligger i Bergen, og har vakker beliggenhet ved Fanafjorden rett sør for Bergen sentrum.

Reiser du med tog til Bergen, er det lett å ta seg til skolen med Bybanen og buss. Bybanen går svært hyppig til Birkelandskrysset. Der bytter du til buss nr. 53 til Milde. Busstoppet ligger like nedenfor skolen.

Dersom du kommer med fly er taxi den enkleste måten å ta seg til skolen på. Fana folkehøgskule ligger kun 7 km fra Flesland flyplass. Flesland flyplass er en stor flyplass i Norge, så de fleste flyselskaper lander her.

Kjører du bil kan du kjøre E39 sørover mot Bergen Lufthavn, Flesland. Følg veien mot Flesland inn på Rv 580, ta så av mot Hjellestad (Fv 556), og sving deretter til venstre mot Milde når veien deler seg. Ca. 2-3 kilometer av gårde, ser du skilt ved veien der du skal ta av til venstre opp til skolen.

(Det anbefales ikke å bruke GPS når man nærmer seg skolen. Denne leder deg gjerne inn på en smal og svingete vei).

Finn reiserute fra der du bor

Bergen er Norges nest største by og en kulturby som har mye å by på. Bykjernen er konsentrert der det meste ligger innenfor gangavstand. Gjennom hele året finner du gode konsert- og teatertilbud. Det er også flust med spennende kunstutstillinger, museer og mye annet.

Bergen er også en stor studentby med både HiB, UiB, NLA, NHH og BI som de største studiestedene.

Det er lett å ta seg inn til Bergen sentrum med kollektivtransport fra Fana folkehøgskule. 

Fra skolen kan du gå til butikken på Hjellestad, samt benytte alle tur- og treningsmuligheter i nærområdet. Badeplassen Grønneviken ligger også like ved.

I noe avstand fra skolen finnes det treningssentre, skøytebane og klatrehall.

Skoledagen starter klokken 9 og slutter klokken 15, men i folkehøgskolen er det slik at aktivitetene fortsetter utover ettermiddagen og kvelden.

Her er noe av det du møter i løpet av en uke:

 • Linjefag
 • Mange ulike valgfag
 • Fellesfag
  • Morgensamling
  • Fellestimer
  • Kom i form
  • Husmøte og korridormøter
  • Heimestell (vask på internatet) 
  • Kjøkkentjeneste
 • Lørdagsseminar
 • Massevis av kveldsaktiviteter
 • Fire gode måltider hver dag
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart  25.08.2019
 • Felles fjelltur en av de første ukene
 • Stort felles teaterprosjekt i høstsemesteret
 • Høstfest/familiedag
 • Linjeuker
 • Høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie
 • Studieturer - høst og/eller vår 
 • Fellesprosjekt i vårsemesteret
 • Vårfestival
 • Seiltur med Statsraad Lehmkuhl (frivillig tur)
 • Avslutning medio mai 2020

På Fana har vi to store fellesprosjekter. Alle elevene er med på disse prosjektene.

Teateroppsetning på høsten

Vi bruker to uker av høstsemesteret til å lage en forestilling. Foresatte og venner inviteres for å komme til skolen og se og høre på. Vanligvis spilles stykket tre ganger.

Når vi lager teateroppsetningen velger du selv hvilken gruppe du jobber med. Det er mye å velge blant: skuespill, sang, musikk, pr/media, dokumentasjon, scenografi, kostyme, sminke - for å nevne noe. Alle elevene kan velge fritt uavhengig av hvilke linje de går på. For de største rollene innen sang og skuespill, må du stille på audition.

Her kan du lese om Alice i eventyrland som vi satte opp i 2016

Vårprosjekt

I vårsemesteret har vi også et fellesprosjekt. Årets elever med på å bestemme hva slags prosjekt dette blir. Vi tar utgangspunkt i et tema som mange er interessert i, og skaper noe ut fra det.

Fellesprosjektene er svært lærerike, gir godt samhold og kunnskap om hvordan store prosjekter kan gjennomføres.

Hos oss er det mye som skjer på ettermiddagene og kveldene. Dette er tiden for å gjøre «kjekke ting» (som vi sier i Bergen) sammen med venner. Det sosiale livet er en viktig del av folkehøgskoleåret.

"Teatercafè" er fast på planen hver onsdag. Det behøver ikke å ha verken med teater eller cafè å gjøre, men kan inneholde aktiviteter som quiz, ballaktivitveter, åpen scene, konserter og mye mer.

Vi har valgfag en kveld i uka og mange ulike idrettsaktiviteter som du kan bli med på. På Fana er det ikke uvanlig med kosekveld midt i uka.

Ønsker du å få med deg andre elever i en aktivitet du selv har lyst å holde på med? Mulighetene er mange, da fellesrom er åpne helt til kl. 23 på kvelden. Noen ønsker være fysisk aktive, mens andre liker bedre ha skrivegruppe, spillkveld eller noe annet kjekt.

Hver fredag og lørdag er det noe som skjer. Noen lørdager er det elevkvelder med masse program, andre ganger blir det spill, film og kos. Hvis været tillater det, så hender det at vi rigger til med utekino.

Vi ønsker oss aktive, engasjerte og deltakende elever.

Kriterier ved opptak

 • Du trenger ikke å ha fullført videregående for å søke på Fana folkehøgskole
 • 18 års aldersgrense (du må være fylt 18 år før vi reiser på studietur)
 • Våre linjer krever ingen forkunnskaper
 • Vi legger mest vekt på hva du skriver om deg selv og motivasjonen for det faglige og sosiale tilbudet på skolen
 • I enkelte tilfeller vil vi også måtte ta en helhetsvurdering av søkermassen og klassemiljøet på enkelte linjer

Tore Haltli

Rektor

Tore er rektor på skolen. Han har jobbet på flere andre folkehøgskoler tidligere og kaller seg selv en folkehøgskolemann. Når Tore ikke snakker om folkehøgskole eller tenker på folkehøgskole, så er han glad i jazz, litteratur og andre ting som gir livet mening

Epost: rektor@fanafolk.no

Georg Reidarsen

Inspektør

I tillegg til å være inspektør har han også valgfag som f.eks Menneskerettigheter, Volleyball, Ballspill og Ut på tur. Er det ting du lurer på angående fravær, valgfag, årsplan, turer osv er Georg mannen å prate med. 

Epost: inspektor@fanafolk.no

Knut-Inge Johnsen

Lærer

Knut-Inge er linjeleder på Fotografi-linja. Optimal livsfølelse både som eneboer i det kjemikalie-dunstene mørkerommmet og som sosialt dyr sammen med familie og venner – med livets mange og store spørsmål stadig surrende rundt i hodet. Utdanning: Lektor, med teologi og historie m.m. Diverse fotografiske workshops.

Epost: knutinge@fanafolk.no

Inger Olin Oppedal

Lærer

Inger Olin Oppedal er linjelederen for psykologi. Hun er vokst opp i Måløy i Sogn og Fjordane og er veldig glad sjøen og naturen på Vestlandet. Når skoledagen er over arrangerer hun gjerne en runde i «FanaQuizen», hobbyaktiviteter, eller har samtaler med elever. Å kunne formidle fagkunnskap og ha god elevkontakt uten karakterpress er det hun liker aller best med jobben sin.

Epost: ingerolin@fanafolk.no

Ole Helland

Lærer

Ole er lærer på Spilldesign. Han er selvsagt en spillnerd av de sjeldne, men han har også andre interesser. Film, og da spesielt utrolig bra filmer som ingen verken har hørt om eller sett, er Oles store lidenskap ved siden av spill. Han er også langt over snittet musikkinteressert og kan være en god guide inn i Bergens musikkundergrunn.

Epost: ole@fanafolk.no

Roseane Dos Reis

Lærer

Roseane – eller bare Ane som vi kaller henne – er halvt italiensk og halvt brasiliansk, og snakker ikke mindre enn seks språk. Som lærer på teaterlinja er hun utdannet profesjonell skuespiller fra Jacques Lecoq-skolen i Italia. Ane har også utdanning fra universitetet i Saõ Paulo med fagene språk og litteratur. I tillegg til å være lærer på Fana jobber Ane som sykehusklovn.

Epost: roseane@fanafolk.no

Peter Laustsen

Lærer

Peter, eller Dansken som han gjerne kaller seg, er linjeleder på Musikklinjen. Peter har utdannelse i musikk og musikkterapi fra Danmark, England og Norge. Han har solide ferdigheter på elbass, i band og generell musikkundervisning. Peter er svært begeistret for longboarding.

Epost: peter@fanafolk.no

Maria Øy Lojo

Lærer

Maria er kunstner og vikarierer som linjeleder på Billedkunst. Hun har master fra Kunsthøgskolen i Bergen og bakgrunn i skulptur og tegning. Hun jobber mest med videoinstallasjon selv, men underviser i alt fra grafikk og keramikk til scenografi og performancekunst. Også underviser hun i andre ting som special-effects makeup og dans.

Epost: maria@fanafolk.no

Elisabet Dale

Lærer

Elisabet er lærer på Teater og Scenekunst. Hun er spesielt opptatt av performance og improviserte teaterformer (bli med på valgfaget Playback!). Elisabet har mastergrad i dramapedagogikk fra Høyskolen i Bergen.

Epost: elisabet@fanafolk.no

Paul Field

Vaktmester

Paul er skolens vaktmester. Han er engelskmann og kom til Norge i 1980. Skoleåret 80/81 var han elev på Fana, og siden 1984 har han jobbet her. Foruten å være vaktmester er Paul vokalist i folkemusikkbandet «Paul sine Haner».

Epost: vaktmester@fanafolk.no

Mats Olsen

Kjøkkensjef

Mats er utdannet restaurantkokk og har jobbet flere år i restaurantbransjen. De siste årene har han jobbet som ferskvaresjef i Meny. Savnet for kokkelering ble imidlertid så stort at han heller har ønsket seg tilbake til kjøkkenet for å lage næringsrik og smakfull mat til elevene våre. På fritiden er Mats aktiv med kickboksing, løping og styrketrening.

Epost: kjokkenet@fanafolk.no

Julieta Folkestad

Kjøkkenassistent

Julieta er kjøkkenassistent. På fritiden liker hun å gå på tur i fjellet. Julieta kommer fra Filippinene. Noen ganger er vi så heldige at vi får vi smake mat fra hennes hjemland. Spesielt Julietas vegetarvårruller, som hun av og til lager på kjøttfri onsdag, er fantastiske.

Epost: julieta@fanafolk.no

Catrine Bekken

Kjøkkenassistent

Catrine er kjøkkenassistent. Hun bor på Askøy, ved sjøen. På fritiden driver hun med håndarbeid, jobber i hagen og går tur, men aller best liker hun å slappe av ved sjøen. Catrine har valgfag i ferske bakervarer.

Epost: catrine@fanafolk.no

Marianne Aurud

Økonomileder

Marianne holder styr på skolen sine penger. Som økonomileder er hun også til hjelp for elever som har spørsmål om lån og stipend. Marianne er økonomutdannet fra BI.

Epost: marianne@fanafolk.no

Marianne Blom

Internatleder

Marianne har praktisk talt vokst opp på tunet. Hun er utdannet jurist, så du kan være trygg på å bli behandlet rettferdig. Marianne er arbeidsnarkoman.

Epost: marianneblom@fanafolk.no

Linjer på Fana folkehøgskule

SpillutviklingLedig plass

Spillutvikling

Fana folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
BilledkunstLedig plass

Billedkunst

Fana folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
Teater og scenekunstLedig plass

Teater og scenekunst

Fana folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
PsykologiLedig plass

Psykologi

Fana folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
Klassisk fotografiLedig plass

Klassisk fotografi

Fana folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
MusikkLedig plass

Musikk

Fana folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
Søk på skolen

Dette sier tidligere elever

Simone Lundstrøm

Jeg liker at folk er veldig inkluderende og tar imot alle med åpne armer. Jeg liker også hvor sentralt Fana ligger til Bergen.

Simone Lundstrøm, elev 2017-2018

"Du finner en litt større bit av deg selv og muligheten til å se deg selv som den du vil være. Du kommer til å oppdage at du kan noe, og at din stemme har en betydning".

Henrik Brunvoll
Gaute Røise Samuelsen

Jeg liker at skolen har mange kreative fag. Ikke bare betyr det at det produseres mye kult overalt du ser, men det kommer også mange spennende og interessante medelever.

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen