Til hovedinnhold

Solborg folkehøgskole - Stavanger

På Solborg har vi 13 forskjellige linjer og en mengde valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har fjord, fjell og strender like utenfor døra. Hos får du mulighet til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa.

Søk på skolenLinjer

Solborg er omringet av by og natur med noe av det vakreste Norge kan by på. Jærstrendene for surfing og kiting, Lysefjorden med Kjerag og Preikestolen, Ryfylke, Sirdal og Røldal med glimrende snøforhold. Like utenfor døra ligger fantastiske turområder, som Mosvannet og Sørmarka, utendørs og svømmebasseng, treningssenter, turn-, tennis-, klatre- og idrettshaller, innendørs.

I byen kan du oppleve Fargegata med kaféer, Torget, Gamlebyen som er Norges best bevarte trehusbebyggelse, Norges eldste Domkirke fra 1100-tallet, konserthuset, teateret, muséer og kinoen med bibliotek.

På Solborg kan du velge å fordype deg innen musikkproduksjon, låtskriving, filmmusikk, idrett, friluftsliv, kunst, filmproduksjon, streaming, livsstil, sy egne klær, drama og MoJo.

Du får et uforglemmelig folkehøgskoleår der du kan utvikle deg både faglig og sosialt. Internatlivet, med mange forskjellige mennesker, vil gi deg nyttig læring for senere studier, yrkes- og familieliv. 

Solborg er en kristen folkehøgskole. Vi er opptatt av mangfold, respekt og inkluderende fellesskap og du er velkommen som elev uavhengig av livssyn. Vårt globale engasjement gir deg mulighet til å være med på internasjonale prosjekter. 

Dette står vi for

På Solborg skal du:

Når vi ikke har linjeuker eller reiseperiode, har vi følgende fellesfag:

 • Temafag, med fokus på tro, miljø og samfunn.
 • "Vokse sammen", med fokus på fellesskap, livsmot, samarbeid og aktiviteter.
 • Gladsang, en time for sangglede.
 • Gym. Her kan du blant annet velge mellom ballspill, yoga, tur og trening.
 • Lørdagsseminar, nesten hver lørdag fra kl. 10.00 til kl. 14.00. Disse lørdagene kan det handle om alt fra musikk, foto, film, dans, show, bærekraft, menneskehandel og bursdagsselskap til sport. 

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det. samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in't Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lys/Lyd/Sceneteknikk

Lysdesign, lydteknikk og scenografi. Et praktisk valgfag for deg med teknisk eller estetisk sans og som liker deg bedre bak spakene enn på scenen.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini-fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap og glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

MoJo - Mobile Journalism

Det er en trend at journalister bruker mobilen når de fotograferer, filmer og skriver. Det er en veldig gøy måte å jobbe på som alle kan ha nytte av. Vi lærer deg teknikker og viser deg hvordan.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi bruker Silhouette Cameo kuttemaskin og lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Siste turen tar vi til Horve leirsted med hele skolen. Stedet ligger landlig til utenfor Sandnes, med mulighet for kanopadling, bading, fotball eller fjelltur. Vi kommer også til å bruke tid til å skrive i årbøkene til hverandre. 

bildetekst

Alle betaler det samme for elevrommet selv om rommene er forskjellige på de ulike internatene. De fleste rom er dobbeltrom med bad.

Vi har få enkeltrom. Noen elever har av ulike årsaker bruk for å bo alene, disse blir prioritert til disse rommene. Du betaler 6 300 kr ekstra for å bo på enkeltrom. 

Fasiliteter

 • Svømmehall med badstue
 • Treningsstudio
 • Dansesal
 • Kinosal
 • Fotostudio
 • Mørkerom
 • Lydstudio
 • Keramikkverksted
 • Sandvolleyballbane
 • Fotballbane
 • Gymsal
 • Skolekjøkken
 • Bordtennisrom
 • Kafé
 • Fotballrom
 • Stille rom

Solborg folkehøgskole ligger 3 km fra Stavanger sentrum.

For å komme til skolen fra Stavanger sentrum: Ta buss 4 via Ullandhaug til Tjensvoll kirke (Tellusveien). Derfra er det 5 minutter å gå til skolen.

Fra Stavanger lufthavn: Flybussen via Scandic Forum. Gå av ved Tjensvollkrysset. 10 minutter å gå til skolen forbi Scandic Forum hotell. Følg skilt til Solborg.

Finn reiserute fra der du bor

 • Stavanger sentrum, gangavstand: 30 min
 • Mosvannet tursti, gangavstand: 4 min
 • Aktiv treningssenter, gangavstand: 5 min 
 • IMI-kirken, gangavstand: 5 min 
 • Stavanger idrettshall, gangavstand: 2 min
 • Sørmarka Arena, gangavstand: 20 min 
 • Sørmarka friluftsområde, gangavstand: 15 min 
 • Nærbutikker, gangavstand: 5 min 
 • Oppvarmet friluftsbasseng: Gamlingen: 5 min

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2020-21

23.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

03.10-11.10: Høstferie

06.11-08.11: Frihelg

17.12-10.01: Juleferie

27.02-07.03: Vinterferie

08.03-26.03: Reiseperiode

27.03-06.04: Påskeferie

15.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Solborg samarbeider med Normisjon om å samle inn penger til et prosjekt i Kambodsja. Dette er et land som fra 1975 til 1979 ble satt langt tilbake i utvikling på grunn av massemord på store deler av befolkningen. Byfolk, munker, utdannede intellektuelle, kapitaleiere, funksjonshemmede og etniske  minoriteter var særlig utsatt.

Noen av linjene våre besøker prosjektet som ligger i provinsen Prey Veng. Målet er å bekjempe fattigdom gjennom prosjektet FAST (Family and School Transformation). Her får befolkningen undervisning og kunnskap om hvordan de kan ta vare på sin egen familie og helse, og hvordan de kan komme seg ut av fattigdommen som preger landsbygda.

På Solborg samler vi inn penger ved å sette igang forskjellige aktiviteter som sponsorløp og auksjon, kakebaking eller bilvask.

Undervisningen slutter stort sett til middag, men det er ikke slutt på aktivitetene av den grunn. Mange fortsetter å jobbe med linjerelaterte oppgaver utover ettermiddag/kveld. Det gjelder film, foto, tegning og maling, gymsal og trening, fotball, volleyball, tur osv. Undervisningsrommene er åpne til kl. 23.00 hver kveld. I tillegg har vi faste tider der elevene kan bruke svømmehallen med badevakt. 

Miljøarbeiderne og andreårs-elevene organiserer forskjellige aktiviteter. Det er også kafé en kveld hver uke. 

På tirsdager er det frivillige kristne samlinger, med bibelgrupper, Thomasmesse og lovsangsmøter. Det blir også lagt opp til at du kan besøke ulike menigheter i Stavanger om du ønsker det. 

To kvelder i uken setter vi opp film i kinosalen.

Ellers setter elevene ofte i gang aktiviterer på egen hånd.

 

 • Søkere bør fylle 18 år innen utgangen av skoleåret man starter på.
 • Vi ønsker deg som er engasjert og motivert i linjefaget og i skolens øvrige fag. 
 • Vi ønsker en passende balanse mellom jenter og gutter på den enkelte linjen. 

Halvard Aase

Rektor

Epost: halvard@solborg.fhs.no

Lill Helene Tagholdt

Undervisningsinspektør

Epost: lht@solborg.fhs.no

Joveig Sandland Ertzgaard

Skolesekretær

Epost: post@solborg.fhs.no

Guro Brakestad

Internatleder

Epost: guro@solborg.fhs.no

Siv Eli Sundvoll

Kjøkkenleder

Epost: kjokkensjef@solborg.fhs.no

Knut Magne Løvaas

Økonomileder

Epost: knut@solborg.fhs.no

Mindor Vårvik

Vaktmester

Epost: mindor@solborg.fhs.no

Carl Erik Waaler

Lærer på Adventure Action Sport

Bachelorgrad i idrett og kroppsøving v/UiS. 
Ballelskende skicruiser fra Askøy. 
Motto: "Dette kan jeg ikke, så det vil jeg prøve."

Epost: carl.erik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 411 29 902
Facebook
Instagram: @adventuresolborg

Kjetil Sætre

Lærer på Life Changing Fitness

Kjetil er utdannet Personlig Trener og har i tillegg 3 års utdanning innen idrett og ernæring fra Universitetet i Stavanger. På Life Changing Fitness underviser Kjetil i de fagområdene han brenner for; trening, ernæring, personlighetsutvikling, matlaging og helse. Å motivere unge mennesker til å sette seg mål og å jobbe for å nå dem, passer ham midt i blinken.

Epost: kjetil@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 949 79 992

Linda Aannø

Lærer på Klær, Mote & Design

Linda er utdannet konfeksjonsteknikker og har allsidig praksis innen søm/design. I tillegg har ho jobbet i flere år som strikkedesigner på Sandnes Garn. Med en interesse for alt som kan lages med stoff og garn, er ho kunnskapsrik og kreativ, og kan lære deg det meste du har lyst til.

Epost: linda@solborg.fhs.no
Telefon: (+ 47) 906 65 987

Hans Petter Nordal

Lærer på Multisport

Hans Petter er en aktiv og kreativ person som liker alle idrettslige aktiviteter både sommer som vinter. Han har utdannelse innen idrett og har også lang fartstid i folkehøgskolen. Foruten den allsidige jobben på Solborg, rekker han å synge i kor og å spille bordtennis og curling aktivt. Hans fremkomstmiddel er enten sykkel eller rulleski.

Epost: nordal@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 45889805

Anne Marit Træland

Rådgiver

Anne Marit har bodd flere år på det afrikanske kontinentet og det har gitt henne nære opplevelser med natur, kultur og mennesker. Hun er opptatt av at mennesker skal ha det bra og inviterer gjerne til en god samtale og refleksjon. Hun er en blanding av utålmodig og nysgjerrig, og det er dette som er drivkraften hennes for å jobbe med å skape en bærekrafig og rettferdig verden.

Epost: anne.marit@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 907 37 801

Tore Hynnekleiv

Lærer på Filmproduksjon

Tore tok filmutdanning i New York og har regissert flere prisbelønte kortfilmer og musikkvideoer. Han var second unit director og hovedklipper for familiefilmen «Yohan Barnevandrer» som vant beste film under Stockholm Filmfestival Jr. og har jobbet som redaktør på TV-serier som The Voice og 71 grader nord.

Tore vil at du får utviklet og produsert din filmvisjon ved å jobbe sammen i team.

Epost: tore@solborg.fhs.no
Telefon: 90994661

Henrik Seglem Grydeland

Lærer på Ball & Reise

Henrik er utdannet lærer fra Sagene lærerhøgskole. 
I tillegg har han studier i kulturkunnskap i Stavanger og Frankrike.
Henrik har jobbet 8 år som lærer på Madagaskar, i tillegg til flere år som journalist i NRK-Rogaland.
Han har jobbet på Solborg siden 2006. 
Han holder med fotballklubben Lyn, uansett hvor langt ned i seriesystemet de befinner seg.

Epost: henrik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 400 99 620

Anne Grete Moen

Lærer på Bilde, Form & Kunst

Anne Grete har bakgrunn som faglærer i formgiving, kunst og håndverk med faglig fordypning i tegning og bildekommunikasjon. Hun er også utdannet som dekoratør/utstillingsdesigner. Før hun begynte som lærer ved Solborg folkehøgskole jobbet hun i mange år på malersalen ved Rogaland Teater. Hun er lidenskaplig engasjert i nesten alt som har med kunst og kultur å gjøre.

Epost: anne.grete@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 975 90 452

Kjell Westby

Lærer på Musikkproduksjon

Kjell har jobbet som produsent og tekniker på mange ulike produksjoner. I over 15 år har han drevet sitt eget lydstudio, Musiclab, og er fremdeles aktiv i bransjen. Han er gitarist og har spilt i diverse band. De siste årene har han jobbet på Solborg, og ivrer etter å inspirere og gi kunnskap videre.

Epost: kaw@solborg.fhs.no
Telefon: (+ 47) 970 47 622
Facebook

Sveinung Gjerde

Lærer på StreamTeam

Sveinung er glad i spill, musikk og film. Han har en Bachelor i TV-produksjon fra Høgskolen i Lillehammer og har jobbet som frilanser i NRK før han begynte å jobbe på Solborg. Sveinung har vært både elev og stipendiat på Solborg før han ble lærer her. 

Epost: sveinung@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 917 62 436

Marit Anmarkrud

Lærer på Bilde, Form & Kunst

Marit er opptatt av at hver enkelt skal kunne finne og bruke ressursene sine, og at livene våre skal være preget av livsglede og bærekraft. Hun er oppvokst på et småbruk i nærkontakt med natur og dyrehold og ivrer for en kortreist og bærekraftig livsstil. Marit er utdannet innen idrett, forming, drama og fortellerkunst. Hun er også utdannet innen familiterapi og psykodramaterapi. 

Epost: marit@perlespire.no
Telefon: (+ 47) 901 91 856

Eirik Berge

Hovedlærer på Filmmusikk

Eirik har jobbet lenge som komponist, arrangør og orkestrator. Han har jobbet med film både i Skandinavia og i USA og vil bruke sitt nettverk av innflytelsesrike og markante samarbeidspartnere som gjesteforelesere. Eirik har sin filmmusikk utdannelse fra Berklee College of Music i Boston, og har gjennom mange år vært sentral i musikkindustrien både som musiker og komponist. 

 

Hanne Sørvaag

Hovedlærer på Hannes låtskriverlinje

Hanne som er låtskriver og artist, har skrevet mange tusen låter. Hennes låter har blitt gitt ut i hele verden og mange låter har havnet på topp på hitlister i ulike land. Hanne underviser i låtskrivingsfaget.

Bjarte Byrkjedal

Nettverksansvarlig og vedlikeholder

Epost: bjarte@solborg.fhs.no

Mona Eiane

Internatassistent

Epost: internatassistent@solborg.fhs.no

Astrid Ørke

Internatassistent

Epost: internatassistent@solborg.fhs.no

Kristine Helland

Internatmedarbeider

Mai Nguyen

Renholder

Loan Nguyen

Renholder

Aud Undal

Kokk

Nina Steinnes

Kokk

Marianne Ørestrand

Kokk

Marit Fosse

Kjøkkenassistent

Inger Marie Østhus

Kjøkkenassistent

Tor Helge Ruud

Gartnerassistent

Bjarte Steinnes

Vedlikeholder

Epost: bjarte.steinnes@solborg.fhs.no

Linjer på Solborg folkehøgskole - Stavanger

Bilde, Form & Kunst

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

StreamTeam

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Filmmusikk

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

GloBall

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Hannes låtskriverlinje

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Filmproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Life Changing Fitness

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Multisport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ivar Simonsen

Mange forskjellige linjer med ulike mennesker i en stor by som Stavanger, gjorde at jeg valgte Solborg. Og jeg har ikke angret. Det ble et av de beste år i mitt liv, ingen tvil.

Ivar Simonsen
Martine Solberg Malonæs

Solborgåret var uten tvil det beste året i livet mitt. Jeg fikk utvikle meg som menneske og bli kjent med nye sider av meg selv. Samtidig som jeg fikk bli kjent med nye mennesker, skape nye minner og få venner for livet!

Martine Solberg Malonæs
Christian Emil Skallist

Lærere som brydde seg om hvordan jeg hadde det og støtten jeg fikk fra medelever dette året på Solborg, ga meg den motivasjonen jeg trengte for å kunne starte med studiene og selvtilliten jeg trengte for å bli trygg og kunne stole på meg selv.

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen