Til hovedinnhold

Solborg folkehøgskole - Stavanger

På Solborg har vi 12 forskjellige linjer du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har naturen like utenfor døra. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia og Europa. Vi er en stor skole med ulike mennesker. Hos oss vil du bli utfordret til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. 

Søk på skolenLinjer

Gode dager, travle dager, tøffe dager og spennende dager. Muligheter og mangfold er stikkord for et år på Solborg i Stavanger. 
Musikk, surfing, kunst, teater, ballspill, reise, friluftsliv, foto, film, livsmestring, søm, redesign, gaming, solidaritet, trening og kosthold er noen områder du kan velge å fordype deg i, enten på en linje eller som valgfag. 

Stavanger er en koselig by som du blir kjent med i løpet av skoleåret. Utenfor Stavanger ligger Jærstrendene med mulighet for surfing og kiting. Sirdalsheiene, med glimrende vinterforhold, ligger en drøy time unna. Rundt Solborg er det mange flotte turområder for både joggere og syklister. 

Dette står vi for

Kommer du til Solborg, skal du:

 

I løpet av året har vi to hele og to halve linjeuker i tillegg til en reiseperiode på tre uker. Resten av ukene har vi disse fellesfagene:

 • Temafag, med fokus på tro, liv og samfunn.
 • "Vokse sammen", med fokus på fellesskap, livsmot, samarbeid og aktiviteter.
 • Gladsang, en time for sangglede.
 • Gym. Her kan du blant annet velge mellom ballspill, yoga, tur og trening.
 • Lørdagsseminar, nesten hver lørdag fra kl.10.00 til kl. 14.00. Disse lørdagene kan det handle om alt fra musikk, foto, dans, show, bærekraft, bursdagselskap, sirkus og sport. 

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikans dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Brettspill

Vitenskapen forteller oss at brettspill gjør oss smartere og dermed hever IQ-en. På dette valgfaget vil du lære flere brettspill og kanskje lære bort andre spill.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Teoretisk innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger. Praktisk filmanalyse på skolen.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & int´Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert workshop

Forbered en konsert sammen med andre. Konserten gjennomføres på skolen for alle elevene.

Kreativitet og reklame

Går det an å oppøve sin kreativitet? Hvordan bli mer kreativ og få nye idéer? Hvordan utforme god reklame? Og hva er god reklame? Arbeid med både tekstreklame, radioreklame og TV-reklame. 

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap, glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

Mobilfoto

Lær om fokus og lys slik at bildene du tar med mobilen blir enda bedre!

Populærmusikkens historie

På dette valgfaget kan du bli kjent med musikkhistorien, oppdage ny musikk, nye artister/band. Du kan også få del i historien bak musikken. Du får høre på musikk og oppleve gleden ved det.

Prestasjonspsykologi

Her får du lære hvordan vi kan prestere når det virkelig gjelder. Faget tar utgangspunkt i idrettspsykologi og består av både teoretiske og praktiske økter. Individuelt og gruppearbeid.

Privatist fag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Skap

Hva er du opptatt av? Forbruk? Etiske spørsmål? Miljø? Mennesker? Du kan drive aksjonsforskning og lære om Bærekraft og Stavanger som Grønn By.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis, trikkesykkel og reball (paintball). En smak av linjefaget Multisport. Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Stand-Up og formidling

Lær å bygge opp gode historier og framføre disse. Lær ulike teknikker i forhold til muntlig fortellerkunst. Vi arbeider med egne jeg-fortellinger og fortellinger fra Bibelen og eventyrene.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, penalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Alle betaler det samme for elevrommet selv om de er forskjellige. De fleste rom er dobbeltrom med bad.

Du betaler 4 500 kr. ekstra for enkeltrom. Noen har bruk for å ha enerom av ulike årsaker, disse blir prioritert. 

Det er egentlig ganske modig å reise på folkehøgskole og flytte inn på rom sammen med en person du ikke kjenner. Samtidig sier mange at det å bo på rom sammen, har gitt mye læring og gode vennskap. 

Fasiliteter

 • Svømmehall med badstue
 • Treningsstudio
 • Dansesal
 • Kinosal
 • Fotostudio
 • Mørkerom
 • Lydstudio
 • Keramikkverksted
 • Sandvolleyballbane
 • Fotballbane
 • Gymsal
 • Skolekjøkken
 • Bordtennis- og biljardrom
 • Kafé
 • Fotballrom
 • Stille rom

Solborg folkehøgskole ligger 3 km fra Stavanger sentrum.

For å komme til skolen fra Stavanger sentrum: Ta buss 4 via Ullandhaug til Tjensvoll kirke (Tellusveien). Derfra er det 5 minutter å gå til skolen.

Kommer du til Solborg med bil via E39: Det står skilt til Solborg folkehøgskole før og etter Tjenvollkrysset, ved First Hotel Alstor.

Fra Stavanger lufthavn: Flybussen via Scandic Forum. Gå av ved Tjensvollkrysset. Ti min. å gå til skolen forbi Scandic Forum hotell mot First Hotel Alstor. Følg skilt til Solborg.

Finn reiserute fra der du bor

 • Stavanger sentrum, gangavstand: 30 min
 • Mosvannet tursti, gangavstand: 4 min
 • Aktiv treningssenter, gangavstand: 5 min 
 • IMI-kirken, gangavstand: 5 min 
 • Stavanger idrettshall, gangavstand: 2 min
 • Sørmarka Arena, gangavstand: 20 min 
 • Sørmarka friluftsområde, gangavstand: 15 min 
 • Nærbutikker, gangavstand: 5 min 
 • Oppvarmet friluftsbasseng: Gamlingen: 5 min

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

24.08: Skolestart. Åpningssamling kl.16.00

21.09: Frilørdag

04.10-13.10: Høstferie

15.11-17.11: Frihelg

19.12-05.01: Juleferie

25.01: Frilørdag

22.02-01.03: Vinterferie

14.03: Frilørdag

16.03-03.04: Reiseperiode

04.04-14.04: Påskeferie

01.05: Fridag

14.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Solborg samarbeider med Normisjon om å samle inn penger til et prosjekt i Kambodsja. Dette er et land som fra 1975 til 1979 ble satt langt tilbake i utvikling på grunn av massemord på store deler av befolkningen. Byfolk, munker, utdannede intellektuelle, kapitaleiere, funksjonshemmede og etniske  minoriteter var særlig utsatt.

Noen av linjene våre besøker prosjektet som ligger i provinsen Prey Veng. Målet er å bekjempe fattigdom gjennom prosjektet FAST (Family and School Transformation). Her får befolkningen undervisning og kunnskap om hvordan de kan ta vare på sin egen familie og helse, og hvordan de kan komme seg ut av fattigdommen som preger landsbygda.

På Solborg samler vi inn penger ved å sette igang forskjellige aktiviteter som sponsorløp og auksjon, kakebaking eller bilvask.

Undervisningen slutter stort sett til middag, men det er ikke slutt på aktivitetene av den grunn. Mange fortsetter å jobbe med linjerelaterte oppgaver utover ettermiddag/kveld. Det gjelder film, foto, tegning og maling, gymsal og trening, fotball, volleyball, tur osv. Undervisningsrommene er åpne til kl.23.00 hver kveld. I tillegg har vi faste tider der elevene kan bruke svømmehallen med badevakt. 

Miljøarbeiderne og andreårs-elevene organiserer forskjellige aktiviteter. Det er også kafé en kveld hver uke. 

Hver tirsdag er det et frivillig kristent møte, det er også bibelgrupper du kan delta i om du ønsker det. 

To kvelder i uken setter vi opp film i kinosalen.

Ellers setter elevene ofte i gang aktiviterer på egen hånd.

 

 • Søkere bør fylle 18 år innen utgangen av skoleåret man starter på.
 • Vi ønsker deg som er engasjert og motivert i linjefaget og i skolens øvrige fag. 
 • Vi ønsker en passende balanse mellom jenter og gutter på den enkelte linjen. 

Kjell Konstali

Rektor

Epost: kjell@solborg.fhs.no

Lill Helene Tagholdt

Undervisningsinspektør

Epost: lht@solborg.fhs.no

Joveig Sandland Ertzgaard

Skolesekretær

Epost: post@solborg.fhs.no

Guro Brakestad

Internatleder

Epost: guro@solborg.fhs.no

Siv Eli Sundvoll

Kjøkkenleder

Epost: kjokkensjef@solborg.fhs.no

Knut Magne Løvaas

Økonomileder

Epost: knut@solborg.fhs.no

Mindor Vårvik

Vaktmester

Epost: mindor@solborg.fhs.no

Geir Ertzgaard

Lærer på Foto Sør-Amerika og studieveileder.

Geir er fotoentusiast på sin hals. Han har undervist i foto og reiseliv på Solborg siden 2001. Han synes kombinasjonen folkehøgskole, foto og reise på folkehøgskole er ideell. 

Epost: geir@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 402 04 305

Carl Erik Waaler

Lærer på Adventure Action Sport

Bachelorgrad i idrett og kroppsøving v/UiS. 
Ballelskende skicruiser fra Askøy. 
Motto: "Dette kan jeg ikke, så det vil jeg prøve."

Epost: carl.erik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 411 29 902
Facebook
Instagram: @adventuresolborg

Kjetil Sætre

Lærer på Life Changing Fitness

Kjetil er utdannet Personlig Trener og har i tillegg 3 års utdanning innen idrett og ernæring fra Universitetet i Stavanger. På Life Changing Fitness underviser Kjetil i de fagområdene han brenner for; trening, ernæring, personlighetsutvikling, matlaging og helse. Å motivere unge mennesker til å sette seg mål og å jobbe for å nå dem, passer ham midt i blinken.

Epost: kjetil@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 949 79 992

Hans Petter Nordal

Lærer på Multisport Afrika

Hans Petter er en aktiv og kreativ person som liker alle idrettslige aktiviteter både sommer som vinter. Han har utdannelse innen idrett og har også lang fartstid i folkehøgskolen. Foruten den allsidige jobben på Solborg, rekker han å synge i kor og å spille bordtennis og curling aktivt. Hans fremkomstmiddel er enten sykkel eller rulleski.

Epost: nordal@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 45889805

Anne Marit Træland

Lærer på Global Village Connect

Anne Marit har bodd to og et halvt år i Namibia der hun jobbet for Fredskorpset, og har i flere år undervist fredskorpsere som skal på utenlandsopphold. Hun har også bodd flere år i Etiopia. Anne Marit er utdannet lærer med sosialantropologi og idrett og bistand som tilleggsfag.

Epost: anne.marit@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 907 37 801

Tore Hynnekleiv

Lærer på Filmproduksjon

Tore tok filmutdanning i New York og har regissert flere prisbelønte kortfilmer og musikkvideoer. Han var second unit director og hovedklipper for familiefilmen «Yohan Barnevandrer» som vant beste film under Stockholm Filmfestival Jr. og har jobbet som redaktør på TV-serier som The Voice og 71 Grader Nord.

Tore vil at du får utviklet og produsert din filmvisjon ved å jobbe sammen i team.

Epost: tore@solborg.fhs.no
Telefon: 90994661

Henrik Seglem Grydeland

Lærer på GloBall

Henrik er utdannet lærer fra Sagene Lærerhøgskole. 
I tillegg har han studier i kulturkunnskap i Stavanger og Frankrike.
Henrik har jobbet 8 år som lærer på Madagaskar, i tillegg til flere år som journalist i NRK-Rogaland.
Han har jobbet på Solborg siden 2006. 
Han holder med fotballklubben Lyn, uansett hvor langt ned i seriesystemet de befinner seg.

Epost: henrik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 400 99 620

Anne Grete Moen

Lærer på Bilde, Form & Kunst

Anne Grete har bakgrunn som faglærer i formgiving, kunst og håndverk med faglig fordypning i tegning og bildekommunikasjon. Hun er også utdannet som dekoratør/utstillingsdesigner. Før hun begynte som lærer ved Solborg Folkehøgskole jobbet hun i mange år på malersalen ved Rogaland Teater. Hun er lidenskaplig engasjert i nesten alt som har med kunst og kultur å gjøre.

Epost: anne.grete@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 975 90 452

Kjell Westby

Lærer på Musikkproduksjon

Kjell har jobbet som produsent og tekniker på mange ulike produksjoner. I over 15 år har han drevet sitt eget lydstudio, Musiclab og er fremdeles aktiv i bransjen. Han er gitarist og har spilt i diverse band. De siste årene har han jobbet på Solborg, og ivrer etter å inspirere og gi kunnskap videre.

Epost: kaw@solborg.fhs.no
Telefon: (+ 47) 970 47 622
Facebook

Marit Anmarkrud

Lærer på Rampelys Scene

Marit Anmarkrud har i mange år jobbet som freelancer med drama og fortellerkunst. Hun har blant annet arrangert eventyrleirer, vært kursholder, hatt skoleforestillinger, reist på turné og jobbet med trosopplæring. 

Marit har utdanning innen drama, forming og idrett. Hun er en meget kreativ og fargerik person som vektlegger å se og jobbe med hele mennesket.

Epost: marit@perlespire.no
Telefon: (+ 47) 901 91 856

Sveinung Gjerde

Lærer på StreamTeam

Sveinung er glad i spill, musikk og film. Han har en Bachelor i TV-produksjon fra Høgskolen i Lillehammer og har jobbet et par år som frilanser i NRK før han begynte å jobbe på Solborg. Sveinung har vært både elev og stipendiat på Solborg før han ble lærer her. 

Epost: sveinung@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 917 62 436
Facebook

Bjarte Byrkjedal

Nettverksansvarlig og vedlikeholder

Epost: bjarte@solborg.fhs.no

Mona Eiane

Internatassistent

Epost: internatassistent@solborg.fhs.no

Astrid Ørke

Internatassistent

Epost: internatassistent@solborg.fhs.no

Kristine Helland

Internatmedarbeider

Mai Nguyen

Renholder

Loan Nguyen

Renholder

Aud Undal

Kokk

Nina Steinnes

Kokk

Marianne Ørestrand

Kokk

Marit Fosse

Kjøkkenassistent

Inger Marie Østhus

Kjøkkenassistent

Gunhild Rosland

Kjøkkenassistent

Tor Helge Ruud

Gartnerassistent

Bjarte Steinnes

Vedlikeholder

Epost: bjarte.steinnes@solborg.fhs.no

Terje Todnem

Vikarlærer

Terje er en positiv fyr som er glad i idrett. Han liker å prøve ut nye ting, og ønsker også at elevene gjør det. Hans motto er: Strekk deg lenger!

Epost: terje@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 918 89 223

Linjer på Solborg folkehøgskole - Stavanger

Rampelys Scene

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Bilde, Form & Kunst

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global Village Connect

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Multisport Afrika

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen

GloBall

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen

StreamTeam

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen

Filmproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen

Life Changing Fitness

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Oskar Langevei Mæland

Året på Solborg har gitt meg ekstremt mye. Men det viktigste jeg har lært er å forholde meg til andre mennesker, og hva man kan gjøre for at andre skal ha det greit og føle seg inkludert.

Oskar Langevei Mæland, elev 2016-2017
Nora Nyberget Corneliussen

Jeg begynte folkehøgskole for å bli selvstendig, men jeg endte opp med å bli mer avhengig av andre enn noen gang.

Nora Nyberget Corneliussen, elev 2016-2017
Ivar Simonsen

Mange forskjellige linjer med ulike mennesker i en stor by som Stavanger, gjorde at jeg valgte Solborg. Og jeg har ikke angret. Det ble et av de beste år i mitt liv, ingen tvil.

Fra bloggen

12 grunner til å reise til Sør-Amerika

Flere folkehøgskoler har studieturer til Sør-Amerika. Det er ikke tilfeldig! Her gir vi deg 12 gode grunner til å besøke kontinentet.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen