Folkehøgskole hjemme: - Det er viktig vi holder sammen, selv om vi er langt borte fra hverandre
Torsdag forrige uke stengte folkehøgskolene byggene sine, som en del av den nasjonale dugnaden mot koronasmitte. Selv om de fleste elevene nå er hjemme, spredd over hele landet, har de fortsatt mye kontakt. Elever på Sagavoll folkehøgskole tipser om hvordan det kan gjøres.
– Noe av det de fleste sitter igjen med etter et år på folkehøgskole er fellesskapet. I det øyeblikket vi fikk beskjed om at vi ble sendt hjem på torsdag, tror jeg hele skolen vår kjente at vi kom til å savne det fellesskapet veldig mye, forteller Simon Omsland Zakariassen fra Larvik, elev på KRIK-linja ved Sagavoll folkehøgskole.
Sammen med et par andre medelever forsøkte han derfor å samle hele skolen på én digital plattform.
– Som et forsøk på å ha en “normal” hverdag midt oppi alt det unormale og seriøse som skjer, kom jeg og et par andre opp med ideen om å få alle inn på ett felles sted. Mest for at ikke alle lagde hver sine små gruppechatter på for eksempel Messenger eller Snapchat. Om det hadde skjedd, tror jeg fellesskapet hadde blitt veldig oppstykket. Det ville vi ikke ha noe av, sier han.
Dermed opprettet de en egen Sagavoll-server på Discord. Et eget chatte- og samtaleprogram, som kan minne litt om Skype.
– Man kan enten installere et program på PCen, en app på mobilen eller chatte rett i nettleseren (helt uten å lage en bruker). Dette, samt hvor enkelt det er å lage “Servere”, gjør den fantastisk for å snakke med andre folk. Enten på melding eller gjennom tale, forklarer Simon.
Gjør møtepunktene på skolen digitale
Inne på serveren har de laget noen av de mest brukte rommene på skolen. Nettopp for å forsøke å få med seg noe av folkehøgskolefølelsen hjem.
– På folkehøgskolen vår har vi en veldig fin og god dagligstue, derav forkortelsen “DS”. Til vanlig er det stedet man henger en del, og om du kjeder deg er det naturlig å gå innom og sjekke om det finnes noen andre der. Dermed har det virtuelle “DS” tale-rommet blitt det stedet man går om man kjeder seg, også inne på Discord, sier Simon.
De opprettet også “strikke-mafiaens-krok”-tekstchat, hvor strikkerne holder sammen. Gjerne for å dele tips og triks, eller stille hverandre spørsmål. I tillegg er det en egen gaming-chat, og en talegruppe for å spille Photo Roulette eller SpyFall (to nokså populære spill man kan spille over nett sammen med andre).
– “Matsalen” talegruppe finnes om man vil ha en liten lunsjdate sammen med andre folk, og vi har egne hus-chatterom for å opprettholde etasjestoltheten vår på internatene. På sikt håper jeg også å arrangere filmkveld i “TVstua”-talerommet, sier Simon.
Populært tiltak
Etter bare noen få dager har tilbudet blitt veldig populært. Både elever og ansatte møtes digitalt.
– Da jeg begynte å invitere folk var jeg usikker om folk ville forstå greia, men responsen har vært veldig god! Fire dager etter skolen stengte har cirka 90% av skolen kommet inn på serveren. Jeg tror ganske mange setter pris på å kunne få høre stemmene til folk fra skolen vår mer eller mindre jevnlig i løpet av en uke.
Det mest brukte stedet er DS-talegruppa, slik også dagligstua er det til vanlig på skolen. Strikkegruppa har høy aktivitet, og mange har brukt Photo Roulette-gruppa for å game sammen. Flere oppretter også egne videochatter, hvor opptil ti personer kan prate sammen.
– Den viktigste vanen jeg tror vi kan forsøke å opprettholde er DS/daglig stua. Et sted å gå om man vil være sosial. Forhåpentligvis kan den få folk til å føle seg litt mindre alene, sier Simon.
For å bevare mer av folkehøgskolefellesskapet planlegges det bibelgruppesamtaler, fellestreninger og Sang-halvtime med musikklæreren på skolen vår inne i tale-gruppa. I tillegg til felles Paradise-Hotell-titting.
– Jeg tror de fleste av føler at verden er litt ekstra skummel og tung ut for tiden. Da er det veldig godt og trygt å ha en mulighet for kontakt med sine medelever! Vi har jo blitt en slags storfamilie, og det merkes at vi er adskilt.
Elevkveld «som vanlig»
Hver lørdag pleier det å være underholdning av enten en etasje eller en klasse på Sagavoll folkehøgskole, såkalt elevkveld.
– Dette er nærmest en institusjon hos oss, og det planlegges i månedsvis i forveien. Det er alltid veldig høy standard på disse underholdningene, og etasjene får i hovedsak bare én kveld hver. Da gjør man alt for å stå frem, forklarer Simon.
Desto tristere var det da de ikke skulle møtes som vanlig i helga.
– På lørdag, to dager etter vi hadde blitt sendt hjem, satt en gjeng i en videosamtale. De fant ut at de skulle lage underholdning likevel! De kastet seg rundt og laget underholdning helt på egenhånd og på eget initiativ, sier Simon.
– Selv om underholdningen kun var en 15-minutters samling av seks-sju korte videoklipp av personene som gjorde noen gøye talenter, klarte den å muntre opp nærmest hele skolen.
Gruppa utfordret videre 6-8 nye personer som har fått ansvar for denne ukas lørdagsunderholdning.
Slik kan du opprette egen folkehøgskoleserver
– Om noen har lyst å lage et knutepunkt/ en felles gruppe med en felles interesse, er dette veldig enkelt. Man trykker på et par knapper, og vips har man skapt en egen server, sier Simon.
Denne serveren kan enkelt deles opp i forskjellige chatter og talegrupper etter tema. Det er også svært enkelt å invitere andre folk inn til serveren din. Man sender ut en lenke (slik som denne som fører til en test-serveren) til alle man vil invitere, og venter på at de skal takke ja. De inviterte svarer enkelt ja på invitasjonen med brukeren sin (eller lager en), og så er man en del av serveren. Alt er også helt gratis.
– Vi har prøvd å støtte hverandre gjennom en ganske brå og stor endring i livene våre, og jeg tror flere ikke helt hadde visst hva de skulle følt eller tenkte om ikke vi hadde hatt hverandre gjennom videosamtalene og gruppechatter, sier Simon.
– Folk er nervøse, men jeg tror fellesskapet vårt holder oss oppe, alt i alt.
Mest delt
Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller
Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…
Se alle folkehøgskolenes ledige restplasser
Har du enda ikke søkt folkehøgskole? Da har du muligheten nå. Folkehøgskolenes…
Test en universitetsutdanning på folkehøgskole
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
NTNU-professor om folkehøgskole: – Har blitt viktigere for unge i…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Når er du for gammel til å gå på folkehøgskole?
Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke…