Til hovedinnhold

Sogndal folkehøgskule

Eitt år på Sogndal folkehøgskule gir deg personleg og fagleg utvikling i spennande og ufordande aktivitetar! I den aktive studentbygda har du Jotunheimen, Jostedalsbreen og Sognefjorden som næraste nabo. Du får venner for livet!

Søk på skulenLinjer

Du kan velje mellom desse linjene:

Midt i hjarta av fjell og fjord, omringa av fantastisk natur og med Sognefjorden og Jotunheimen som nærmaste nabo, finn du Sogndal folkehøgskule. Vi er ein frilynt folkehøgskule med 100 elevplassar og 6 linjer, som er rett utanfor sjølve sentrum av Sogndal. Det er flott turterreng rett utanfor døra og uendelege moglegheiter for flotte bilete motiver!  

Her får du eit lite innblikk i ei veke på Sogndal folkehøgskule.

Skulen har gymnastikksal, treningsrom, utandørs kunstgrasbane og sandvolleyballbane. Fotoavdelinga har tre mørkerom og digitalt utstyr for foto. Vi har mange kunstfag som valfag hos oss, og vi har mellom anna utstyr for sløyd, maling og grafikk. Alle verkstadene, gymsal, datalabb og oppholdsrom er ope og tilgjengelege til kl 23:00 kvar kveld.

Det er trådlaust internett overalt, og peisestova er ein naturleg samlingsplass på kveldane. I eplehagen står eit amfi med utegrill, ildstad og to badestampar. Dette kan nyttast året rundt.

Det er to skiannlegg kun 15 minutt frå skulen og elles har vi både innandørs klatrevegg og utandørs klatreanlegg i sykkelavstand frå skulen.

Internata er nye, moderne med høg standard. Vi har nokre rom eige bad, men dei fleste rom deler wc, toalett og bad med andre på same avdeling. Skulen har 12 enkeltrom.

Dette står vi for

Sogndal folkehøgskule gir unge menneske høve til personleg utvikling gjennom opplevingar, meistring og glede. Vi vektlegg fagleg breidde og høgt fagleg nivå. Våre kjerneverdiar er likeverd, demokrati og eit berekraftig felleskap. Sogndal folkehøgskule er ein frilynt skule med rom for ulike livssyn.

Fellesfaga er allsidige fagtilbud på tvers av linjer. fellesfag kan gå som prosjekt over 2-3 dager eller som temaundervisning på 1-3 timar. Fellesfaga utvidar og gir breidde til fagtilbudet vårt og kan bidra til at du får kunnskap om tema som er heilt ukjende for deg frå før. Du får også møte ei rekke spennande gjesteførelesere.

Døme på fellesfag:

 • Globalt innsyn
 • Det gode liv/ kortreist mat
 • Filmveke
 • Fellestur Sognefjellet
 • Fellestur til Hemsedal
 • Laurdagstema
 • Kor
 • Kom i form

I valfagsperiodar kan du velje 2 eller 3 valfag i veka. I kvar periode er det 6-8 ulike fag du kan velje imellom.

Analog foto

Pris: 100,-

Lær mesternes teknikker! Det er spennende å lage bilder på "gamlemåten". Her lærer du grunnleggende fototeknikker, hvordan ta et godt bilde, så fremkaller du filmen på mørkerommet. Høres enkelt ut?

Årbok

Årbok-gjengen skriv, utformar og set saman årboka for folkehøgskulen. Du lærer enkel biletredigering, artikkelskriving og korrekturlesing, sideutformingsprogram, godt hjelpt av store mengdar kaffi.

Autogen trening

Dette er ein behageleg avspenningsteknikk som ikkje er ulik enkelte meditasjonsøvingar – men det er heilt utan religiøse koplingar. Du treng eit teppe, ei pute, litt løyse men varme klede.

Band

Lær samspel og start eit band! Vi har bandinstrument og utstyr: Alt frå kontrabass, elbass og -gitar, trommesett og godt lydutstyr. Bandet får gjerne oppdrag både på og utanfor skulen.

Basketball

Basketball: her er det oppvarming, øvelser, forsvar/angrepstaktikk, og mye, mye spill.

Beachvolley

Målet for faget er å utvikle tekniske, taktiske ferdigheiter og kunnskapar ved teknisk trening og spel i ulike former. Jobbing med ulike typar serve, smash, legg og blokk, samt alle grunnslaga.

Bogeskyting

Vi brukar moderne utstyr som langboge/recurveboge og skyt på blink. Prinsippa er kroppskontroll, timing, sikt.

Film

Målet er å lage så mange gode filmar som mogeleg, men fyrst og fremst gi deg idéar og erfaring med å lage film. Faget er tilpassa interessene og erfaringane dine.

Foto

Pris: 50,-

Lær å ta gode bilete med digitalkamera, kamerateknikk og komposisjon. Introduksjon til biletbehandling i Photoshop, studio og printing. Du treng eit vanleg digitalkamera.

Fra skrot til skatt

Her tek vi eit møbel eller plagg som nokon trudde var på tide å kaste, reparerer eller pussar dei opp, så får ein eit (nesten) gratis designmøbel eller tøft nytt retroplagg!

Fyrstehjelp

Å kunne handle riktig i ein stressande situasjon er inga sjølvfølgje. Fyrstehjelp gjer deg betre i stand til å hjelpe sjuke eller skadde menneske i alvorlege situasjonar. Praktiske og teoretiske økt.

Geriljabrodering

Når nok er nok, men du ikkje heilt veit kvar du skal rette aggresjonen din kan eit par timar med eit stykkje stoff, ei butt nål og litt tråd vere forløysande. Få ut gørra med kreativ korsstingsaum!

Gitar

Lær å spille guitar mens du er på folkehøgskule. Valgfaget egner seg for nybegynnere. Du må ha guitar selv, eller låne en for dette valgfaget.

Hybelkokken

Vi kjem til å lage middagar med god smak og rimeleg pris. Dette er valfaget som gjer deg i stand til å kome igjennom studietida utan og bruke opp stipendet på nærmaste fastfood restaurant!

Illustrasjon

Pris: 150,-

Grafisk design og DIY i skjønn forening. Her brukes tegning, tekst og lay-out for å illustrere og formidle budskap. Du lærer ulike teknikker og vi lager blandt annet egne bøker.

Kajakk

Pris: 300,-

Vi padlar tre dagar på Sognefjorden, som er verdas lengste fjord. Du lærer om grunnleggande kajakkteknikk og redning, og får oppleve spektakulært og vill natur på ferda. Du får muligheit for våtkort.

Klatring

Sikring på topptau og led, klatring på topptau og led, grunnleggjande klatreteknikk, utstyrsval, klatrehistorie. Valgfaget ender med at du får mulighet til å ta brattkort. Utstyr kan lånes gratis.

Kniv og slire

Pris: 250,-

Lag din egen kniv. Velg mellom ulike tresorter til skaftet og design det til å passe perfekt til nettop din hånd. Du lærer å sy slire som du kan prege med initialer eller dekorere med ornamen.

Kreativ skriving

Gode tekstar skal gnistra, og å skriva dei skal vera moro. Gløym særemne, eksamenar, formelle brev og artiklar ei liti stund, og ta eit litterært sidespor på kreativ skriving.

Longboard

Pris: 900,-

Du bygger din egen longboard helt fra grunnen ? du bestemmer selv hvordan form og design skal være ? du lærer omgang med verktøy ? din kreative sider ble utfordret ? du får et fantastiskt produkt!

Ski

Pris: 900,-

Valgfag ski er for alle som vil lære seg å svinge med sine egne ski, altså om du har telemark, alpint, Randonee eller fjellski så er dette valgfaget for deg. Undervisningen er i Sogndal skisenter.

Street Art

Pris: 100,-

Grafitti og sjablongtrykk på lerret og t skjorter. Ved bruk av foto og photoshop, spraybokser og annet taggeutstyr.

Søm

Lær å reparere kleda eller utstyra dine, sy din eigen anorak, vottar, fleece sovepose, kalkpose, fotposar, puter, nyttårskjole eller sy om bestemor si gamle sengetøy til din nye yndlingsskjorte.

Teikning

Pris: 50,-

Liker du å teikne? Kunne du kanskje ønskje du teikna meir? Her kan du lære om ulike teikneteknikkar gjennom ulike oppgåver.

Terrengsykkel

Her får du lære deg terrengsykling. Sogndal og Kaupanger har nokre av dei flottaste terrengsykkelstigane i landet.

Turmat

Her er det ikkje snakk om frosne brødskiver og svidd graut:o( Lær å lage gode rettar på bålet. God mat på tur gjer turen til ei oppleving.

Ulltoving

Pris: 100,-

Kva kjennast betre enn å gå med eigne sjølvproduserte tøflar i ull eller lage det finaste skjerfet til julepresang, lysestakar eller lampeskjerm til studenthybelen, vottar eller sitjeunderlag?

Volleyball

Målet for faget er å utvikle tekniske, taktiske ferdigheiter og kunnskapar ved teknisk trening og spel i ulike former. Jobbing med ulike typar serve, smash, legg og blokk, samt alle grunnslaga. Reglar

Wellness

Pris: 400,-

Vi skal lage eigen massasjeolje, ansiktskrem, saltbad, ansiktsmaske og sjølvsagt bruke dette. Vi skal og lage frisk juice av grønsaker og frukt. Her kan du lære å ta godt vare på deg sjølv.

Yoga

Iyengar yoga legg vekt på å gjere kroppen og sinnet sterkt og fleksibelt på same tid. Dette blir gjort gjennom fysiske stillingar asanas og pusteøvingar pranayama.

Yogamat

Pris: 200,-

Vi skal gå ett skritt videre med matlaging og se på flere moderne kokekunster. Her får du lage steinalder mat, "raw food" og lære om fermenteringens kunst.

Jotunheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Eit par dagar etter skulestart dreg vi alle saman til Jotunheimen på ein tredagars tur. Dette gjere vi for å bli betre kjent med kvarandre, og for å oppleve eit av Noregs vakraste fjellområde. Vi tek dagsturar og deltek i bli-kjende aktivitetar. Vi bor på Sognefjellshytta. På kvelden blir vi samla i peisestua etter ein betre middag, og tek oss tid til å småprate, spele spel, eller berre slappe av etter ein dag med frisk luft og flotte opplevingar. Etter 3 dagar saman har vi allereie masse fellesopplevingar, og skaper eit godt grunnlag for å bli meire kjend med gode venner.

Hemsedal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I veke 3 reiser heile skulen over fjellet til Hemsedal. Vi bur i botnen av bakken, heilt perfekt for "ski inn og ski ut". Heile 3 dagar får vi i bakken for å utvikle skiteknikken og lære nye triks. Elevane blir delt inn i små grupper etter nivå, der du kan velje mellom telemark og slalom/randonnè. Nokre av instruktørane er innleigde, men det er mange lærarar frå skulen som er med! Det er to økter på dagtid med instruksjon, mens resten av tiden kan du bruke på frikøyring.

 

På kveldane er det god middag og sosialt i samlingsstova.

Vårcruise på Sognefjorden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Mot slutten av skuleåret drar vi på en todagers båtcruise på Sognefjorden. Vi har hele båten for oss selv, og vi seiler inn i Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden - hvor vi overnatter i vakre Dyrdal -en veglaus boplass med gode muligheter for uteaktiviteter og fjelltur for de som ønsker det. Vi bor ombord i båten, i skolehuset, og for de mere friluftsglade, i telt. Vi lager  grillmat på kaien om ettermiddagen, og legger opp til sosialt samvær rundt bålet om kvelden. Dagen etter går vi i land på nordsiden av Nærøyfjorden for å gå langs den vakre postvegen-sti til Styvi, hvor vi spiser grillmat til lunsj, og for de som er vil er det mulig å ta seg en dukkert i fjorden.

Du bur på nye moderne internat med god plass og i triveleg miljø. Du kan velje mellom forskjellige type rom med topp standard. På Fjellinternatet fins det ein sovesofa og bad på kvart einaste soverom. 

På Hageinternatet er interiøret av like høg standard. Her deler du bad og WC med dei som bur på avdelinga di, men det er god kapasitet på desse. Elles har vi Jotunheimen med bad på kvart rom og eigen kjøkkenkrok.

Sjølv om dei fleste vil bu med romkamerat, er det mogleg å be om enkeltrom dersom du har spesielt behov for det. Du får masse bodplass til trygg oppbevaring av sykkel, ski, utstyr og alt du treng til eit folkehøgskuleår!

Fasiliteter

 • Fotorom
 • Mørkerom
 • Sløyd
 • Musikkrom
 • Gymsal
 • Styrkerom
 • Uteamfi
 • Badestamper
 • Naust med kano
 • Sandvolleyballbane
 • Kunstgrassbane med flaumlys
 • Sykkelverkstad

Sogndal ligg midt i sør-Norge mellom Oslo og Bergen. Det er fleire daglege direkte ruter mellom Sogndal og Oslo/Bergen med fly, buss eller ekspressbåt. Med bil tar det ca. 4 timar til Bergen og 5,5 timar til Oslo.


Studieturar

Finn reiserute fra der du bor

 • Sogndal skisenter, 15 minutter med bil/buss
 • Sogn skisenter, 17 minutter med bil/ buss
 • Fosshaugane Campus med heimebana til Sogndal fotball, treningssenter og Norges beste innandørs klatrevegg, 8 minutter med sykkel

Timeplanen varierer litt frå veke til veke. Linjefaga går heile året. Når du startar om hausten vil veldig mykje tid går til linje. I oktober er det lengre turar og studiereiser, frå november mot slutten av januar er det litt meir fokus på valfag og fellesprosjekt. Linjefag og studieturar er igjen i fokus frå februar mot slutten av året. 

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skulestart - 30. august 2020
 • Fellestur i september
 • Haustferie: uke 41
 • Oktober: Studietur haust
 • Juleferie
 • Fellestur Hemsedal i januar
 • Vinterferie: uke 8
 • Studietur utlandet mars/april
 • Påskeferie
 • Skuleslutt - 08. Mai 2021
Last ned årsplan som pdf ↓

Det gode liv - bærekraft

Familieblokk

Filmveka

 

Det er mange frivillige aktivitetar på skulen i løpet av veka, til dømes tirsdagskafe, bading (i fjorden), film, spel, idrettsaktivitetar, konkurransar.

Alle kan søkje på Sogndal folkehøgskule. Opptaket startar 1. februar. Du kan søkje når du vil, og vi tek opp elevar kontinuerleg frå opptaket er i gong og så lenge vi har ledige plassar. Det kan løne seg å vere tidleg ute for å få plass på den linja du ønskjer aller mest.

Skulen har aldersgrense 18 år før nyttår i det året du er elev.

Velkomen som elev og til eit spennande år på Sogndal folkehøgskule!

Ole Karsten Birkeland

Rektor

Ole Karsten er samboer, med barn født på selveste julaften!
Han har jobbet på flere folkehøgskuler som lærer på friluftsliv med fordypning innen ski/klatring og surfing. Han har vært president for Norges Klatreforbund, flere år som heltids klatreboms, men han har nå endelig slått ned i Sogndal for å dyrke familielivet - men også for å ta flere kortere toppturer i Sogndalsdalen.

Epost: olekarsten@sogndal.fhs.no
Telefon: 950 32 287
Facebook
Instagram: @olekarsten

Paul Hough

Inspektør

BA i Scandinavian studies frå Newcastle, England
Informasjonsbehandling frå HiSF
Nortind UIAGM tindevegleder
Paul er 50% norsk og 50% engelsk, noko han meiner til tider kan skape forvirring. Yrkestittel inspektør synest han er noko spesiell ettersom han arbeider som administrator og som folkehøgskulelærar. Det er ikkje så veldig ofte han inspiserer ting.

Epost: paul@sogndal.fhs.no
Telefon: 952 06 133
Facebook
Instagram: @paulhough61

Elise Hjelleflat Barsnes

Kontorleiar

Elise er ekte sogning og bur i Sogndal med familien sin.

Ho har bachelor i markedsføringsledelse frå Handelshøyskolen BI - BI Bergen, og har fagbrev som resepsjonist. Før ho kom til oss jobba ho i administrasjonen på BI i Bergen som studiekonsulent. Elise flytta heim til Sogn i 2014 etter mange år i Bergen og Oslo med mann og barn. Du ser ho som regel med spøt i hendene :) 

Epost: elise@sogndal.fhs.no
Telefon: 992 37 623
Facebook
Instagram: @baringao

Sivelin Kjølstad

Linjelærar

Sivelin er faglærar i kunst og handverk med fordjupning i Tegning-Bilde-Kommunikasjon med blant annet komposisjon, biletformidling og grafisk layout. Ho har også fordjupning innan analog fotografering og mørkerom. Ho har også maling, kunst, illustrasjon, tegning og andre kunstrelaterte fag. Sivelin har jobbet på Sogndal folkehøgskule siden 2007.

Epost: sivelin@sogndal.fhs.no
Telefon: 971 66 977
Facebook
Instagram: @sivelin

Vibe Ørum Rasmussen

Linjelærar

Vibe er ei idrettsinteressert danske som har forvilla seg til den fantastiske naturen i Sogn! Ho interesserer seg for ski, løping, yoga og ballidretter. Ho flytta frå Danmark hausten 2018 med samboer og to barn. 

Epost: vibe@sogndal.fhs.no
Facebook

Frida Isungset

Linjelærer

Av utdanning har ho bachelor i idrett og friluftsliv, pedagogikk og samfunnsfag. I tillegg har ho kurs og fordjupning i alpin skiferdsel, kajakk, klatring og bre. Friluftslivsbasillen angreip Frida når ho sjølv gjkk på Lofoten folkehøyskole, og sia det har livet bestått av tur, tur, tur, litt trening og litt pianospeling.

Epost: frida@sogndal.fhs.no
Telefon: 902 72 852
Facebook
Instagram: @fridaisu

Martin Buch Larsen

Linjelærar

Martin har bachelorgrad i Natur og Friluftsliv, studie i Skredvarsling i Colorado, USA, er bre/klatre- og skredinstruktør gjennom Norsk Fjellsportsforum og også høgskoleutdanning innen alpin skiferdsel, samfunnsfag og musikk. Han har jobbet i folkehøgskole siden 2008. 

Epost: martin@sogndal.fhs.no
Telefon: 976 57 451
Facebook
Instagram: @martinbuchlarsen

Hendrik Lapp

Linjelærar

Han har jobba som guide på Svalbard og jobbar som fjellførar når han kan. Han har vore trenar i orientering og aktiv orienteringsløpar og har sprunge 9 år for det tyske landslaget. Han er ivrig klatrar og liker å gå på randonnéeski. Han har reist og klatra mykje i Noreg og i Alpane og liker best lange "mixed" alpinrutar, der du må bruke alle teknikkar innan klatring.

Epost: hendrik@sogndal.fhs.no
Telefon: 995 39 267

Mathilde Buch Larsen

Lærar

Mathilde har bachelor i idrett og friluftsliv frå Høgskolen i Telemark,
friluftsliv og fordjuping i snø frå Prescott College, Arizona USA og
alpin skiferdsel frå Høgskulen i Sogn & Fjordane. Ho har og utdanning i kosthald, helse og ernæring.

Mathilde sverger til kardemommeloven: “man skal være god og snill og ellers kan man gjøre som man vil"

Epost: mathilde@sogndal.fhs.no
Telefon: 994 66 145
Facebook
Instagram: @mathildebuchlarsen

Tale Ivarhus

Linjelærar

Tale er ei dame som stort sett driv på med noko aktivt. Friluftslivsgleda starta på Seljord folkehøgskule, og resulterte i studier i idrett og friluftsliv. Viss du skal ha tak i ho må du leite i klatreveggen, på sjøen etter ein kajakk, på fjellet med ski eller løpesko, etter i eit telt. Etter å ha budd fleire stadar har ho funne ut at verdas beste plass for eit variert friluftsliv er Sogndal!

Epost: tale@sogndal.fhs.no
Telefon: 404 50 763
Facebook
Instagram: @tale_ivarhus

Helge Lund

Vaktmeistar

Helge er skulens handverkar med ansvar for at alle bygningar og utstyr på skulen er i stand. Helge er ein særdeles hyggeleg kar, og det er sjeldan du treff på han utan eit smil om munnen.

Epost: helge@sogndal.fhs.no
Telefon: 991 18 662
Facebook

Renate Vik Vatlestad

Internatleiar

Renate er ei utadvendt og glad dame som likar utfordringar og fart! Ho klarar seg ikkje utan bøker og god kaffi.

Ho synast at det er spennande med nye menneske og å vere tilstade i samtalen. Ingen utprega fjellgeit, men likar seg godt på sjøen og helst på garden i Ålfoten.

Hun bur på Kaupanger med mann og to born. 

Epost: renate@sogndal.fhs.no
Telefon: 958 36 613
Facebook
Instagram: @vatlestadrenate

Gerd Bidne

Internatassistent

Gerd har vore tilsett på Sogndal folkehøgskule sidan 1987. Gerd er internatassistent og kokk. 

Epost: gerd@sogndal.fhs.no

Tanita Opheim

Kokk

Tanita er ei sprudlande jente frå Indre Hafslo som bur på Kaupanger med sambuar og barn.

Ho starta hjå oss i november 2018. Tanita har erfaring frå storkjøkken og har fagbrev som kokk.

Epost: tanita@sogndal.fhs.no

Linjer på Sogndal folkehøgskule

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Idrett

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Ski og Klatring

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Ski og sykkel

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Noreg

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt
Søk på skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Viljar Buer Christensen

Jeg valgte Sogndal fordi jeg ville prøve noe helt nytt, Ski og klatring. Jeg har virkelig fått muligheten til å utfordre meg. Sogndal er et fantastisk sted for friluftsliv og få venner for livet!

Viljar Buer Christensen
Helle Luraas Lilleland

Eit av dei smartaste valga eg har gjort hittil i livet er utan tvil å søke Sogndal Folkehøgskule. Det har gjeve meg så utruleg månge gode opplevelsar og venar eg ikkje ville vore foruten.

Helle Luraas Lilleland
Simen Vikane

Jeg kom til Sogndal for å oppleve den fantastiske naturen som er her. Skolen, medelevene, og lærerne har skapt herlige minner jeg ikke hadde forventet med et slikt år.

Frå bloggen

Romkamerater

Vi har snakka med årets elever om hvordan det har vært å bo sammen.

Les meir på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen