Til hovedinnhold

Torshus folkehøgskule

Torshus er en frilynt folkehøgskole midt i landet, litt under 5 mil fra Trondheim. Vi har linjer på felt som e-sport og kreativ spillutvikling, MMA/kampsport, natur, sport og friluftsliv, hest, paragliding. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.

Søk på skolenLinjer

Vi inviterer deg til et eksamensfritt skoleår sammen med flott ungdom.  Uansett hvilket linjefag du velger, vil du nok sitte igjen med erfaringer som er felles for alle:  Folkehøgskolen gir deg venner for livet mens du blir bedre kjent med deg sjøl i samspill med andre. Våre 85 elever er ulike, og her lever vi i et forpliktende fellesskap.  Dette er en stor og helt vesentlig del av folkehøgskoleåret.

 

Vi har en flott og tradisjonsrik folkehøgskole:

Vi kan tilby:

Alle fellesrom er tilgjengelig for våre elever i store deler av dagen.

Sitat fra tidligere elever:

 Studiepoeng:

 Følg linken her for å lese mer om oss

Dette står vi for

Torshus er del av den frilynte folkehøgskolebevegelsa.  Dette betyr at skolen ikke har ei spesiell religiøs forankring eller tilknytning til eierorganisasjon basert på livssyn.  

Likevel vil vi gjerne oppfordre og stimulere til diskusjoner om verdier og livssyn.  Vår oppgave er ikke å formidle meninger og trosstandpunkt, men heller å utfordre til refleksjon enten det er diskusjoner om tro, fellesskap, politikk, demokrati eller solidaritet både i undervisninga og gjennom møte mellom mennesker.

Dette er en tverrfaglig fellesarena uten den vanlige linjefagsinndelinga, og rammene for tema er vide.

 • skolekor 
 • guttekveld og jentekveld
 • elevkvelder
 • lokalt og globalt engasjement
 • knuter og stikk
 • førstehjelp
 • trim og trening
 • samhandling
 • turer og ekskursjoner
 • samfunnsfaglige emner eller besøk av foreleser utenfra. Det kan f.eks. være folk med spesiell livserfaring, reiseerfaring eller yrkeserfaring. F.eks. har vi hatt besøk av Samuel Massie, Paul Olai Olsen, (eventyrer kjent fra bla. TV2), Leger uten grenser m.m.
 • to til tre prosjektuker i løpet av året

Fellesfag går normalt på mandag og fredag og de lørdager vi har undervisning, men det hender vi bryter mønsteret.

I løpet av året har vi to valgfagperioder, og du kan velge inntil fire halvdagsvalgfag eller minst to heldagsvalgfag. Tilbudet vil variere litt fra år til år, men emner som friluftsliv, idrett, eksotisk matlaging, kampsport, IT-fag og formingsaktivitet går igjen i forskjellige utgaver.

Ballspill

Trening og moro med ball, for det meste inne i gymsalen, men også med noen økter ute om vær og føre tilsier det.

Bistandsprosjekt

Torshuselevene har sitt eget sjøldrevne bistandsprosjekt. Dette har gitt verdifull støtte til barneheimer i Malawi og Kenya i form av utdanning, bygging av vanntank, leker, klær, sportsutstyr.

Crossfit

Dette er valgfaget har noen år også blitt kalt "puls og blåsterfull" og passer for den som liker å ta seg helt ut med egen kropp som vektbelastning. Det krever ingen forkunnskaper, bare innsatsvilje.

Digital tegning

Tegning ved hjelp av datamaskin, riktig programvare og god instruksjon. Et aktuelt fag for de som går spillutvikling, men også tilgjengelig og aktuelt for elever ved andre linjer.

Ekstrem vinterleik

Dette er god, gammeldags herjing i snø og på is. Det kan være aking, kollbøtte ned bratte bakker, skøytedag, snørugby og snøballkrig og mye mer alt etter føreforhold og leikelyst.

Foto

Nybegynners innføring i fotografering, valg av motiv, lyssetting, komposisjon. Undervisninga foregår ved og rundt skolen. Krever at du har utstyr til å fotografere, alt fra en god telefon til kamera.

Horsemanship

Natural horsemanship er behandling av hesten på dens egne prinsipp. Dette er et nyttig fag for den som er interessert i hest, men har også overføringsverdi til hundehold.

Islandshest

Friske fraspark i skog og mark med spreke islandshester for den turglade rytter.

Kampsport for nybegynnere

Ei innføring i kampsport av ulike disipliner, først og fremst ment for den som ikke har kampsport som linjefag, men som har lyst til å prøve.

Klatring

Med en av Nordens mest komplette klatrehaller i nærområdet og et godt og utstrakt samarbeid med dem, er klatring en viktig aktivitet på skolen. Mulighet til å ta "ledkort" (tidl. "brattkort").

Knivlaging

Det er mye trivsel i prosessen med å lage sin egen tollekniv og slire. Valgfaget byr på godt selskap, lukt av treverk, lær og linolje.

Mormors kjøkken

Vi følger gammeldagse oppskrifter, og det kan fort bli både et drops og en karamell av gammel type.

Ridning og hestestell

Innholdet vil variere noe etter forkunnskapen i elevgruppa, men det blir undervist i både hestekunnskap, hestestell og riding ut fra det utgangspunktet elevene har.

Tekstil og handarbeid

Et rolig, kreativt valgfag med arbeid i mjuke materialer og en god prat over arbeidsbordet.

Telemark/alpint/snowboard

Et valgfag som først og fremst blir gjennomført i det lokale skianlegget i Knyken. Mulighet til fri kjøring med brett, alpinski eller telemarkski, men du kan også få opplæring fra utgangspunktet ditt.

Topptur

Med ski og brett oppsøker vi topper med kvite sider, strever oss opp, men får belønning i utsikt fra toppen og urørt snø på nedturen.

Verdensmat

En smak av den store verden! Vi lager de merkeligste, delikate småretter fra kjøkkentradisjoner som den arabiske, bosniske, thailandske med flere.

Yoga

Økt fleksibilitet, kroppskontroll og konsentrasjon er viktige effekter av yoga. Dette kan være til hjelp i en travel hverdag, løse stress og øke evnen til idrettslig prestasjoner.

Årbok

Folkehøgskolen skaper minner, og valgfag årbok gjør en stor innsats for å bevare disse. Med dette valgfaget får du innvirkning på utforminga av årboka, samle gode historier, ta og behandle bilder osv.

Miljøaspektet ved reising

Vi på Torshus vil gjerne gjøre vårt for å redusere skadelige utslipp og syns det er  viktig å snu trenden med stadig flere og lengre flyreiser. Innholdet i turen er vel så viktig som sjølve reisemålet. Vi finner det vi ser etter i Europa også. Vi ønsker å oppleve sammen med deg, men vi vil at både du som elev og vi som skole skal ha best mulig samvittighet for de valga vi gjør. 

Vi følger myndighetenes reiseråd og vil ikke gjennomføre planlagt tur dersom UD/FHI fraråder et turmål og heller ikke når de ber om å unngå "ikke nødvendige reiser/fritidsreiser" til aktuelle områder.  I slike tilfelle vil vi finne beste alternativ ut fra faglig utbytte og innafor de samme økonomiske rammene.

 

 

 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Hvor mye de ulike linjene våre er på tur, varierer en god del, men denne turen er felles for hele skolen.  Ikke lenge etter oppstart drar vi til Songlia ved naturreservatet Grytdalen for å bli bedre kjent på tvers av linjene.  

Songlia er egentlig en gammel gård, men den ble kjøpt av industrigründeren Christian Thams som jaktslott.  Han kjøpte også store skogs- og fjellområder og gjorde dette til sitt private jaktterreng med flere jaktstuer ute i terrenget.  Senere er store deler av området gjort til naturreservat, et av de største i landet, og særlig hjorten har gjort seg nytte av fredinga og samles i store flokker der under paringstida.  Et av de første forsøka på aktivt å berge den norske beverbestanden ble også gjennomført ved utsetting av restdyr fra Agder her i 1926, og nå er beveren å finne like ved skolen vår, i hele kommunen og i nabokommunene.  Naturfotografer har laga bøker om Grytdalen, og Arne Nævra filma i Grytdalen i et av fem program i NRK-serien "Norske naturperler".

Her er det mange muligheter for turer, korte og lange, lette og tunge, og det er mulighet for andre aktiviteter på tunet.  På kveldstid er det gjerne hyttekos, kanskje brettspill eller rett og slett prat rundt et bål for å bli godt kjent.

Dette skal være en tur som passer for alle.  De mest turvante ligger gjerne i lavvu, mens andre heller ligger innendørs, og du kan sjøl velge om du vil opp på en topp eller ta en lettere tur.  Vi kjører også helt fram til Songlia, så turen krever lite utstyr. 

De fleste elevene våre bor på dobbeltrom.  For noen er dette litt skummelt til å begynne med, men det går fort å bli kjent. Kommer du på dobbeltrom, vil det gjerne ta kortere tid å bli en del av internatmiljøet.  Du blir fort kjent med romkameraten din, og dere får begge gjerne nye venner som dere igjen deler med romkameraten.

Det kan likevel være du har gode grunner til å ønske enkeltrom, og vi har noen få som internatleder fordeler ut fra behov. Enkeltrom koster 5.000kr ekstra i skoleåret.

På romma er det egen vask og speil, men hver internatavdeling, fem i tallet, deler bad og toalett.

Fasiliteter

 • Skolen har egen ridehall, og det er mulig å ta med egen hest.
 • Gymsal, kampsportrom/treningsrom som også gir mulighet for egentrening.
 • Scene som ikke minst er i bruk på elevstyrte tilstelninger.
 • Trådløst internett er inkludert i skolepengene.
 • Elevkjøkken
 • Eget kabla datarom/LAN-rom med fiber

 

Skolen ligger i Trondheimsregionen i Orkland kommune, ca 6 km fra småbyen Orkanger og knappe 5 mil sørvest for Trondheim. Nærmeste tettsted er Fannrem (ca 2 km fra skolen).

Med offentlig transport:  Kommer du med tog til Trondheim S, går det jevnlig busser til Fannrem(rute 310, fullstendig rutetabell finner du her: http://www.rutebok.no/nriiisstatictables/tables/ruter/t/23-634.htm ).  Kommer du med fly, tar du flybussen til Trondheim S og regionbuss derfra.

Med bil:  Ta av fra E6 mot vest, mot Ålesund og Orkanger, i rundkjøringa på Klett sør for Trondheim og nord for Melhus.  Du passerer etter hvert avkjøringene til Orkanger og Fannrem og krysser elva Orkla ved Forve Bru.  Hold så til venstre mot Berkåk.  Etter en kilometer får du Torshus på høgre side.

(Kommer du sørfra via Oppdal, kan du alternativt ta av fra E6 mot Orkanger på Berkåk.)

Finn reiserute fra der du bor

 • Nærmiljøet byr på både squashhall, treningsstudio, kunstgrasbaner for fotball, tennisbane og bowlinghall, alt i sykkelavstand.
 • Orklandbadet er et stort og moderne "badeland" for trening og leik.
 • Ikke langt fra skolen ligger Knyken Skisenter med alpinanlegg, hoppbakker, lysløyper både for klassisk og skøytestil og skiskytteranlegg.
 • Skytterlaget har innendørs skytebane.
 • Orkdal har også en av Nordens mest avanserte klatrehaller, og området kan også by på utendørs klatrefelt.
 • Fannrem er nærmeste tettsted med pizzeria og cafe, frisør, bensinstasjon og større matbutikk.
 • Byen Orkanger er også i sykkelavstand fra skolen og dalbotnen er fin for sykling.  Der finner du kino, flere kjøpesenter og spesialbutikker.
 • Bussholdeplass ligger rett ved skolen, og fra Fannrem er det svært gode bussforbindelser til Trondheim og Trondheim Lufthavn - Værnes.
 • Svært mange av våre elever ender som studenter ved NTNU i Trondheim.  Nærhet og gode bussforbindelser gjør det enkelt å gjøre seg kjent i storbyen.

Ei vanlig uke begynner med fellesfag, kor og husmøte på mandag.  Vanligvis er det så linjefag de tre neste dagene, tirsdag, onsdag og torsdag.  Torsdag er som regel siste halvdel satt av til møtetid. Fredag er fellesfagsdag. Noen lørdager vil du ha fri, men som oftest er det ei kortere fellesfagsøkt fram til middag 13.30.  I perioder med valgfag blir dette lagt i fellesfagstid mandag og fredag.

Last ned timeplan som pdf ↓

Under ledelse av ei frivillig elevgruppe drives det innsamling gjennom skoleåret til inntekt for mindre bistandsprosjekt.

Det blir donert tomflasker, henta inn premier og drevet med utlodding m.m., og dette er arbeid vi prøver å engasjere den øvrige elevflokken i. Elevene bestemmer prosjektet som skal få støtte, og arbeidet har resultert i støtte til Leger uten grenser, fotballdrakter til barn i Malawi og Kenya, klær og leiker, yrkesutdanning, økonomiske tilskudd og et vannreservoar ved en institusjon i Kenya. De siste åra har elevene prioritert microlån, det vil si sosiale etableringslån for å skape økonomisk aktivitet i utviklingsland.

Fellesareal som gymsal, styrketreningsrom, formingsstue og mer er tilgjengelig for deg som elev. Kveldsaktivitet kan være frivillig undervisning, eller ha karakter av sjølstyrt fritidsaktivitet der lærere, stipendiater eller elever er igangsettere.

Noen gjengangere de siste åra har vært:

 • styrketrening
 • yoga
 • kampsport
 • formingsaktivitet, tekstil
 • knivlaging
 • ballidrett
 • bordtennis
 • crossfit
 • brettspill
 • rollespill
 • internatkamp (turnering med internatavdelinger som lag, varierte og til dels merkelige oppgaver)
 • gitarkurs

Skolen tar inn elever fortløpende og sender ut de første svara fra og med 1. februar, men du må gjerne sende inn søknaden din før 1. februar slik at du får svar så fort som mulig og sjansen vil være større for å få plass.

 • Vi ønsker en god kjønnsbalanse med snittalder over 19 år.
 • 18 års aldersgrense.
 • Orden, oppførsel og fravær blir vurdert, skriv gjerne ei forklaring.

Torkjel Solem

rektor

Har arbeidet på skolen siden 1994 både på medielinja og i mange år som hovedlærer på fagfelt som idrett, friluftsliv og hundekjøring. Tok i 2003 over som inspektør og har vært rektor siden 2007. Glad i friluftsliv, men også språk og historie.

Epost: rektor@torshus.com
Telefon: 72 47 98 50

Nils-Martin Johansson

Internatleder

Tidligere sjømann fra Grundtvigs hjemland som også har vært elev i dansk folkehøgskole. Har også bakgrunn fra Københavns forretningsliv som soussjef i Lidl, Nørrebro, men er utdannet dietetiker.

Epost: internatleder@torshus.com
Telefon: 72 47 98 55

Berit Gjønnes Antonsen

Kontorleder

Berit har ansvar for regnskap, fakturering, lønn osv. Berit har utdannelse innen IT, og har en allsidig bakgrunn. Hun svarer gjerne på spørsmål om økonomi, lånekasse osv.

Epost: berit.antonsen@torshus.com
Telefon: 72 47 98 50

Trond Viggo Sund

Lærer

Utdanna innen idrett og fungerer ikke minst som lærer i friluftsliv her hos oss. Trond Viggo lengter etter skiføre fra midt i august og har de breideste offpiste-skiene i kollegiet.

Epost: trond.viggo.sund@torshus.com
Telefon: 72 47 98 50

Åge Kristiansen

Lærer

Den av staben som har lengst fartstid. Åge er glad i friluftsliv og har mye av arbeidsdagen utomhus, men har musikkutdannelse og er også den som driver skolekor og gjerne trekker fram gitaren når det trengs.

Epost: aakrist2@online.no
Telefon: 72 47 98 50

Trond Håkon Hustad

Lærer

Trond Håkon er lærer på Spillutvikling. Oppvokst i nabokommunen Skaun og har et bachelorstudium i spill- og opplevelsesteknologi og et studieår med musikkproduksjon . Interessene hans er varierte: ballsport (spesielt innebandy), foto, musikkproduksjon, spillutvikling, gaming og gitarspilling. Har tidligere vært lærer for spillutviklingslinja og IT-ansvarlig på Namdals folkehøgskole.

Epost: trond.haakon.hustad@torshus.com
Telefon: 72 47 98 50

Hilde Eide Metlie

Lærer

Hilde har drevet med hest det meste av livet og er hos oss ridelærer. Det er også hun som er sjef for stallen og styrer hesteavdelinga sammen med Marit.

Epost: hilde.metlie@hotmail.com
Telefon: 72 47 98 50

Marit Mittet

Lærer

Lærer på hestelinja med meritter på landslagsnivå innen marathonkjøring med hest.  Marit er ellers interessert i både gamle teknikker og tradisjoner, men også Discovery og nyere kunnskap. Sannsynligvis den på skolen som har fått med seg flest episoder av Mythbusters.

Epost: mmitte@online.no
Telefon: 72 47 98 50

Kenneth Gaupseth Johansen

lærer

Kenneth er lærer på E-sport CS, men er også samtidig daglig leder for e-sportklubben Kingpins.  Han har vært hos oss siden høsten 2019, men har tidligere erfaring fra undervisning i folkehøgskolen innafor det samme fagfeltet.  Opprinnelig er han fra Kristiansund, men bor nå i Trondheim.

Epost: kenneth.johansen@torshus.com
Telefon: 72 47 98 50

Endre Schultz Kristoffersen

lærer

Endre er opprinnelig fra Svolvær, starta som lærer på MMA/kampsport høsten 2019, men har tidligere vært både elev på kampsportlinja, stipendiat året etter og vikar på skolen ved flere anledninger.  Han er allsidig og har til og med vært hotelldirektør i Trondheim!  Han er aktiv utøver av MMA og K1 med gode meritter.

Epost: endre.kristoffersen@torshus.com
Telefon: 72 47 98 50

Dagfinn Graneng

Lærer

Dagfinn er en blid og allsidig kar med røtter i Lysøysundet på Fosen. Han var stipendiat på Torshus i 2014/2015, men de siste åra, fram til 2020, har han vært i Volda på journalistutdanning.Han er paragliderinstruktør og aktiv utøver med meritter innen distanseflyging både her til lands og i det store utlandet.  

Epost: dagfinn.graneng@torshus.com
Telefon: 995 35 523

Inger Anita Dalsegg

Kjøkkenleder

Inger Anita er Kjøkkensjef.  Hun er ei blid, arbeidsom og positiv dame, er bosatt på Hovin og kjører til Torshus hver dag. Inger Anita har i mange år jobbet på stor-kjøkken og er glødende interessert i mat og matkulturer. På fritiden liker Inger Anita å reise til utlandet for å oppleve nye steder og kulturer.

Epost: catering@torshus.com
Telefon: 72 47 98 56

Astrid Blokkum

Kokk

Hun er ei blid, trivelig og hjelpsom dame. Hun bruker fritiden på familien. Med tre barn er aktivitetsnivå høyt.

Telefon: 72 47 98 56

Lybni De Sousa Xavier Lima Lium

Kjøkkenassistent

Lybni kommer opprinnelig fra Brasil, men har bodd i Norge i 12år. Lybni er en blid og trivelig dame som alltid er i godt humør.

Telefon: 72 47 98 56

Wichuda Saenchan

Renholder

Wichuda er renholder på skolen. Hun er glad i turer i skog og mark, og er ofte på hytta si i Ingdalen sammen med mann og barn. Wichuda er alltid bli og hjelpsom, og hun sørger for at det er rent og fint på skolen vår!

Telefon: 72 47 98 56

Linjer på Torshus folkehøgskule

Friluftsliv, klatring, eventyr

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv, islandshest & trekkhund

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Hest, kjøring

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

E-sport Counter-Strike

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Spillutvikling

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

MMA kampsport

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Hest, riding

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Frikjøring & topptur

Torshus folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Paragliding

Torshus folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Stipendiat/andreårselev

Torshus folkehøgskule
Fullt
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt

Kortkurs ved Torshus folkehøgskule

Sjømannskap fra seglskutetida

Torshus folkehøgskule
Kortkurs8 dagerFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Magnus Örn Eyjolfsson, også kjent som Sportacus fra Lazy Town.

I do not regret that decision. Going to school there has been one of the best things I have done in my life!"

Magnus Örn Eyjolfsson, også kjent som Sportacus fra Lazy Town.

"Uten Torshus hadde dette aldri skjedd. Her har vi ofte trena fra morgen til kveld, men i et sunt og godt miljø og med gode venner rundt oss." (Etter uttak til amatør-VM i MMA i Las Vegas.)

Kristian Lindstrøm Skogmo

"Mye av grunnen til at trivselen på linja har vært stor, er at lærerne er utrolig engasjerte i det de gjør og har mye kunnskap om det vi har drevet med. Jeg vil absolutt anbefale denne linja."

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen