Høgtun Folkehøgskole

Velkommen til Høgtun på vakre nordvestlandet! På Høgtun setter du selv sammen ditt drømmeår bestående av hovedlinje, plusslinjer og studietur i valgfri kombinasjon. Her får du utvikle deg og dine interesser i et inspirerende, trygt og godt miljø.  Gled deg til det beste året i ditt liv!

Søk på skolenLinjer

Høgtun er en aktiv folkehøgskole som ligger i Torvikbukt på Nordmøre. Med et bredt spekter innen idrett- og friluftslivlinjer, samt kreativ-linje, har vi et stort mangfold av aktive elever. Ingen karakterer, ikke prestasjonspress, men stor personlig utvikling og mye mestring.

Hvorfor velge Høgtun?

Fantastiske fasiliteter

Vi er stolte av vår beliggenhet, midt mellom fjell i verdensklasse, fjorden og storhavet. Og vi har fantastiske idrettsfasiliteter på og rett ved skolen. Tre sandvolleyballbaner, gymsal, håndballhall, klatrevegg, idrettsstadion, ballbinge, tre treningsrom, kajakker, naust, båt og utstyr til mange aktiviteter. Det er kort veg til byene Molde og Kristiansund, som begge har flyplass.

Godt miljø med mangfold

Høgtun er kjent for sitt gode elevmiljø. Avstanden til bylivet er med på å skape et aktivt, kreativt og inkluderende skolemiljø. Skolen er også kjent for å ha et dyktig personale med stort personlig engasjement. Høgtun ønsker å være en skole for alle, med et solid faglig tilbud innen kreative fag, idrett og friluftsliv. Vi har internasjonal plusslinje og elever fra mange land. Her kan du knytte nære vennskap til elever fra mange land. Ca 10% internasjonale elever. Vi har også en botreningslinje for elever som trenger tilrettelagt undervisning.

Dette står vi for

Høgtuns visjon er «SANN, SUNN og SKAPENDE»! Vi er en kristen skole og vi ønsker å formidle gode verdier. Hver enkelt elev er verdifull. Vi vil utfordre, men også være inkluderende. Her vil du bli møtt med respekt, uansett religion, livssyn og bakgrunn. Vi vil inspirere til kreativitet og til en sunn livsstil. Vi står for engasjement, kvalitet og kompetanse. 

 

 • Rektors kvarter
 • Musikk
 • Deletime
 • Diskusjonstema
 • Internattime
 • Lørdagsseminar
 • Elevkveld

  I en vanlig uke er første del av mandag og onsdag satt av til fellesfag. Lørdager er det 3-timers seminar, med stor variasjon i tema, fra "Strongman" til "Kjærlighetens 5 språk".
  Elevkvelden er ukas høydepunkt! Da har klassene underholdning for hverandre, eller det er fløykvelder med konkurranser og leik. Disse lørdagskveldene vil du ikke gå glipp av.

Velg 1 plusslinje høst og 1 plusslinje vinter/vår. Plusslinjene går 1,5 dag i uka. Vil du heller ha flere valgfag, velger du + Valgfagmix hvor du setter sammen 3 valgfag selv. Totalt kan du altså ha 6 valgfag (3 høst og 3 vår).

+ Klatring (høst)

Pris: 2 000,-

Klatring byr på utfordringer til å vokse på, mentalt så vel som fysisk for alle ferdighetsnivåer. Det er gode muligheter for å klatre hele året og du får ledkort som en del av linjen.

+ Langrenn (vinter/vår)

Pris: 2 000,-

Enten du er turløper eller aktiv konkurranseløper, vil du få kyndig veiledning og gode treningsmuligheter. Her får du mulighet til å utvikle dine ferdigheter innen både klassisk og skøyting. Birken.

+ Topptur Telemark Alpint (vinter/vår)

Pris: 2 500,-

Høgtun ligger midt i et eldorado for toppturer på ski, og dette utnytter vi til fulle på linja Topptur - telemark - alpint. Følelsen av å stå på toppen, med 1600 høgdemeter skikjøring som venter kan k

+ Valgfagmix (høst)

Velg tre valgfag høst/tre valgfag vår. Eksempler på valgfag: Fotball, Foto, Musikk/band, Hybelmat, Matglede, Piano, Gitar, Bilde, Jegerprøven, Trearbeid, Spansk, Utholdenhet, Styrke, Homo Ludens, Kniv

+ Valgfagmix (vinter/vår)

Velg tre valgfag høst/tre valgfag vår. Eksempler på valgfag: Fotball, Foto, Musikk/band, Hybelmat, Matglede, Piano, Gitar, Bilde, Jegerprøven, Trearbeid, Spansk, Utholdenhet, Styrke, Homo Ludens, Kniv

Klatring Spania

I November, når mørket og kuldegradene begynner å sige på her i Norge, drar vi til Spania for å klatre. Her får vi forlenga utesesongen i perfekt klatretemperatur. Spania er et eldorado for førsteklasses klatring på kalkstein, med ruter på tusentallet og klipper så langt øyet kan se.

Bli inspirert og instruert av profesjonell klatrer!

Vi er så heldige at vi har med oss Rannveig Aamodt som instruktør. Rannveig kommer fra Nordmøre, bor i Colorado og lever som profesjonell klatrer. Ei dame som inspirerer og motiverer, og med en sterk historie som tar pusten fra de fleste. På denne turen får du med andre ord en helt unik mulighet til å lære av den beste, og her vil du heve klatrenivået ditt, bli tryggere i klatring, og få mer erfaring innen ulike klatreteknikker. Om du har lyst til å lære å klatre eller utvikle deg som klatrer er dette turen for deg. Uavhengig av ferdighetsnivå vil du oppleve både mestring og utfordring.

Kultur og reise

Du vil få en litt annerledes opplevelse av Spania hvor vi kommer nærmere på hva naturen har å by på, besøker steder som ikke er like typiske å dra til, og få en ny tilnærming til spansk kultur og befolkning. Turen er først og fremst forbeholdt elever på Alpint Ariluftsliv, men er åpen for flere om ledige plasser. Det settes krav til at du har hatt klatring som plusslinje på Høgtun om du ikke går Alpint Friluftsliv. Utover det trenger du ikke å ha klatra mye fra før, da det florerer med ruter på alle nivå.

 

Kenya

Ønsker du en eksotisk reise som kan forandre deg som menneske? Du får oppleve det hektiske, men spennende storbylivet i Nairobi. Vi besøker barnehjem, skoler og våre fadderbarn i Kiberaslummen. Bli kjent med lokalbefolkningen i Taita Hills. Vi drar på Safari, snorkler i Mombasa, drar på fjelltur og mye mer. Du vil kjenne på kroppen de store kontrastene mellom fattig og rik. Lære å kjenne forskjellige sider ved afrikansk kultur, og får garantert opplevelser som varer livet ut.

Sør-Amerika

Pris: 4 000

Latinamerikanske rytmer, indianerkultur og Andesfjella, Amazonasjungelen, lange stillehavsstrender ved sjarmerende surfeog fiskelandsbyer, storbyliv i Guayaquil og Quito, lokal mat, bistandsarbeid og møte med Sør-Amerikansk befolkning. Du vil lære å kjenne sør-amerikansk kultur, oppleve kontraster mellom fattig og rik, kyst og fjell. Denne turen vil gi deg en reise gjennom mye av det store mangfoldet Sør-Amerika har å by på.

Turen varer i 2-3 uker.

Fuerteventura

Et paradis for de som elsker sport. Sykling, surfing, løping, svømming, beachvolley, tennis og mye mer. Stabile temperaturer og nydelig klima for aktivitet og trening.

Interrail Roma

Glad i å reise? Har du lyst til å oppleve Europas storbyer, besøke mange land og mange kulturer, være med å bestemme hvor reisen skal gå og hva dere skal gjøre? Reiseruten legger vi i turplanleggingen i forkant av turen, men kanskje starter vi med fly til Roma. 

 
Turen varer i 2 uker.

Midt-Norge

Det finnes mange grunner til å reise på studietur til utlandet, og like mange grunner til å reise på studietur i Norge. Opplev Midt-Norge: Røros, Trondheim og kysten av Nordvestlandet. Vi besøker reindriftssamer, moderne norsk gårdsbruk og klapper tamme elger. Vi står på ski i Oppdal skisenter og kjenner sjøsprøyten under havrafting på mørekysten.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi i koselige hytter med kjøkken, stue og badstue, i skisenteret. Ski in-ski out!

Her blir det mye skiglede, leik og hyttekos. Vi har med oss mange dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i apint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt! Veldig mange lærer å stå telemark for første gang disse dagene. 

Høgtun har fem internat. De ligger alle nært inn mot et trivelig tun. Det er kort vei fra elevrommene til matsal, klasserom, gymsal og andre aktivitets- og oppholdssteder. Matsalen ligger i den fine gamle trebygningen og har nydelig utsikt over fjorden og holmene. 
Alle internatene har ei fløystue som er et felles oppholdsrom, og har enkle kjøkken som elevene kan lage seg mat på.

Les mer om internatene her

Fasiliteter

 • Fantastisk toppturområde, både for fotturer og ski.
 • Gymsal - bl.a godt egnet for volleyball
 • 3 trimrom
 • 500 m til håndballhall med klatrevegg.
 • 1 fotballbane med naturgress og friidrettsfasiliteter.
 • 3 gode sandvolleyballbaner.
 • Tilgang til ballbinge, 200 m fra skolen.
 • Flott natur for friluftsliv på land og sjø.
 • Gamme og gapahuk med fantastisk utsikt!
 • Mange kilometer grusveier fra skolen til løpeturer og måneskinnsturer...
 • Naust med kajakker, seglebrett, båt og fiskeutstyr.
 • Preparerte langrennsløyper 10km fra skolen. Klassisk og skøytetrasè.
 • Skolen har egen elevstyrt kafè og kinosal.
 • Sløydsal, tekstilsal og tegnesal.
 • Skolekjøkken.

  For bilder og mer info, se her: Fritid og fasiliteter

Høgtun ligger i Gjemnes kommune på Nordmøre, mellom byene Molde og Kristiansund.

 • Fly: Både Molde og Kristiansund har flyplass (SAS, Norwegian og Widerøe). Avstand til begge flyplassene er en drøy halvtime. 
 • Tog: Tog til Åndalsnes korresponderer med Veøy Bussruter, som går til Molde.
 • Buss: Timesekspressen går hver time mellom Kristiansund og Molde. Nærmeste busstopp er Batnfjordsøra (10 min fra Høgtun). Derifra går lokalbuss til Høgtun eller skolen kan bistå med henting.

Finn reiserute fra der du bor

 • Dagligvarebutikk, 300 m
 • Idrettshall med klatrevegg, 350 m
 • Idrettsstadion, 500 m
 • Strand og Båthavn, 600 m
 • Kristiansund, 45 km
 • Molde, 43 km

 

 • Mandag: 3 t fellesfag, 2 t plusslinje/valgfag
 • Tirsdag: 5 t plusslinje/valgfag
 • Onsdag: 3 t fellesfag, 2 t hovedlinje
 • Torsdag: Hel dag hovedlinje
 • Fredag: Hel dag hovedlinje
 • Lørdag: 3 t lørdagsseminar. Elevkveld.

Det er mange vanlige uker. Men det er også mange uker med nye høydepunkter. Her kan du se noe av det som skjer utenom den vanlige timeplanen.

 • August: Skolestart, bli-kjent-tur
 • September: Opplevelsesuke
 • Oktober: Volleyballhelg
 • November: Studietur
 • Desember: Julekonsert, juleverksted mm.
 • Januar: Prosjektuke
 • Februar: Skiuke i Oppdal Skisenter
 • Mars: Skoleovertakelse (elevene får prøve seg som lærere på andre skoler)
 • April: Toppturhelg
 • Mai: Avslutningstur til Eikesdalen
 • Opplevelsesuka: I opplevelsesuka legger vi all vanlig timeplan til side, og velger helt på nytt! Her får du prøve noe du aldri har prøvd før, eller du kan gjøre mer av det du allerede elsker! Velg mellom
  • Tour de Møre (sykkeltur)
  • Ekspedisjon Rogen/Femunden (kanotur)
  • Dykkersertifikatet
  • Vilt Vått og Vemmelig
  • Kreativ
  • Seiling og sjøsport
 • Solidaritetsprosjektet: Vi støtter ulike prosjekter i Sør-Amerika og Kenya. I løpet av høsten samler vi inn penger på kreative og artige måter. De som reiser til Kenya og Sør-Amerika får besøke organisasjoner og mennesker som vi støtter. Blant annet har vi i Kenya 20 fadderbarn i Nairobi, som studietur Kenya får muligheten til å treffe og bli kjent med. Hvert år arrangeres det et solidaritetsløp hvor inntekten går til solidaritetsprosjektet.

Når skoledagen er over, starter internatlivet, og det er et spennende liv. I tillegg til at det er sosialt og gøy å bo sammen med nesten 100 andre elever, er det svært selvutviklende å være en del av et så tett fellesskap. Siden vi ligger et stykke utenfor byen, er det HER det er aktivitet på kveld og helg. Ofte spilles det volleyball, fotball eller badminton. Biljardbordet og pianoene er i flittig bruk. Badeklubben «Hakkende tann» tar 3 bad i sjøen i måneden – uansett temperatur! Strikkeklubben «Strikkende pinne» møtes hver uke i dagligstua for skravvel, hekling/strikking og noe knask. Å lære seg å gå på slakkline, bake noe godt på elevstua, dra damer med gitarklimpring, spille brettspill til langt på natt – det er Høgtunlivet. Du med dine interesser, din personlighet og dine egenskaper er med på å prege dette livet.

 • Film i vår egen kinosal
 • Samtalegrupper hjemme hos lærere
 • Møter med kristen profil
 • Sangmøter
 • Volleyball/fotball og annen organisert idrett
 • Cafèkveld hver fredag
 • Elevkvelder

Skolen har ingen opptakskrav.

Ikke fullført videregående utdanning eller nedsatt i orden og oppførsel, krever individuell behandling.

Aldersgrense: 18 år

Bjarte Grøteide

Rektor

Epost: rektor@hogtun.no
Telefon: 71293850

Einar Hals

Inspektør og lærer

Epost: einar@hogtun.no
Telefon: 71293850

Birgit Seetzen

Skolesekretær

Epost: kontor@hogtun.no
Telefon: 71293850

Knut Anders Fostervold

Lærer MaxPuls Lærer Fotball

Knut Anders Fostervold har topptrenerutdanning fra olympiatoppen og mye erfaring med utholdenhetsidretter og en del styrketrening. Han har drevet profesjonelt som fotballspiller i Molde FK i 9 år, satset aktivt som syklist (3 Norgesrekorder i tempo, 9 NM medaljer og 2 VM deltagelser 2005-2009) og også drevet litt med triathlon (6. plass på Norseman 2011, 2. plass Trollveggen triathlon 2012).

Epost: knutanders@hogtun.no
Instagram: @maxpulsklassen
Instagram: @knutandersfostervold

Ingrid Innerdal

Lærer Alpint Friluftsliv og Sør-Amerika

Utdannet adjunkt ved HiST og NTNU. Ingrid har vokst opp i Sunndal og er godt kjent i fjellområdene rundt Høgtun. Hun har mye erfaring med klatring og ferdsel i fjellet sommer og vinter. Har studert og jobbet som frivillig i Ecuador og den Dominikanske Republikk, og er ansvarlig for studieturen til Sør-Amerika.

Epost: ingrid@hogtun.no
Instagram: @alpintfriluftsliv_hogtun
Instagram: @inginne

Lars Andreas Lillebø

Lærer Pudder Japan H2O

Utdannet adjungt og har en bachelorgrad i idrett og friluftsliv fra Høgskolen i Volda. Han har en stor forkjærighet for aktiviteter på snø og vann, da i sær frikjøring og surfing. Gjennom entusiasme, hygge, mestring, humor og den gode samtalen vil han gi deg et utfordrende, utviklende og uforglemmelig år med mye aktivitet.

Epost: larsandreas@hogtun.no
Instagram: @pudderjapanh2o
Instagram: @larslilleboe

Christopher Magnus Weyde

Lærer Friluftsliv Explore

Utdannet adjunkt ved NTNU og Høgskulen i Volda, med fordypning i friluftsliv. Mye erfaring med tradisjonelt friluftsliv, telemarkkjøring og klatring. Han ble bitt av friluftslivbasillen ved sitt år på Øytun Folkehøgskole, fortsatte som stipendiat her på Høgtun og slapp aldri taket i drømmen om å komme tilbake hit som lærer. 

Instagram: @friluftslivexplore_hogtun

Idar Remmereit

Lærer Idrett Ballsport

Idar er utdannet faglærer i kroppsøving fra Norges Idrettshøgskole. Selv om Idar etterhvert er blitt en voksen mann, er han fortsatt leken, smidig og nysgjerrig. Har stor sans for uhøytidelige konkurranser, spill og quiz. Klarer ikke å motstå: Sjokolade, kaffi og kaker - og kamper med Molde Fotballklubb.

Epost: idar@hogtun.no

Anne Aamodt

Instruktør Naturlig Hesteliv

Agronom med lang erfaring innen hestefaget. Har hatt flere opphold i USA hvor hun har gått i lære hos blant annet Leslie Desmond, og har tatt en rekke horsemanshipkurs med Stefan Forsman, Klaus Ferdinand Hempfling og en rekke flere. Utdannet strasser hovpleiespesialist, instruktør i basic og advanced kurs hovpleie.  Autorisert hestemassør ved axelssons.

Instagram: @naturlighestelivhogtun

Ruth Marie Rasmussen

Lærer Kreativ og kenyatur

Ruth Marie er utdannet faglærer i kunst og håndverk, med fordyping i trearbeid. Hun har også svennebrev i treskjæring. I tillegg til ulike formingsaktiviteter, er hun glad i idrett- og friluftsliv og gjerne med en kreativ vri! Som elvevandring, badekarpadling og bursdagskalas til fjells. Underviser hovedsaklig i tegning, maling, trearbeid og tar deg med på spennende utflukter!

Epost: ruthmarie@hogtun.no
Instagram: @hogtun_kreativ

Mina Sævik Sætre

Lærer Aktiv Hverdag Botrening

Epost: mina@hogtun.no

Grethe Råheim

Lærer Kreativ

Grethe er utdannet aktivitør og har jobbet som lærer på Høgtun i mange år. Hovedområdet på linja er tekstilforming, men underviser også i blant annet redesign, strikking, toving og smykkelaging. Glad i å bake, pynte og lage god stemning! Grethe er en typisk nordmøring med røff humor, men raus og omtenksom.

Epost: grethe@hogtun.no
Instagram: @hogtun_kreativ

Morten Johansen

Lærer

Morten er utdannet adjunkt og har jobbet som folkehøgskolelærer i over 10 år. Glad i å trene, jakte, snekre og lage eksklusive matretter av egendyrket mat. Utdannet jegerprøveinstruktør. Morten er en typisk Nordlending, med store ord og vendinger, men med hjerte på rett sted. 

Epost: morten@hogtun.no
Instagram: @ifa_hogtun

Linjer på Høgtun Folkehøgskole

Idrett Friluft AllroundLedig plass

Idrett Friluft Allround

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Naturlig Hesteliv IslandLedig plass

Naturlig Hesteliv Island

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Alpint Friluftsliv - SpaniaLedig plass

Alpint Friluftsliv - Spania

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen
Bootcamp Survive - AmericaLedig plass

Bootcamp Survive - America

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Kreativ Forming Natur IslandLedig plass

Kreativ Forming Natur Island

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Pudder Surf JapanLedig plass

Pudder Surf Japan

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen
Friluftsliv Explore - Kenya/Sør-AmerikaLedig plass

Friluftsliv Explore - Kenya/Sør-Amerika

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
+ Learning NorwegianLedig plass

+ Learning Norwegian

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs9 t/ukeKristen
Fotball Fitness - ItaliaLedig plass

Fotball Fitness - Italia

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Aktiv hverdag - botreningLedig plass

Aktiv hverdag - botrening

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs29 t/ukeKristen
Idrett Ballsport FuerteventuraLedig plass

Idrett Ballsport Fuerteventura

Høgtun Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Idrett HalvårLedig plass

Idrett Halvår

Høgtun Folkehøgskole
Halvårskurs vår15 t/ukeKristen
Kreativ HalvårLedig plass

Kreativ Halvår

Høgtun Folkehøgskole
Halvårskurs vår15 t/ukeKristen
Friluftsliv halvårLedig plass

Friluftsliv halvår

Høgtun Folkehøgskole
Halvårskurs vår15 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Christian Danielsen

Høgtun er ein plass uten press til prestasjon, uten fordomma og konfliktar, men en plass for utvikling, en plass ein kan finne seg sjølv og kjenne kva ein sjølv har lyst til.

Christian Danielsen, elev 2016/2017
Just Christian Lindberg

"Konge med fritt valg av studietur, det gjorde at jeg ble bedre kjent med flere!"

Just Christian Lindberg
Celeste Pomeranz - Canada

My year here at Høgtun has been phenomenal, outstanding and breathtaking. I've gained knowlegde, friends for life and above all a totally new outlook on my life. I am incredibly thankful.

Fra bloggen

Begynn på folkehøgskole i januar!

Angrer du på at du ikke valgte folkehøgskole i august? Eller har du kun tid til å gå på folkehøgskole et halvt år? Sjekk ut ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen