Til hovedinnhold

Skjeberg Folkehøyskole

Mennesker, medier, musikk og miljø er de vesentligste elementer i skolens hverdag. Vi ønsker å gi elevene muligheter for, i trygge omgivelser å sprenge egne grenser. All virksomhet ved skolen har som mål å sette oss i stand til å mestre våre liv, og ha krefter til å påvirke våre omgivelser i positiv retning.

Søk på skolenLinjer

Anbefales på det varmeste! Året 18/19 på Fotolinja var det mest transformative året jeg har hatt så langt. Du får prøve deg på drømmer du måtte gå med i trygge og støttende omgivelser, du har lærere og ansatte som virkelig bryr seg og du får venner for livet. Angrer ikke et sekund! (Eirunn Oppheim, elev FOTO 2018-19).

Anbefaler virkelig Skjeberg Folkehøgskole, en fantastisk skole, der man lærer og opplever mye. Skolen har fantastiske lærere/ansatte, samt at man møter mange herlige mennesker og får venner for livet. (Kristel Mølvig, elev SPORT 2018-19). 

Fag og utstyr

Skjeberg Folkehøyskole er opptatt av å tilby deg som elev et moderne og oppdatert læringsmiljø. Vi har utstyr som er tilpasset dagens krav, slik at du møter tilsvarende hverdag her som i andre sammenhenger innenfor faget. Alle våre verksteder innen foto, musikk, grafisk, film, TV og nettpublisering holder høyt nivå. Under sidene til linjene (www.skjeberg.fhs.no) vil du finne flere detaljer om faglig innhold og hvilket utstyr vi bruker! Skolen har egen scene med blackbox, AV, konsertlyd og lysrigg for konserter, elevkvelder og underholdning. 

Her kan du se litt av skolen - sett fra et par elever sin synsvinkel.

For de treningsivrige er skolens treningsrom delt i en cardioavdeling med sykler og tredemøller, og en styrkeavdeling for crossfit, monkeybar og slyngetrening. I tillegg har vi gymsal og gressbane for fotball. I nærhet til skolen finnes svømmehaller, squashall, bowling, golf og mye mer! 

 Se hva Kristian mener om Skjeberg Folkehøyskole?

Dette står vi for

Følg drømmen - gi deg selv det beste året i ditt liv!

Skjeberg Folkehøyskole er en frilynt folkehøgskole med plass til alle! 

Skolens vil utvikle positiv selvfølelse hos den enkelte med tro på egne ferdigheter. Vi vil legge til rette for at eleven kan ivareta sin personlighet, utvikle selvstendighet og selvtillit, samt oppøve trygghet foran et publikum. Faglig opplegget skal stimulere eleven til å bli hovedaktør i egen lærings- og utviklingsprosess.

Det er vesentlig at den enkelte elev oppøver samarbeidsevne, toleranse og sosiale ferdigheter. Omtanke og empati for medmennesker er en sentral del av skolens dannelsesprosjekt.

Skolen legger stor vekt på at elevene skal utvikle en faglig kompetanse innen valgte tema og fagområder.

 

Vi har fellesfag, og det betyr at det er fag som alle elevene har sammen. To timer i uken har vi dette, og temaene varierer. Målet med disse timene er blant annet at du som elev skal få innsikt i ulike temaer, samt jobbe aktivt sammen om, eller med, et tema.

Vi deler våre valgfagperioder i to, en høstperiode og en vinterperiode. Hver periode er det nye valgfag du kan velge. Du skal ha fire til seks timer valgfag hver periode. Her er et lite utvalg av valgfag du kan få, og disse varierer fra år til år.

Animasjon

Lær deg å produserere egen animasjonsfilm. "Stopmotion"

Aquarelle

Med aquarellemaling, pensel og lerret lager du de maleriene du selv ønsker, ut i fra det nivået du er på. Her er det plass for alle nivåer.

Ballspill

I temafaget ballspill vedlikeholder vi den fysiske formen med kjente og kjære idretter der fotball, innebandy og basketball utgjør hovedaktivitetene. Her er det full fart i to timer. Finn frem joggeskoene og hiv deg med!

Band

Kom sammen med andre musikere, velg ut låter og sett i gang med å få lyd ut av PA'en. Både for erfarne og mindre erfarne musikere og vokalister, og kanskje venter en liten konsert i enden?

Bodypump

Trening til musikk! Det gjør at du opplever treningen som ekstra morsom og du yter litt ekstra! Dette er styrketrening der øvelser er satt til musikken og rytmen slik at det passer som hånd i hanske.

Cupcakes

Vi baker deilige cupcakes og pynter dem så de blir en sann fryd for øyne og gane!

Diskusjon

Mange spørsmål gjennom hverdagen vil kunne ha en moralsk og etisk slagside. Er innvandring greit? Er det lov å lyve litt? Er likestilling bare bra? Prøv dine meninger med dine jevnaldrende.

Filmmusikk

Her dykker vi ned i filmens verden og ser på hvordan musikk blir brukt som virkemiddel for å få fram en spesielle stemning. Tror du ikke musikken betyr noe? Prøv "mute-knappen" under en skrekkfilm...

Filosofikafè

På filosofikafèen gir vi deg rom for å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette?

Friluftsliv

Faget for deg som liker å ferdes i naturen. Opplev leirbålets magi i skjærgården rundt Hvaler eller med kano i de store vassdragene i grensetraktene mot Sverige.

Geriljabroderi

Overrask dine kjære med egenprodusert broderi - med et noe overraskende budskap...

Gitar

Nybegynner opplæring på gitar for deg som vil lære å spille dette allsidige og stemningsskapende instrumentet.

Glattisen

Isen er glatt, det vet vi. Med skøyter, kølle og bandyball kan det bli skikkelig artig. Eller prøv curlingens hemmeligheter? Kanskje blir det en tur på et islagt tjern med pølser og ved i sekken?

Håndball

Håndballøktene foregår i Kongstenhallen i Fredrikstad. Det legges stor vekt på å trene pasningskombinasjoner og skuddteknikker i tillegg til at vi øver inn et enkelt system. Opplegget innebærer treningskamper mot lokale lag.

Impro

Improteater er rett og slett teater uten manus. Impro er en teaterform som både utfordrer og gleder deltakere og tilskuere. Lær deg kunsten med å løse nye og overraskende situasjoner på din egen måte.

Kajakk

Med Østfolds vakre skjærgård rett utenfor døra, reiser vi ut på sjøen med kajakk. Vi reiser på overnattingstur og får kjenne på det magiske i å være i naturen.

Podcast

Podcast har kommet inn på mediearenaen med full tyngde. Lær deg å bruke radiostudio, opptak, redigering, lyddesign og få din egen podcast på lufta!

Radioteater

Her får prøve å spille inn er tradisjonelt radioteater. Prøv deg som skuespiller, lyddesigner eller regissør.

Real news

Vi drøfter de viktigste nyhetene fra forrige uke. Det er ikke alltid det er enighet rundt de sakene vi tar opp, og da får vi gode diskusjoner rundt nyhetene vi tar opp.

Riff

Digger du noen røffe, kule eller vakre gitar- eller bassriff? Her kan du øve inn kjente (og noen ukjente) riff fra musikkhistorien i sammen med andre musikere og lærere. Let's rock and shock!

Skriveverksted

Ved forskjellige skriveoppgaver utforskes språk og litteratur. Skriveoppgavene er frivillige, og det er alltid rom for å skrive om det man vil. Elevene bestemmer selv sjanger.

Strikking

Det er gøy å strikke om du velger et strikketøy som ikke er for vanskelig. Du får selv velge farge, garnkvalitet og oppskrift. Det mest populære å strikke er håndleddsvarmere, tøfler, lue og skjerf.

Tradisjonsmat

Et praktisk fag hvor vi lager og tilbereder fisk og kjøtt på en tradisjonell måte. Røyking og salting er viktige ingredienser for å få god og velsmakende mat.

Volleyball

Lær volleyball slik volleyball skal spilles. Grunnteknikker er sentralt i tillegg til bevegelser i angrep og forsvar. Tren og ha det gøy med volleyball, smash-garanti for alle!

X-fit

En god treningsøkt i X-fit (eller crossfit) gir deg energi for flere dager. Kjør på med vekter og musikk i skolens nye "crossfitrom". Her lukter det svette helt hjem!

Østfold

Østfold som er det fylket skolen ligger i, har mye spennende historie. Vi tar deg med ut for å se de beste perlene! Her lærer du om fylke og historie.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I oppstarten av skoleåret reiser hele skolen til Sveriges vakre skjærgård ved Strømstad. Vi opplever vakker natur i rolige omgivelser. Her har vi volleyballturnering, griller, hygger oss ved bålet og grunnlaget for et godt folkehøyskoleår dannes.

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I mars reiser hele skolen på vintertur! Her kan du velge om du ønsker å stå alpint, ake eller gå på langrenn. Målet er å oppleve Norges vinter på sitt beste. Her har vi en hel dag i skibakken med hygge, aktivitet, frisk luft og grilling.

JA! Det er internett på internatene.

Vi har tre internater og en korridor i hovedbygget. På alle internatene er det dobbeltrom, der du deler bad med en til tre medelever. Alle badene er nylig pusset opp. I korridoren i hovedbygget er det også dobbeltrom, der det er felles bad med dusj og toaletter.

På alle rom er det senger (med overmaddrass), nattbord, hyller, klesskap og skrivebord. Når du kommer til oss og skal bo på skolen, er du velkommen til å ta med deg bilder, plakater, blomster og tepper for å sette ditt personlige preg på rommet ditt. Det er ikke anleding til å ta med møbler for å ha på rommet.

Sjekk ut bilder fra der du skal bo her..

Fasiliteter

På skolen har vi to flotte nyoppussede treningsrom, black box (scenerom) med nytt sceneteppe og trosserigg, gymsal med alle muligheter for aktivitet og vi har et auditoret som rommer 100 mennesker for å nevne noe. Rundt skolen ligger det flotte turmuligheter, både i skogsområder og til skjærgården med badeplasser og friluftslivopplevelser som venter på deg.

Vi har gode fasiliteter for alle linjer og det utstyret du trenger for gode læringsopplevelser og utfordringer gjennom året.

Skjeberg Folkehøyskole ligger nær flere flotte byer, med alle fasiliteter som fins der - alt fra bowling, shoping, laserworld, klatresenter, kinoer og spisesteder.

Med bil: 1 time sør for Oslo på E6 (ta av avkjørsel mot Skjeberg stasjon).
Med buss: Hver time fra Sarpsborg til Skjeberg (buss 211).
Med tog: Til Sarpsborg + 10 km med buss, eller til Fredrikstad + 16 km med buss.
Med fly: Til Gardermoen lufthavn med korresponderende kollektivtransport som tar deg fram til skolen.
Skolen ligger ca 2 mil fra svenskegrensen/Svinesund.

Finn reiserute fra der du bor

BYER & STEDER
Skjeberg stasjonsby: 1km
Sarpsborg: 12 km
Fredrikstad: 17 km
Halden: 22 km
Moss: 42 km
Oslo: 11,4 mil
Strømstad Sverige: 30 km

TRANSPORT
Oslo Airport Gardemoen: 148km
Sarpsborg togstasjon: 13 km
Sarpborg bussterminal: 12 km

VARER OG TJENESTER :
Nærbutikk: 1km
Legekontor: 1 km
Frisør: 1 km

KJØPESENTERE
Amfi Borg: 10,2 km
Storbyen: 12,5 km
Østfoldhallen: 16,9 km
Tistasenter: 21 km
Nordby: 22 km
Torvbyen: 22 km

FORSLAG PÅ NOEN FRITIDSAKTIVITETER
Bowling Laserworld
Eliteseriekamper i ulike idretter (Stjernen, Sparta, Sarpsborg 08 osv.)
Kino i Sarpsborg og Fredrikstad
Østfoldbadet i Askim
Klating på grensen
Minigolf på Høysand
Golfbaner i nærheten
Bading i skjærgården

 

 

Vårt meget gode kjøkken serverer variert, sunn og god mat fire ganger om dagen, dette er gode fellesstunder!

Etter frokost er det fellessamling i auditoriet, før undervisning 0900-15.30. Det er linjeundevisning fire av fem dager - en dag i uken er det kun valgfag. Ettermiddag og kveld brukes til fritid, filmtitting, spilling eller underholdning. Omlag annenhver lørdag er det undervisning.  

 

Årets gang

 • Skolestart 23.8
 • Høstferie uke 40 
 • Konserter og elevkvelder på høsten
 • Prosjektuke
 • Juleferie 
 • Vintertur til Kongsberg i mars 
 • Vinterferie uke 8 
 • Påskeferie 
 • Praksisuke 
 • Reiseperiode der alle linjer reiser til eksotiske reisemål på våren 
 • Skoleslutt søndag 15 .mai

Vi ønsker en levende skole! Her kan du sette ditt preg på aktiviteter og vi vil oppfordre deg og dine medlever til å arragnere og invitere til ulike happenings. Her spiller også elevrådet en viktig rolle. I tilegg er det tilsyn (kvelds- og nattevakt) som er tilstede for dere og setter igang aktiviteter av ulike slag. Dette kan være alt fra aktiviteter i gymsalen til spillkvelder eller vaffelsteking.

Hver torsdagskveld mellom høstferien og juleferien har vi underholdningskvelder som de ulike linjene har ansvar for. Dette gir gode opplevelser og minner!

Vi har også undervisning på kvelden, der du kan velge ulike valgfag som går over to perioder i løpet av året. Ordinær linjeundervisning kan også forekomme når det er ulike prosjekter det jobbes med på linjen.

Alle kvelder kan du benytte treningsrom, gymsal, reise på kino, fotballkamp eller se Champions Leauge i fellesskap med andre "fotballnerder" i TV-stua. Sverige ligger svært nær skolen, og "harryturen" er populær som en fritidsaktivitet.

Opptak starter 1.februar. Dersom du søker tidligere, vil du få en bekreftelse på at søknad er mottatt.

Etter 1.februar vil du få svar på din søknad. Her er det førstemann til mølla - så vær tidlig ute med å sende din søknad!

Opptakskrav:

 • Du må fylle 18 år i løpet av høstsemesteret
 • Du må være motivert for å gå på folkehøyskole

Sveinung Finden

Konstituert rektor

Epost: sveinungf@viken.no
Telefon: 450 14 094
Facebook

Tone Renate Fredén

Assisterende rektor

Epost: tonef@viken.no
Telefon: 971 98 520

Sindre Engen

Avdelingsleder internat

Epost: sindree@viken.no
Telefon: 959 28 539
Facebook

Liv Solveig Fange Andreassen

Miljøveileder

Epost: livan@viken.no
Telefon: 932 62 074
Facebook

Elisabeth Westlie Olsen

Kontorleder

Epost: elisabetho@viken.no
Telefon: 995 75 233
Facebook

Jan Tore Jensen

Hovedlærer foto

Epost: janje@viken.no
Telefon: 404 19 855
Facebook

Mona Sandberg

Hovedlærer Grafisk Design

Epost: monasa@viken.no
Telefon: 404 19 855
Facebook

Tore Bjerketvedt

Hovedlærer Filmproduksjon

Epost: toreb@viken.no
Telefon: 404 19 855
Facebook

Willy-André Martinsen

Faglærer

Epost: willym@viken.no
Telefon: 404 19 855
Facebook
Blogg

Thomas Lilleby

Hovedlærer sportsjournalistikk og idrett

Epost: thomasl@viken.no
Telefon: 992 05 327
Facebook

Snorre Walther

Faglærer

Epost: snorrew@viken.no
Telefon: 404 19 855
Facebook

Mikkel Schille

Hovedlærer Musikkproduksjon

Epost: mikkels@viken.no
Telefon: 404 19 855
Facebook
Blogg

Pål Raab Lien

Vaktmester

Epost: påll@viken.no
Telefon: 913 28 355

Gro Prangerød

Internatassistent

Trine Lise Hammer

Internatassistent

Inger Olsen

Internatassistent

Lorena Hildalgo

Internatassistent

Telefon: 69117560
Facebook

Lise Haugland

Internatassistent

Mette Stensrud

Internatassistent

Linjer på Skjeberg Folkehøyskole

Sportsjournalistikk & idrett

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Foto

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Media

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Grafisk design - Japan

Skjeberg Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs17 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Jeg brukte folkehøgskoleåret på å teste om radio var noe jeg ville jobbe med

Nyansatt programleder i Norske tilstander på P3, Ingrid Simensen, takker folkehøgskolen for at hun i dag jobber med det hun liker aller best. At hun ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen