Skjeberg Folkehøyskole

Mennesker, medier, film og musikk er de vesentligste elementer i skolens hverdag. Vi ønsker å gi elevene muligheter for, i trygge omgivelser å sprenge egne grenser. All virksomhet ved skolen har som mål å sette oss i stand til å mestre våre liv, og ha krefter til å påvirke og forandre våre omgivelser i positiv retning

Søk på skolenLinjer

Skjeberg Folkehøyskole er opptatt av å tilby deg som elev et moderne og oppdatert læringsmiljø. Vi har utstyr som er tilpasset dagens krav, slik at du møter tilsvarende hverdag her som i andre sammenhenger innenfor faget. For eksempel har vi profesjonelt utstyr innen kamera og redigering, mørkerom for analog bildebehandling, digital bildebehandling og fotoatelier, grafisk verksted for manuell og digital produksjon.

Vi har digitalt musikk- og lydstudio, FL studio, øvingsrom med piano, konsertlyd- og lysanlegg. Skolen er Norges eneste folkehøyskole med DAB+ konsesjon og nettradio. Det er NRK-standard på all teknikk (DHD-mikser, DIGAS og Report-It). Streamingutstyr for digital WEB-TV.

Skolen har gymsal med nytt ventilasjonsanlegg og lysrigg. Her er det også en nyoppusset blackbox.

Våre nye populære treningsrom er delt inn i en cardioavdeling og en crossfitavdeling. Her er det lagt opp til funksjonell styrketrening med både slyngetrening, monkeybar og bodypumputstyr. Det er god tilgang i nærområdet til turområder, idrettshaller, kunstgressbane, ishall og squash. 

Vi har fullt utstyrt auditorium med 100 sitteplasser og AV-utstyr. 

I vår flotte spisesal har vi storskjerm og AV-utstyr.

For å se mer om skolen trykk her..

Dette står vi for

Følg drømmen - gi deg selv det beste året i ditt liv!

Vi har fellesfag, og det betyr at det er fag som alle elevene har sammen. To timer i uken har vi dette, og temaene varierer. Målet med disse timene er blant annet at du som elev skal få innsikt i ulike temaer, samt jobbe aktivt sammen om, eller med, et tema.

Vi deler våre valgfagperioder i to, en høstperiode og en vinterperiode. Hver periode er det nye valgfag du kan velge. Du skal ha fire til seks timer valgfag hver periode. Her er et lite utvalg av valgfag du kan få, og disse varierer fra år til år.

Animasjon

Lær deg å produserere egen animasjonsfilm. "Stopmotion"

Ballspill

I temafaget ballspill vedlikeholder vi den fysiske formen med kjente og kjære idretter der fotball, innebandy og basketball utgjør hovedaktivitetene. Her er det full fart i to timer. Finn frem joggeskoene og hiv deg med!

Band

Kom sammen med andre musikere, velg ut låter og sett i gang med å få lyd ut av PA'en. Både for erfarne og mindre erfarne musikere og vokalister, og kanskje venter en liten konsert i enden?

Bodypump

Trening til musikk! Det gjør at du opplever treningen som ekstra morsom og du yter litt ekstra! Dette er styrketrening der øvelser er satt til musikken og rytmen slik at det passer som hånd i hanske.

Diskusjon

Mange spørsmål gjennom hverdagen vil kunne ha en moralsk og etisk slagside. Er innvandring greit? Er det lov å lyve litt? Er likestilling bare bra? Prøv dine meninger med dine jevnaldrende.

Filmmusikk

Her dykker vi ned i filmens verden og ser på hvordan musikk blir brukt som virkemiddel for å få fram en spesielle stemning. Tror du ikke musikken betyr noe? Prøv "mute-knappen" under en skrekkfilm...

Filosofikafè

På filosofikafèen gir vi deg rom for å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette?

Friluftsliv

Faget for deg som liker å ferdes i naturen. Opplev leirbålets magi i skjærgården rundt Hvaler eller med kano i de store vassdragene i grensetraktene mot Sverige.

Fyr og flamme

Bålkos inviterer til ro, undring og den gode samtalen. Få på deg utejakka og lær deg ulike teknikker for opptenning, og forskjell og brukbarhet på ulike vedtyper. Pølser og kokekaffen er alt påmeldt.

Geriljabroderi

Overrask dine kjære med egenprodusert broderi - med et noe overraskende budskap...

Gitar

Nybegynner opplæring på gitar for deg som vil lære å spille dette allsidige og stemningsskapende instrumentet.

Glattisen

Isen er glatt, det vet vi. Med skøyter, kølle og bandyball kan det bli skikkelig artig. Eller prøv curlingens hemmeligheter? Kanskje blir det en tur på et islagt tjern med pølser og ved i sekken?

Håndball

Håndballøktene foregår i Kongstenhallen i Fredrikstad. Det legges stor vekt på å trene pasningskombinasjoner og skuddteknikker i tillegg til at vi øver inn et enkelt system. Opplegget innebærer treningskamper mot lokale lag.

Impro

Improteater er rett og slett teater uten manus. Impro er en teaterform som både utfordrer og gleder deltakere og tilskuere. Lær deg kunsten med å løse nye og overraskende situasjoner på din egen måte.

Litteratur, film og forfatter

Her kobler vi kjente forfattere til filmatisering av bøkene deres, lærer mer om forfatteren og ser filmen(e). Eller vi ser og snakker om en biografisk film om forfatteren. Kom med dine favoritter!

Mangfold

Mangfoldet er kommet til Norge for å bli. I dette faget kan du møte mange av våre nye landsmenn, høre deres historier, leke med barna, samtale med ungdommene eller arrangere ulike aktiviteter sammen.

Mindfulness

Lær deg stressmestring, finn din indre ro, og hjelp deg selv til positive tanker gjennom denne meditasjonsteknikken med røtter i Buddhismen. Dette faget vil hjelpe deg til å gå sterkere gjennom dagen.

MusikkPoesi

Liker du å skrive frie tekster, sanger eller dikt? Og ville det være spennende å sette musikk til dette? Her kan du som skriver jobbe sammen med musikere og lage egne morsomme, personlige nye uttrykk.

Podcast

Podcast har kommet inn på mediearenaen med full tyngde. Lær deg å bruke radiostudio, opptak, redigering, lyddesign og få din egen podcast på lufta!

Radioteater

Her får prøve å spille inn er tradisjonelt radioteater. Prøv deg som skuespiller, lyddesigner eller regissør.

Riff

Digger du noen røffe, kule eller vakre gitar- eller bassriff? Her kan du øve inn kjente (og noen ukjente) riff fra musikkhistorien i sammen med andre musikere og lærere. Let's rock and shock!

Skriveverksted

Ved forskjellige skriveoppgaver utforskes språk og litteratur. Skriveoppgavene er frivillige, og det er alltid rom for å skrive om det man vil. Elevene bestemmer selv sjanger.

Strikking

Det er gøy å strikke om du velger et strikketøy som ikke er for vanskelig. Du får selv velge farge, garnkvalitet og oppskrift. Det mest populære å strikke er håndleddsvarmere, tøfler, lue og skjerf.

Tradisjonsmat

Et praktisk fag hvor vi lager og tilbereder fisk og kjøtt på en tradisjonell måte. Røyking og salting er viktige ingredienser for å få god og velsmakende mat.

Volleyball

Lær volleyball slik volleyball skal spilles. Grunnteknikker er sentralt i tillegg til bevegelser i angrep og forsvar. Tren og ha det gøy med volleyball, smash-garanti for alle!

X-fit

En god treningsøkt i X-fit (eller crossfit) gir deg energi for flere dager. Kjør på med vekter og musikk i skolens nye "crossfitrom". Her lukter det svette helt hjem!

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I oppstarten av skoleåret reiser hele skolen til Østfolds vakre skjærgård i Hvaler. Vi opplever vakker natur i rolige omgivelser. Her har vi volleyballturnering, griller, hygger oss ved bålet og grunnlaget for et godt folkehøyskoleår dannes.

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I februar reiser hele skolen på vintertur! Her kan du velge om du ønsker å stå alpint, gå på langrenn eller være med på overnatting ute i en jordgamme. Vi besøker Ringebu Folkehøyskole, der vi opplever Norges vinter på sitt beste. Her har vi volleyballturnering, aking, bålhygge og blir kjent med andre folkehøyskoleelever den første dagen. Andre og tredje dag reiser vi til alpintanlegget for en flott vinteropplevelse i bakken eller vi reiser på fjellet for å overnatte ute i jordgamme etter en fin tur på fjellet.

JA! Det er internett på internatene.

Vi har tre internater og en korridor i hovedbygget. På alle internatene er det dobbeltrom, der du deler bad med en til tre medelever. Alle badene er nylig pusset opp. I korridoren i hovedbygget er det også dobbeltrom, der det er felles bad med dusj og toaletter.

På alle rom er det senger (med overmaddrass), nattbord, hyller, klesskap og skrivebord. Når du kommer til oss og skal bo på skolen, er du velkommen til å ta med deg bilder, plakater, blomster og tepper for å sette ditt personlige preg på rommet ditt. Det er ikke anleding til å ta med møbler for å ha på rommet.

Sjekk ut bilder fra der du skal bo her..

Fasiliteter

På skolen har vi to flotte nyoppussede treningsrom, black box (scenerom) med nytt sceneteppe og trosserigg, gymsal med alle muligheter for aktivitet og vi har et auditoret som rommer 100 mennesker for å nevne noe. Rundt skolen ligger det flotte turmuligheter, både i skogsområder og til skjærgården med badeplasser og friluftslivopplevelser som venter på deg.

Vi har gode fasiliteter for alle linjer og det utstyret du trenger for gode læringsopplevelser og utfordringer gjennom året.

Skjeberg Folkehøyskole ligger nær flere flotte byer, med alle fasiliteter som fins der - alt fra bowling, shoping, laserworld, klatresenter, kinoer og spisesteder.

Med bil: 1 time sør for Oslo på E6 (ta av avkjørsel mot Skjeberg stasjon).
Med buss: Hver time fra Sarpsborg til Skjeberg (buss 211).
Med tog: Til Sarpsborg + 10 km med buss, eller til Fredrikstad + 16 km med buss.
Med fly: Til Gardermoen lufthavn med korresponderende kollektivtransport som tar deg fram til skolen.
Skolen ligger ca 2 mil fra svenskegrensen/Svinesund.

Finn reiserute fra der du bor

BYER & STEDER
Skjeberg stasjonsby: 1km
Sarpsborg: 12 km
Fredrikstad: 17 km
Halden: 22 km
Moss: 42 km
Oslo: 11,4 mil
Strømstad Sverige: 30 km

TRANSPORT
Oslo Airport Gardemoen: 148km
Sarpsborg togstasjon: 13 km
Sarpborg bussterminal: 12 km

VARER OG TJENESTER :
Nærbutikk: 1km
Legekontor: 1 km
Frisør: 1 km

KJØPESENTERE
Amfi Borg: 10,2 km
Storbyen: 12,5 km
Østfoldhallen: 16,9 km
Tistasenter: 21 km
Nordby: 22 km
Torvbyen: 22 km

FORSLAG PÅ NOEN FRITIDSAKTIVITETER
Bowling Laserworld
Eliteseriekamper i ulike idretter (Stjernen, Sparta, Sarpsborg 08 osv.)
Kino i Sarpsborg og Fredrikstad
Østfoldbadet i Askim
Klating på grensen
Minigolf på Høysand
Golfbaner i nærheten
Bading i skjærgården

 

 

Vi serverer god frokost 07.45 i ukedagene.

Etter frokost er det morgensamling i auditoriet. Her er målet å gi deg en god start på dagen, og det blir gitt beskjeder for dagen og uken. Kjernetid for undervisning er 0900-15.30. En dag i uken er det kun valgfag, ellers er det en god spredning mellom timer du har på ditt fagfelt og fellesfag.

De fleste lørdager og noen søndager er det undervisning.

Last ned timeplan som pdf ↓

Årets gang

 • Skolestart
 • Fellestur
 • Høstferie uke 40 (hjemreise torsdag 27.9)
 • Konserter og elevkvelder
 • Prosjektuke
 • Juleferie fra 15. desember til 5. januar
 • Vintertur - hele skolen reiser til fjells og vinterland 
 • Vinterferie uke 8 (hjemreise fredag 15. februar, internatet åpner etter ferien søndag 17. februar kl.15)
 • Påskeferie fra kl. 12 torsdag 11. april, ankomst til skolen etter ferien, tirsdag 23. april fra kl. 15.00
 • Reiseperiode der alle linjer reiser til eksotiske reisemål
 • Skoleslutt lørdag 11.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker en levende skole! Her kan du sette ditt preg på aktiviteter og vi vil oppfordre deg og dine medlever til å arragnere og invitere til ulike happenings. Her spiller også elevrådet en viktig rolle. I tilegg er det tilsyn (kvelds- og nattevakt) som er tilstede for dere og setter igang aktiviteter av ulike slag. Dette kan være alt fra aktiviteter i gymsalen til spillkvelder eller vaffelsteking.

Gjennom året hender det at vi har foredragsholdere som tar opp tidsaktuelle temaer.

Vi har også undervisning på kvelden, der du kan velge ulike valgfag som går over to perioder i løpet av året. Ordinær linjeundervisning kan også forekomme når det er ulike prosjekter det jobbes med på linjen.

Alle kvelder kan du selvfølgelig benytte treningsrom, gymsal, reise på kino, fotballkamp eller se Champions Leauge i fellesskap med andre "fotballnerder" i TV-stua. Sverige ligger svært nær skolen, og "harryturen" er populær som en fritidsaktivitet.

Opptak starter 1.februar. Dersom du søker tidligere, vil du få en bekreftelse på at søknad er mottatt.

Etter 1.februar vil du få svar på din søknad. Her er det førstemann til mølla - så vær tidlig ute med å sende din søknad!

Opptakskrav:

 • Du må fylle 18 år i løpet av høstsemesteret
 • Du må være motivert for å gå på folkehøyskole

Lene Dyrkorn

Rektor

Epost: lened@ostfoldfk.no
Telefon: 69117575
Facebook

Sveinung Finden

Assisterende rektor

Epost: svefin@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Sindre Engen

Avdelingsleder internat

Epost: sineng1@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Elisabeth Westlie Olsen

Kontorleder

Epost: eliols12@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Jan Tore Jensen

Hovedlærer foto

Epost: janjen3@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Mona Sandberg

Hovedlærer Grafisk Design

Epost: monsan1@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Willy-André Martinsen

Hovedlærer Radio, podkast og mobil-reporter

Epost: wilmar@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook
Blogg

Jon Thorstensen

Hovedlærer Musikkproduksjon

Epost: jontho3@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Tore Bjerketvedt

Hovedlærer Filmproduksjon

Epost: torbje@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Mona Bromander

Hovedlærer Sportsjournalistikk og idrett

Epost: monbro1@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Snorre Walter

Faglærer og IT ansvarlig

Epost: snowal@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook

Mikkel Schille

Faglærer

Epost: miksch@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560
Facebook
Blogg

Gro Prangerød

Internatassistent

Trine Lise Hammer

Internatassistent

Inger Olsen

Internatassistent

Berit Dahl Moen

Husmor

Telefon: 69117560

Pål Raab Lien

Vaktmester

Epost: pallie@ostfoldfk.no
Telefon: 69117560

Lorena Hildalgo

Internatassistent

Telefon: 69117560
Facebook

Lise Haugland

Internatassistent

Telefon: 69117560

Mette Stensrud Eriksen

Internatassistent

Telefon: 69117560

Linjer på Skjeberg Folkehøyskole

Foto - New York Ledig plass

Foto - New York

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt
Radio, podkast & mobil-reporterLedig plass

Radio, podkast & mobil-reporter

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt
Filmproduksjon - JapanLedig plass

Filmproduksjon - Japan

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt
Sportsjournalistikk & idrettLedig plass

Sportsjournalistikk & idrett

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt
MusikkproduksjonLedig plass

Musikkproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt
Grafisk design - JapanLedig plass

Grafisk design - Japan

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Fotoelever stiller ut i New York

Fotoelever ved Skjeberg folkehøyskole åpner egen utstilling i New York i april. – Utrolig gøy, smiler de.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2018/2019

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen