Til hovedinnhold

Sund folkehøgskole

TID FOR ENGASJEMENT! Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljøspørsmål og kunst og kultur.  Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen.   

Søk på skolenLinjer

Dette er Sund folkehøgskole:  

Hvilken linje velger du?

 

Beliggenhet

Skolen har praktfull beliggenhet ved Trondheimsfjorden på Inderøy.

 

Dette står vi for

På Sund folkehøgskole er vi opptatt av internasjonal solidaritet, kultur og miljøspørsmål. Dette gjennomsyrer både dagliglivet og undervisningen på skolen, uansett hvilken linje du velger. Du lærer om de viktige spørsmålene i vår tid og får opplevelser som gir inntrykk for livet.

De fire sentrale fellesfagene 

Vi har fire fellesfag som danner kjernen i undervisningen både i uka og på lørdagsundervisningen. Gjennom disse fire fellesfagene lærer du om temaer som er sentrale på Sund folkehøgskole.

 • Politikk og samfunn - diskuterer og finn ut mer om ulike politiske saker og samfunnsspørsmål
 • Naturligvis - lær om miljø, bærekraft og klima
 • Kulturell utflukt - utvid din kulturelle horisont, opplev nye kulturuttrykk
 • Fysisk aktiv - fysisk aktivitet på alle nivåer

Andre fellesfag

 • Morgensamling - en god start på dagen
 • Elevenes time - elevrådet har ukentlig tid med alle elevene
 • Skolekor - i noen hektiske uker før familiedagen har vi skolekor
 • Sundtimen –- et sted hvor vi tar opp saker om angår alle elevene

Fellesturer

 • Felles fjelltur i oppstarten av skoleåret
 • Felles tur ut til kysten som avslutning på skoleåret
 • Spontane fellesturer

Fellesaktiviteter

 • Kjøkkentjeneste
 • Vasking av korridor og renhold
 • Innhøsting av frukt, bær, sopp osv
 • Faglig opplegg på Falstadsenteret

Du velger fra 3 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge tre valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka.
Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker og varierer derfor litt fra år til år, og vi kan ikke love at akkurat de samme valgfagene kommer hvert år.

Aksjonsforskning

I samarbeid med Framtiden i Våre Hender, driver Sund et prosjekt der elevene undersøker hvordan vi driver skolen. Hvor mye reiser vi? Hva spiser vi? Hvor mye kaster vi av mat? Hvordan endre dette?

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

Fellesturer i Norge

Vi har to fellesturer på skolen. Da reiser vi i Norge og blir bedre kjent med det fantastiske landet vi bor i, og ikke minst blir vi bedre kjent med hverandre. 

 

Bli-kjent-tur til fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en Bli-Kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, og ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen. 

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

bildetekst

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter to netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og nyter å være sammen i havgapet. 

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

På Sund har vi flest dobbeltrom, og noen enkeltrom. Alle deler bad med flere på korridoren der de bor. 
Å dele rom kan være uvant i starten, men etter hvert setter du pris på fellesskapet og gleden det gir deg. 

Dersom du ønsker å bo på enkeltrom koster dette kr. 650,- kr per måned i tillegg.

Sund folkehøgskole ønsker å være best i landet med hensyn til maten vi serverer elevene våre.
Vi tar ikke ekstra betalt om du er vegetarianer, veganer eller har annen diett du ønsker å følge.  

Fasiliteter

Som elev på Sund har du tilgang til alle skolens rom og fasiliteter døgnet rundt, hele uka. Vi har en nøktern standard på rom utstyr, men forsøker å sørge for å ha det du trenger for å fylle fritiden.

 •  Idrett
  • Gymsal
  • Treningsrom
  • Fotballbane
 • Musikk
  • Små øvingsrom
  • Gode samspillrom
 • Fotografi
  • Fotostudio
  • Mørkerom
 • Fellesrom
  • Koselig peisestue
  • Auditorium
  • Bibliotek
  • Biljardrom
  • Bordtennisrom
  • Festsal
  • Trivelig matsal

Sund folkehøgskole ligger på Inderøy, rett nord for Trondheim.

Det er enkelt å komme seg til skolen.

Tog

 • Lokaltog til Røra stasjon
 • Stasjonen ligger 6 km fra skolen
 • 90 minutter fra Trondheim

Bil

 • Kjør på E6, 10 km nord for Verdal / 20 km sør for Steinkjer ta avkjørsel mot Inderøy (riksvei 755)
 • 90 minutter fra Trondheim

Fly

 • Værnes, Trondheim er nærmeste flyplass (75 km)
 • Tog fra flyplassen nordover til Røra stasjon. Toget tar en drøy time. 
 • 1 time fra Oslo

Finn reiserute fra der du bor

Sund har en idyllisk beliggenhet, men du trenger ikke å reise langt for å finne ulike aktiviteter.

Det er finne på i nærheten, både for de som er interessert i idrett, kultur og friluftsliv. 

I nærheten av skolen

 • Kultur
  • Kino
  • Kulturhus
  • Galleri
  • Bibliotek
  • Skulpturpark
 • Butikker og spisesteder
  • Apotek
  • Kafé og restauranter
  • Ulike butikker
 • Natur og friluft
  • Turområde i nærområdet
  • Fiskemuligheter i fjorden rett utenfor skolen
  • Bademuligheter i fjorden rett nedenfor skolen
 • Idrett
  • Stiklestad golf
  • Slalombakke
  • Skiløyper
  • Idrettshall
  • Klatrehall
  • Fotballbane
  • Sandvolleyballbane
  • Svømmehall

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene på kort varsel.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker  med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.10 - 13.10
 • Juleferie 19.12 - 6.1
 • Vinterferie for de fleste 17.02 - 23.02
 • Påskeferie 4.04 - 14.04
 • Skoleslutt før 17. mai 2020
Last ned årsplan som pdf ↓

På Sund er det aktivitet døgnet rundt. Skolen legger vekt på at det skal være et godt og variert fritidstilbud.

Aktiviteter på kveldstid

 • Elevstyrt filmklubb
 • Onsdagskafé
 • Heimekveld hver fredag - for elever av elever
 • Jazzkonsert med Inderøy Jazzforum stort sett hver torsdag
 • Sund-lørdag
 • Aktiviteter i gymsal, treningsrom, peisestue og festsal. 
 • Valgfag som for eksempel yoga, zumba, lytteforening, tegning, bandøving, klatrekurs, volleyball, basketball, styrketrening, strikkeklubb osv. 
 • Elevstyrte valgfag
 • Aldersgrense 18 år, unntaksvis18 år før studiereise
 • Vi legger vekt på motivasjon og interesse
 • Du trenger ikke å ha fullført videregående skole
 • Vi ber ikke om vitnemål fra videregående skole
 • Vi tar opp elever så lenge det er plass på linja
 • For jazz gjelder egne opptaskriterier se www.sundfhs.no/jazz-linja

Opptaket begynner 1. februar, men det er lurt å søke så tidlig som mulig

 

Espen Bjarnar

Lærer på jazzlinja

Espen er gitarist og lærer på jazzlinja. Han er aktiv freelancer og spiller blant annet i band som ESP, Open String Department og Julie & The New Favorites. Espen har tidligere undervist på både jazzlinja ved NTNU og Trøndertun folkehøgskole. Espen har utdannelse fra jazzlinja ved NTNU. 

Epost: espen.bjarnar@sundfhs.no
Nettside

Kristin Bjørke

Fredskorpskoordinator

Hovedansvar for oppfølging og koordinering av våre partnere i Idrettens Fredskorps og Norges Idrettsforbund.

Epost: kristin.bjoerke@sundfhs.no
Telefon: 913 36 573
Facebook

Per Kristian Dotterud

Rektor

Per Kristian er sosionom, og har jobbet mange år ved Oslo legevakt. Han har også bakgrunn som generalsekretær i Nei til EU, og har jobbet mye med likestilling, både for menn og for kvinner. Per Kristian kommer fra Steinkjer og er glad i å padle kajakk. 

Epost: rektor@sundfhs.no
Telefon: 74124900

Vegar Andre Bratberg

Kokk

Entusiatisk matelsker med sans for nye smaker.

Instagram: @braty89
Facebook

Karen Marie Hjelde Brattli

Internatassistent

Epost: karenmarie.brattli@sundfhs.no
Telefon: 917 11 348

Marcus Edvardsen

Systemansvarlig

Marcus arbeider med IT og Informasjonsarbeid. Han er usedvanlig blid, morsom og flink til å lytte :)

Epost: system@sundfhs.no
Telefon: 971 31 806
Facebook
Twitter: @medvardsen

Rita Eriksson

Kontorleder

Rita jobber hovedsaklig med økonomi og regnskap. Rita er fra Verdal.

Epost: kontorleder@sundfhs.no
Telefon: 74 12 49 02

Anders Hals

Lærer

Anders har et stort miljøengasjement og bred internasjonal erfaring fra reiser og opphold i Latinamerika. Anders er kommunepolitiker, men fristilt fra alle politiske partier. 

Epost: anders.hals@sundfhs.no
Telefon: 455 02 353

Vegard Haugseggen

Lærer

Svært positiv kar som elsker å være i aktivitet. Han har tidligere jobbet på barneskole og videregående. Vegard har også arbeidet som idrettsfrivillig i Zimbabwe i 10 mnd. Vegard er glad i friluftsliv og fiske. 

Epost: vegard.haugseggen@sundfhs.no
Telefon: 911 79 618
Facebook
Instagram: @vhaugseggen

Lars Knutsen

Kokk

Lars er tidligere restaurantkokk og en ivrig fisker og sanker av frukt og bær i naturen. Han elsker å utforske kulinariske muligheter.

Epost: lars.knutsen@sundfhs.no
Telefon: 456 33 774

Klaus Ellerhusen Holm

Lærer

Klaus er en av Norges mest profilerte saksofonister og aktiv i en lang rekke band og prosjekter. Han er utdannet ved jazzlinja i Trondheim og er lærer på jazzlinja sammen med Espen Bjarnar.

Epost: klaus.e.holm@sundfhs.no
Telefon: 476 43 660
Nettside

Astrid Moen

Assisterende rektor

Astrid er opprinnelig journalist og har jobbet i NRK i en årrekke. Hun er statsviter og er også engasjert som valgobservatør. 

Epost: astrid.moen@sundfhs.no
Telefon: 901 10 254
Facebook

Berit Norum Olsen

Kontorsekretær

Alle elevene møter Berit, og hun har svaret på det meste. Hun har ansvar for utleie, sentralbord, resepsjon og andre praktiske kontoroppgaver.

Epost: info@sundfhs.no
Telefon: 74 12 49 00

Vidar Pedersen

Lærer

Vidar Pedersen har bred utenlandserfaring med mange, lange opphold i blant annet Guatemala bak seg. Han har et sterkt sosialt engasjement, er levende opptatt av folk, spiller gitar og brenner for Latin-Amerika. Vidar er ikke så glad i å vise bildet sitt på nettet, men akkurat dette bildet går helt fint!

Vidar er flink til å synge og til å spille gitar

Epost: vidar.pedersen@sundfhs.no
Telefon: 901 83 153

Kim André Saursaunet

Driftsleder

Kim har hovedansvar for drift og vedlikehold av bygninger, teknisk utstyr og uteområder.

Epost: kimandre.saursaunet@sundfhs.no
Telefon: 920 43 631

Svein Arne Sundfær

Internatleder

Svein Arne har hovedansvar for mat og internat på skolen. Han tar gjerne en prat med elevene om hvordan de trives på internatet, og om det er noe som kan gjøres enda bedre. 

Epost: internatleder@sundfhs.no
Telefon: 400 34 875

Janne Amalie Svit

Lærer

Janne er utdannet fotograf fra England og jobbet som profesjonell fotograf før hun begynte som lærer på Sund folkehøgskole. Hun jobber fortsatt som fotograf, og driver blant annet kunstfotofirmaet SvitHaseth. Janne er energisk og i følge elevene veldig blid!

Epost: janneamalie.svit@sundfhs.no
Telefon: 926 47 162
Facebook

Jakob Steenberg Thompson

Lærer

Jakob har tidligere jobbet som juniorekspert for FAO i Kambodsja og ved hovedkontoret i Roma. I tillegg til interesse for internasjonale spørsmål er han opptatt av trening og friluftsliv.

Epost: jakob.thompson@sundfhs.no
Telefon: 901 44 101
Facebook
Nettside

Linjer på Sund folkehøgskole

Regnskog Amazonas

Sund folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Idrett Afrika

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto Japan

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Sportsfiske og miljø

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Tradisjonshåndverk (Vårsemester)

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs vår18 t/ukeFrilynt

Jazz

Sund folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Bisse-linje

Sund folkehøgskole
Fullt
StipendiatlinjeFrilynt

Kortkurs ved Sund folkehøgskole

Midtnordisk Kunstfestival 2019

Sund folkehøgskole
KortkursFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Benedicte Steinbakk, Solidaritet Nord-Sør

Kommunikasjon handler ikke bare om å pugge grammatikk i et nytt språk, men om å forstå hverandre. Det er å prøve, feile, lære. Sammen. Jeg reiser ikke bare for å se, men for å være med. Lille meg vil ta plass i en stor verden. Det fikk jeg med Sund.

Benedicte Steinbakk, Solidaritet Nord-Sør, elev 2016-2017
Marie Vallestad

Det er noe med bredden, at det finnes kreative fag som foto og jazz, at det er sportsfag og at det er fag som fokuserer på miljø og etikk. Alle påvirker alle, og alle vil kunne føle seg hjemme.

Marie Vallestad, elev 2009-2010
Eivind Bergem Strand, Jazz

Vi kunne skape vårt eget år, fylle det med innhold, ta ansvar for eget liv. Og slik er Sund, det skapes, det erfares, det endres i tråd med de menneskene som er der.

Fra bloggen

- Folkehøgskole er ikke bortkastet

For Rino Sivathas ble året på Sund folkehøgskole en viktig start på egen musikkutdanning. Nå har han snart fullført to år på jazzlinja ved NTNU, ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen