Til hovedinnhold
Venteliste

Mat & Barista er linja for deg som ønsker å bli introdusert for en smakfull verden av mat og drikke. Tre ukers studietur til Italia med tog gjennom Europa, besøk på vingård og ekte italiensk mat!

Året starter med Baristakurs. Videre øver vi oss i klasserommet, som innimellom blir gjort om til kafè for resten av elevene. Vi lager kreativ hybelmat, smakfull turmat, og etter hvert prøver vi oss på 4-stjerners middag hos hverandre. Vi tester ut mat-trender, og lærer om salmalaksen som blir produsert her på Bømlo. Det å lage sushi eller poke-bowl på et svaberg der salmalaksen kommer fra- er en unik opplevelse!  

Du lærer også hvordan du kan spise sunt og godt på studentbudsjett.

Matsikkerhet, mattrygghet, og hvordan velge bærekraftig mat er noe vi har fokus på gjennom hele året.

 

Linja passer for deg som ønsker å lære mer om mat og drikkevarer. Du har kanskje interessen allerede? Eller er du nysgjerrig og ønsker å lære mer? Du trenger ingen forkunnskaper. Vi lærer sammen!

Dette vil du lære

 • Introduksjon til en fascinerende matverden
 • Baristakurs
 • Bartenderkurs
 • Kreativ hybelmat
 • Din egen mini-kjøkkenhage
 • Smaksopplevelser i vakker natur
 • Roadtrip med fokus på lokalmat, kaffesafari og ølbrygging
 • Temakafe
 • Bærekraftig mat

Våre forventninger til deg

At du er:

 • engasjert
 • nysgjerrig
 • lærelysten
 • kan jobbe både i gruppe og selvstendig
 • stiller opp

Studietur: 3 uker til Italia på matreise

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

I oktober/november reiser vi til Italia på en tre ukers reise der vi fordyper oss i det italienske kjøkken. Finner vi hemmeligheten bak den gode italienske pizzaen?

Turen går med tog nedover Europa, noe som bare må nytes! Det europeiske kontinentet oppleves gjennom togvinduet, med stopp i Tyskland og Sveits. Vi leter etter den beste hamburgeren i Hamburg, og i Zurich prøver vi oss på sveitsisk fondue. Med interrailbillett i Italia, får vi sett hvor vakkert landet er, og vi får oppleve forskjellene mellom Nord- og Sør- Italia.

Har du drømt om å oppleve Venezia, Cinque Terre, Pompeii, Firenze eller det skjeve tårn i Pisa? Med interrail som utgangspunkt, er dere med og bestemmer hvilke steder vi besøker i Italia. I løpet av turen bor vi på en gård i vakre Toscana, her får vi muligheten til å bli bedre kjent med det italienske kjøkken. Vi lærer om vin; vet du forresten forskjellen på økologisk vin og naturvin? Vi møter kunnskapsrike personer som kan lære oss om mat og drikke, hvor fokus på bærekraft er en viktig del. Turen kan også inneholde sykkeltur, ridetur, eller kanskje vi leier bil og besøker varme kilder i Toscana?

Turen avsluttes med noen dager i Roma, storbyen med fascinerende historie, spennende kultur og store matopplevelser, for deretter å fly hjem til Bømlo.

Italiensk gjestfrihet og lidenskap er den beste rammen for en lærerik tur full av opplevelser!

Studietur: Roadtrip på Vestlandet med bla. kaffesafari

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

På våren reiser vi på roadtrip på Vestlandet og utforsker lokalmat, kaffesafari og ølbrygging.  

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Nepal

Obligatorisk: Nei

Pris: 25 000

Varighet: 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I mars reiser vi på en spennende reise til eksotiske Nepal. Her får du oppleve store kontraster, når vi besøker både storbyer og små landsbyer utenfor allfarvei.

Turen starter i Katmandu, før vi reiser videre til vakre Pokhara, en liten by ved innsjøen Feva med utsikt til Himalayas topper. Her drar vi videre til fjellandsbyen Astham (1.600 moh.), som ligger vakkert til ved foten av Annapurnamassivet. Vi kjenner på livet i en fjellandsby og tilbringer tid med lokalbefolkningen.

Tilbake i Pokhara utforsker vi mer av byen og nærområdet, med mulighet for blant annet rafting, paragliding, fottur i nærområdet, besøk til en kaffefarm, besøk hos fair trade-arbeidere, museumsbesøk og shopping.

Fellesturen avrundes i Kathmandu, der det blir mulighet for ulike aktiviteter som å lage lokal mat, besøke lokale markeder, prate med munker, lunsje med nonner eller dra på terrengsykkeltur.

Reisen til Nepal er tilrettelagt av Ethical Travel.

Det blir alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Nepal-turen.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka får vi med oss den spektakulære Preikestolen.

Eva Lilleås Engevik

Lærer Mat & Barista

Jeg har jobbet her på skolen siden 2009, er utdannet kokk og yrkesfaglærer innen restaurant- og matfag. Gode opplevelser rundt natur og mat, er noe jeg brenner for.

Jeg har også hatt ansvar for flere av skoleturene, og er opptatt av etisk reising.

Vi skal sammen skaffe oss mer kunnskap om mat og barista, og jeg vil jobbe for å skape et lærerikt år i et godt felleskap og med minner for livet.

Epost: eva@bomlo.fhs.no
Telefon: 930 19 246

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett eller to valgfag pr dag som du velger etter skolestart. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år avhengig av ressurser og lærerstab.

I tillegg tilbyr vi følgende kurs:
• Båtførerprøven
• Sikringskurs for klatrevegg (i valgfag)
• Fridykkersertifikat
• Våttkort

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Vil du bruke litt av tida di på andre og gjøre en forskjell for noen som trenger det? Vi drar rundt i nærområdet og besøker eldre eller yngre mennesker som alle trenger et besøk og en venn.

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og gode diskusjoner.

Dungeons and dragons

Trenger du en virkelighetsflukt? I valgfaget Dungeons and dragons flykter vi inn i en fantasiverden full av monstre og andre skapninger.

Fotokunst

Er du interessert i fotografering? Eller vil du lære mer om fotokunsten? Du vil gjennom dette valgfaget lære tips og triks innenfor fotokunsten, og utforsket din kreative side.

Handy

Vil du lære å ta vare på ting og fikse det som blir ødelagt? Du vil lære å beherske redskap fra motorsag til hammer og spiker, og bli rustet til å håndtere hverdagens materialistiske utfordringer.

Hybelmat

«Hjelp, jeg skal flytte hjemmefra!» er det nok mange som tenker nå, men fortvil ikke! Valgfaget hybelmat er for deg som trenger å lære mer om kunsten å lage et godt å næringsrikt måltid alene.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen.

Musikk – band & vokal

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Her øver vi sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Ulike sjangere og instrumenter. Her kan du utvikle sangstemmen din

Olabil

Drømte du om å lage din egen bil da du var yngre? Nå har du muligheten! Du vil lære å designe og bygge din egen olabil. Det er bare kreativiteten som setter grenser for bilens fart og stil.

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta deg en bolle

Fra boller til bryllupskake: Du vil lære å lage flotte og smakfulle bakverk. Har du en indre konditor i deg, eller du bare vil lære hvordan du lager luftige og gode boller, er dette valgfaget for deg.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Volleyball

Volleyball er for deg som er interessert i sporten, eller rett og slett bare vil bli bedre. Her vil du få utviklet dine ferdigheter, lære nye teknikker og ha det gøy med dine medspillere.

Økonomi

Kjenner du på en følelse av maktesløshet når du hører om kid-nummer, fakturaer og baksmell på skatten? Du vil lære hva du trenger å vite om hvordan du skal mestre det økonomiske spekteret i livet

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Opplev et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård! Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 127 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: 3 uker til Italia på matreise
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Roadtrip på Vestlandet med bla. kaffesafari
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 127 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 127 000,-
(12 700,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på Skoletur til Nepal, frivillig studietur
 • Vaksiner på Skoletur til Nepal, frivillig studietur
 • Noen ekstra måltider på Skoletur til Nepal, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur 3 uker til Italia på matreise (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Roadtrip på Vestlandet med bla. kaffesafari (2 måltider per dag er inkludert)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

MatLyst

Peder Morset folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Street Food

Nordmøre Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Mathåndverk

Evje Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Gla'Mat

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Birøkt og Mat

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Baker & Konditor

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Street food

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Mathåndverk

Evje Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Reise, livsstil, helse

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

ALL IN - it's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Destinasjon X Studieklar

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Baker & Konditor

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt