Til hovedinnhold

Linjen for deg som er glad i å reise og vil lære mer om å bo for seg selv. Vi prøver nye aktiviteter, lager herlige måltider og deler mange spennende opplevelser, i klassen og sammen med hele skolen.

På REIS Bo og Fritid heier vi hverandre frem og har fokus på individuell utvikling og mestring, både i skolehverdagen og på turer i innland og utland.

Gjennom året benytter vi oss av mange ulike «klasserom», der vi har ulike temaer og arenaer for læring. Vi har noe tid for oss selv for å lære det vi trenger, og bruker resten av uka til valgfag og fellesfag sammen med de andre elevene på skolen. Hos oss får du ansvar for å holde orden, vaske klær og rom. Vi lager mat sammen og inviterer inn andre.

Skolen ligger godt til rette for en aktiv fritid, både ute og inne. Vi bader gjerne, eller tar en tur ut i nærområdet. Tre ganger i løpet av året reiser vi på to-ukers turer bort fra skolen. De siste årene har turene utenfor Norge gått til Island, Spania og Oman.

Kanskje oppdager du en helt ny interesse på folkehøgskole? Hos oss kan du prøve 9 ulike valgfag. Det kan for eksempel være klatring, matlaging, fekting, keramikk, sang eller noe helt annet. Vi har over 50 valgmuligheter! På kveldene er Svettis, Onsdagsmøte eller Fredagskro favoritter for mange, og du kan bli med om du vil.

Sammen lærer vi om verden, vennskap, sosiale koder, kosthold, mat og helse, og vi forbereder dere på veien mot et mer selvstendig liv. Fokuset vårt er ulikhet gjør oss sterkere!

Bli med på å skape et flott og lærerikt fellesskap!

Besøk linjens hjemmeside.


Har du spørsmål?

Ta kontakt med linjelærer Hilde Karin Steinshamn Mauky

 

For å få dekket tilrettelegging søkes det NAV om midler. Ta kontakt for mer informasjon.

REIS Bo og Fritid passer for deg som er opptatt av å oppleve verden, og hva du kan klare med god veiledning og tilrettelegging på veien mot mer selvstendighet. For deg som vil utfordres og mestre.

Dette vil du lære

 • Botrening
 • Sosial trening
 • Aktiv fritid
 • Mat, kosthold og helse
 • Personlig hygiene
 • Personlig økonomi
 • Skrivetrening og data
 • Å reise til utlandet og nærmiljøet
 • Timeplan og oversikt over hverdagen
 • Å skape bedre relasjoner

Våre forventninger til deg

Vi er en tilrettelagt linje og ønsker å tilpasse forventningene etter hvem du er og hva du trenger å trene på. Skoleåret er fylt av flotte opplevelser og mye vi kan lære av hverandre. Det som gir deg best mulighet til å få dette er at du er der! Vi ønsker å se deg til måltider, undervisning, turer, og elevkvelder, og at du finner sengen din til kvelden slik at du er klar for enda fler opplevelser.

Norden Vår

Obligatorisk: Nei

Pris: 8 000

Varighet: 22

Måltider pr dag inkludert: 2

I tredje reiseperiode før påske inviterer vi til et opplegg der vi utnytter skoleanlegget og de kreative verkstedene våre, samt reiser på tur til den beste byen i Norden denne perioden.  «Beste byen» er det gruppa som bestemmer; den skal ha gode konsertopplevelser, gode utstillinger, spennende opplevelser og la seg løse innenfor budsjett.  RBF-linja har denne reisa som en av sine reiser og vil ha eget opplegg underveis. 

Midtøsten

Obligatorisk: Ja

Pris: 25 000

Varighet: 13

Måltider pr dag inkludert: 2

Midtøsten omfatter landene fra Egypt i vest til Oman i øst. I denne reiseperioden legger vi opp en 12 dagers tur til et trygt og sikkert reisemål i dette området. Våren 2025 er drar vi til Oman slik vi også gjorde høsten 2023. Oman er et fantastisk land, omtrent så stort som Norge, med fjell over 3000 moh, med dype Canyons, sandstrender, ørken og historie om Sultaner som har dominert nedover øst-Afrikakysten. Vi skal møte spennende mennesker, få naturopplevelser og kulturopplevelser utenom det vanlige og besøke historiske steder. Dykkerne våre får praksis i denne reisa – i krystallklart vann ved koraller og skilpadder, med mulighet for å se hvalhai. Alle blir med på snorkling der vi får oppleve noe av dette.  Les mer om Midtøstenreisa vår på hjemmesida vår.

Spania

Obligatorisk: Ja

Pris: 21 000

Måltider pr dag inkludert: 2

Bli med til den flotte Costa Blanca-kysten i Spania. Vi skal bo i Albir i Alicante provinsen, som er et populært turmål for mange. Her er det et herlig klima, som betyr sol og varme når vi tar turen dit i høst. Området er variert og innholdsrikt, med blant annet vakre strender, fin natur og mange muligheter for
kjekke utflukter. Bli med og opplev denne flotte delen av Spanias kyst, med en god miks av opplevelser, spennende mat, koselige byer, storbyliv og Spanias dyreliv.

Spaniaturen rett etter høstferien er lagt opp for REIS Bo og fritid -linja og for de av elevene som trenger et reisealternativ uten alt for stort tempo. RBF-lærerne og 2-års elevene som hører med i dette teamet er med på turen. I spania så skal vi bli kjent med spansk kultur og mat. Vi skal smake på tapasretter og nasjonalretten paella. Vi skal lære lære litt spansk og forhåpentligvis oppleve litt varmere vær.

Vi skal bo i et hus med nærhet til appelsinåkrene, med fantastiske solnedganger, vi skal oppleve nydelig natur og utforske Valencia by. Det blir også plass til andre aktiviteter som go-cart og minigolf. Siste dagen tilbringer vi sammen i en dyrepark hvor vi får bade med sjøløver.

Gjennom reise blir vi mer og mer vant med å forflytte oss, pakke, og holde orden i sakene. Vi får opplevelser som gjør godt for alle sansene og som blir uforglemmelige minner å ta med videre i livet. 

Vi forsøker å gjøre de tilpasninger som trengs for å tilpasse turen individuelt til hver elev og hvert årskull. 

Ellen Indrebø

Leder på tilrettelagt linje (Reise, Bo og Fritid), Valgfag

Epost: ellen@alesundfhs.no
Telefon: 92 60 83 87

Hanne Welle

Leder og miljøarbeider på tilrettelagt linje (RBF)

Hanne har lærerbakgrunn og jobber nå som en del av teamet på tilrettelagt. Hun er opptatt av at folkehøgskole skal være både en trygg havn og en høy topp; et sted der man har det godt med seg selv og andre, og der opplevelser og utfordringer går hånd i hånd på veien mot et mer selvstendig liv.

Epost: hanne@alesundfhs.no

Oddgunn Haugen Ervik

Linjelærer på tilrettelagt linje (RBF), Valgfag

Oddgunn trives best når hun er i bevegelse, gjerne med ball, ski eller sykkel. Hun spiller og har alltid spilt i korps, der spiller hun forøvrig kornett, men  hun kan også holde takten på trommer. Kor og sang er heller ikke å forakte, har dirigert barnekor i 15 år.

Utdanning:
Lærerskolen i Volda, med musikk,idrett og spesialpedagogikk i fagkretsen.

Epost: oddgunn@alesundfhs.no
Telefon: 991 23 168

Hallvard Nordstrand

Linjelærer på tilrettelagt linje (RBF), Fellesfag, Valgfag

Erfaring som lærer i kroppsøving, KRL og norsk i barne- og ungdomsskule på Ellingsøya. Prest, og har i bortimot 17 åra jobbet som prest i Ålesund.

Fem år ved Fjellhaug bibel- og misjonsskule. To år ved det Teologiske Menighetsfakultet i Hong Kong. Toårig kantonesisk studie ved Det kinesiske universitet i Hong Kong. Snakker noe kantonesisk. Nordisk grunnfag og PPU ved Universitetet i Bergen.

Epost: hallvard@alesundfhs.no
Telefon: 91 39 18 05

Helene Indrebø

Miljøarbeider RBF

Helene har erfaring fra barnehage, som miljøterapeut i skolen, og fra arbeid med flyktninger. Hun trives sammen med folk og elsker å bli kjent med nye mennesker. Er opptatt av at alle skal finne sin plass og kjenne tilhørighet. Er ellers glad i volleyball, ski og turer, men mest av alt liker hun en samtale om livets små og store utfordringer.

Utdanning:
Førskolelærer fra Høgskolen i Bergen.

Epost: helene@alesundfhs.no

Felles hver dag: Solid frokost + Ord for dagen, lunsj - ofte med varmmat, middag og kveldsmat.

Mandag: Valgfag før lunsj. Fellesfag og allmøte etter lunsj

Tirsdag: Valgfag hele dagen

Onsdag: Internattime og fellesfag før lunsj, skolekor og valgfag etter lunsj

Torsdag: Linjedag

Fredag: Linjedag

Lørdag: Seminar med ulike tema før lunsj, elevkveld på kvelden

Søndag: Bading i fjorden for de som vil

Last ned timeplan som pdf ↓
 • August: Åpningsfest og Bli kjent-turer 

 • September: Øyhopping/Slogen, Pilegrimstur/Vestlandstur, Geiranger, Toppturer

 • Oktober: Valgfrie turer ut i verden eller opplevelser i Norge

 • November: Musikalprosjekt

 • Desember: Juleverksted, Julefest, Juleturnering

 • Januar / Februar: Turer, Valgfag, Reisemålsfag, Skidager

 • Mars: Turer til Australia, Himalaya, Sør-Amerika, Europa

 • April / Mai: Fellestur til fuglefjellet Runde - Oppsummering av året - Avslutningsfest

  Mer informasjon om skolen på vår hjemmeside!

Last ned årsplan som pdf ↓

Ved Ålesund FHS kan du ha 9 valgfag i løpet av året. Du velger tre valgfag per uke, per termin. Vi har tre valgfagsterminer på seks uker hver. Noen valgfag tilbys i alle terminene og noen kun i en av dem. Lærerressurser og elevenes interesser kan påvirke hvilke fag som blir tilbudt.

Bo bedre

Et valgfag for tilrettelagt-linjen. Her kan du blant annet lære å stryke skjorter, holde orden på rommet og lage budsjett. Bruk klassens leilighet til å invitere inn noen på et måltid dere har laget.

Les

Vi leser litt i lag, har høytlesing eller driver ulike former for lesetrening. Så går vi litt turer, snakker om det vi har lest, og kanskje blir det en bibliotektur eller to.

A capella

Navnet betyr "uten tonefølge", uten instrumenter, bare sangstemmer. Her synger vi sammen i en vokalgruppe og lærer å synge flerstemt.

Ballspill

Lær grunnleggende regler og ferdigheter i ulike kjente og mindre kjente ballspill.

Band

Uansett instrument og erfaring gir dette valgfaget deg mulighet til å bli med i bandet! Coverlåter, egne låter, fremføring og lydteknikk.

Bass

Vi lærer å spille bass og utvikler dine ferdigheter - om du er nybegynner eller viderekommen.

Bildebehandling

Lær deg grunnlegende bildebehandling. Fokus på redigering. Dine bilder vil bli enda bedre.

Bootcamp

Skal du komme i form, er det ingen kjære mor! Her trenes det utendørs med det man har tilgjengelig. Det være seg traktordekk, tau eller utendørs treningsparker.

Bybadet

Pris: 600,-

Velkommen til Ålesunds nye badeland! I dette valgfaget får du tiden fri til å nyte Bybadets store treningsbasseng, bølgebasseng, stupetårn, terapibad, boblebad og sklier.

Båtførerkurs / Båtførerprøven

Pris: 300,-

Ta komplett Båtførerkurs (300kr) og fullfør med Båtførerprøven (792kr for prøven). Med Båtførerlappen kan du føre båter opp til 15 meter.

Den gode samtalen

Lær mer om deg selv og hvordan bruke ulike teknikker for å skape en god samtale.

Dykking med Ocean Fjord

Pris: 8 000,-

Teoretisk opplæring, praktisk opplæring i basseng og dykk i fjorden. Du får dykkerlappen og vil kunne dykke på egenhånd ned til 20 m dybde. Søk dykking som fordypningsvalgfag for førsterett til faget.

Eksotiske retter

Utforsk verden fra kjøkkenbenken! Bli tryggere på å lage eksotisk mat fra bunnen av - uten pose. Vi lager herlige varme måltider, ofte med desserter, og har felles lunsj med det vi har laget.

Engasjer deg

Besøk på et omsorgsenter i nærområdet. Vi forbereder ulike aktiviteter i samarbeid med aktivitør. Målet er å bli trygg i møte med eldre, som har ulike behov. Forbehold corona.

Fotball

Teknikk, takktikk, spill og idrettsglede er hovedfokuset i dette valgfaget.

Foto

Lær deg å ta bedre bilder med det kameraet du har! Alt fra portrett til landskap, komposisjon til eksponering. Oppdag bildenes fantastiske verden og lær deg teknikker og tips som vil heve dine bilder!

Fri Flyt. Heisbasert ski/brettkjøring

Pris: 1 000,-

Utvikle deg skiteknisk i en av Norges største skianlegg, Stranda Skisenter! Gode offpiste muligheter. 5 uker i vinter valgfagsperiode. Instruksjon etter ønske. Mulighet for å leie utstyr.

Geriljabroderi

Uttrykk deg med nål og tråd og lag overraskende og humoristiske tekster som fortjener en plass i ramme.

Girls only

Hvordan er det å være jente i dag? Vi har jenteprat om ulike tema som opptar de som er der.

Gitar

Enkel innføring i gitarens hemmeligheter. Målet er at du får en ny venn i et praktisk instrument. Å stemme gitaren, lære de første grunnleggende grep og samspill med andre er sentralt i faget.

Glassblåsing/Glassomforming

Pris: 300,-

Opplev å blåse glass i autentiske lokaler hos Celsius Glass Studio på Devoldfabrikken. Vi arbeider både med tradisjonell glassblåsing og omforming av flaskeglass til nye ting.Kan velges som fordypning

Gøy i gymsal

For deg som gjerne vil trene, men synes trening er kjedelig. Her leker vi oss svett og til bedre form.

Indiaca

Urvolleyball inspirert av indianere i Sør-Amerika. Spilles med shuttle i stedet for ball. Bli kjent med en artig lagsport.

Innebandy

Teknikk og godt samspill er hovedfokuset i dette valgfaget.

Insanity Workout

Dette er høyintensiv intervalltrening. Vi bruker egen kroppsvekt til å trene muskler og kondisjon.

Keramikk

I vårt sjarmerende keramikkverksted får du lære å støpe skåler i porselen, slik de gjør det i masseproduksjon av f.eks. kopper og fat. Du kan også prøve å dreie i leire på dreieskive.

Klatring

Klatring inne i et av områdets største klatrevegger. Ledkort-prøve, som gir tilgang til alle innendørs klatreanlegg i Norge, er inkludert. Skolen holder alt nødvendig utstyr. Tilbys i alle perioder.

Langrenn

Et vintervalgfag som er avhengig av at det er snø og preppa løyper. Vi drar på langrennstur i nærområdet. Ha med egne langrennski eller lån på Skattkammeret.

Litteraturgruppe

Besøk biblioteket, finn en bok, les og del opplevelsen med andre litteraturinteresserte.

Min kokebok

Vi lager enkel hverdagsmat og koser oss sammen. Valgfaget er lagt opp for tilrettelagt-linjen og har noen få plasser ledig til å la elever fra andre klasser bli med.

Minikor

Enda en mulighet for å delta i koraktivitet. Utforsk flerstemt vokal fremføring og gled dine medelever med sang!

Pedagogikk for de rike

Vi retter blikket mot de rike og de utfordringene livsstilen vår skaper: Hva kan vi i den økonomisk rike delen av verden gjøre for at vår felles globale framtid skal bli best mulig? Nord/Sør-diskusjon

Personlig økonomi

Lær mer om budsjett, sparing, BSU, studielån, forbrukerrettigheter, fakturabetaling, purring, inkasso og kredittkort. Bli forberedt på voksenlivet og lær om hvordan ta gode økonomiske valg.

Piano

Passer både for både nye og viderekomne. Lær deg å spille nye låter eller øv deg opp i gamle kunster. Få mulighet til å fremføre foran medelevene på huskonsert.

På sporet av noe ekte

I dette faget er vi på små turer i til fots i nærområdet. Vi håper å få den gode samtalen der du for deg selv og sammen med andre skal få reflektere over eget liv i nåtid, fortid og fremtid.

Redesign

Vi diskuterer hva som er søppel, og designer nye produkter av gjenbruksvarer.

Redesign, småmøbel

Fra kasteferdig til dyrebart. Vi jobber mot bruk-og-kast-samfunnet ved å se nye muligheter i gamle møbler som vi fikser opp og gir nytt liv.

Sabelfekting

Lær deg grunnleggende teknikker og lek deg til læring med lyssabel i dette unike valgfaget. Kostnaden for valgfaget legges inn i fakturen du betaler til skolen. Prisen er for utstyrsleie.

Sang

Få instruksjon og øv på solosang med vår godt utdannede sangpedagog.

Sang og scene

Her får du individuelle sangtimer. Vi synger for hverandre og lager huskonsert for resten av skolen.

Sirkeltrening

Trening av hele kroppen. Her trener vi store muskler, og små muskler du ikke visste du hadde.

Snakk om film

Vi ser utvalgte filmer med en utstrakt bruk av symbolikk, og/eller som under overflaten rommer et sterkt budskap. Så diskuterer vi det vi har sett.

Stikk UT!

Bli med ut på tur og opplev noen av de flotte småturene i nærområdet vårt.

Stisykling

Oppdag sykling på sti! En mengde flotte stier for alle ferdighetsnivå like bak skolen. Mestring og utfordring på to hjul! Ingen tidligere erfaring nødvendig. Må holde egen sykkel. Høstperioden.

Strikking

Lær å strikke og kom i gang med et prosjekt! Du velger selv hva du vil strikke og kjøper inn det du trenger av pinner og garn, så stiller vi med svarevillig lærer med godt humør.

Studentmat

Vi lager billig og enkel mat sammen på skolekjøkkenet.

Styrke/Kondisjon

Her trener vi ca likt styrke og kondisjon. Vi veksler på å være ute og inne i gymsalen. Passer for alle.

Sushi

Lær deg å lage sushi-ris og tryll frem dine egne maki, nigiri, california rolls og tempura.

Ta opp fag

Ta opp igjen eller forberede deg i et fag? Du kan bruke noen av valgfagstimene i en eller flere av skolens tre valgfagsterminer til å jobbe med det. Meld deg opp som privatist og ta eksamen.

Topptur til fots

Toppturer til fots i vakre Sunnmørsalpene. Kremturer som Jønshornet, Saksa, Dalegubben, Skårasalen og Hornindalsrokken står på menyen. Tilbys i første valgfagsperiode på høsten.

Toppturer på ski

Toppturer i Sunnmørsalpene! Vi ligger midt i smørøyet for toppturer i verdensklasse uansett ferdighetsnivå. Skredlære, skiteknikk, turplanlegging. Må holde egne egnet skiutstyr. Alle nivå velkommen!

Ukulele

Pris: 650,-

Å spille ukulele er morsomt, enkelt og sosialt. Her lærer du enkel akkorder som du kan bruke til allsang rundt bålet.

Utvidet tegning

Vi tegner uten å tenke på at streken må bli noe, dermed skaper vi nye uttrykk og leker oss med ulike materialer og teknikker. «A drawing is simply a line going for a walk» Paul Klee

Vi og de andre

Handler om å lære å bli kjent med deg selv gjennom å lære om andre kultur og om minoriteter. Vi treffer og samarbeider med minoritetsgrupper i nærområdet.

Volleyball

Grunnleggende teknikk og fokus på godt samspill er fokus i dette valgfaget.

Årbok

Bli med å lage den ultimate minneboken for hele skolen, med bilder og historier fra hverdager og festdager.

Vi er Reiseskolen. Hos oss har du friheten til å velge dine drømmereiser blant våre turer til alle verdenshjørner. Du velger 3 lengre turer i løpet av året.

Skap ditt folkehøgskoleår med innholdsrike turer, spennende linjer og varierte valgfag. Reisen starter her og varer hele livet!

 

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Et år på tilrettelagt folkehøgskole er et år der dere søker Lånekassen og stipend/lån til å betale for linja og turene vi reiser på, men der NAV finansierer en del ekstra tilrettelegging i form av assistenter i valgfag, ekstra støtte i fritiden, opplæringstimer osv. En kan også søke om tilleggsstipend og reisestøtte.

Vi gjør en grundig kartlegging av elevens behov for tilrettelegging og opplæring når dere søker skoleplass hos oss, og vi har erfaring med å tilrettelegge for mange ulike diagnoser og situasjoner. Vi er opptatt av å finne ut hvem du er "bak papirene", og gleder oss til å bli kjent med deg! 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Victoria Lid Nesvik

Det beste med Ålesund folkehøgskole er vennene du får. Og minnene.

Victoria Lid Nesvik
Lars Jacob Jensen

Ålesund Folkehøgskole har gitt meg bedre kondisjon.

Lars Jacob Jensen
Elias Arnø

Allerede første dagen skjønte jeg at dette var riktig sted. Her er så flott, og det er utallige ting å finne på her. Jeg har kost meg i vannet og på fjellet. Stipendiatene våre gjør en fantastisk jobb med miljøet og opplegget de har gjennom hele uken

Fra bloggen

Bo- og arbeidstrening på folkehøgskole

Folkehøgskole skal være for alle! Her finner du mer informasjon om det tilrettelagte tilbudet for ungdom med utviklingshemming. Det lønner seg å planlegge skoleåret i ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Tilrettelagt

Hurdal Verk folkehøgskole
HelårskursKristen

Tilrettelagt Rønningen

Rønningen folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Allround

Lundheim folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Musikk Bo Fritid

Musikkfolkehøgskolen Viken
Helårskurs9 t/ukeKristen

Kreativ Livslære

Bjerkely folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Allround Aktiv

Lundheim folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Tilpassa Sunnfjord

Sunnfjord Folkehøgskule
HelårskursKristen

Hesteliv

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Aktiv hverdag - botrening

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs29 t/ukeKristen

MatLyst

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotball tilrettelagt

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Bo.Aktiv

Sunnmøre Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursKristen