– Det var utrolig fint å kunne lære ting fordi jeg var interessert, uten å stresse med karakterer og eksamen, sier Kaja Ingdal Hovdenak (24), leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO).
– For meg var det nyttig med et år der jeg ble mer kjent med meg selv, før jeg begynte å studere, sier Kaja Ingdal Hovdenak (24), leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO).
Før hun ble studentleder, studerte hun sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen og gikk på linja «Fokus Afrika» på Bømlo folkehøgskole.
Kaja visste hun ville reise etter videregående. På utdanningsmessen i Lillestrøm ble hun overbevist om folkehøgskole.
– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert og reiselysten. På toget hjem fra utdanningsmessen var jeg så rørt at jeg satt med tårer i øynene fordi jeg visste det var riktig, sier hun.
– Jeg fikk reise og møte folk fra andre kulturer og land. Det ga meg en bedre forståelse for hvordan stater og styresett kan føre til at man behandler mennesker ulikt, sier Kaja.
På linjen Fokus Afrika ble hun kjent med andre kulturer og samfunnsforhold i landene klassen besøkte.
Det var viktig for Kaja at reisen ikke skulle handle om å redde andre, men å lære og forstå.
– Der er enkelt å distansere seg fra en nyhetssending på TV, men lettere å bli engasjert når man blir kjent med kulturer og personer på nært hold, sier hun.
Sted: Bømlo
Elevplasser: 90
Linjer: 8
Undervisning pr. uke: 34 timer
Verdigrunnlag: Frilynt
Kaja ble valgt som leder for NSO på landsmøte i vår. Hun mener folkehøgskolen ga henne verdifulle erfaringer både personlig og sosialt.
– Jeg vokste veldig mye det året, både i møte med nye kulturer og ved å bo tett på andre mennesker. Jeg lærte å være mer åpen og forstå ulike perspektiver. Slike egenskaper har man med seg resten av livet, sier hun.
Hun trekker fram at folkehøgskolen ga henne muligheten til å lære uten karakterpress, noe hun opplevde som befriende etter videregående.
– Det var utrolig fint å kunne lære ting fordi jeg var interessert, uten å stresse med karakterer og eksamen, sier Kaja.
– Jeg tror det er samfunnsøkonomisk bærekraftig å ta seg et år for å bli sikrere på studievalg, i stedet for å velge feil og droppe ut. Man er tjent med å ta seg tid til å bli kjent med seg selv, sier Kaja.
Hun legger til at det også går helt fint å velge feil studie og begynne på et nytt.
– Folkehøgskole er en myk start på voksenlivet, der man får flytte ut og ufordre seg, men fortsatt i trygge rammer, sier hun.
Kaja anbefaler andre å gå på folkehøgskole.
– Det finnes ingen fasit, men for meg var det deilig å ha et år der jeg kunne bli bedre kjent med meg selv før jeg begynte å studere, sier Kaja.
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
I disse dager er det mange som venter i spenning enten ved…
Antall søkere til folkehøgskolene har nesten doblet seg fra i fjor.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.