Til hovedinnhold
Ledig plass

Bli med på mateventyr i Trøndelag.På vårt nye skolekjøkken får du prøve deg i spennende emner som matauk,streetfood og det italienske kjøkken. Vi drar på turer i Trøndelag, og du får 2 uker i Italia.

Liker du deg på kjøkkenet, og synes det er spennende å lære om mat og matproduksjon? På MatLyst får du mulighet til å utvikle dine kunnskaper og ferdigheter innen matlaging, enten du ser for deg et yrke innenfor matfaget, eller vil imponere som hobbykokk. Vi legger vekt på variasjon, mestring og fellesskap.

Dette gjør vi:

Høst: Vi starter med tema matauk. Da skal vi høste, plukke og sanke fra åker og natur. Vi har vår egen kjøkkenhage hvor vi dyrker poteter, grønnsker og urter. Maten tilberedes ute på bål og på skolekjøkkenet. Vi vil ha fokus på  lokal og kortreist mat. Vi besøker lokale matprodusenter, og legger ut på en matsafari fra fjell til kyst i Trøndelag. Vi tar den gyldne omvei på Inderøya, og vi tilbereder mat i fjæra på Fosen. Vi besøker verdensarvbyen Røros.

Førjulstid: I november starter vi med juleforberedelsene på MatLyst. Da er det god stemning med produksjon av tradisjonell julemat og julebakst. 

Vinter: Under emnet streetfood/verdensmat får du prøve deg på nye smaker og teknikker fra forskjellige verdenshjørner, og du får være med på å arrangere streetfoodparty for resten av skolen. Vi reiser til Oslo for å besøke Oslo Streetfood, Mathallen og Vippa.

Vår: Nå har tiden kommet for å smake på det italienske kjøkken. Vi lager italiensk mat, og gleder oss til vårens høydepunkt, vår matreise til Piemonte i Italia. Denne turen legges i forbindelse med skolens fellestur.

Sjekk ut hva årets elever har opplevd på linjebloggen: https://matlystpmf.net/

Alle som har lyst til å lage mat. Du trenger ingen spesielle forkunnskaper eller erfaring for å gå på denne linja.

Dette vil du lære

  • Lære om hele prosessen; fra råvare til ferdig rett.
  • Lære om smak. Få et mer bevisst forhold til hva maten smaker, og hvilke smaker som passer sammen.
  • Lære å lage smart mat som er bra for helsa, miljøet og lommeboka.
  • Lære om norske og internasjonale mattradisjoner og mattrender.
  • Lære om bærekraftig mat og matproduksjon.
  • Samarbeid og fellesskap.
  • Matglede og kreativitet.

Våre forventninger til deg

At du har lyst til å lære om mat, og at du er åpen for nye smaker og opplevelser.

Oslo

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

3 dagers tur, hvor vi besøker mathallen i Oslo samt Vippa, et mat, kultur og læringssenter.

Italia - linjetur

Obligatorisk: Nei

Pris: 7 000

Varighet: 7 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

7 dagers matreise til Piemonte i Italia.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 8 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I april 2019 drar vi på en ukes fellestur til San Remo i Italia. Informasjon om skoleturen våren 2020 kommer før jul 2018.

Toril Fuglem

Lærer Flexi og MatLyst

Toril er en erfaren og allsidig lærer som ofte er med oss på turer og ekskursjoner. Hun er en matglad dame som også er opptatt av at det vi spiser skal være bra for oss. Ellers liker hun seg ute, hvor mat på bålet er en viktig del av turen. I Toril møter du en dame med mye humor og godt humør.

Epost: toril.fuglem@pedermorset.no
Telefon: 98016249

Sissel Kosberg

Miljøterapeut

Sissel er linjeleder på MatLyst. En matentusiast med sans for det italienske kjøkken. Hun er glad i å dyrke mat selv og liker seg godt i kjøkkenhagen. Sissel har mange års erfaring med å jobbe i folkehøgskolen, og er opptatt av at alle skal trives og oppleve mestring.

 

Epost: sissel.kosberg@pedermorset.no
Telefon: 40477435

Anne Margrethe Eidem

Miljøterapeut

Anne er opptatt av å formidle matkultur. Hun brenner for tradisjonsmat, og synes at det vi spiser skal være mest mulig kortreist. Sammen med Anne kan du lære deg safting og sylting, og du får helt sikkert prøve deg på takkebakst sammen med henne. 

Epost: anne.eidem@pedermorset.no
Telefon: 957226136

Lillian Hammer

Kokk

Lillian er kokk med bred erfaring fra restaurant- og hotellbransjen. Når hun ikke er på linja jobber hun på skolens hovedkjøkken. Lillian elsker å bake, og hun er kjent for å lage de herligste sauser.

Epost: lillian.hammer@pedermorset.no
Telefon: 99292596

En normaluke er slik som i vedlagte ukeplan 2017-18 for elever.

Mange uker kan avvike fra en slik normaluke.

Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart 25.08.2019

Bli kjent, undervisning og sosiale begivenheter

Høstferie

Undervisning, linjetur, kursuke og sosiale begivenheter

Juleferie

Undervisning, prosjekter, kursuke, linjetur og sosiale begivenheter

Vinterferie

Undervisning, prosjekt og sosiale begivenheter

Påskeferie

Undervisning, skoletur og sosiale begivenheter

Siste skoledag er medio mai 2020

Veiledning, valgfag, kveldsaktiviteter og mye annet er kontinuerlig gjennom året.

6 timer i uka, hele fredagen, går med til valgfag.
Oftest har vi 12 - 15 ulike valgfag. Noen varer tre timer, noen hele dagen.

Du velger valgfag fram til jul i den første uka på skolen.

Nye valgfag for siste halvår velges ved juletider.

Fotball for alle

Her ser vi skolens integreringsfilosofi på sitt beste. Vi gjør hverandre bedre- "gofotteorien". Vi spiller i Rømyrhallen og B-Langseth Arena. Deltar på tilrettelagte turneringer.

Keramikk

Vi lager gjenstander i leire. Vi har dreiebenker og keramikkovn.

Klatring

Valgfaget starter med helt grunnleggende ferdigheter og bygger videre mot mer videregående ferdigheter etter hvert. Vi oppsøker fine klatresteder i nærområdet.

Radio

Forberedelser og gjennomføring av intervju og reportasjer, lydopptak, redigering, planlegging og gjennomføring av interne direktesendte radioprogrammer. Vi sender live fra studio og inn til TV-stua.

Ski, skøyter og styrke -Vårtilbud

Trening inne og ute, i takt med skiftende værforhold. Nærområdet kan by på flott løypenett for ski, skøyter på Selbusjøen, og allsidig styrketrening med innslag fra kampsport (Taewon-Do).

Skyting

Vi skyter med ulike våpen på skytebaner. Hovedvekten er på luftgevær.

Småforming

Vi lager forskjellige gjenstander med ulike materialer.

Strikking

Strikking for hånd og med maskin. Lag flotte sitteunderlag, vesker, votter og andre plagg.

Svømming

Du må være glad i å være i basseng og glad i å svømme. Bade, hoppe, stupe, dykke, svømme, redde, løpe, flyte, spille ball, snøbade og bruke badstue. 1000 meter eller 2 er noe vi gjør før vi spiser.

Sykling, springing og styrke - Høsttilbud

Allsidig aktivitet i nærområdet til skolen, inne og ute, som kan føre til formstigning! Du blir blant annet introdusert for kampsporten Taekwon-Do

Trearbeid

Vi har gode muligheter i en godt utstyrt sløydsal. Du kan lage masse spennende ting.

Midt i landet ved Selbusjøen, en halvtimes kjøring fra Trondheim Lufthavn, ligger Peder Morset folkehøgskole. Landskapet rundt oss består av sjø, skog og fjell. Vi har stall, ridehall, svømmebasseng, klatrevegg og egen lysløype. Siden 1976 har vi ført arven videre etter motstandshelten Peder Morset.

Linjer ved skolen

Fra kr 114 400,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
  • Bad på rommet
  • Studietur: Skoletur
    • Mat (2 måltider per dag)
  • Studietur: Oslo
    • Mat (2 måltider per dag)
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 114 400,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 114 400,-
(11 440,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

  • Reiseforsikring på Italia - linjetur, frivillig studietur (210,-)
  • Reiseforsikring på studietur Skoletur (240,-)
  • Noen ekstra måltider på studietur Skoletur (2 måltider per dag er inkludert)
  • Reiseforsikring på studietur Oslo (90,-)
  • Noen ekstra måltider på studietur Oslo (2 måltider per dag er inkludert)
  • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
  • Hjemreiser fra skolen:
    • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
      Undervisning til kl.11:30 på reisedag før ferier. På returdag fra ferier er første måltid kveldsmat. Planlegg retur på ettermiddag/kveld.
  • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Baker & Konditor A

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Matglede & Matopplevelser - Italia B

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Gla´mat

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Aktiv bo og fritid

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Dans Styrke Livsstil

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Reise Bo og Fritid

Ålesund Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Allround

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Trening, Motivasjon og Kosthold

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Reise, livsstil, helse

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Backpack Japan

Namdals folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

ALL IN - It's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
Venteliste
HelårskursKristen

Livslinja Thailand - kropp, helse, livsstil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Økologisk småbruk

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Dyrepasser

Hallingdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt