Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Bli med på mateventyr i Trøndelag.På vårt nye skolekjøkken får du prøve deg i spennende emner som matauk,streetfood og det italienske kjøkken. Vi drar på turer i Trøndelag, Oslo og Piemonte i Italia.

Liker du deg på kjøkkenet, og synes det er spennende å lære om mat og matproduksjon? På MatLyst får du mulighet til å utvikle dine kunnskaper og ferdigheter innen matlaging, enten du ser for deg et yrke innenfor matfaget, eller vil imponere som hobbykokk. Vi legger vekt på variasjon, mestring og fellesskap.

Dette gjør vi:

Høst: Vi starter med tema matauk. Da skal vi høste, plukke og sanke fra åker og natur. Vi har vår egen kjøkkenhage hvor vi dyrker poteter, grønnsaker og urter. Maten tilberedes ute på bål og på skolekjøkkenet. Vi vil ha fokus på  lokal og kortreist mat. Vi besøker lokale matprodusenter, og legger ut på en matsafari fra fjell til kyst i Trøndelag. Vi tar den gyldne omvei på Inderøya, og vi tilbereder mat i fjæra på Fosen. Vi besøker verdensarvbyen Røros.

Førjulstid: I november starter vi med juleforberedelsene på MatLyst. Da er det god stemning med produksjon av tradisjonell julemat og julebakst. 

Vinter: Under emnet streetfood/verdensmat får du prøve deg på nye smaker og teknikker fra forskjellige verdenshjørner, og du får være med på å arrangere streetfoodparty for resten av skolen. Vi reiser til Oslo for å besøke Oslo Streetfood, Mathallen og Vippa.

Vår: Nå har tiden kommet for å smake på det italienske kjøkken. Vi lager italiensk mat, og gleder oss til vårens høydepunkt, vår matreise til Piemonte i Italia. Her leier vi et flott hus, og lager herlig mat i fantastiske omgivelser. 

Se hva tidligere elever har opplevd på linjebloggen: https://matlystpmf.net/

Alle som har lyst til å lage mat. Du trenger ingen spesielle forkunnskaper eller erfaring for å gå på denne linja.

Dette vil du lære

Hos oss får du mengdetrening på skolekjøkkenet. Du lærer å lage mat fra bunnen av. Vi lager mat etter oppskrift, men vi prøver også å bruke kreativitet og eksprimentere med råvarer og smaker. Du vil lære om matproduksjon, og vi ønsker å formidle respekt for råvarene og de som produserer dem. Du får utviklet samarbeidsevnene dine, og får være med å skape et år med fellesskap sammen med andre.

Våre forventninger til deg

At du har lyst til å lære om mat, og at du er åpen for nye smaker og opplevelser.

Oslo

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

3 dagers tur under temaet verdensmat/streetfood. Vi besøker blant annet Oslo streetfood og mathallen.

Italia - linjetur

Obligatorisk: Nei

Pris: 7 000

Varighet: 7 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

7 dagers matreise til Piemonte i Italia. Her leier vi et flott  hus i landsbyen Vaglio Serra. Vi drar på kokkekurs, får besøk av lokal pizzabaker og besøker en sjokoladefabrikk. Vi drar på marked og handler friske råvarere, og lager herlig mat i fantastiske omgivelser.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 8 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I april 2021 drar hele skolen på en felles tur. Her blir det mange ulike opplevelser, mye god mat og et rikt fellesskap.

Reisemål for skoletur for skoleåret 2020-2021 blir bestemt ila våren 2020.

Toril Fuglem

Lærer Flexi og MatLyst

Toril er en erfaren og allsidig lærer som ofte er med oss på turer og ekskursjoner. Hun er en matglad dame som også er opptatt av at det vi spiser, skal være bra for oss. Ellers liker hun seg ute, gjerne hvor mat på bålet er en viktig del av turen. I Toril møter du en dame med mye humor og godt humør. 

Sissel Kosberg

Miljøterapeut MatLyst

Sissel er linjeleder på MatLyst. En matentusiast med sans for det italienske kjøkken. Hun er glad i å dyrke mat selv og liker seg godt i kjøkkenhagen. Sissel har mange års erfaring fra folkehøgskole, og er opptatt av at alle skal trives og oppleve mestring.

 

Anne Margrethe Eidem

Miljøterapeut MatLyst

Anne er opptatt av å formidle matkultur. Hun brenner for tradisjonsmat, og synes at det vi spiser skal være mest mulig kortreist. Sammen med Anne kan du lære deg safting og sylting, og du får helt sikkert prøve deg på takkebakst sammen med henne.

Lillian Hammer

Kokk og lærer MatLyst

Lillian er kokk med bred erfaring fra restaurant- og hotellbransjen. Når hun ikke er på linja jobber hun på skolens hovedkjøkken. Lillian elsker å bake, og hun er kjent for å lage de herligste sauser.

En normaluke er slik som i vedlagte ukeplan 2019-20.

Mange uker kan avvike fra en slik normaluke.

Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart 23.08.2020

Bli kjent, undervisning og sosiale begivenheter

Høstferie

Undervisning, linjetur, kursuke og sosiale begivenheter

Juleferie

Undervisning, prosjekter, kursuke, linjetur og sosiale begivenheter

Vinterferie

Undervisning, prosjekt og sosiale begivenheter

Påskeferie

Undervisning, skoletur og sosiale begivenheter

Siste skoledag er medio mai 2021

Veiledning, valgfag, kveldsaktiviteter og mye annet er kontinuerlig gjennom året.

Ved Peder Morset folkehøgskole er det valgfag hver fredag, 6 timer.
Vi har 12 - 15 ulike valgfag elevene kan velge mellom, ett fag før lunsj og ett etter.

Du velger valgfag fram til jul i den første uka på skolen.

Nye valgfag for siste halvår velges ved juletider.

Enkel hverdagsmat

Games - lek med hest

Hnefatafl - vikingenes brettspill

Dette er et eldgammelt spill som ble spilt i Norden fra før år 400. Det nevnes i sagaene, og for krigerklassens unge gutter var det en viktig del av utdannelsen for å lære å tenke strategisk.

Innebandy og ballspill

Fokus på innebandy, men også innslag av andre ballspill.

Keramikk

Vi lager gjenstander i leire. Vi har dreiebenker og keramikkovn.

Klatring og kiting

Valgfaget starter med helt grunnleggende ferdigheter og bygger videre mot mer videregående ferdigheter etter hvert. Vi oppsøker fine klatresteder i nærområdet.

Rep & Fix

Her jobber du med vår handyman Peder. Faget går ut på å reparere og fikse mindre og større ting i hverdagen.

Ski og moro

Ski, skøyter og styrke

Trening inne og ute, i takt med skiftende værforhold. Nærområdet kan by på flott løypenett for ski, skøyter på Selbusjøen, og allsidig styrketrening med innslag fra kampsport (Taewon-Do).

Småforming

Vi lager forskjellige gjenstander med ulike materialer.

Strikking

Strikking for hånd og med maskin. Lag flotte sitteunderlag, vesker, votter og andre plagg.

Svømming

Du må være glad i å være i basseng og glad i å svømme. Bade, hoppe, stupe, dykke, svømme, redde, løpe, flyte, spille ball, snøbade og bruke badstue. 1000 meter eller 2 er noe vi gjør før vi spiser.

Taekwon-Do

Trearbeid

Vi har gode muligheter i en godt utstyrt sløydsal. Du kan lage masse spennende ting.

  • BLI DEN DU ER  
  • En skole med likeverd, inkludering, mangfold og fellesskap som gjenspeiles i en aktiv skolehverdag. Vi vektlegger sosial samhandling med mennesket i sentrum og et rikt faglig tilbud. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 118 000,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
  • Bad på rommet
  • Studietur: Skoletur
    • Mat (2 måltider per dag)
  • Studietur: Oslo
    • Mat (2 måltider per dag)
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 118 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 118 000,-
(11 800,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

  • Reiseforsikring på Italia - linjetur, frivillig studietur (210,-)
  • Reiseforsikring på studietur Skoletur (240,-)
  • Noen ekstra måltider på studietur Skoletur (2 måltider per dag er inkludert)
  • Reiseforsikring på studietur Oslo (90,-)
  • Noen ekstra måltider på studietur Oslo (2 måltider per dag er inkludert)
  • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
  • Hjemreiser fra skolen:
    • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
      Undervisning til kl.11:30 på reisedag før ferier. På returdag fra ferier er første måltid kveldsmat. Planlegg retur på ettermiddag/kveld.
  • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Emilie Kjeøy

Dette året har gitt meg nye erfaringer med det å jobbe sammen med andre ungdommer med ulike forutsetninger. På linja MatLyst har jeg fått lære mye nytt innenfor matfaget, samtidig som jeg har fått trening i å ta ledelse og instruere andre.

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Baker & Konditor - Brussel/Paris

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Gla´mat

Lundheim folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Matglede - Middelhavet

Karmøy Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Street food

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

SMAK

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Backpack Japan

Namdals folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Trening, Motivasjon og Kosthold

Hadeland folkehøgskole
Fullt
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reise Bo og Fritid

Ålesund Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Aktiv bo og fritid

Risøy Folkehøyskole
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Dans Styrke Livsstil

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Dyrepasser

Hallingdal Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

ALL IN - It's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
Venteliste
HelårskursKristen

Økologisk småbruk

Fosen folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Reise, livsstil, helse

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Allround

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Trening, Kropp og Kosthold

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen