Til hovedinnhold
Få ledige plasser

På denne linja tar vi allerede nå imot søknader for skoleåret 2024 - 2025. Linja passer for deg som behøver litt ekstra oppfølging i trygge omgivelser.

På Risøyas aktiv, bo og fritid-linje får du et fullverdig folkehøyskoleår uavhengig av læringsevner og mestringsnivå. I skoletiden driver vi med alt fra matlaging, trening, hest, dans og drama til fiske, seiling og padling. Vi drar på turer både i nærområdet og utlandet. Utenom skoletid er miljøarbeidere på jobb og gir veiledning og oppfølging slik at alle kan få den støtten de trenger fra morgen til kveld. På Risøya får du både faglige og personlige utfordringer; vårt mål er at du er en tryggere og mer selvstendig person etter endt folkehøyskoleår. Her får du nyttig botrening og bor sammen med de andre elevene på våre trivelige internat. Hele klassen reiser til Kroatia hvor vi seiler. Her er samholdet flott, læringsutbyttet høyt!

I tillegg til linjefaget, kan du velge andre fag. Noen av valgene er hest, dans & drama, gitar, friluftsliv, praktisk båtbruk, seiling, klatring m.m.

Hjertelig velkommen til et år for livet!

OBS! Vi starter behandling av innkomne søknader i oktober. Opptak skjer fortløpende til klassen er full.

Dette er et tilbud for deg som trenger ekstra oppfølging. Her kan du stå på egne ben i trygge omgivelser! Vi lover deg et år fylt med aktivitet og utfordringer i fag og på fritid.

Dette vil du lære

Et år på Risøya Folkehøyskole gjør deg bedre rustet til å klare deg selv i hverdagen, bolig og jobb. Du vil få mestringsopplevelser gjennom fag, aktiviteter og i internatet. Du blir del av et stort sosialt miljø og muligheter for gode vennskap er absolutt til stede. 

Vi kjører båt, seiler og padler. Trener iidrettshallen og i svømmehallen.Drar på tur, lager mat og lærer mye om sosialt samspill.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er motivert og har lyst til å bidra til at dette året blir et år for livet for deg selv og alle dine medelever.

Vi vet at mange folkehøyskoleelever har lyst til å reise. Derfor har alle linjene på Risøya fantastiske linjereiser. Men reiser koster mye! Vi synes det er leit om reisene gjør det for dyrt å gå på folkehøyskole. Når du begynner på skolen vår, oppdager du raskt at det viktigste ikke er reisene, men hverdagen og de fine folkene du har rundt deg på øya.

For at skoleåret skal bli rimeligere, er flere reiser på Risøya valgfrie. Dersom du har lyst og råd til det, kan du bli med på flere reiser, men hvis du ikke ser behovet kan du velge å bli på øya, og spare pengene! Kanskje du vil gå dykkelinja, og velge å bruke penger på komplett dykkerutstyr i stedet for å reise til Maldivene? På Risøya får du mulighet til å velge.

Du kan bli med på studiereiser uavhengig av hvilken linje du går på (til Maldivene er dykkersertifikat en forutsetning), eller du kan velge å bli med på noen reiser, eller ingen. Uansett får du et godt faglig tilbud.

 

Friluftsliv Svalbard

Obligatorisk: Nei

Pris: 14 000

Varighet: 1 uke

Vi reiser til vakre Svalbard på vinterstid med nordlyset over oss. Vi reiser hit for å se hva klimaendringer gjør med dyreliv og klimaet rundt. Her skal vi innom polarmuseet og lære om vår stolte historie i polare strøk. Topptur og isgrottetur er også noe vi skal igjennom, og hvis vi er heldige, får vi kanskje sett isbjørn i løpet av oppholdet. Vi har med lokalkjent guide hele oppholdet som har lang erfaring med Svalbard.

Dykk i Maldivene

Obligatorisk: Nei

Pris: 23 000

Varighet: 10 dager

Maldivene er en øystat i Indiahavet, bestående av over 1000 små øyer, idyllisk plassert i  krystallklart vann. Maldivene byr på god sikt og variert dykking, her er korallhager, bratte vegger, vrak, grotter og et yrende undervannsliv med skilpadder, hai, delfiner og tusenvis av fargerike korallfisk.

Liker du undervannsverdenen vil du elske Maldivene!

 

Seil i Kroatia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

En intens uke med mye læring, både faglig og personlig. Du lærer mye om seiling på denne reisen, men du lærer også mye om deg selv ved å bo tett i en båt, være ansvarlig for andre og å møte det fantastiske landet Kroatia. Vi seiler havseilere på 45-50 fot med kroatiske skippere med mye kunnskap i hver båt.

Velkommen om bord!

Hilde Flåta Gundersen

Linjelærer Aktiv bo og fritid

Hei, jeg heter Hilde og er lærer på linja Aktiv bo & fritid. På vår linje jobber vi som et team for å kunne følge deg opp på best mulig måte. Teamet består av avdelingsleder Arnljot, Tove og Hilde som er lærere og fagarbeiderne Mariann, Dag Olav, Anita & Emma.

Vi ønsker deg velkommen som søker!

Epost: hilde.gundersen@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Tove Salmi Austvik

Linjelærer Aktiv bo og fritid

Hei, jeg heter Tove og er lærer på linja Aktiv bo & fritid. På vår linje jobber vi som et team for å kunne følge deg opp på best mulig måte. Teamet består av avdelingsleder Arnljot, Tove og Hilde som er lærere og fagarbeiderne Mariann, Dag Olav, Anita & Emma.

Epost: tove.s.austvik@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

A-klasse Teamet

Teamet på Aktiv, bo og fritid

Dette er medlemmene i A-klasseteamet. Det er de som er ansvarlige for all undervisning og oppfølging. Dette er en erfaren gjeng som er gode på å skape trygge rammer og trivelig atmosfære! 

Fra venstre på bildet ser du Arnljot, Hilde, Anita, Mariann, Tove, Emma, Dag Olav.

Telefon: 37 19 93 50

En vanlig skoleuke hos oss ser omtrent slik ut:

 • Mandag og tirsdag har du linjefaget ditt.
 • Onsdag velger du en sidelinje.
 • Torsdag har du et valgfag frem til lunsj, så har du undervisningsfri resten av dagen.
 • Fredag er det tid for fellesfag, det er delt i to, med to timer teori og to timer aktivitet.
 • Lørdag er satt av til seminarer for alle elevene.

Stor variasjon og mange muligheter for lærerik frihet!

 

 

Her finner du informasjon om skolestart, ferier, ulike prosjektuker og annet.

Last ned årsplan som pdf ↓

I tillegg til hovedlinjen din velger du to sidelinjer. En før jul og en etter jul. Du velger også valgfag. Valgfagene går over kortere periode og i løpet av året har du 5 valgfag. Du kan velge blant 10 sidelinjer og 15 valgfag.

Sidelinje ballspill og diskgolf

Ja takk, begge deler! Denne herlige kombinasjonen kommer til å gi deg mange gode erfaringer! Det blir mye variasjon, mye aktivitet, sikkert noe frustrasjon og ikke minst, mye glede!

Sidelinje bevegelsesglede

Et fint og motiverende fag for deg som liker variert og leken aktivitet. Lær nye treningsformer og finn gleden ved aktivitet!

Sidelinje dans

Vi samarbeider med Tvedestrand DDD, distriktets velrenommerte dansestudio om danseopplæringen. Blant annet lærer du jazz, funk, hip hop og moderne.

Sidelinje dykking grunnkurs

Her lærer du å dykke, og du får dykkerlappen i løpet av høsten. Etter at kurset er ferdig, kan du bruke skolens utstyr også på fritiden om du vil dykke mer. Ekstra kostnad til sertifisering og utstyr.

Sidelinje festdrakt og søm

For kreative og skapende! Få opplæring og veiledning i hvordan du syr din egen festdrakt. Her får gamle stoffer nytt liv og med nål, tråd og symaskin formes de til vakre nye klesplagg.

Sidelinje friluftsliv

Liker du å være ute? En dag i uka kan du velge dette faget og få boltre deg ute i naturen. Innholdet er variert, fra fiske og fangst, til turer og stell av skog og dyr.

Sidelinje gitar

For deg som vil lære å spille eller bli bedre til å spille gitar. Vi jobber individuelt og i grupper med å utvikle dine ferdigheter som gitarspiller.

Sidelinje klatring

Klamre deg fast til veggen! På Klatring lærer du teknikkene som trengs for å komme seg til topps. Opplæring i klatreteknikk, sikringsteknikk og bruk av utstyr. Muligheter for brattkort!

Sidelinje kunst

Variert estetisk aktivitet. Tegning; blyant, kull, kritt og perspektiv. Illustrasjon, plakater og tegneserie. Maleri; akryl og akvarell. Trykk og keramikk.

Sidelinje mat og Trening

I dette faget kan du lære å lage sunn mat. Du lærer hvilken mat som passer best før og etter trening, tips og råd til god og sunn student-mat. Treningen vil være variert, både styrke og utholdenhet.

Sidelinje piano

En god anledning til å lære kunsten å spille piano. Det legges til rette for individuell oppfølging. Pianoene er tilgjengelige også etter undervisning, så her er det ingen grenser for muligheter!

Sidelinje redning og sjøen

Trygg ferdsel til lands og til vanns Sidelinje Redning og sjøen kombinerer båtbruk med ulike temaer innen redning- og førstehjelpsfaget.

Sidelinje seil & surf

Faget for deg som har lyst til å lære å seile kjølbåt og vindsurfing. Vi har alt utstyret på øya, og du kan bruke det på fritiden etter opplæring.

Sidelinje sjøsport

For deg som ønsker å utvikle deg innen for kajakk og klatring. Det er lagt til rette for å ta våttkort og brattkort topptau.

Sidelinje styrketrening

For deg som ønsker den gode følelsen gjennom å gjøre teori om til praksis! Faget er delt 50/50 mellom trening og teori - vi er innom temaer som basistrening, kosthold, restitusjon, helse og motivasjon

Valgfag båtførerprøven

Alt du trenger for å avlegge båtførerprøven. Om du vil ha praktisk erfaring, kan du velge sideemne praktisk båtbruk i tillegg.

Valgfag ballspill

Ikke slutt med leken selv om du begynner å bli voksen! Variert og fint fag med høy puls og god aktivitet.

Valgfag dykking

For deg som har dykkesertfikat og gjerne vil få mer erfaring. Bli med ned!

Valgfag friluftsliv

Ut på tur! Lær enkelt friluftsliv. Vi er innom tema som bål, matlaging, bekledning, orientering, førstehjelp og annet. Bli med inn i naturen!

Valgfag gaming

For deg som enten vil lære mer om dette universet eller som allerede er en del av det men vil utvikle deg videre. En fin introduksjon til hva gaming kan være.

Valgfag Kajakk

Her kan du ta våttkort, og bli en trygg padler. I tillegg vil du kunne bruke kajakkene på fritiden. Vel møtt!

Valgfag Keramikk

Her kan du utvikle dine skapende evner på skolens eget keramikkverksted!

Valgfag praktisk båtbruk

Opplæring og innføring i praktisk båtbruk og vedlikehold av båt. Vi bruker båter med påhenger, seilbåter av ulike typer og størrelser og skolebåten vår, MS Risøy, på 43 fot!

Valgfag sang

Liker du å synge? Syng sammen med andre og lær teknikker for å bli en enda bedre sanger.

Valgfag seilbrett

Lær det du trenger for å bli en dreven seiler. Det krever nok en del innsats også på fritiden for å mestre kulingen, men det har du jo muligheten til hos oss.

Valgfag seiling

Båtene våre venter på å bli brukt! Lær deg hvordan du seiler. Etterpå kan du nyte denne fantastiske aktiviteten når det passer for deg.

Valgfag smie

Husk å smi mens jernet er varmt! Og hvordan du skal gjøre det lærer du i dette faget. Smia blir tilgjengelig for deg også etter undervisningen.

Valgfag strikking

En god gammel tradisjon som fortjener å bli tatt vare på. Her kan du lære hvordan. Kanskje noen får ullsokker til jul i år?

Valgfag tabata

Høy puls, motiverende øvelser, god musikk og full vannflaske! Bli med på en skikkelig treningsøkt, og lær deg hvordan du organiserer tenne typen treninger.

Valgfag ukulele

Et instrument som virkelig skaper god stemning og som er enkelt å ta med seg. Lær deg det du trenger i dette faget.

Valgfag volleyball

Volleyball er en herlig idrett! Vi spiller i hallen og ute på sandvollybanen vår. Bli med!

Velkommen til den vakreste øya. Her bor du ved sjøen. Med utstyr til alt du kan tenke deg. Lær noe nytt. Liker du det, kan du holde på til du blir god. Alle får sjansen. Til å prøve. Til å møte nye folk. Reise. Leve. Kall det gjerne et drømmeår. Vi kaller det lærerik frihet.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 130 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Utstyr til alle aktiviteter
 • Studietur: Seil i Kroatia
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 130 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 130 500,-
(13 050,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har mye utstyr til forskjellige aktiviteter som elevene kan benytte seg av.

Dette utstyret må du stille med selv

Til tur:

 • 2 sett ullundertøy, vindtett bukse/jakke, solide sko, regntøy, sovepose & liggeunderlag, ryggsekk (ca. 60-70 liter), dagstursekk. Varmt tøy, lue, votter.
 • Pass med utløpsdato 6 mnd etter skoleslutt.

 Til trening:         

 • Gymtøy inne/ute, badetøy, badehåndkle, evt. svømmebriller, joggesko.

Husk å merke utstyret godt!

Det gis tilpasset opplæring i undervisningen og individuell veiledning på fritid og i internatet. Tilrettelegging og veiledningsbehov kartlegges og avtales med deg, dine foresatte og eventuelt andre i ditt støtteapparat. Elevene i «A-klassen» har egne primærkontakter. Kostnadene ved linja er grunnet bemanning og tilrettelegging betydelig høyere enn en ordinær linje. Du har derfor anledning til å søke offentlig finansiering. Ta kontakt for mer informasjon. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Aktiv Hverdag - Opplevelsesreiser

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs18 t/ukeKristen

Botrening

Grenland Folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Botrening & Aktiv fritid / tur, kreativ, sosialt

Stavern folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Bo.Aktiv

Sunnmøre Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Aktiv hverdag - botrening

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs29 t/ukeKristen

Aktiv Bo og Fritid - Europa

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Bo og fritid

Jæren Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Bu og fritid

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Bo - fritid og jobbmuligheter

Skogn folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs30 t/ukeFrilynt

Aktiv - botrening

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Bu og fritid

Nordfjord folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Musikk, bu og fritid

Manger folkehøgskule
Helårskurs21 t/ukeFrilynt