Til hovedinnhold

Risøy Folkehøyskole

Risøya er en perle på Sørlandet. Her blir du kjent med et mangfold av mennesker og fag, og du får frihet til å velge det som passer for deg.

Søk på skolenLinjer

 

Risøya ligger på en egen øy i den vakre skjærgården på Sørlandet. Det oppstår en helt egen atmosfære her siden resten av verden kommer litt på avstand. Beliggenheten er perfekt for aktiviteter ved, på og i havet. Når du har gjennomført nødvendig opplæring, kan du dykke, seile, padle og surfe så mye du vil. 

Beliggenheten, den store utstyrsparken og kompetansen på Risøya gir deg et van(n)vittig godt utgangspunkt for å få kunnskap og erfaring i alle fagområder knyttet til havet. Vi har eget basseng, styrkkerom, idrettshall, diskgolfbane, klassesett med dykkerutstyr, seilbrett, SUP brett, havkajakker og kiter. Skolen eier flere seilbåter fra 20-32 fot og flere motorbåter. Vårt utstyr er tilgjengelig for deg også utenom undervisningstid! Det betyr at du etter opplæring har tilgang til alt du trenger for å få skikkelig utvikling innenfor fagområdet ditt.

På Risøya legger vi vekt på allsidighet, både i fag og hos hver enkelt elev. Du velger et linjefag, to sideemner og flere valgfag i løpet av året. Slik får du mulighet til å lære mer innenfor flere fagfelt. 

Mangfoldigheten gir deg nye perspektiv, nye venner, og mange lærerike opplevelser. Uansett hvem du er vil et år på Risøya gjøre en positiv forskjell for resten av livet ditt.

Velkommen til et år med fokus på deg selv, samfunnet rundt deg, til himmelen, havet og kloden vi lever på.

Aldersgrense 18 - 26 år.  (Du kan være 17 når du søker, men må fylle 18 i løpet av høsten.)

Les mer om Risøya på risoy.fhs.no!

 

 

Vi vet at mange folkehøyskoleelever har lyst til å reise. Derfor har alle linjene på Risøya fantastiske linjereiser. Men reiser koster mye! Vi synes det er leit om reisene gjør det for dyrt å gå på folkehøyskole. Når du begynner på skolen vår, oppdager du raskt at det viktigste ikke er reisene, men hverdagen og de fine folkene du har rundt deg på øya.

 

For at skoleåret skal bli rimeligere, er reisene på Risøya valgfrie. Dersom du har lyst og råd til det, kan du bli med på flere reiser, men hvis du ikke ser behovet kan du velge å bli på øya, og spare pengene! Kanskje du vil gå dykkelinja, og velge å bruke penger på komplett dykkerutstyr i stedet for å reise til Maldivene? På Risøya får du mulighet til å velge.

 

Du kan bli med på alle studiereiser uavhengig av hvilken linje du går på.

Eller du kan velge å bli med på noen reiser, eller ingen. Uansett får du et godt faglig tilbud.

 

Friluftsliv Svalbard

Obligatorisk: Nei

Pris: 14 000

Varighet: 1 uke

Vi reiser til vakre Svalbard på vinterstid med nordlyset over oss. Vi reiser hit for å se hva klimaendringer gjør med dyreliv og klimaet rundt. Her skal vi innom polarmuseet og lære om vår stolte historie i polare strøk. Topptur og isgrottetur er også noe vi skal igjennom, og hvis vi er heldige, får vi kanskje sett isbjørn i løpet av oppholdet. Vi har med lokalkjent guide hele oppholdet som har lang erfaring med Svalbard.

Kultur London

Obligatorisk: Nei

Pris: 8 000

Vi boltrer oss i kunst, fotball, musikk, teater, museum og annen kultur i verdensmetropolen London! Verdensberømte museer og gallerier som Tate Modern og National Gallery står på timeplanen, det samme gjør besøk i de vibrerende og sjarmerende bydelene Covent Garden og Camden Town. Selvfølgelig har vi laget rom for musikaler i verdensklasse på Londons berømte West End. Premier league oppsettet må vi se nærmere på etter hvert, men det kommer til å bli kamp! Om du har plass til enda mere inntrykk, utforsker vi flere av Londons mange berømte severdigheter.

Dykk i Maldivene

Obligatorisk: Nei

Pris: 19 500

Varighet: 10 dager

Maldivene er en øystat i Indiahavet, bestående av over 1000 små øyer, idyllisk plassert i  krystallklart vann. Maldivene byr på god sikt og variert dykking, her er korallhager, bratte vegger, vrak, grotter og et yrende undervannsliv med skilpadder, hai, delfiner og tusenvis av fargerike korallfisk.

Liker du undervannsverdenen vil du elske Maldivene!

 

Seil i Kroatia

Obligatorisk: Nei

Pris: 15 000

Varighet: 1 uke

En intens uke med mye læring, både faglig og personlig. Du lærer mye om seiling på denne reisen, men du lærer også mye om deg selv ved å bo tett i en båt, være ansvarlig for andre og å møte det fantastiske landet Kroatia. Vi seiler havseilere på 45-50 fot med kroatiske skippere med mye kunnskap i hver båt.

Velkommen om bord!

PERSONLIG: Vi mener at den levende samtalen og den gode dialogen er det viktigste verktøyet for personlig utvikling. Våre elever utvikler seg som ærlige, ansvarlige, trygge, meningssøkende, medmenneskelig og skapende personer.

FAGLIG: Vi er en skole med høyt faglig nivå og solid undervisning. Vi legger til rette for stor grad av egenaktivitet, faglig variasjon og fordypning innen ulike emner for elevene.

KRISTEN: Som kristen folkehøyskole ønsker vi at elevene skal møte en åpen og inkluderende tro, og at de skal utvikle seg som meningssøkende personer i møte med de livssyn som alle våre elever representerer.

Vi mener at faglig og personlig utvikling på et kristent verdigrunnlag med særskilt vekt på våre utvalgte kvaliteter, gir Et år for livet.

For kropp og sjel

I fellesfagene jobber vi spesielt målrettet mot det som er folkehøyskolens oppgave, nemlig allmenndanning og folkeopplysning.

På Risøya betyr det at vi er opptatt av at våre elever skal utvikle seg som ærlige, ansvarlige, skapende, meningssøkende, trygge og medmenneskelige personer innenfor bærekraftige rammer. Det er målet med disse fagene. Les mer om vår visjon og målsetting på hjemmesiden vår.

Fellesfagene er faget Leve som du vil ha en dag i uken, og lørdagsseminar hver lørdag. De er våre samfunnsfag, religionsfag, filosofifag og kroppsøvingsfag.

På Risøy Folkehøyskole kan du sette sammen din egen timeplan, med linjefag, sideemne og valgfag. Sideemne velges for perioden før og etter jul. Du velger altså to sideemner og fire valgfag i løpet av året. Vi har 10 ulike sideemner du kan velge blant, og omtrent 20 valgfag.

Sideemne Båtliv

Opplæring og innføring i praktisk båtbruk og vedlikehold av båt. Vi bruker båter med påhenger, seilbåter av ulike typer og størrelser og skolebåten vår, MS Risøy, på 43 fot!

Sideemne Dans

Vi samarbeider med Tvedestrand DDD, distriktets velrenommerte dansestudio om danseopplæringen. Blant annet lærer du jazz, funk, hip hop og moderne.

Sideemne Dykking

Bli dykker! Her lærer du å dykke, og du får dykkerlappen i løpet av høsten. For å bli tatt opp som elev på dykking sideemne må du ha gyldig legesjekk og gjennomgå en praktisk test i bassenget.

Sideemne Friluftsliv

Liker du å være ute? En dag i uka kan du velge dette faget og få boltre deg ute i naturen. Innholdet er variert, fra fiske og fangst, til turer og stell av skog og dyr.

Sideemne Gitar

For deg som vil lære å spille eller bli bedre til å spille gitar. Vi jobber individuelt og i grupper med å utvikle dine ferdigheter som gitarspiller.

Sideemne Kajakk og klatring

For deg som ønsker å utvikle deg innen for kajakk og klatring. Det er lagt til rette for å ta våttkort og brattkort topptau.

Sideemne Kunst

Variert estetikk med tegning; blyant, kull, kritt og perspektiv. Illustrasjon; plakater, tegneserie, maleri, fargelære, akryl og akvarell. Grafikk; metalltrykk, tre og linosnitt.

Sideemne Mat og Trening

I dette faget kan du lære å lage sunn mat. Du lærer hvilken mat som passer best før og etter trening, tips og råd til god og sunn student-mat. Treningen vil være variert, både styrke og utholdenhet.

Sideemne Redning

Her lærer man ulike aspekter ved redningsarbeid. Hovedaktiviteten i faget vil være av praktisk art. Brann, førstehjelp, sikkerhetskurs, skadestedsledelse, redning i høyde med mere vil være på timeplan

Sideemne Seil & Surf

Faget for deg som har lyst til å lære å seile kjølbåt og vindsurfing. Vi har alt utstyret på øya, og du kan bruke det på fritiden etter opplæring.

Enkeltrom eller dobbeltrom? Vi har begge deler, men anbefaler alle å søke dobbeltrom. Hvem vet, kanskje kommer du til å dele det med en av dine beste venner?

Vi har tre internater, ett nytt og to nyoppussede. Den vanligste løsningen er at  to dobbeltrom i en leilighet deler bad og kjøkkenkrok. Det vil si at det ikke er mer en fire personer som deler bad og toalett. I enkeltromsinternatet, deler tre rom på ett bad.

Les mer om internatliv på vår hjemmeside.

 

Fasiliteter

Best på saltvann! Beliggenheten, den store utstyrsparken og kompetansen på Risøya gir deg et van(n)vittig godt utgangspunkt for å få kunnskap og erfaring i alle fagområder knyttet til havet. Vi har eget basseng, klassesett med dykkerutstyr, seilbrett, SUP brett, havkajakker og kiter. Skolen eier flere seilbåter fra 20-32 fot og flere motorbåter. Vi er også godt utstyrt på andre fagfelt. Vi har keramikkverksted, pianoer, klassesett med gitarer og ukuleler, og flere andre instrumenter. Vi har idrettshall med styrkerom og klatrevegg, 18 hulls diskgolfbane, tuftepark, biljardbord og bordtennisbord. Dette er utstyr som er tilgjengelig både i undervisning og på fritiden når man har fått opplæring.

Skolen er endestasjon for de lokale bussene i denne retningen i Tvedestrand kommune. Disse bussene bringer deg i kontakt med ekspressbusser til Oslo, Kristiansand og Stavanger. Kort vei til Torp Lufthavn Sandefjord og Kjevik Lufthavn Kristiansand.

Finn reiserute fra der du bor

Risøya ligger øde til, nesten på den ytterste nøgne ø, og nettopp derfor er vi mer opptatt av hva vi kan få til på øya, enn hva vi har i nærområdet. Men om vi likevel skal nevne noe, må det være Snarkjøp, som ligger en passe lang spasertur fra skolen, og som også er tilgjengelig med kano, kajakk, sparkesykkel, longboard eller annet!

En vanlig skoleuke hos oss ser omtrent slik ut:

 • Mandag og tirsdag har du linjefaget ditt.
 • Onsdag velger du et sideemnefag.
 • Torsdag har du et valgfag frem til lunsj, så har du undervisningsfri resten av dagen.
 • Fredag er det tid for fellesfag, det er delt i to, med to timer teori og to timer aktivitet.
 • Lørdag er satt av til seminarer for alle elevene.

Du har kun ett fag hver dag.

 

 

Her finner du informasjon om skolestart, ferier, ulike prosjektuker og annet.

Når undervisningen er over og middagen spist, byr Risøya fortsatt på et hav av muligheter. Over flere år har vi bygget opp en gigantisk utstyrspark. Dette er utstyr skolen selv eier, og som derfor også er tilgjengelig for elever etter at opplæring er gitt. Denne muligheten er unik! Dette er noe av utstyret du kan bruke for å få en aktiv og utviklende fritid:

 • 20 komplette dykkersett med tørrdrakt
 • 7 ulike seilbåter
 • 18 komplette seilbrett
 • 20 S.U.P’er
 • 20 Kajakker
 • Alt utstyr til topptauklatring
 • Instrumenter av mange slag
 • 18 hulls diskgolfbane
 • Idrettshall, styrkerom og svømmehall
 • Kanoer
 • Hindeløype, trimløype og fantastisk turterreng
 • Gapahuk, hengekøyepark og bålplass

Vi er med andre ord godt utstyrt! Men, den viktigste ressursen for en god og meningsfull fritid våre elever, det er relasjonene dere bygger, og vennskapet dere etablerer som for de aller fleste vil være den viktigste forutsetningen for å trives godt og for å få et år for livet.

Vi jobber med miljø og bærekraft i fellesfag, på alle linjer og på alle reiser. Vi støtter folkehøyskolenes bærekraftvedtak om 40% reduksjon av klimagassutslipp innen 2030.

Bærekraftvedtak: For å redusere våre klimagassutslipp reiser vi mindre med fly, vi reiser kortere, og enkelte reiser er flyttet fra fly til buss.

Miljøfyrtårn: Risøy folkehøyskole var den første folkehøyskolen i Norge som ble miljøfyrtårnsertifisert.

Fairtrade: Betyr at vi er opptatt av å bruke rettferdige matvarer på kjøkkenet og at vi underviser om rettferdig handel.

Klimaråd/klimafond: Elevenes klimaråd jobber for å redusere skolens økologiske avtrykk. Vi setter inn en klimakvote i vårt eget klimafond, og hvert år bestemmer elevene et nytt, grønt formål disse pengene skal gå til.

Maldivene: Korallrevene er et av verdens viktigste økosystemer, studieturen til Maldivene gir kunnskap om denne unike naturtypen. Vi arbeider aktivt med restaurering av korallrevene.

Strandryddedag: På Risøya har vår årlige strandryddedag for lengst blitt en institusjon - den er både lærerik og inspirerende.

Spøkelsesfiske: Vi bruker vår dykkerkompetanse til å rydde forlatt fiskeutstyr. Bra for folk og bra for fisk.

Vegetar: Vi tilbyr vegetarisk mat til de som ønsker det. Uten ekstra kostnader!

Grønn dannelse: Grønn kunnskap bør tilegnes gjennom erfaringer. Erfaringer får vi hjemme på øya vår, ute i verden, i samtaler med både lokale og eksperter. Ved å tenke både lokalt og globalt, gjør vi alle våre handlinger glokale.

Risøy Folkehøyskole har 18 års grense, det betyr at du senest må fylle 18 år i løpet av høsten. Utover dette har vi ingen spesielle opptakskrav.

Bygninger

De fleste internatene er tilrettelagt for alle behov. Gjør rede for eventuelle tilpasningsbehov i søknaden, slik at vi sammen kan finne gode løsninger. 

Mat

Skolens kjøkken er gode på ulike dietter. Skolen tilbyr vegetarisk mat til de som ønsker det, uten ekstra kostnader.

Faglig og sosialt

Ingen av våre fag krever spesielle forkunnskaper, og er derfor åpne for alle. Dykking krever godkjent helseattest, den utstedes av lege. Vi har mye erfaring med tilpasning av hverdagen for elever med ulike behov. Vi oppfordrer alle søkere til å informere skolen om behov for tilrettelegging. I søknaden vår ber vi deg informere om behov for særskilt tilrettelegging av undervisning, internat eller andre sider ved skolelivet, slik at vi kan gi deg et godt skoleår og et år for livet.

Per Kristiansen

Rektor

Velkommen til skolen i selve sørlandsparadiset!  Vi gleder oss til å bli kjent med nye elever, ta gjerne kontakt om du lurer på noe!

Epost: per.kristiansen@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 51/ 900 79 396

Arnljot Austvik

Avdelingsleder

Epost: arnljot.austvik@risoy.fhs.no
Telefon: 928 40 753

Bjørge Vågsmyr

Driftsleder

Epost: driftsleder@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Inger Ekedal

Internatleder

Epost: husmor@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50 / 953 08 356

Kirsten Lorenz Hegland

Kontor og sommerdriftsleder

Epost: post@risoy.fhs.no/ risoysommer@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50/415 20 196

Morten Røsås

Studieinspektør

Epost: morten.rosas@risoy.fhs.no
Telefon: 924 19 363

Ruth Camilla Barmen

Kjøkkensjef

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Signe Rosland Jensen

Økonomileder

Epost: okonomi@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Lars Petter Einbu

Linjelærer Gaming

Hei!  Jeg er lærer på Gaming og gleder meg til å bli kjent med dere alle sammen i august!

Epost: lars.petter.einbu@risoy.fhs.no
Telefon: 986 26 908

Camilla Kulland

Linjelærer Tegne, male, reise

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: camilla.kulland@risoy.fhs.no
Telefon: 414 19 419

Charlotte Lindvik

Linjelærer Dykking

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: charlotte.lindvik@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Dag Olav Ausland

Miljøarbeider

Epost: dag.olav.ausland@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Ellen Mordal

Linjelærer Musikk, dans, drama

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: ellen.mordal@risoy.fhs.no
Telefon: 37199350

Helge Solberg

Linjelærer Trening, friluftsliv og reise

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: helge.solberg@risoy.fhs.no
Telefon: 415 60 982

Hilde Flåta Gundersen

Linjelærer Aktiv bo og fritid

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: hilde.gundersen@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Jonas Heggli

Linjelærer Utendørs

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: jonas.heggli@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Kjetil Lomm

Linjelærer Seil, surf, kite

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: kjetil.lomm@risoy.fhs.no
Telefon: 416 99 988

Martin Breen

Linjelærer Redning og førstehjelp

Martin er brennende opptatt av redningsfaget og førstehjelp, og parallelt med jobben som folkehøyskolelærer er han aktivt med i Redningsselskapets sjøredningstjeneste.

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

 

Epost: martin.breen@risoy.fhs.no
Telefon: 926 95 389

Mariann Lund Feltstykket

Miljøarbeider

Epost: mariann.lund.feltstykket@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Tove Salmi Austvik

Linjelærer Aktiv bo og fritid

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: tove.s.austvik@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Åse Røsås

Linjelærer Reise, livsstil og helse

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: aase.rosaas@risoy.fhs.no
Telefon: 975 98 113

Rafal Siuda

Vaktmester

Telefon: 37 19 93 50

Barbara Sontowski

Kjøkken og internatassistent

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Lisbeth Solberg

Kokk

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Magne Leivann

Vaktmester

Epost: vaktmester@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Sylwia Siuda

Internatassistent

Epost: Sylwia.Siuda@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Thomas Johansen

Kokk

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

Linjer på Risøy Folkehøyskole

Seil, surf, kite

Risøy Folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Dykking

Risøy Folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Aktiv bo og fritid

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

Redning og førstehjelp

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

Utendørs

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

Gaming

Risøy Folkehøyskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Tegne, male, reise

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

Trening og reise

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

Musikk, dans, drama

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

Reise, livsstil, helse

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

Stipendiat

Risøy Folkehøyskole
Venteliste
StipendiatlinjeKristen

Ballspill og diskgolf

Risøy Folkehøyskole
Kontakt skolen
Helårskurs12 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Mitt år på Risøya var veldig bra, både faglig og sosialt. Du får oppleve så mye bra som elev her. Dette året har gitt meg nye perspektiv på ting som jeg ikke hadde før, noe som gjør meg mer klar for fremtiden videre.

Eivind Andreas Opdal

Kult å sjå korleis 10 forskjellige linjer kan lage eit så bra skulemiljø. Risøya er ein plass der du får dyrka interessene dine, samtidig som du får ti nye. Gode lærarar, trygt skulemiljø og fantastiske omgivelsar gjev deg god utvikling.

Arvid Leirgul

Noe som er unikt med Risøy folkehøyskole er omgivelsene! Med en skole plassert på en øy, gir det gode muligheter for å teste aktiviteter ved, på, i og under vann. Vi lærte mye, og ble kjent med mange igjennom mitt år her, og ville ikke vært foruten!!

Fra bloggen

Hvordan er folkehøgskole, sammenlignet med videregående?

Flere lurer på forskjellen mellom videregående og folkehøgskole. Ikke så rart – de fleste folkehøgskoleelevene kommer rett fra VGS, og er spent på hvordan hverdagen ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen