Til hovedinnhold

Risøy Folkehøyskole

Risøya er en perle på Sørlandet. Her blir du kjent med et mangfold av mennesker og fag, og du får frihet til å velge det som passer for deg.

Søk på skolenLinjer

Risøya ligger på en egen øy i den vakre skjærgården på Sørlandet. Det oppstår en helt egen atmosfære her siden resten av verden kommer litt på avstand. Beliggenheten er perfekt for aktiviteter ved, på og i havet. Når du har gjennomført nødvendig opplæring, kan du dykke, seile, padle og surfe så mye du vil. 

Beliggenheten, den store utstyrsparken og kompetansen på Risøya gir deg et van(n)vittig godt utgangspunkt for å få kunnskap og erfaring i alle fagområder knyttet til havet. Vi har eget basseng, klassesett med dykkerutstyr, seilbrett, SUP brett, havkajakker og kiter. Skolen eier 6 seilbåter fra 20-32 fot og flere motorbåter.Vårt utstyr er tigjengelig for deg også utenom undervisningstid!

På Risøya legger vi vekt på allsidighet, både i fag og hos hver enkelt elev. Du velger et linjefag, to sideemner og flere valgfag i løpet av året. Slik får du mulighet til å lære mer innenfor flere fagfelt. 

Mangfoldigheten gir deg nye perspektiv, nye venner, og mange lærerike opplevelser. Uansett hvem du er vil et år på Risøya gjøre en positiv forskjell for resten av livet ditt.

Velkommen til et år med fokus på deg selv, samfunnet rundt deg, til himmelen, havet og kloden vi lever på.

Les mer om risøya på risoy.fhs.no

 

 

Alle våre linjer har reiser inkludert i linjeprisen. De kaller vi for linjereiser. I tillegg kan du velge å være med på en eller flere av våre studiereiser. Disse er åpne for alle som ønsker det, uavhengig av hvilken linje man går på. Det betyr at du kan være med til Maldivene for å dykke selv om du ikke går på dykkelinja, eller du kan seile i Kroatia selv om du ikke går på Seil, surf, kite. Vi har også en studiereise til London.

Dersom du velger å delta på en studiereise, kommer denne kostnaden som et tillegg. Dersom du velger å ikke reise, vil du følge undervisningsopplegget hjemme på øya sammen med flertallet av elevene. Det er et godt alternativ å være på skolen, etterhvert vil man oppdage at mye av folkehøyskoleåret handler om det som skjer på øya sammen med folkene der. Vi kaller dette for 100% Risøya!

 

 

Dykk i Maldivene

Obligatorisk: Nei

Pris: 18 000

Varighet: 10 dager

Maldivene er en øystat i Indiahavet, bestående av over 1000 små øyer, idyllisk plassert i  krystallklart vann. Maldivene byr på god sikt og variert dykking, her er korallhager, bratte vegger, vrak, grotter og et yrende undervannsliv med skilpadder, hai, delfiner og tusenvis av fargerike korallfisk.

Liker du undervannsverdenen vil du elske Maldivene!

 

Seil i Kroatia

Obligatorisk: Nei

Pris: 10 000

En intens uke med mye læring, både faglig og personlig. Du lærer mye om seiling på denne reisen, men du lærer også mye om deg selv ved å bo tett i en båt, være ansvarlig for andre og å møte det fantastiske landet Kroatia. Vi seiler havseilere på 45-50 fot med kroatiske skippere med mye kunnskap i hver båt.

Velkommen om bord!

Opplev London

Obligatorisk: Nei

Pris: 7 000

Opplev London! En tur for deg som liker storby og er interessert i kunst, musikk, teater og kultur!  Besøk i gallerier og museer som National Gallery og Tate Modern, og kanskje en tur innom Madam Tussaud om du vil? Severdigheter, kultur og arkitektur...Big Ben, Westminster Abbey, London Eye og Buckingham Palace. Besøk bydeler som Covent Garden og Camden Town med særpreg og sjarme. Du skal selvsagt få oppleve Londons berømte West End hvor du vil se musikaler i verdensklasse!

PERSONLIG: Den levende samtalen og den gode dialogen er det viktigste verktøyet for personlig utvikling hos oss. Vi jobber for utvikling som ærlige, ansvarlige, trygge, meningssøkende, medmenneskelig og skapende personer.

FAGLIG: Vi er en skole med høyt faglig nivå og solid undervisning. Vi legger til rette for stor grad av egenaktivitet, faglig variasjon og fordypning innen ulike emner for elevene.

KRISTEN: Som kristen folkehøyskole ønsker vi at elevene skal møte en åpen og inkluderende tro, og at de skal utvikle seg som meningssøkende personer i møte med de livssyn som alle våre elever representerer.

Vi mener at faglig og personlig utvikling på et kristent verdigrunnlag med særskilt vekt på våre bautaer, gir Et år for livet

For kropp og sjel

I fellesfagene jobber vi spesielt målrettet mot det som er folkehøyskolens oppgave, nemlig allmenndanning og folkeopplysning.

På Risøya betyr det at vi er opptatt av at våre elever skal utvikle seg som ærlige, ansvarlige, skapende, meningssøkende, trygge og medmenneskelige personer innenfor bærekraftige rammer. Det er målet med disse fagene. Les mer om vår visjon og målsetting på hjemmesiden vår.

Fellesfagene er faget Leve som du vil ha en dag i uken, og lørdagsseminar hver lørdag. De er våre samfunnsfag, religionsfag, filosofifag og kroppsøvingsfag.

På Risøy Folkehøyskole kan du sette sammen din egen timeplan, med linjefag, sideemne og valgfag. Sideemne velges for perioden før og etter jul. Du velger altså to sideemner og fire valgfag i løpet av året. Vi har 10 ulike sideemner du kan velge blant, og omtrent 20 valgfag.

Sideemne Båtliv

Opplæring og innføring i praktisk båtbruk og vedlikehold av båt. Vi bruker båter med påhenger, seilbåter av ulike typer og størrelser og skolebåten vår, MS Risøy, på 43 fot!

Sideemne Dans

Vi samarbeider med Tvedestrand DDD, distriktets velrenommerte dansestudio som også er tilknyttet Bårdar Instituttet, om danseopplæringen. Blant annet lærer du jazz, funk, hip hop og moderne.

Sideemne Dykking

Bli dykker! Her lærer du å dykke, og du får dykkerlappen i løpet av høsten. For å bli tatt opp som elev på dykking sideemne må du ha gyldig legesjekk og gjennomgå en praktisk test i bassenget.

Sideemne Friluftsliv

Liker du å være ute? En dag i uka kan du velge dette faget og få boltre deg ute i naturen. Innholdet er variert, fra fiske og fangst, til turer og stell av skog og dyr.

Sideemne Gitar

For deg som vil lære å spille eller bli bedre til å spille gitar. Vi jobber individuelt og i grupper med å utvikle dine ferdigheter som gitarspiller.

Sideemne Kajakk og klatring

For deg som ønsker å utvikle deg innen for kajakk og klatring. Det er lagt til rette for å ta våttkort og brattkort topptau.

Sideemne Kunst

Variert estetikk med tegning; blyant, kull, kritt og perspektiv. Illustrasjon; plakater, tegneserie, maleri, fargelære, akryl og akvarell. Grafikk; metalltrykk, tre og linosnitt.

Sideemne Mat og Trening

I dette faget kan du lære å lage sunn mat. Du lærer hvilken mat som passer best før og etter trening, tips og råd til god og sunn student-mat. Treningen vil være variert, både styrke og utholdenhet.

Sideemne Redning

Her lærer man ulike aspekter ved redningsarbeid. Hovedaktiviteten i faget vil være av praktisk art. Brann, førstehjelp, sikkerhetskurs, skadestedsledelse, redning i høyde med mere vil være på timeplan

Sideemne Seil & Surf

Har du lyst til å lære å seile båt? Vil du bli god på seilbrett? Har du lyst til å prøve vinter-kiting? Her får du tilgang på seilbåter (Yngling) og seilbrett (totalt 20 sett) også på fritiden.

Enkeltrom eller dobbeltrom? Vi har begge deler, men anbefaler alle å søke dobbeltrom. Hvem vet, kanskje kommer du til å dele det med en av dine beste venner?

Vi har tre internater, ett nytt og to nyoppussede. Den vanligste løsningen er at  to dobbeltrom i en leilighet deler bad og kjøkkenkrok. Det vil si at det ikke er mer en fire personer som deler bad og toalett. I enkeltromsinternatet, deler tre rom på ett bad.

Les mer om internatliv på vår hjemmeside.

 

Fasiliteter

Best på saltvann! Beliggenheten, den store utstyrsparken og kompetansen på Risøya gir deg et van(n)vittig godt utgangspunkt for å få kunnskap og erfaring i alle fagområder knyttet til havet. Vi har eget basseng, klassesett med dykkerutstyr, seilbrett, SUP brett, havkajakker og kiter. Skolen eier 6 seilbåter fra 20-32 fot og flere motorbåter. I tillegg til utstyr for sjø og hav, er vi også godt utstyrt på andre fagfelt. Vi har pianoer, klassesett med gitarer og ukuleler, og flere andre instrumenter. Vi har ny idrettshall med styrkerom, gymsal med klatrevegg, biljardbord og bordtennisbord. Dette er utstyr som er tilgjengelig både i undervisning og på fritiden når man har fått opplæring.

Skolen er endestasjon for de lokale bussene i denne retningen i Tvedestrand kommune. Disse bussene bringer deg i kontakt med ekspressbusser til Oslo, Kristiansand og Stavanger. Kort vei til Torp Lufthavn Sandefjord og Kjevik Lufthavn Kristiansand.

Finn reiserute fra der du bor

Risøya ligger øde til, nesten på den ytterste nøgne ø, og nettopp derfor er vi mer opptatt av hva vi kan få til på øya, enn hva vi har i nærområdet. Men om vi likevel skal nevne noe, må det være Snarkjøp, som ligger en passe lang spasertur fra skolen, og som også er tilgjengelig med kano og kajakk!

En vanlig skoleuke hos oss ser omtrent slik ut:

  • Mandag og tirsdag har du linjefaget ditt.
  • Onsdag velger du et sideemnefag.
  • Torsdag har du et valgfag frem til lunsj, så har du undervisningsfri resten av dagen.
  • Fredag er det tid for fellesfag, det er delt i to, med to timer teori og to timer aktivitet.
  • Lørdag er satt av til seminarer for alle elevene.

Du har kun ett fag hver dag.

 

 

Vår beliggenhet innbyr til mye aktivitet på skolen, på øya og på havet rundt øya. Vi har organiserte aktiviteter hver dag, noe er lærerstyrt, og annet er organisert av studentene. Det foregår naturligvis en god del i gymsalen og på styrkerommet, men det er også mange andre aktiviteter å delta på. Seilbåter, kajakker og dykkerytstyr brukes flittig på ettermiddagene, vi har samlinger med strikking og håndarbeid i peisestua. Det klatres, både ute og inne, vi har filmkvelder, åpent basseng og en smie du kan bruke for å smi årets julegaver. Vi har godt tilbud innenfor musikk, med muligheter for å danne band, øve på instrumenter, eller møtes for å synge sammen. To kvelder i uken har vi faste samlinger med tro og tvil som tema. Den viktigste ressursen vi har for å gi en meningsfull fritid er likevel våre studenter, det er relasjonene dere bygger, og vennskapet dere etablerer som for de aller fleste vil være den viktigste forutsetningen for å trives godt og for å få et år for livet.

Risøy Folkehøyskole har 18 års grense, det betyr at du senest må fylle 18 år i løpet av høsten. Utover dette har vi ingen spesielle opptakskrav.

Rafal Siuda

Vaktmester

Per Kristiansen

Rektor

Velkommen til skolen i selve sørlandsparadiset!  Vi gleder oss til å bli kjent med kullet 2019 - 2020.  Ta gjerne kontakt om du lurer på noe!

Epost: per.kristiansen@risoy.fhs.no
Telefon: 37199351/ 90079396

Arnljot Austvik

Avdelingsleder

Epost: arnljot.austvik@risoy.fhs.no
Telefon: 37199358

Barbara Sontowski

Kjøkken og internatassistent

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37199356

Bjørge Vågsmyr

Driftsleder

Epost: driftsleder@risoy.fhs.no
Telefon: 37199357

Camilla Kulland

Linjelærer Tegne, male, reise

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: camilla.kulland@risoy.fhs.no
Telefon: 37199355

Charlotte Lindvik

Linjelærer Dykking Maldivene

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: charlotte.lindvik@risoy.fhs.no
Telefon: 37199355

Dag Olav Ausland

Miljøarbeider

Epost: dag.olav.ausland@risoy.fhs.no
Telefon: 37199358

Ellen Mordal

Linjelærer Musikk, dans, drama, Los Angeles

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: ellen.mordal@risoy.fhs.no
Telefon: 37199355

Frode Husavik

Linjelærer Redning, sikkerhet, ledelse

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: frode.husavik@risoy.fhs,no

Helge Solberg

Linjelærer Trening, friluftsliv og reise

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: helge.solberg@risoy.fhs.no
Telefon: 37199355

Hilde Flåta Gundersen

Linjelærer Aktiv bo og fritid

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: hilde.gundersen@risoy.fhs.no
Telefon: 37199358

Inger Ekedal

Internatleder

Epost: husmor@risoy.fhs.no
Telefon: 37199353

Ingrid Sandtrø

Kjøkken og internatassistent

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37199356

Jonas Heggli

Linjelærer Backpacker Afrika og Europa

Epost: jonas.heggli@risoy.fhs.no
Telefon: 37199355

Kirsten Lorenz Hegland

Kontor og sommerdriftsleder

Epost: post@risoy.fhs.no
Telefon: 37199350

Kjetil Lomm

Linjelærer Seil, surf, kite, reis

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: kjetil.lomm@risoy.fhs.no
Telefon: 37199355

Lisbeth Solberg

Kokk

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37199356

Magne Leivann

Vaktmester

Epost: vaktmester@risoy.fhs.no
Telefon: 37199357

Martin Breen

Lærer

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: martin.breen@risoy.fhs.no
Telefon: 92695389

Morten Røsås

Studieinspektør

Epost: morten.rosas@risoy.fhs.no
Telefon: 37199354

Ruth Camilla Barmen

Kjøkkensjef

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37199356

Signe Rosland Jensen

Økonomileder

Epost: okonomi@risoy.fhs.no
Telefon: 37199352

Thomas Johansen

Kokk

Epost: kjokken@risoy.fhs.no
Telefon: 37199356

Tove Salmi Austvik

Linjelærer Aktiv bo og fritid

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: tove.s.austvik@risoy.fhs.no
Telefon: 37199358

Åse Røsås

Linjelærer Reise, livsstil og helse

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: aase@rosaas@risoy.fhs.no
Telefon: 37199355

Lar Petter Einbu

Lærer

Hei!  Jeg er lærer på Gaming, Los Angeles og gleder meg til å bli kjent med dere alle sammen i august!

Epost: lpeinbu@gmail.com
Telefon: 986 26 908

Linjer på Risøy Folkehøyskole

Redning, sikkerhet, ledelse, Afrika

Risøy Folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Backpacker Afrika og Europa

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Trening, friluftsliv, reise

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Dykking Maldivene

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Tegne, male, reise

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Musikk, dans, drama, Los Angeles

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Aktiv bo og fritid

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Reise, livsstil, helse

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Seil, surf, kite, reis

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Gaming, Los Angeles

Risøy Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eit år på Risøy folkehøgskule er virkelig eit år for livet. Der du både får venner og minner som aldri glemmes.

Sten Harald Økland, elev 2015-2016

Det at skolen er på en øy skaper et unikt fellesskap blant elever og lærere. Man blir nærmest som en familie. Her finnes noe for enhver person og smak, og skolens fag gir elevene en unik mulighet til å dyrke sine interesser og få seg nye.

Patrik Ramsland Worts, elev 2015-2016

Mitt år på øya var lærerikt i sosiale omgivelser, med flotte dykke muligheter og vennskap for livet. Med lærere som engasjerte seg i undervisningen og på fritiden var muligheten mange her på øya. Dette fekk meg til å bli ein ansvarleg og god dykker.

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen