Til hovedinnhold
Ledig plass

Spill i band, bli inspirert og inkludert. Bli vant til å ta ansvar for deg selv og omgivelsene. Ta også del i en rekke spennende, sosiale og interessante fag på tvers av linjene. Tilrettelagt linje.

Et år på Musikk Bo Fritid linja gir deg utviklingsmuligheter gjennom individuell tilrettelegging og trygge rammer.

Med utgangspunkt i hver enkelt sine muligheter og ressurser, legger vi til rette for musikalsk utfoldelse med samspill i fokus. Erfaring i å være en aktiv del av et større fellesskap står sentralt, og mulighetene for å øke både selvinnsikten og selvaktelsen din er gode.

Vi spiller i band, reiser på actionfylte og hyggelige dagsturer, lager mat, har individuelle samtaler og boligtimer, og backer hverandre opp slik at vi sammen kan nå nye høyder.

På Musikk Bo Fritid er det ingen instrument- eller sjangerbegrensning!

Du vil få en god forberedelse til voksenlivet gjennom opplæring i praktiske ferdigheter som trengs når man skal bo for seg selv. Som for eksempel;

Som elev på MBF må du søke om støtte fra ditt lokale NAV-kontor, eventuelt fra Fylkeskommunen. Elevene på MBF har ofte gått på tilrettelagte linjer tidligere, men ønsker nå mer spillerom. På MBF får du individuell oppfølging, samtidig som du har alle muligheter til å bli del av det store fellesskapet gjennom fellesfag, valgfag, internatliv, turer, konserter osv. Eksempler på utfordringer elever på MBF kan ha, er Asberger eller nonverbale lærevansker. Ta kontakt med oss dersom du vurderer å søke på MBF.

I desember reiser alle elevene til utlandet. Alle disse turene er unike der vi er tett på ungdommer fra andre kulturer i hele perioden. Vi jobber med musikk og teater sammen og får mange flotte opplevelser. Turene du kan velge mellom er; India, Kenya, Colombia, Moldova og Spania. Turen til Spania er inkludert i skolepengene. For mer informasjon om turene se Våre utenlandsturer

Colombia

Pris: 10 000

Lyst til å bli med til Colombia? Vi ønsker å gi deg muligheten til å utforske verden, og til å bli bedre kjent med deg selv. Colombia er et fargerikt og vakkert land med en mangfoldig kultur, og en dramatisk historie. En tur til Colombia er en opplevelse for livet!

Bli med til den søramerikanske millionbyen Bogota! Her får du muligheten til å bli kjent med ungdommer fra en helt annen kant av verden. Vi skal ha musikalske samarbeidsprosjekter, og vi skal oppleve byen sammen. 

Viken har vært i Colombia siden 2013. Vi samarbeider med Academia de Artes Guerrero og Arte Sin Fronteras (Kunst uten grenser). Academia de Artes Guerrero er et kunstakademi i Bogota hvor man kan få undervisning i blant annet musikk, teater, billedkunst, skulptur, film eller lydproduksjon. I byen Soacha står de bak et kultursenter i bydelen Bellavista. Her gis det et gratis kulturtilbud til barn og unge. Mange av de ca1,5 millioner innbyggerne i Soacha er internt fordrevne flyktninger på grunn av den langvarige konflikten i landet.
 

India

Pris: 10 000

Hva tenker du når du hører India? Karri, fargerike sarier, Gandhi, varme, masse folk? Bli med og sjekk ut selv!

India er kontrastenes land. Her finner du ekstrem fattigdom og enorm rikdom, fantastisk natur, et mylder av språk og folkegrupper, fengende Bollywoodmusikk på gata og på restauranter og vannbøfler vandrende midt i bytrafikken. 

Dumka ligger i delstaten Jharkhand i det østlige India. Hit reiser Musikkfolkehøgskolen Viken på kulturutveksling og møter lokale ungdommer og studenter på samme alder. Sammen med våre lokale samarbeidspartnere i Dumka skaper vi felles opplevelser gjennom musikk, vennskap og indisk matlaging. Bli med og opplev India fra innsiden sammen med oss, med alle sine farger, smaker, mennesker og lyder!» 
 
Viktig informasjon: 
For å være med til India, trenger du en del vaksiner. Du er selv ansvarlig for å ta de nødvendige vaksinene. Disse er ikke inkludert i prisen. Det er et krav å ha pass (gyldig 6 måneder etter hjemkomst) og reiseforsikring. Hvis du er under 21 år, kan du sannsynligvis bruke reiseforsikringen til foreldrene dine. Du trenger visum. Skolen bistår i søknadsprosessen. Når det gjelder sikkerhet på tur, følger vi de offisielle reiserådene fra Utenriksdepartementet.

 

For mer info: http://musikkfolkehogskolen.no/india 

Kenya

Pris: 10 000

Vil du være med til Nairobi, Kenyas hovedstad, med over tre millioner innbyggere, hvor veldig mange av dem bor i en av slummene.

Moldova

Pris: 4 000

Bli med til Moldova! Moldova er Europas fattigste land, men svært rikt på kultur og historie. Opplev en kulturreise av de sjeldne og se hvordan musikken bygger broer og skaper bånd. Benytt sjansen til å få et minne for livet.

I Moldova bor vi i hovedstaden Chisinau og her vil vi besøke flere av landets største severdigheter. Med utgangspunkt i Chisinau reiser vi til flere byer for å holde konserter. Vi besøker barnehjem for utviklingshemmende og rockeklubber i hovedstaden. 

Utviklingshemmede i Moldova er ikke akseptert på samme måte som hos oss. Samfunnet vil helst ikke ha noe med dem å gjøre. Mange barn bor i barnehjem etter å ha blitt satt bort fra sine foreldre. Mange av dem lever under svært dårlige kår og konsertene vi spiller er et høydepunkt både for oss og dem. Vi opplever hva virkelig musikkglede er! 

 

Vi holder også en konsert i utbryterrepublikken Transnistria. Transnistria er kun anerkjent av to andre utbryterrepublikker, men har sin egen regjering, parlament, militære, politi og postsystem. 

På alle konsertene reiser vi sammen med lokale musikere og har hver våre innslag.  Vi har reist til Moldova siden 2015, og har etablert gode samarbeid. Organisasjonen P.O.T Music tilrettelegger turen for oss. Vi samarbeider også med Ahead Moldova, en norsk organisasjon som arbeider med forebyggende tiltak. 

Vi lover deg et minne for livet!

 

For mer info: http://musikkfolkehogskolen.no/moldova 

Spania

Pris: Inkludert i linjepris

Vi reiser til Alcoy, som ligger ca 1 time inn i landet fra Alicante. Å reise til Spania med Viken er en unik mulighet til å bli kjent med ungdommer som jobber med musikk og teater på en helt annen måte enn du er vant til.

Vår viktigste samarbeidspartner i Spania er Sanchis Banus, en skole for ungdom med fysiske og psykiske utviklingshemminger. Vi blir kjent gjennom teaterleker og andre aktiviteter. Etter hvert jobber vi fram en felles konsert. Konserten består av musikalske innslag som Vikenelevene har forberedt på forhånd, og noen låter som vi øver inn sammen med Sanchis Banus. Vi besøker også Faula Teatre. Dette er et amatørteater der mange av skuespillerne går på den skolen vi samarbeider med. 

Musikk er vår fellesnevner, og på denne turen får du oppleve den magiske kraften som musikk har. De ungdommene vi besøker har stort sett ikke noe verbalt språk og de få som snakker kan kun spansk. Musikk og lek blir derfor vår måte å kommunisere på. 

I løpet av oppholdet vil vi også dra på noen utflukter. Små landsbyer med brosteinslagte gater og hvite murhus eller travle byer med muséer, kaféer og handlegater.Vi spiser frokost på hotellet. Resten av måltidene spiser vi på en koselig familiedrevet restaurant som heter Casa Juan. Her blir vi godt tatt i mot, og de gjør alt de kan for at vi skal trives. 

Bli med på en spennende reise inn i en annerledes virkelighetsforståelse, der vi skaper helt nye og overraskende kunstneriske uttrykk.
 

 

Guro Mo

Linjelærer Musikk Bo Fritid

Guro Mo er adjunkt med universitetsutdanning i pedagogikk, psykologi, fransk og PPU. Hun har tidligere jobbet i rusomsorgen, i barnevernet og som norsklærer for fremmedspråklige. På Musikkfolkehøgskolen er Guro primært linjærer for den tilrettelagte linja Musikk Bo Fritid, men hun er også engasjert i mange andre sammenhenger. Guros hovedinstrument er fiolin.

Epost: guro.mo@musikkfolkehogskolen.no

Du komponerer din egen timeplan med opptil 30 timer musikk i uka. Linjefagene utgjør 9 av timene. I tillegg fylles uka med en rekke andre spennende undervisningstimer. Dette betyr at ingen timeplaner er like. Noen velger å ha mange timer, andre velger seg færre timer.

• Hovedinstrument (1 t/uka)
• Linjefag (9 t/uka)
• Valgfag (2-10 t/uka)
• Fellesfag (ca 15 t/uka)

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret er fullt av prosjekter, som f.eks. Lyden av Viken, Musikal, EuroViken, gjesteartister, kor osv.
Under kan du se hvordan året er lagt opp (endringer kan komme).

Her ligger skoleruta for året 2018-2019

Last ned årsplan som pdf ↓

Hvor mange valgfag du kan delta i, avhenger av størrelsen på fagene du velger. Du kan velge opp til 6 fag blant 30 ulike valgfag! Her er alt fra vokalgruppe, låtskriving, studio, band og loop station til jegerprøve, matlaging og friluftsliv. Se alle valgfagene på musikkfolkehogskolen.no/undervisning

Alpha kurs

Dette er et fag hvor du fordyper deg i kristendommen. Du trenger ikke å være kristen for å ha dette faget.

Arrangering

I dette faget lærer du å skrive arrangementer for ulike ensembler.

Dans

Dansetimene foregår i den nye, flotte teatersalen vår. Her er masse spennende koreografi, og elevene er med på å forme faget. Danserne kan bli brukt i forestillinger gjennom skoleåret.

Friluftsliv

Friluftsliv er et tur-basert fag med fokus på gode naturopplevelser og fellesskap! Det legges opp til flere turer, noen med overnatting.

Gitar besifring

I dette faget lærer du grunnleggende gitarferdigheter knyttet bl.a. til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (ca 9 pers./gruppe), fra nybegynner til viderekommende.

Gospelband

Dette er faget for deg som har samspillerfaring. Bandet vil være bandet for skolens gospelkor.

Gospelkor

Her får du muligheten til å synge i gospelkor under ledelse av en dyktig dirigent! Sammen med gospelkorets band øver vi ukentlig og har flere framføringer i løpet av skoleåret!

Gym

Dersom du velger gym valgfag får du et bredt spekter av fysiske aktiviteter, både utendørs og inne i skolens gymsal. Kom i form, eventuelt hold på den formen du allerede har!

Hverdags Psykologi

I dette faget lærer og prater vi om hvordan vi er skrudd sammen og hva vi påvirkes av.

Improvisasjon

I dette faget jobber du med improvisasjon i ulike former og settinger, både med og uten instrumenter.

Jazzteori

Vi ser på jazzharmoniske prinsipper og hvordan disse kan brukes både i hovedinstrument/arrangering. Faget gir et godt grunnlag for videre studier! Grunnleggende musikkteori forutsettes.

Jegeprøve

Valgfaget gir deg undervisningen og praksisen du trenger for å ta jegerprøven, alt til en svært hyggelig pris! Undervisning og prøve foregår på skolen.

Kammerkor

I kammerkoret får du prøvd deg innenfor et vidt musikalsk spekter, med fokus på et klassisk repertoar. Gode notekunnskaper er en fordel, og en kartleggingsprøve plasserer deg på rett stemme i koret.

Kirkeorgel

Detter er eit fag som krever at du kan lese godt noter. Det krever også at du kan spille piano fra før av.

Låtskriving

Her jobber du med egne låter. Enten du har masse erfaring med å skrive låter, eller aldri har skrevet låter - er dette faget for deg. Her lærer du verktøy som kan hjelpe deg i låtskrivingsprosessen

Livelyd produksjon

I faget lærer du hvordan en live-produksjon planlegges og gjennomføres. Alt fra hvordan skrive en teknisk rider, til opprigg og lyd-teknikk.

Loop station Vokal

Bruk stemmen, og legg lag på lag på lag. Du trenger ikke være vokalist for å delta i dette valgfaget. Loop station Vokal byr på spennende og fantastiske måter å bruke stemmen på!

Lytting

I dette faget skal vi høre på musikk sammen med andre og lære å sette ord på det vi hører.

Musikkhistorie

I dette faget ser vi på musikkhistorien, og hvordan den har formet det vi hører på i dag.

Musikklære

Utvikle deg innen hørelære og musikkteori. Faget er svært relevant og praktisk rettet, og det du lærer vil komme til nytte i livet som musiker. Musikklære er nivådelt og passer for alle.

Opptaksprøvekurs

I dette faget forberedes du best mulig fram mot opptaksprøver for musikkutdanning ved universitet og høgskoler. Forberedelsene skreddersys for deg og ditt behov.

Piano besifring

I dette faget lærer du grunnleggende pianoferdigheter knyttet til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (maks 7 pr gruppe), fra nybegynner til viderekommende.

Prøvespill

Dette faget skal skape en arena hvor de som skal ha prøvespill til høyere musikkutdanning får mulighet til å jobbe med materialet de skal spille med andre.

Samspill

I samspill valgfag blir elevene delt inn i samspillgrupper, hvor det blir mulighet for å prøve ulike sjangere og besetninger.

Skole for musikk og scene

I dette faget skal du selv undervise eksterne elever i hovedinstrumenter. Du vil få undervisning i pedagogiske metoder og didaktikk, og du får tett oppfølging på din egen undervisning.

Studioproduksjon

I dette faget lærer du hvordan du kan produsere musikk i skolens lydstudio.

Teater

Utfold deg som skuespiller, uavhengig av hvilken linje du går på og hvilke forkunnskaper du har. Vi har fokus på å ha det gøy, og det er godt mulig at du får delta i skolens musikaloppsetting.

Tro og tvil

I disse hyggelige gruppesamlingene får du muligheten til å ha samtaler om de viktige spørsmålene i livet! Tro & Tvil foregår på kveldstid, ofte hjemme hos lærer.

Troslære

I dette faget fokuseres det på kristen tro og praksis.

Vokalgruppe

I dette faget kan du være med i en vokalgruppe som jobber med a cappella sang.

På Musikkfolkehøgskolen Viken utvikler du deg som musiker og menneske! Her møter du dyktige lærere/musikere, medelever med samme interesse som deg, et fellesskap som kan vare livet ut - og reiser som gjør noe med deg!

Linjer ved skolen

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Thea Sam Henriksen (Tidligere Musikk Bo Fritid-elev)

«Året mitt på Musikk Bo Fritid har vært det beste året på skole siden førsteklasse. Nye venner, nye muligheter, nye opplevelser og en ny deg. Et år på MBF forandret meg til en bedre person, en som kan ta bedre beslutninger.»

Fra bloggen

- Jeg ville aldri vært folkehøgskoleåret foruten

Thomas Øyvang var en av få i sitt kull som gikk fra fagbrev til folkehøgskole. Det har han aldri angret på. Nå oppfordrer han flere ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Kreativ Livslære

Bjerkely folkehøyskole
Kontakt skolen
Helårskurs16 t/ukeKristen

Bo og fritid

Jæren folkehøgskule
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Bu og fritid

Fjordane Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Reise Bo og Fritid

Ålesund Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Friluftsliv Ingen grenser

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Aktiv hverdag - botrening

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs29 t/ukeKristen

Tilrettelagt Rønningen

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Aktiv - Spania

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
HelårskursKristen

Aktiv bo og fritid

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Allround Aktiv

Lundheim folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Butrening.Aktivitet

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Botrening

Grenland Folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen