Til hovedinnhold

Dette er den perfekte linja for deg som har lyst til å være ute på tur, både på land og hav. Her får du en real godtepose av det Norge har å by på!

Hva med øyhopping med seilbåt og hengekøye på Sørlandet?

Vår desiderte favorittøy, vår egen Risøya, har mange kortreiste turperler, og et hav av muligheter for aktiviteter til sjøs.

Når høsten er på sitt mørkeste, tar vi en tur til varmen i Portugal. Der surfer vi, og utforsker andre spennende aktiviteter de tilbyr langs den vakre kysten. For å oppleve vinterfjellet, drar vi til Hovden og boltrer oss i snøen.

Og best av alt, du er ikke alene. Gode turkamerater gjør reisen enda bedre! En linje for den eventyrlystne, den som har lyst til å utforske nye aktiviteter, prøve seg på ulike arenaer og gjennom stor variasjon bli bedre kjent med seg selv og andre

 

NB! Dette er ikke en ekstremlinje, og heller ikke den linja med flest døgn i telt og snøhule. Denne linja passer for deg som vil smake på friluftslivet, men som også er glad i komfort og en god seng.

 

Gode grunner for å velge linja:

 

For den eventyrlystne. Den som har lyst til å utforske nye aktiviteter, prøve seg på ulike arenaer og gjennom stor variasjon bli bedre kjent med seg selv og andre.

Dette vil du lære

Målet for linja er at du skal bli trygg og selvstendig i variert friluftsliv. Du får opplæring i alle båttyper som kajakk, kano, seilbåt og små og store motorbåter. Vi farter mye rundt i skjærgården og på sjøen.

Emner vi kommer til å jobbe med:

 • Praktisk turkunnskap
 • Risikovurderinger og sikkerhet
 • Førstehjelpskurs
 • Brattkort /klatring
 • Badevaktskurs
 • Båtførerlappen
 • Seiling
 • Padling
 • Vinteraktivitet
 • Friluftsliv

 

 

 

Våre forventninger til deg

At du er motivert, har lyst til å være aktiv, liker nye ting og kan trives med å være ute på tur.

PRØV NOE MER. Velg et sideemne! Lær å spille gitar, synge, male et bilde, eller ta dykkerlappen, for eksempel. Og om hvis du absolutt vil reise ut av landet kan du i tillegg velge å bli med på studiereiser for å seile i Kroatia og dykke på Maldivene.

Studietur: Lyngør fyr

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

For oss er det en kort reise i distanse, men ganske eksotisk som opplevelse! Helt ytterst av landet, med åpen horisont mot Skagerak kan du finne ro og tenke store tanker. Om det er en stille fin kveld med flatt vann, eller en stormfull aften er det uansett duket for opplevelser som vil bli husket!

bildetekst

Studietur: Portugal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi reiser til Portugal for å trene og skape et godt klassemiljø. Dette er en treningstur hvor fokuset er å komme i god form gjennom strandaktiviteter, ulike ballspill og selvfølgelig styrke og utholdenhetstrening. Turen blir en treningsleir, vi motiverer hverandre og samarbeider om å nå målet. Du blir med på å lage detaljerte planer for uken med forslag til aktiviteter og utflukter.

Studietur: Vintercamp Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Bli med på et vinter eventyr. 

Dagene bruker vi i bakken med snowboard og alpint. Har du lyst til å lære mer i bakken så holder vi kurs i alle grener! Ta med eget utstyr eller lån i skisenteret. 

Når skidagen er over er det middag, sosialt opplegg og god stemning på hytta. 

bildetekst

Studietur: Nordsjø, Gvarv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi reiser til Gvarv på Nordsjø ferieland for å stå på vannski, wakeboard og knebrett. Her kan du hoppe og ta triks eller bare cruise rundt. Vi fyrer grillen som er varm hele dagen hvor du kan spise så mye du vil og når du vil med gode venner rundt deg. 

bildetekst

Vi vet at mange folkehøyskoleelever har lyst til å reise. Derfor har alle linjene på Risøya fantastiske linjereiser. Men reiser koster mye! Vi synes det er leit om reisene gjør det for dyrt å gå på folkehøyskole. Når du begynner på skolen vår, oppdager du raskt at det viktigste ikke er reisene, men hverdagen og de fine folkene du har rundt deg på øya.

 

For at skoleåret skal bli rimeligere, er reisene på Risøya valgfrie. Dersom du har lyst og råd til det, kan du bli med på flere reiser, men hvis du ikke ser behovet kan du velge å bli på øya, og spare pengene! Kanskje du vil gå dykkelinja, og velge å bruke penger på komplett dykkerutstyr i stedet for å reise til Maldivene? På Risøya får du mulighet til å velge.

 

Du kan bli med på alle studiereiser uavhengig av hvilken linje du går på.

Eller du kan velge å bli med på noen reiser, eller ingen. Uansett får du et godt faglig tilbud.

 

Friluftsliv Svalbard

Obligatorisk: Nei

Pris: 14 000

Varighet: 1 uke

Vi reiser til vakre Svalbard på vinterstid med nordlyset over oss. Vi reiser hit for å se hva klimaendringer gjør med dyreliv og klimaet rundt. Her skal vi innom polarmuseet og lære om vår stolte historie i polare strøk. Topptur og isgrottetur er også noe vi skal igjennom, og hvis vi er heldige, får vi kanskje sett isbjørn i løpet av oppholdet. Vi har med lokalkjent guide hele oppholdet som har lang erfaring med Svalbard.

Kultur London

Obligatorisk: Nei

Pris: 8 000

Vi boltrer oss i kunst, fotball, musikk, teater, museum og annen kultur i verdensmetropolen London! Verdensberømte museer og gallerier som Tate Modern og National Gallery står på timeplanen, det samme gjør besøk i de vibrerende og sjarmerende bydelene Covent Garden og Camden Town. Selvfølgelig har vi laget rom for musikaler i verdensklasse på Londons berømte West End. Premier league oppsettet må vi se nærmere på etter hvert, men det kommer til å bli kamp! Om du har plass til enda mere inntrykk, utforsker vi flere av Londons mange berømte severdigheter.

Dykk i Maldivene

Obligatorisk: Nei

Pris: 19 500

Varighet: 10 dager

Maldivene er en øystat i Indiahavet, bestående av over 1000 små øyer, idyllisk plassert i  krystallklart vann. Maldivene byr på god sikt og variert dykking, her er korallhager, bratte vegger, vrak, grotter og et yrende undervannsliv med skilpadder, hai, delfiner og tusenvis av fargerike korallfisk.

Liker du undervannsverdenen vil du elske Maldivene!

 

Seil i Kroatia

Obligatorisk: Nei

Pris: 15 000

Varighet: 1 uke

En intens uke med mye læring, både faglig og personlig. Du lærer mye om seiling på denne reisen, men du lærer også mye om deg selv ved å bo tett i en båt, være ansvarlig for andre og å møte det fantastiske landet Kroatia. Vi seiler havseilere på 45-50 fot med kroatiske skippere med mye kunnskap i hver båt.

Velkommen om bord!

Jonas Heggli

Linjelærer Utendørs

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: jonas.heggli@risoy.fhs.no
Telefon: 37 19 93 50

En vanlig skoleuke hos oss ser omtrent slik ut:

 • Mandag og tirsdag har du linjefaget ditt.
 • Onsdag velger du et sideemnefag.
 • Torsdag har du et valgfag frem til lunsj, så har du undervisningsfri resten av dagen.
 • Fredag er det tid for fellesfag, det er delt i to, med to timer teori og to timer aktivitet.
 • Lørdag er satt av til seminarer for alle elevene.

Du har kun ett fag hver dag.

 

 

Her finner du informasjon om skolestart, ferier, ulike prosjektuker og annet.

På Risøy Folkehøyskole kan du sette sammen din egen timeplan, med linjefag, sideemne og valgfag. Sideemne velges for perioden før og etter jul. Du velger altså to sideemner og fire valgfag i løpet av året. Vi har 10 ulike sideemner du kan velge blant, og omtrent 20 valgfag.

Sideemne Båtliv

Opplæring og innføring i praktisk båtbruk og vedlikehold av båt. Vi bruker båter med påhenger, seilbåter av ulike typer og størrelser og skolebåten vår, MS Risøy, på 43 fot!

Sideemne Dans

Vi samarbeider med Tvedestrand DDD, distriktets velrenommerte dansestudio om danseopplæringen. Blant annet lærer du jazz, funk, hip hop og moderne.

Sideemne Dykking

Bli dykker! Her lærer du å dykke, og du får dykkerlappen i løpet av høsten. For å bli tatt opp som elev på dykking sideemne må du ha gyldig legesjekk og gjennomgå en praktisk test i bassenget.

Sideemne Friluftsliv

Liker du å være ute? En dag i uka kan du velge dette faget og få boltre deg ute i naturen. Innholdet er variert, fra fiske og fangst, til turer og stell av skog og dyr.

Sideemne Gitar

For deg som vil lære å spille eller bli bedre til å spille gitar. Vi jobber individuelt og i grupper med å utvikle dine ferdigheter som gitarspiller.

Sideemne Kajakk og klatring

For deg som ønsker å utvikle deg innen for kajakk og klatring. Det er lagt til rette for å ta våttkort og brattkort topptau.

Sideemne Kunst

Variert estetikk med tegning; blyant, kull, kritt og perspektiv. Illustrasjon; plakater, tegneserie, maleri, fargelære, akryl og akvarell. Grafikk; metalltrykk, tre og linosnitt.

Sideemne Mat og Trening

I dette faget kan du lære å lage sunn mat. Du lærer hvilken mat som passer best før og etter trening, tips og råd til god og sunn student-mat. Treningen vil være variert, både styrke og utholdenhet.

Sideemne Redning

Her lærer man ulike aspekter ved redningsarbeid. Hovedaktiviteten i faget vil være av praktisk art. Brann, førstehjelp, sikkerhetskurs, skadestedsledelse, redning i høyde med mere vil være på timeplan

Sideemne Seil & Surf

Faget for deg som har lyst til å lære å seile kjølbåt og vindsurfing. Vi har alt utstyret på øya, og du kan bruke det på fritiden etter opplæring.

Risøya er en perle på Sørlandet. Her blir du kjent med et mangfold av mennesker og fag, og du får frihet til å velge det som passer for deg.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 124 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Utstyr til alle aktiviteter
 • Studietur: Lyngør fyr
 • Studietur: Portugal
 • Studietur: Vintercamp Hovden
 • Studietur: Nordsjø, Gvarv
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 500,-
(12 450,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Linja krever ingen forkunnskaper, men gjør rede for tilpasningsbehov i søknaden din, om du skulle ha utfordringer som trenger tilrettelegging. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Året på Risøya og Utendørs var et år stappet med opplevelser og turer som bidro til å skape et fantastisk samhold som skaffet meg venner og minner for livet. Anbefales!

Fra bloggen

- Du kjeder deg aldri på folkehøgskole. Det er alltid noe som skjer!

Maria hadde ikke hørt noe særlig om folkehøgskole, og var veldig skeptisk da hun ble tipset om å sjekke det ut. Etter å ha lest ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv X // Bali -Topptur, Klatring & Surf

Møre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Natur & Action

Evje Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Arctic Bushcraft - Sapmi

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Friluftsliv X // Norge - Fjell, fjord & hav

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fjell & ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Tropisk seilas, hav og fjell

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fjellsport Freeride

Sunnfjord Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs14 t/ukeKristen

Vann & Villmark

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs24 t/ukeKristen

Friluftsliv Explore - Norge

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

New Zealand Friluftsliv

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen