Til hovedinnhold

Et år preget av fart og multisport, med en rekke aktiviteter som klatring, kiting, ski, hundekjøring, trening og villmarksliv.

Noen av høydepunktene for året er:

Året er fylt med fart og bredde:

Det blir litt ekstra fokus på klatring og kiting dette året. Høsten starter med klatring både inne og ute, med vår egen klatrevegg på skolen. Vi tar også brattkort og klatrer ute i fjellen før vinteren kommer.

I løpet av vinteren og våren vil vi lære snøkiting og dra til Vake 2025, verdens tøffeste snøkitekonkurranse. Vi setter opp basecamp, drar på kitetur på Varanger Halvøya og ser på konkurransen.

På skolen har vi tilgang til:

Årets store tur går til Sardinia, der vi vil bo på en gård og lære å kite på vannet. Når vinden ikke samarbeider, vil vi klatre, vandre, og SUP:e gjennom dagene.

I løpet av året vil vi kontinuerlig jobbe med treningslære, anatomi, ernæring og treningsplanlegging.

Dette blir et år fylt med aktivitet og utfordringer i den fantastiske villmarken.

Sardinia - Kite og Klatring

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Sardinia vil vi klatre og kite, samt delta i kurs for kiting på vann. Uansett hvilket nivå du er på får du en god instruktøsom vil hjelpe deg til neste nivå. Vi vil ha gleden av å bo på en sjarmerende gård der vi vil bli skjemt bort med deilige måltider laget av lokale råvarer. Dette vil gi oss en smak av den autentiske sardinske matkulturen og gjøre opplevelsen enda mer minneverdig.

Dagene uten vind fyller vi med utfordrende klatreopplevelser, hvor vi kan teste våre ferdigheter og utforske den vakre naturen på øya.

Sardinia blir ikke bare et sted for ekstreme aktiviteter, men også en destinasjon der vi kan fordype oss i den lokale kulturen, nyte god mat og skape minner som varer livet ut.

Klatring og buldring i Jarfjordfjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Bli med på en intensiv uke på Jarfjordfjellet, hvor vi utforsker klatring og buldring. Vi bor i telt midt i fjellterrenget, omgitt av storslått natur. Dette blir en uke fylt med utfordringer, fellesskap og minnerike opplevelser. Gjør deg klar for adrenalinfylte dager og magiske netter under stjernene.

Vake 2025

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vake 2025 er verdens tøffeste snøkitekonkurranse- Vi vil planlegger å etablere vår egen basecamp. I tillegg vil vi dra på egne turer og utforske Varangerhalvøya.
Under Vake skapes en helt spesiell atmosfære som bare kan oppleves under verdens tøffeste snøkitekonkurranse. Stemningen er elektrisk, fylt med spenning, utfordringer og samhold blant deltakerne. Den arktiske kulden og det bølgende landskapet på Varangerhalvøya legger til en ekstra dimensjon av intensitet til begivenheten.

Levi Skiresort

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar til Levi Skiresort, der vi vil bo på hotell og ha muligheten til å stå på alpint for de som ønsker det, eller langrenn. Dette skiresortet ligger midt i ingenmannsland i Nord-Finland, og gir oss en unik opplevelse av den storslåtte naturen og vinterlandskapet i denne nordlige regionen. Her vil vi kunne nyte både utfordrende alpinbakker og rolige langrennsløyper, alt innhyllet i den vakre arktiske atmosfæren. Det blir en uforglemmelig opplevelse midt blant de spektakulære vinteromgivelsene i Levi.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Nord-kalottur i mørketida

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november ved inngangen til mørketid drar hele skolen på en rundreise hvor vi er innom ulike destinasjoner på Nord-kalotten. Ved Enaresjøen i Nord-Finland besøker vi Siida, et museum om samisk kultur. I Kautokeino får du sjansen til å gå innom den fantastiske sølvsmia Juhls, hvor både selve bygget og smykkene er verdt en titt. Vi besøker også Sametinget i Karasjok. 

I Alta får du to dager hvor du kan bruke fritiden til å gjøre ting du har savnet etter en høst i villmarka. Her kan du bade, shoppe og gå på kafé med mer. Vi besøker Alta museum-verdensarvsenteret for bergkunst og den omdiskuterte Nordlyskatedralen.  

Silje Kabbe

Linjelærer Multisport Villmark

 • Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling.
 • Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag.
 • Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka halv fire.
 • På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 19. august 2024 
 • Høstferie 28/9-6/10 2024. Utreise 27/9 og innreise 6/10
 • Juleavslutning og juleferie Juleavslutning er 14/12. Utreisedag juleferie er 15/12-24 og innreise er 5/1-25
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har heller lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie 11/4 - 22/4 2025. Utreise10/4 og innreise 22/4
 • Skoleavslutning 10. mai 2025. Utreisedag er 11. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kite, kajakk og utetrening

Variert fysisk aktivitet med litt puls. Det blir mye aktivitet ute med for eksempel orientering, kite, padling med kano og kajakk, løpeturer i skogen og en del generelt friluftsliv.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Sy, strikk og skap

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Sy, strikk og skap være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Fluebinding

Pris: 200,-

Lag dine egne fluer og imitasjoner til vårsesongens fiskemagi.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Sporty

Vi tar i bruk både ute- og inneområdet på skolen og trener sammen! Det kan være alt fra rugby ute på myra, orientering, joggeturer langs vei, gåturer med puls eller felles trening på styrkerommet.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Det er én ting å besøke villmarka, men noe helt annet å bo midt i den. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, skolen i villmarka.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 145 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Nord-kalottur i mørketida
 • Studietur: Sardinia - Kite og Klatring
 • Studietur: Klatring og buldring i Jarfjordfjellet
 • Studietur: Vake 2025
 • Studietur: Levi Skiresort
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 145 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 145 000,-
(14 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Kite
 • Packraft
 • Klatreutstyr
 • Kano
 • Kajakk
 • Telt

 Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Multisport Adventure - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Multisport - Europa​ og Afrika

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

REIS Multisport

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Multisport Adventure - Norge

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Flexi

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Multisport Travel

Folkehøgskolen Sørlandet
Helårskurs15 t/ukeKristen

Lofoten aktiv sport

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Sportmix - idrett og trening

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Multisport

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Backpacker Multisport

Seljord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

SMASH! racket

Haugetun Folkehøyskole
HelårskursKristen

X-sport - Thailand

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt