Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg start på voksenlivet.
For mange varer vennskapene fra folkehøgskolen livet ut. Noen beholder også nær kontakt etter skoleåret, ved å flytte sammen i kollektiv. Vi har snakka med tidligere elever som har flytta sammen, eller har planer om å gjøre det.
Voss er kjent for å være et eldorado for ekstremsport, og er også kjent for folkehøgskolelinja Ekstremsport Luft. For Karoline Helle, Andreas Frafjord-Moe, Tobias Klæboe og Gard Wintervoll var det ikke nok med ett år i luftsportmiljøet på Voss. Rett etter skoleslutt ved Voss folkehøgskule våren 2022 flytta de fire klassekameratene fra Oslo, Stavanger og Finnsnes inn i andre etasje i et hvitt hus i sentrum av Voss.
To i vennegjengen skal være stipendiater på linja til høsten, mens de to andre skal jobbe som henholdsvis hjelpeinstruktør på paraglidingkurs og vindtunnelinstruktør.
Karoline, hvorfor ville dere bo sammen?
– Flere av oss var allerede før nyttår ganske bestemte på å bli på Voss over sommeren for å jobbe, men først i januar ble vi i klassen som var sikre på at vi ville være her enige om å finne et sted å bo sammen. Det var litt tilfeldig at det ble akkurat oss fire som flytta sammen, men vi fant et sted som passet oss helt supert. Vi flytta inn 13.mai, samme dag som skolen sluttet.
Hva er fordelene med å flytte sammen med folkehøgskolevenner?
– Fordelene med å bo med folkehøgskolefolk er at en kjenner hverandre på en annen måte, og er vant med å dele vaskemaskin, kjøkken og bad. I tillegg har vi blitt ordentlig gode venner i løpet av et år. Vi har mange av de samme interessene også.
Gjengen fra folkehøgskolen er god å bo med! Det er venner du kjenner godt, og som regel har sett deg på godt og vondt.
Noen ulemper?
– Det går fint å bo sammen, og vi har det veldig gøy sammen! Vi har hatt en sammenkomst, spillkveld og filmkveld allerede. Hele kollektivet ble syke første uken etter folkehøgskolen med bihulebetennelser, streptokokker og superinfeksjoner. Likevel har vi det fint og passer godt på hverandre.
Har dere tatt med dere noen vaner eller tradisjoner fra folkehøgskoletida?
– Vaskelister er med videre fra skolen, og vi prøver å ha seminar/familiemøte. Vi har også hengt opp en del bilder fra året, som er veldig hyggelig!
Får dere besøk av andre dere har gått på folkehøgskole med?
– Vi har allerede hatt besøk av en del venner! Under Ekstremsportveko skal vi ha et par stykker som bor hos oss. Det gleder vi oss til.
Har dere et tips til andre som har lyst til å finne seg et kollektiv eller en vennegjeng til studietida på folkehøgskolen?
– Om du vurderer å bo med noen fra folkehøgskole; gjør det! Det er en super måte å bli kjent med vennekretsen til de andre, og fortsette med de samme interessene dere har hatt sammen. Venner for livet<3
Noe annet gøy om kollektivet og tida på folkehøgskole dere vil fortelle?
– Fun fact: vi trodde alle i kollektivet hadde fått teflonforgiftning fordi en av oss glemte en stekepanne på full guffe uten noe i…
Vennegjengen kan se frem til flere fine vinterdager sammen i Voss etter å ha flytta sammen. Foto: Karoline Hjelle
I en leilighet sentralt i Oslo bor barnevernstudent Amalie Josefine Nilsen med romkameraten sin fra Hedmarktoppen folkehøyskole, og to andre venninner, der den ene også gikk på folkehøgskolen. Venninnene som er fra Drammen, Kongsvinger, Hamar og Brummundal bestemte seg for å flytte sammen ved skoleslutt, og høsten etter var de på plass i leiligheten i Oslo.
Amalie, hvorfor ville dere bo sammen?
– Jeg og romkameraten min kom vel egentlig bare frem til at det var en god idé siden vi hadde det så fint sammen på folkehøgskolen. Tredjemann kjente vi faktisk ikke så godt, men nå føles det som om vi har kjent hverandre hele livet!
Hva var fordelene med å flytte sammen med folkehøgskolevenner til et nytt sted?
– At du har en trygghet på ett nytt og ukjent sted. Også har man jo allerede delt hverdagen litt med dem, så man vet litt hva man går til.
Og ulempene?
– Jeg kommer ikke på så mange ulemper, annet enn at vi kanskje er litt for trygge på hverandre til tider, så man kan lettere bli sur på hverandre dersom uenigheter oppstår? Men igjen så betyr jo bare det at vi er trygge på hverandre.
Har dere tatt med dere noen vaner eller tradisjoner fra folkehøgskoletida?
– Ikke så mange vaner fra folkehøyskoletida annet enn at vi henger mye på rommene til hverandre, noe vi gjorde mye der også!
Amalie Josefine er glad for at hun kan bo sammen med folkehøgskolevenninnene i Oslo. Foto: Privat
Blir andre dere kjenner/andre i kollektivet lei av prat om folkehøgskolen?
– Jeg tror folk vi kjenner kunne bli litt lei i starten, men det er nok fordi de ikke helt visste hva vi snakket om da de ikke har gått på folkehøgskole selv!
Får dere besøk av andre dere har gått på folkehøgskole med?
– Vi får ganske ofte besøk av andre vi gikk på folkehøgskole med, vi er som en stor familie<3
Har du et tips til andre som har lyst til å finne seg et kollektiv eller en vennegjeng til studietida på folkehøgskolen?
– Mitt tips til deg som har lyst til å være i kollektiv med folk fra folkehøyskolen er at du burde gå for det. Er du i tvil burde du bare hoppe ut i det, du får venner for livet!
Les også:
Har noen et hus til leie i Trondheim, med hage og plass til fem folkehøgskolevenner og en hund? Da bør dere ta kontakt med Sunniva Ryland, Anna Severinsen, Åse Herder-Augestad, Sunniva Rugtvedt og Andrine Uthus som møttes på Pasvik folkehøgskole høsten 2021.
Venninnene kommer fra Oslo, Haugesund, Tromsø, Porsgrunn og Elverum og planlegger å flytte i kollektiv sammen for å studere. Selv om planen ble utsatt fordi to av venninnene fikk tilbud om å bli stipendiater ved skolen, er de fortsatt fast bestemt på å flytte sammen høsten 2023.
Hvor har dere planer om å bo?
– Foreløpig har vi ikke funnet en bolig, men planen er å bo i Trondheim. Ettersom vi har med oss en hund, og flere planlegger å ha bil, må vi bo i et litt større hus. Drømmekollektivboligen er enten et stort gult hus i ”gammelby”-stil, eller et mursteinshus i «Downton Abbey»-stil! Vi ønsker oss også en hage der vi kan ha felles frokoster, hageparty og bare chille også.
Hvorfor ville dere bo sammen?
– Vi bestemte oss for å bo i kollektiv sammen da samtlige satt i karantene etter juleferien. Først startet det bare som en løs tanke, men utover i året ble det mer og mer aktuelt og seriøst. Vi begynte å lete etter kollektiver, det kriblet i magen og alle var skikkelige gira. Da visste vi at dette skulle vi!
– Vi ønsker å bo sammen fordi vi alle er veldig gode venner og det ble for flere en stor motivasjon for å søke studier. Det er en trygghet å skulle flytte til en storby sammen med noen du allerede kjenner. Samtidig har vi bare lært å kjenne hverandre et år, så det er fortsatt mye vi kan lære om hverandre. Det er spennende.
– Vi tror at det som også knyttet oss sammen, var at alle er opptatt av å vaske, rydde og holde det rent. Selvfølgelig roter vi jo litt, men vi ønsker at det skal være koselig å bo i kollektivet. I tillegg er vi så enige om at man i et kollektiv må gi og ta, og vi er gode på å finne kompromisser.
Hva er fordelene med å flytte sammen med folkehøgskolevenner?
– Det er en trygghet å vite at man har noen kjente med seg til et nytt sted. Selv om vi har bodd på ulike internater, har vi prøvd å bo i lag der vi alle er alene uten mamma og pappa. Vi har selv måttet vaske, støvsuge, vaske tøy, noen ganger laget mat og tatt ansvar for egen hverdag.
Vi har prøvd starten på voksenlivet sammen. Vi har mange av de samme interessene, og vi har allerede mange minner sammen som vi kan mimre tilbake til.
Noen ulemper?
– Kanskje at vi bare har kjent hverandre et år? Det kan dukke opp uvaner som vi ikke har lagt merke til enda hos hverandre. Men det vil det være i ethvert kollektiv. Det er da man må kommunisere, gi og ta.
Sistemann som flytter inn i kollektivet høsten 2023 er vorstheren Vilje-Styrke på fire måneder.
Kommer dere til å ta med dere noen vaner eller tradisjoner fra folkehøgskoletida?
– I løpet av folkehøgskoleåret var det fire av oss som så «Downton Abbey» sammen, og vi får nok med oss sistemann på det også. Det å samles rundt en serie eller film, strikke og spise litt snacks er nok noe vi tar med oss. Det er en fin kontrast til skolearbeid og en ellers hektisk hverdag, samtidig som man er sosial.
– Flere av oss er også glad i å lage mat og alle er veldig glade i å spise god mat, så det er nok også en ting vi kommer til å gjøre i lag. Det å gjøre ting sammen, enten om det er turer, trening, strikking, film, mat eller annet, er veldig fint. Da skaper man nye minner og man lærer hverandre å kjenne. Og vi tar nok med oss vaskelister/vaskeoversikter videre!
Har dere et tips til andre som har lyst til å finne seg et kollektiv eller en vennegjeng til studietida på folkehøgskolen?
– Vi tror det er viktig å være sikker på hva du ser etter i et kollektiv og hva som er viktig for deg. Er du opptatt av å ha det rent og ryddig, så bør du finne kollektivboere som også er det. Finn noen å bo sammen med som har noen av de samme interessene og holdningene som deg selv. Det er ikke alle man er venn med, som det passer å bo sammen med. Vær villig til å inngå kompromisser og møtes halvveis.
– Vi tror også at det kan være lurt at de du bor med, studerer forskjellige ting. Da kommer man ikke til å henge 24/7, men kollektivet blir et sted dere møtes og deler opplevelser fra hverdagen.
Noe annet gøy om kollektivet og tida på folkehøgskole dere vil fortelle?
– Selv om vi planla å bo sammen i kollektiv for et halvt år siden, ble planene litt utsatt. To av oss fikk tilbud om å bli stipendiater på folkehøgskolen, men til tross for det var de andre tre veldig støttende og vi skjønte at kollektivet ikke kom til å skje i år. Nå skal to være stipendiater, en handler på en kennel, en studere et årsstudium i Oslo og en begynner på studiet i Trondheim. Vi er også tydelige på at ting kan dukke opp og planer kan endres, men foreløpig teller vi ned dagene til høsten 2023 hvor vi kan flytte sammen.
– Vi er fem jenter som alle er veldig glad i bruktbutikker og loppemarkeder. I senvinter var tre av oss på Fretex i Kirkenes, da fem matchende kopper stod og lyste mot oss. Vi tenkte: “de må vi ha til kollektivet”! Så nå har vi hver vår keramikk-kopp med rosa blomstertrykk på, som vi kan spare til neste år.
Les også:
To som allerede har sikra seg hybel sammen i Trondheim er Tiril Bergheim og Nikoline Horn som møttes på linja Miljø og Bærekraft ved Bømlo folkehøgskule. Venninnene skal studere bachelor i sosialantropologi og bachelor i drama og teater ved NTNU. De flytter inn i et murbygg i Moholt studentby til høsten og skal bo med to fremmede.
Når bestemte dere dere for å flytte sammen?
– Vi begynte å snakke om å flytte sammen i jula. Vi var først en større gruppe siden mange skulle til Trondheim. Først var det veldig løst og en gøy tanke, men vi merka at vi kunne tenke oss det mer og mer. Så ble vi enige på våren om at vi ville bo sammen, og booka hyblene i starten av mai.
Hvorfor ville dere bo sammen?
– Vi er gode venner, og vet at vi trives godt med hverandre og at det fungerer å bo sammen. Så var vi enige om at det var fint å ha noe kjent og nært når man skulle flytte til en helt ny by.
Tiril og Niko på interrail med klassen.
Niko og Tiril på avslutningsfesten ved skolen.
Hva er fordelene med å flytte sammen med noen fra folkehøgskolen?
– Når man går på folkehøgskole blir man ikke bare ekstremt godt kjent med de rundt seg, men også kjent med seg selv.
Å kjenne litt på sine egne vaner og preferanser og være litt bevisst på hva man har behov for tror vi er et kjempegodt utgangspunkt for å få det bra i studietilværelsen.
– Man kjenner også hverandres rutiner og vaner og har sett hverandres opp- og nedturer og vet hvordan man skal hjelpe hverandre.
Og ulempene?
– Kanskje at man lener seg for mye på hverandre og ikke blir kjent med nye folk?
Tar dere med dere noen vaner eller tradisjoner fra folkehøgskolen?
– Kanskje vaskemandagen? Det er en fin måte å starte uka på, og bare en time med vasking gjør mye! I tillegg har vi hatt mange koselige filmkvelder med en kopp te. Vi begynte på et Marvel-maraton på skolen som vi aldri ble ferdige med, så vi tenkte å fortsette på det til høsten.
Tips til andre som vil flytte sammen?
– Book hybel tidlig om dere har mulighet! Det er deilig å allerede vite hvor man skal bo til høsten, og så er du sikra å bo i samme kollektiv.
Antall søkere til folkehøgskolene har nesten doblet seg fra i fjor.
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Markus Gundersen (19) har allerede fått plass på folkehøgskole fra neste høst.
I disse dager er det mange som venter i spenning enten ved…
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.