Til hovedinnhold

Velkommen til et uforglemmelig år med fiskeeventyr, hvor vår fremste målsetning er at du skal fange din livs fisk. Vi tar deg med til områder hvor mulighetene for rekordfangst er stor.

Vi starter en hel uke tidligere enn vanlig for å gi deg en eksklusiv mulighet til å fiske i Vestre Jakobselv som er en av Finnmarks beste lakseelver. Vi skal strekke oss langt dette året for å øke dine sjanser for å få drømmefisken.

Vi slår leir ved et fiskevann og overnatter i telt, lavvo, koier eller under åpen himmel når vi er ute på tur. I Finnmark kan du fiske i over 60 000 innsjøer med kun ett fiskekort, og i tillegg er det gratis.

Pasvik er det perfekte stedet for fiskeentusiaster. Skolen ligger ved Pasvikelvas bredd og du har gangavstand til sjansen på rekordørret, gjedde, harr og abbor. Pasvikelva byr på mengder av fisk uansett årstid.

Ørret- og røyefiske på Laksefjordvidda vil være en opplevelse du sent vil glemme.

Og som prikken over i-en, skal vi på flere dagers kveitefiske på Sørøya.

Røyking, graving og matlagning er også en del av linja.Du vil også få delta i forskning på en av Norges største bestander av storørret i Pasvik, en mulighet som sjelden byr seg. Dette året vil bli en unik reise, der du ikke bare fanger fisk, men også skaper minner og opplever naturen på en måte som vil berike ditt liv. 

Dette får du være med på:

Skitt fiske og velkommen til et magisk fiskeår du aldri vil glemme!

Linja for deg som elsker å fiske.

Fiskeuke på Sørøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Sørøya kan du forvente å utfordre deg selv mot de største fiskene i nordlige farvann, og vi gir deg den beste utrustningen og kunnskapen for å få drømmefisken på kroken. Bli med oss for en uforglemmelig fiskeopplevelse i en av de mest spektakulære destinasjonene for sportsfiske!

Harrfiske i Pasvikelva

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Harr er en undervurdert sportsfisk, og god matfisk! Høstens vakreste eventyr er nettopp harrfiske i Pasvikelva som befinner seg like ved skolen. Ta med din selvlagde flue, mark eller spinner og prøv ut nye fisketeknikker! Hva med å prøve å fange harr på streamer?

Laksefiske i Vestre Jakobselv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når vi ankommer dette fiskeparadiset i Finnmark, vil vi stå ansikt til ansikt med vill og majestetisk natur, klare elver, og den spennende jakten på drømmelaksen. Dette er en enestående sjanse til å starte skoleåret med uforglemmelige opplevelser og nye fiskevenner!

Ørret og røye på Laksefjordvidda

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Mormyshka-fiske etter ørret og røye. De store, fete, røde røyene gjemmer seg under isen på Ifjordfjellet, Laksefjordvidda. Er man på rett sted til rett tid, kan man få fisk på flere kilo på pilkestikke eller mormyshka.

Jakten på monstergjedda

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

En kort gåtur fra skoletrappa ligger Pasvikelva med sine innbydende bukter og småtjern som bugner av gjedde og abbor. Her lurer monstergjedda i sivet på jakt etter sitt neste bytte. Kanskje du klarer å lure henne frem?

Stortorsk og kongekrabbe

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Bugøynes setter vi ut krabbeteiner etter den beryktede kongekrabba. Ventende på at den skal gå i teina og gi oss et herremåltid, går vi i båtene ut på Varangerfjorden og fisker etter torsk som vårt kjøkken lager mat av til hele skolen. Sei, kveite, uer og steinbit er også mulig å fange. Her er det samtidig store muligheter for å se hval!

Sjøørret i Varangerfjorden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Sjøørreten lever farlig i april og mai! Da får du testa flueutstyret ditt i sjøen under arktiske forhold! Varangerfjorden med sine mange småfjorder og viker er et yndet sted å dra på våren. Ta med dine egne fluer og imitasjoner som du har lagd gjennom vinteren.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Nord-kalottur i mørketida

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november ved inngangen til mørketid drar hele skolen på en rundreise hvor vi er innom ulike destinasjoner på Nord-kalotten. Ved Enaresjøen i Nord-Finland besøker vi Siida, et museum om samisk kultur. I Kautokeino får du sjansen til å gå innom den fantastiske sølvsmia Juhls, hvor både selve bygget og smykkene er verdt en titt. Vi besøker også Sametinget i Karasjok. 

I Alta får du to dager hvor du kan bruke fritiden til å gjøre ting du har savnet etter en høst i villmarka. Her kan du bade, shoppe og gå på kafé med mer. Vi besøker Alta museum-verdensarvsenteret for bergkunst og den omdiskuterte Nordlyskatedralen.  

Per Ola Søndmør

Lærer Eventyrer - Villmark

Per Ola er et gjennomført friluftsmenneske. Han setter stor pris på alle friluftslivets gleder, og er helst på tur året rundt. Han har en selvutnevnt master i bålfyring, men er også en habil både jeger og fisker. Per Ola er opptatt av at alle skal føle mestring, og han elsker å bruke naturen som en arena til nettopp det. Å finne ro og trygghet i naturen er noe alle burde føle på.

Epost: per.ola.sondmor@ffk.no

 • Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling.
 • Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag.
 • Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka halv fire.
 • På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 19. august 2024 
 • Høstferie 28/9-6/10 2024. Utreise 27/9 og innreise 6/10
 • Juleavslutning og juleferie Juleavslutning er 14/12. Utreisedag juleferie er 15/12-24 og innreise er 5/1-25
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har heller lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie 11/4 - 22/4 2025. Utreise10/4 og innreise 22/4
 • Skoleavslutning 10. mai 2025. Utreisedag er 11. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kite, kajakk og utetrening

Variert fysisk aktivitet med litt puls. Det blir mye aktivitet ute med for eksempel orientering, kite, padling med kano og kajakk, løpeturer i skogen og en del generelt friluftsliv.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Sy, strikk og skap

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Sy, strikk og skap være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Fluebinding

Pris: 200,-

Lag dine egne fluer og imitasjoner til vårsesongens fiskemagi.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Sporty

Vi tar i bruk både ute- og inneområdet på skolen og trener sammen! Det kan være alt fra rugby ute på myra, orientering, joggeturer langs vei, gåturer med puls eller felles trening på styrkerommet.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Det er én ting å besøke villmarka, men noe helt annet å bo midt i den. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, skolen i villmarka.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 119 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Nord-kalottur i mørketida
 • Studietur: Fiskeuke på Sørøya
 • Studietur: Harrfiske i Pasvikelva
 • Studietur: Laksefiske i Vestre Jakobselv
 • Studietur: Ørret og røye på Laksefjordvidda
 • Studietur: Jakten på monstergjedda
 • Studietur: Stortorsk og kongekrabbe
 • Studietur: Sjøørret i Varangerfjorden
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 000,-
(11 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Jakt og fiske

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Jaktguiding og reiseliv

Bjerkely folkehøyskole
HelårskursKristen

Fiske og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Heilt vilt - jakt og fiske

Seljord Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursFrilynt

100% Jakt

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Jakt & Fiske

Bjerkely folkehøyskole
HelårskursKristen

Jakt og Fiske - Finnmark

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Eventyrer - Villmark

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluft / Nord

Helgeland Folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt