Til hovedinnhold

Norwegian language and culture

Sett meg på venteliste
Venteliste

Want to get back in touch with your norwegian ancestors, explore the north part of Norway or just wish to learn a new language? Here, at our school you need no prior knowledge of Norwegian.

You choose one of the major subjects and follow this among norwegian students, but in addition you have 8 lessons a week with norwegian language. We offer major subjects within these areas:

Teaching takes place not only in the classroom, but students are also involved in long and short study tours where they can practice their language and also gain an insight into Norwegian society. 

Students will take part in cultural events at school and in the community. Students on the Norwegian line are integrated with the Norwegian students at the school. They live together in dormitories and socialise with the other students in their free time. A strength of our school is our international community between young people from different countries.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

Tidlig i skoleåret drar hele skolen på høstuketur, for å finne tryggheten i nye venner. Du kan velge mellom tre ulike alternativer:

 • Padletur med kano: Vi padler i Pasviks største naturreservat. Eventyrlige muligheter for å fiske ørret i tokilosklassen. Vi bor i lavvu, under tarp eller med nordlyshimmelen som tak. 
 • Koievandring i Pasvik: Vi vandrer i brunbjørnens rike i en av Europas siste urskoger. Vennskap rundt kveldsbålet på den magiske taigaen.  
 • Hav og fjell: Her reiser vi ut til den endeløse finnmarkskysten. Du får oppleve topptur, får kjenne krigshistorien på kroppen med grotter og kanonstillinger som ennå vitner om hva som skjedde her. Sjøfiske og fjellturer er andre muligheter.
bildetekst

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31

Obligatorisk: Nei

Pris: 1 000

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Her har du et unikt tilbud om å oppleve Russland og russisk kultur fra innsiden. Som en del av vårt samarbeid med Skole 31 i Murmansk kan vi tilby deg en ukes opphold som elev på Skole 31, hvor du får bo i russiske vertsfamiler og oppleve gjestfriheten russere er så kjent for. På dagtid følger du skolehverdagen på Skole 31 og du får et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dagens Russland, samtidig som du også blir introdusert for kulturen gjennom å lære litt russisk språk og håndtverk. Dette er en frivillig studietur du kan melde deg på og som er lagt til begynnelsen av ferbruar. 

Jan Vidar Dahle

Assisterende rektor

Jan Vidar er en hundekjører som bor sammen med kone, enogtjue huskyer, fire høner og en hane som heter Harald. Hovedinteressene er å snakke med og bli kjent med forskjellige ungdommer, spille bordtennis og sjakk og være på tur året rundt. Jan Vidar har norsk for utenlandske elever og blant annet valgfaget lavvofilosofi.

Epost: jan.vidar.dahle@ffk.no

Ørjan Emanuelsen

Ledende Vaktmester

Ørjan er en av våre hjelpsomme vaktmestre. Han bidrar til at internatene holder svært høy standard, at svømmebasseng og gymsal og at alt det praktiske på skolen fungerer som det skal. Om sommeren trives Ørjan på sykkelsetetet og på ski om vinteren. For Ørjan er sikkerheten til elevene en grunnleggende forutsetning for en god folkehøgskole.

Epost: orjan.emanuelsen@ffk.no

Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling. Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag. Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka tre. På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 20. august 2019 (Innreise til skolen er 19. august)
 • Felles turuke
 • Høstferie (28/9-6/10 2019)
 • Prosjektuke
 • Storkveld
 • Fellestur til Murmansk (siste uke november 2019)
 • Juleavslutning og juleferie (Utreisedag til jul er 19/12-19 og innreisedag er 5/1-20
 • Samisk uke
 • Frivillig utvekslingstur til Murmansk
 • Vinterferie (15/2 - 23/2 2020)
 • Finnmarksløpet, elevene er ansvarlige for sjekkpunkt Neiden
 • Påskeferie (4/4 - 14/4 2020)
 • Felles avslutningstur
 • Skoleavslutning 12. mai 2020 (utreisedag er 13. mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til gaming. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Gaming

Vi spiller oss gjennom spillhistorien. Vi begynner fra tidlig Nintendo og spiller oss fram til de seneste VR-spillene. Vi ser nærmere på hvordan spill bygges opp og ser på og diskuterer Esport.

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Kajakk og Kite

Bli kjent med grunnleggende kajakkferdigheter og esikmorulle i skolens basseng. Lær å styre en kite og kjør med ski og snøbrett.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du lære grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har flere reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Solidaritetsarbeid

Praktisk, morsomt og meningsfullt solidaritetsarbeid hvor vi hjelper eldre i nærområdet og engasjerer oss i nyttige og praktiske prosjekter.

Drama og teatersport

Teatersport utvikler spontaniteten og kreativiteten. Et uhøytidelig valgfag med humor og latter!

Fluebinding

Pris: 200,-

Bind egne fluer både for laksefiske og for jakten på storørreten.

Hjemmelading

Innføring i hjemmelading av rifle- og haglepatroner. Passer for ivrige jegere og for deg som vil lære noe helt nytt..

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Hybelkost

I valgfaget hybelkost lager vi god mat og prøver oss på både enkle og mer avanserte matretter du får bruk for resten av livet.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Ute året rundt

Et sprekt tilbud utendørs året rundt. Årstidene bestemmer aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mer normale aktiviteter som skigåing og padling.

Band

Har du bakgrunn fra musikk, og ønsker å starte et band, er dette fullt mulig i skolens musikkrom. Opptredner på avslutninger er en mulighet om dere ønsker det.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Velkommen til den frilynte folkehøgskolen i Finnmark, skolen i villmarka. Pasvik er polar villmark og kvelder med nordlys. Det er også stedet du møter venner for livet i et unikt fellesskap.

Linjer ved skolen

Fra kr 94 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Murmansk
  • Mat (4 måltider per dag)
  • Visum
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Høstuketur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 94 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 94 000,-
(9 400,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Masanori Furuta

I wanted to learn Norwegian in the beautiful nature in Finnmark. The people here are amazing and I've gotten a lot of new, Norwegian friends. I have also learned about the Sami culture.

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Explore Norway

Kristiansand Folkehøyskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeKristen

Norwegian Language and Culture

Rønningen folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Discover Norway

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Norwegian - Culture/Adventure

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Internasjonal - Catch Norway

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

Norwegian Language and Culture

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

+ Learning Norwegian

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs9 t/ukeKristen