Til hovedinnhold

Arktisk reiseliv - Svalbard

Søk på linja
Kontakt skolen

Vil du bli med på ville eventyr? Utforsk Lofoten, Svalbard, Hurtigruta, hundekjøring og reiser med sterke naturopplevelser!

På Arktisk reiseliv - Svalbard blir du kjent med de største reiseattraksjonene i nord og får være med på spektakulære turer.

Dette året får du et innblikk både fra innsiden og utsiden av reiselivet. Du er besøker noen av Nord-Norges mest kjente reisedestinasjoner. I tillegg får du muligheten til å praktisere i bedrifter som tilbyr snøskutersafari, hundekjøring, kjøring med rein og slede, kongekrabbefiske og lignende. Her får du guide-og markedsføringskompetanse.

Dette får du være med på:

Hvorfor velge Pasvik?

Naturen er en del av turismen i Arktis. Fordyp deg i selve essensen av det arktiske reiselivet og reis gjennom de vakre landskapene og opplev våre lokale skatter og historier.

kompetanse innenfor reiseliv gjennom opplevelser og praksis gjennom skoleåret. Du får erfare hvordan alt fra små til store reiselivsbedrifter drives og markedsføres.

Du vil etter endt skoleår få et praksisbevis fra de stedene du har hospitert. Det er fint å ha på din CV når du skal søke jobb.

Alle som liker sterke opplevelser i godt fellesskap.

Dette vil du lære

 • Om alt det flotte av natur og kultur Nord-Norge har å by på
 • Om å planlegge og gjennomføre reiseopplevelser
 • Om det å være guide og reiseleder
 • Å tilberede mat av lokale råvarer fra nord
 • Å ta bilder av nordlyset
 • Mer om deg selv og om andre mennesker

Våre forventninger til deg

At du er motivert for å søke eventyrlige opplevelser i nord og at du bidrar til godt fellesskap. 

Svalbard

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Opplev Svalbard i brytningstiden mellom vinter og vår. Lyset er kommet tilbake og vi boltrer oss i en meny av arktiske reiseopplevelser. Velg mellom isgrottesafari, snøskutertur, båttur, gruvebesøk og hundeslede.

Hurtigruta Lofoten - Kirkenes

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Det er ikke uten grunn Hurtigruta kalles Verdens vakreste sjøreise. Fra de steile tindene i Lofoten cruiser du gjennom øyriket i Troms med sine isbreer før du møter Nordkapplatåets magi. Nyt utsikten mens du sitter i cruiseskipets boblebad sammen med dine nye venner for livet.

Snowhotel Kirkenes

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Snowhotel Kirkenes er den største reiselivsaktøren i regionen. Elevene på arktisk reiseliv får et godt innblikk i virksomheten med fagforedrag og kjennskap til de forskjellige tilbudene som huskyhike, fiske etter kongekrabbe med båt på høsten og snøscooter om vinteren. Innføring i arbeid på restaurantavdelingen, resepsjon og guidinvrksomhet. Etter jul får elevene velge hvilken avdeling de vil hospitere på en ukes tid.

Finnmarksløpet - sjekkpunkt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Finnmarksløpet er Europas lengste sledehundløp og med stor internasjonal mediedekning spiller løpet en viktig rolle for reiselivsnæring og turisme. Linja Arktisk Reiseliv har ansvaret for sjekkpunktet Øvre Pasvik og får oppleve denne intense begivenheten fra innsiden.

Roadtrip langs Finnmarkskysten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På reisen langs Finnmarkskysten kommer du på innsiden av noen av de mest ettertraktede og eksotiske destinasjonene. Her er landskapet virkelig åpent og storslagent. Lyset bader seg i endeløse vidder, fantastiske sandstrender og det mektige ishavet. Vi besøker idylliske småbyer og møter en turistnæring i vekst.

Turisme i Nord-Finland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I løpet av skoleåret får du møte selveste Julenissen i Finland, og på en rundreise i det indre Finnmark og i Nord-Finland lærer du om samisk reiseliv, finsk nordlysturisme, vi besøker julenissedestinasjonen ved den finske byen Rovaniemi og du blir kjent med både samisk og finsk kultur.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Nord-kalottur i mørketida

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november ved inngangen til mørketid drar hele skolen på en rundreise hvor vi er innom ulike destinasjoner på Nord-kalotten. Ved Enaresjøen i Nord-Finland besøker vi Siida, et museum om samisk kultur. I Kautokeino får du sjansen til å gå innom den fantastiske sølvsmia Juhls, hvor både selve bygget og smykkene er verdt en titt. Vi besøker også Sametinget i Karasjok. 

I Alta får du to dager hvor du kan bruke fritiden til å gjøre ting du har savnet etter en høst i villmarka. Her kan du bade, shoppe og gå på kafé med mer. Vi besøker Alta museum-verdensarvsenteret for bergkunst og den omdiskuterte Nordlyskatedralen.  

Yngve Beddari

Lærer Arktisk Reiseliv - Svalbard

Yngve brenner for kortreist mat, og lærer dette bort på linjefag og valgfaget Arktisk kjøkken. Han tilbringer mye tid ute i naturen, gjerne på jakt etter alt som er spiselig. På Arktisk Reiseliv ønsker Yngve at du lærer deg turisme og reiseliv på en måte som gjør at du blir tryggere og mer kunnskapsrik.

Epost: yngve.beddari@tffk.no

 • Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling.
 • Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag.
 • Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka halv fire.
 • På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 19. august 2024 
 • Høstferie 28/9-6/10 2024. Utreise 27/9 og innreise 6/10
 • Juleavslutning og juleferie Juleavslutning er 14/12. Utreisedag juleferie er 15/12-24 og innreise er 5/1-25
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har heller lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie 11/4 - 22/4 2025. Utreise10/4 og innreise 22/4
 • Skoleavslutning 10. mai 2025. Utreisedag er 11. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kite, kajakk og utetrening

Variert fysisk aktivitet med litt puls. Det blir mye aktivitet ute med for eksempel orientering, kite, padling med kano og kajakk, løpeturer i skogen og en del generelt friluftsliv.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Sy, strikk og skap

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Sy, strikk og skap være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Fluebinding

Pris: 200,-

Lag dine egne fluer og imitasjoner til vårsesongens fiskemagi.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Sporty

Vi tar i bruk både ute- og inneområdet på skolen og trener sammen! Det kan være alt fra rugby ute på myra, orientering, joggeturer langs vei, gåturer med puls eller felles trening på styrkerommet.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Det er én ting å besøke villmarka, men noe helt annet å bo midt i den. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, skolen i villmarka.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 129 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Nord-kalottur i mørketida
 • Studietur: Svalbard
 • Studietur: Hurtigruta Lofoten - Kirkenes
 • Studietur: Snowhotel Kirkenes
 • Studietur: Finnmarksløpet - sjekkpunkt
 • Studietur: Roadtrip langs Finnmarkskysten
 • Studietur: Turisme i Nord-Finland
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 000,-
(12 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Martine Nygaard Nordby

Skolen byr på mange flotte fasiliteter. Blant annet et fantastisk turterreng, klatrevegg og svømmebasseng på skolen, badstue og mye mer!

Martine Nygaard Nordby
Anna Søgaard

Arktisk reiseliv er en super linje om du er glad i å reise å besøke kule steder rundt i Finnmark. Det å sitte i minibussen i flere timer er null stress med godt selskap og fin utsikt! Du får et innblikk av andres syn på livet, og du får mange venner.

Anna Søgaard
Kristine Viko

For meg Arktisk turisme har det vært en perfekt balanse mellom reiseliv, friluftsliv og innblikk i lokal kultur og historie. Jeg har møtt mange spennende folk, og fått kjempemange gode minner.

Fra bloggen

Brenner for nordområdene

Einar Gjerde (19) fra Oslo gleder seg til å ta fatt på sitt andre år ved Pasvik folkehøgskole i Finnmark, på grensen mot Russland. Han ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Experience - Reise, trene, mat

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Backpack Surprise

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs17 t/ukeKristen

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Reiseliv - Natur - Kroatia, Island

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reis - Interrail Europa

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

REIS Global Explorer

Ålesund Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Reiseliv og Utvikling

Agder Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Adventure

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Challenge Explore

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Reiseliv

Oslofjord Folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen