Til hovedinnhold

Et år bare til jakt. Hos oss kan du jakte rett fra skoletrappa. Finn dine favoritter blant nesten alle jaktformer Skandinavia har å by på. Du blir en god jeger i et av landets beste jaktområder.

Vil du å bo midt i et av landets beste jaktterreng? På Pasvik Folkehøgskole feller elevene hvert år skogsfugl, ryper, hare, rev, ender og bisam i to kilometers omkrets rundt skolen. 

Ønsker du å oppleve det beste av skandinavisk jakt, enten drømmen er den store elgoksen eller villsvinjakt i Sør-Sverige? Jegerprøven får du ta ved oppstart, om du ikke har den fra før. Du blir en kompetent jeger. 

Dette får du være med på:

Læreren din er en erfaren konkurranseskytter og skyteinstruktør. Erfaring og lærdom her får du nytte og glede av i hele ditt jegerliv. Året på 100% JAKT gir deg kunnskap, erfaring og ferdigheter når det gjelder jaktskyting, viltkjennskap, hjemmelading og alt du ønsker å lære.

Vi legger stor vekt på å lære om viltet helt fra fjell og skog og fram til nydelige matretter. Å ta vare på viltet betyr også å bli bedre kjent med ulike mattradisjoner, som speking, røking og tørking av kjøtt, og også preparering av skinn og pels.

På 100% JAKT får du jakte så mye du orker. Rett fra skoletrappa, med jakttid åtte av ni måneder av skoleåret. Naturen blir klasserommet ditt. Du trenger ingen forkunnskaper, bare interessen er der.

For mer informasjon besøk vår hjemmeside Pasvik Folkehøgskole

Du trenger ingen forkunnskaper, men må like å være ute. Du kan ta jegerprøven ved oppstart om du ikke har den.

Dette vil du lære

 • Mye tid på skytebanen og på skolens skytesimulator
 • Støkkjakt på ryper, med jakttid helt til 15. mars!
 • Storfugljakt
 • Rypejakt med hund
 • Elgjakt
 • Villsvinjakt
 • Hjortejakt
 • Vinter-støkkjakt på hare
 • Ande- og bisamjakt
 • Snare- og fellefangst
 • Harejakt med hund
 • Tilberedning av vilt og pels
 • Hjemmelading
 • Er du interessert byr det seg også mulighet for seljakt og gåsejakt

Våre forventninger til deg

 • At du vil prøve noe nytt
 • At du er positiv og liker å være ute

Elgjakt i Tana

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I starten av elgjakten drar vi til Tana. Her jakter vi i et terreng hvor det er tett mellom elgene. Ett år fikk vi se 19 elg på en dag. Kvota ble skutt i løpet av tre dager. Vi er normalt i kontakt med mye elg, og det er gode sjanser for felling.

Harejakt på Sørøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I slutten av februar drar vi til Sørøya. Her finnes en av Norges tetteste harebestander, og her har vi normalt mange sjanser på hare i løpet av uken. Man kan jakte både med hagle og rifle her. Hvis været tillater det prøver vi også å få til havfiske. Utenfor Sørøya er det svært gode muligheter til å ta grov torsk på stang. En rå opplevelse!

Seljakt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar til Finnmarkskysten på seljakt. Stor spenning i skjærgården når steinkobber eller havert viser seg. Vi tar vare på skinn og kjøtt, og lager nydelig selmiddag. 

Villsvin- og hjortejakt i Sverige

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Her får du oppleve en unik jaktdestinasjon. Vær med både på drivjakt, posteringsjakt, smygjakt og skumringsjakt på spennende viltarter.

Fjellrypejakt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Seint på høsten tar vi oss tid til en kort ukestur i kystlandskapet helt øst i Finnmark, nær grensa til Russland og Kolahalvøya. Her vaker storørreten, havet tilbyr et eventyrlig fiske etter torsk, sei og hyse og allerede i strandkanten sitter rypekullene og venter på deg.

Storfugljakt i Pasvik

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øvre Pasvik byr på eventyrlig småviltjakt i urskogen. Storfugl, orrfugl, jerpe, lirype og hare lever om hverandre i denne utposten av den russiske taigaen.

Andejakt langs Pasvikelva

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I Pasviks artsrike våtmarker posterer vi med lokkender og på kveldstrekket. Smygjakt langs elvebredden med kano og til fots. Her får du se mye fugl og lærer artskunnskap, skyte- og jaktteknikker i praksis.

Skyttercamp Neiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Her får du en helt rå mulighet til å utvikle deg som rifle- og haglskytter. Meget dyktig skyteinstruktør og et velbeholdent ammo-lager gjør dette til en storartet studietur.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Nord-kalottur i mørketida

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november ved inngangen til mørketid drar hele skolen på en rundreise hvor vi er innom ulike destinasjoner på Nord-kalotten. Ved Enaresjøen i Nord-Finland besøker vi Siida, et museum om samisk kultur. I Kautokeino får du sjansen til å gå innom den fantastiske sølvsmia Juhls, hvor både selve bygget og smykkene er verdt en titt. Vi besøker også Sametinget i Karasjok. 

I Alta får du to dager hvor du kan bruke fritiden til å gjøre ting du har savnet etter en høst i villmarka. Her kan du bade, shoppe og gå på kafé med mer. Vi besøker Alta museum-verdensarvsenteret for bergkunst og den omdiskuterte Nordlyskatedralen.  

Jens Kristian Baustad

Lærer 100% Jakt

Jens Kristian føler seg hjemme i skog og mark… og på skytebanen. I tillegg til å være over normalt opptatt av jakt og fiske er Jens Kristian en habil konkurranseskytter og en glitrende instruktør. Jens Kristian mener alle har et sterkt behov for bekreftelse og få lære og utvikle seg ut fra egne forutsetninger. På jakt- og fisketurene får du rom til å være deg selv.

Epost: jens.baustad@ffk.no

 • Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling.
 • Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag.
 • Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka halv fire.
 • På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 19. august 2024 
 • Høstferie 28/9-6/10 2024. Utreise 27/9 og innreise 6/10
 • Juleavslutning og juleferie Juleavslutning er 14/12. Utreisedag juleferie er 15/12-24 og innreise er 5/1-25
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har heller lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie 11/4 - 22/4 2025. Utreise10/4 og innreise 22/4
 • Skoleavslutning 10. mai 2025. Utreisedag er 11. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kite, kajakk og utetrening

Variert fysisk aktivitet med litt puls. Det blir mye aktivitet ute med for eksempel orientering, kite, padling med kano og kajakk, løpeturer i skogen og en del generelt friluftsliv.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Sy, strikk og skap

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Sy, strikk og skap være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Fluebinding

Pris: 200,-

Lag dine egne fluer og imitasjoner til vårsesongens fiskemagi.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Sporty

Vi tar i bruk både ute- og inneområdet på skolen og trener sammen! Det kan være alt fra rugby ute på myra, orientering, joggeturer langs vei, gåturer med puls eller felles trening på styrkerommet.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Det er én ting å besøke villmarka, men noe helt annet å bo midt i den. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, skolen i villmarka.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 124 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Nord-kalottur i mørketida
 • Studietur: Elgjakt i Tana
 • Studietur: Harejakt på Sørøya
 • Studietur: Seljakt
 • Studietur: Villsvin- og hjortejakt i Sverige
 • Studietur: Fjellrypejakt
 • Studietur: Storfugljakt i Pasvik
 • Studietur: Andejakt langs Pasvikelva
 • Studietur: Skyttercamp Neiden
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 000,-
(12 400,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Alt av fellesutstyr til de linjeturene som ikke er i hytte/ hus, som telt, primuser, kokekar etc.
 • Vi har også 3 stk utlånshagler som kan lånes i undervisningssammenheng (ikke til private turer i helgene f.eks), og en finkalibret rifle (.17 hmr) til eksempelvis revejakt.
 • Vi har våpenskap som elevene låser inn sine våpen og ammunisjon i. 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Anbefaler å ha egne våpen, hagle og eventuelt rifle. (Skolen har 3 hagler til utlån)
 • Fiskeutstyr (Slukstang, isfiskeutstyr, sluker og pilker).
 • Varme klær til vintersesongen.
 • Vintersovepose og liggeunderlag.
 • Gode fjellsko.
 • Stor sekk og dagstursekk.
 • Fjellski og gode, varme skisko. (kan kjøpes brukt fra f.eks finn.no, eller rimelig ved sesongslutt våren før skolestart.)
 • Jaktkort småvilt.

Forsvarsbrukt.no har en del bra utstyr som varme klær og fotposer. Vi har avtale med lokal sportsbutikk.  

 Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Vegard Sellin

Storkoser meg på skolen, fått meg mange gode venner, og dame. :) Her kommer jeg meg vekk fra bylivet, opplever nye ting og lærer å kjenne meg selv.

Vegard Sellin
Maria Stray Homme

Jeg hadde nesten ingen forkunnskaper da jeg startet på jakt- og fiskelinja. På skolen fikk jeg være med på mye forskjellig, og lærte derfor mye. Jeg likte meg så godt i Pasvik at jeg ble der i to år.

Maria Stray Homme
Mads Lillehol

Jeg har stortrivdes fra første dag jeg kom til pasvik, jakt og friluft er min hobby og det er veldig fint å lære mer om dette fra jaktkulturen her i nord. Naturen og landskapet gir meg mange flotte opplevelser jeg har med meg for resten av livet.

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fiske og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Jakt og fiske

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

100% Fiske

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Jakt og Fiske - Finnmark

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Heilt vilt - jakt og fiske

Seljord Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursFrilynt

Jaktguiding og reiseliv

Bjerkely folkehøyskole
HelårskursKristen

Jakt & Fiske

Bjerkely folkehøyskole
HelårskursKristen

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Dyreomsorg

Evje Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv for alle

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Fiske & havbruk

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt